Как да изчислим радиаторите

Темата за отоплението не е от значение само за хората, които живеят във вечното лято. Всичко останало непрекъснато трябва да бъде в крак с всички новости в тази област, да се опита да замени остарялото оборудване колкото е възможно с по-нова, по-ефективна и по-икономична. За тези, които правят всичко от нулата, ще е полезно да знаете как да изчислите радиаторите, техния брой, мощност, местоположение.


Малко за вида


Радиаторът е акумулатор, той е част от отоплителната система на къща, апартамент или всякакви други помещения, с които ще се отоплява. Видът на радиатора, който трябва да бъде инсталиран, не се влияе по никакъв начин от вида гориво, което се използва, от техническите характеристики на помещението или от други параметри. Всички те са еднакво универсални и популярни. За да изчислите правилно радиаторите, трябва да имате предвид силата на една плоча, размера на помещението и местоположението му в къщата. (Виж също: Биметални радиатори)

Основните видове радиатори, които в момента са на пазара:



  • тръбна;

  • разрез;

  • панел.


Според вида материал, от който се произвеждат, те се отличават:



  • чугун, като най-старите,

  • Алуминият, като най-лекият, е предназначен за максимално бързо загряване на помещението.

  • стомана, като най-често срещаните;

  • Биметален, като относителна новост, проектиран за най-високото налягане.


Всички те имат някои недостатъци. Така че, чугун - много дълго загряване и са по-малко ефективни. Алуминият е силно корозирал поради агресивните компоненти във водата и стоманата няма вътрешно покритие, което води до разрушаване на метала отвътре.

Радиатор у дома


Как да изчислим броя на радиаторите в къщата


За да се промени изцяло или набор първи път къща отоплителната система, трябва да се даде точна и възможно най-близо до реалността, за да се изчисли броят на радиатори, с цел да не се купуват твърде много и не се купуват повече липсва.

Така че, за да направите всичко според правилата, трябва да знаете следните показатели: площта на стаята и мощността на една част от батерията. Според формулата е необходимо да се умножи площта на помещението с 100 и да се раздели резултата със силата на една секция от избрания тип нагревател. (Виж също: Изчисляване на радиатори)

Ако има въпрос, как да се изчислят отоплителните радиатори стомана, тогава е необходимо да се излезе от силата на една стоманена секция. Този индикатор е посочен в техническите характеристики на всеки отделен радиатор. Също така, той може да съобщи на мениджъра в магазина или на уебсайта на производителя в Интернет.

Откъде дойде числото 100? Този показател е взет от одобрените от държавата строителни стандарти. Така че, за 1 кубичен метър. В зоната на всекидневната е необходима мощност от 100 вата за бързо и удобно отопление.

Тази формула ще се изчисли броят на радиаторни секции, и колко радиатори в стаята, което трябва, е необходимо да се изчисли, като се ръководят данни за броя на секциите в избрания от вас модел и вземете необходимо. (Виж също: Как да изберем електрически радиатор)

Важно е да се има предвид броят на прозорците в стаята. За всеки прозорец трябва да добавите още 1/5 от общата стая за цялото количество секции. Също така е необходимо да се скицира факта, че стаята ще бъде ъгъл. Например, според формулата са необходими 30 секции, това са 2 радиатори от 15 секции. За тези 30 е необходимо да добавите още 6 секции в един прозорец и същото ако е ъглова стая.

Ако сте избрали биметални радиатори, горната формула трябва да бъде настроена на нейния фактор на мощността и въпросът за това как да се изчислят биметалните радиатори ще бъде премахнат.

Биметален радиатор

Ако няма ясни данни за топлообмена на секциите на радиатора, вземете средния коефициент. Като цяло, наличната мощност варира между 120 и 225 вата. За да се коригират възможните пропуски, резултатът се прибавя около 20, за да бъде сигурен. (Виж също: Как да разглобяваме отоплителна батерия)


Вторият начин


За успешното и правилно купуване на отоплителни радиатори, как да се изчисли площта е много важно. И вторият метод включва още един индикатор - височината на стаята. Но с цел точност е важно да се има предвид, че то е подходящо само за изчисляване на броя на устройствата, чиято мощност надвишава цифрата от 50 вата. В противен случай има възможност за получаване на изчисление с голяма грешка.



Повторението се основава на стандартната височина на помещението от 2,5 метра и факта, че една част от радиатора оптимално загрява 1,8 квадратни метра. м площ на помещението. По този начин за стая от 20 кв.м. ще се изчислява както следва: 20 / 1,8 = 11,1. След запетая има едно, но въпреки това е желателно да го закръгли. И, следователно, имате нужда от 12 раздела. Колко да инсталирате самите радиатори, две малки или една голяма, изберете собствениците.


Третият вариант


И последната опция, която ще покаже как да се изчисли размера на радиатора, се основава на стандартните данни и обема на отопляемото помещение. (Виж също: Кои биметални батерии са по-добри)

За стандарта е необходимо да се вземат данни за климатизирано отопление с пет кубически метра обем на помещението, една част от радиатора с мощност от 200 вата е необходима. По този начин стая с параметри 4 * 5 * 2,5 ще се постави във формулата както следва: (4 * 5 * 2,5) / 5 = 10. Затова имате нужда от 10 секции с мощност от 200 вата.

Изчисляване на радиатора


Изчисляване без ясни данни


Има алтернативен метод на изчисление, при който се използва стандартен индикатор от 41 вата за загряване на един куб на стаята и се умножава по размерите на помещението: площта и височината. Тази формула ще даде общата мощност, необходима за пълно затопляне на стаята. Този показател ще бъде взет като основа, когато броят секции и радиатори ще бъде изчислен.


Алтернатива на секциите


Не само секторни радиатори са често срещани в последно време. И така, има панелни. И ако изчисляването на мощността е извършено съгласно последната от предложените формули, ще бъде лесно да се изчисли броят на радиаторите, като се избегне индексът на секциите. Освен това в панелните отоплителни тела има по-малко вода, което дава топлина на стаята, следователно ще е необходимо да отделите по-малко ресурси за отопление на стаята. Спестявания.


Съвети за избор и работа


Неправилно избраните радиатори не само не работят правилно, но създават и много неудобства, проблеми и дори аварийни ситуации. Ето защо, изборът на нагревателни елементи трябва да се подходи сериозно, не се страхувайте да попитате продавачите, консултанти.

Така че, според материала, чугунните радиатори са най-неефективни. Те са тежки при транспортиране и монтаж, дълго загрява, дълго време се охлажда, което прави невъзможно бързото коригиране на температурата в стаята. Те не украсяват стаята, изглеждат обемисти и неудобни, неподходящи за модерни отоплителни системи с принудителна циркулация на вода. Алуминиевите радиатори и техните биметални се считат за най-оптимални, въз основа на техните технически характеристики и външни данни. Но ако киселинността на водата в системата надвишава индикатора - 8, е по-добре да ги откажете.

Избор на радиатор

Вторият възможен недостатък е неправилно избраната мощност на радиатора. Ще бъде разрушително не само работата му за прегряване, но и реакция. Това ще доведе до бързо влошаване, неправилна вътрешна температура, далеч от оптимална влажност, бързи и значителни разлики във всички важни показатели. В случай на прегряване, течението може да се появи чрез отворени прозорци, усещане за постоянно висока температура, сухота върху лигавиците, обостряне на алергии. Недостатъчният капацитет е изпълнен със студена, принудителна работа за добавяне на секции или подмяна на радиатори с по-мощни модели.

Неправилно място за инсталиране или липса на функции при избора на мощност на устройството. Така че модулът, инсталиран в ниша или в близост до пода, ще има подценени параметри на топлопредаване и следователно няма достатъчно отопление. За да се оптимизират индикаторите, към изчислените данни се добавят 5 от първоначалното захранване. За да свържете радиатора към системата, е необходимо около 20 см от дължината на стената, ако това не се вземе предвид, ще има проблеми. Ако радиаторът се планира да бъде затворен с декоративен панел със слотчета, към изискваната мощност се добавят още 15.

Неправилно може да се извика избора на дължината на радиатора въз основа на размера на отворите на прозорците. Ако не знаете как правилно да изчислявате мощността на устройството, по-добре е да потърсите помощ от специалисти.



Съвет: Ако има избор, вземете един дълъг радиатор или два къси радиатора, ще бъде по-ефективно да използвате две малки. Те са по-бързо затопляне и ще бъдат по-икономични и по-ефективни за изпълнение на правилните функции.



Идеалното място за радиатора - на прозореца, а дори и ако прозорецът е един и е планирано да се изгради в голям радиатор под него, по-добре е да се определят два: един директно под прозореца, а другият - от другата или друг подходящ стената.

Ширината и височината на радиаторите оказват малко влияние върху мощността им и не са основният индикатор за топлопредаване. Разбира се, колкото по-голяма е металната площ, толкова по-добре, но можете да извлечете заключения само след като сте прочели всички данни от инструкцията или техническата документация за стоките.

Инсталацията е най-добре да бъде поверена на професионалистите, за да се избегнат течове, разрушаване на крепежни елементи или свързващи части. Тествайте системата по-добре през топлия сезон, за да не останете без топлина през отоплителния сезон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръбни радиаторни тръбиТръбни радиаторни тръби
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да изчислите броя на отоплителните акумулаториКак да изчислите броя на отоплителните акумулатори
» » Как да изчислим радиаторите
© 2021 BggeHat.com