Екран за вана със собствена инсталация без участието на специалисти

Екранът не е задължителна част от банята, но с нея можете да затворите комуникациите и други грозни "гледки" под банята. В тази статия ще разгледаме как можете сами да направите този дизайн, защото в някои необичайни ситуации е просто невъзможно да получите екран, който е подходящ по форма и размер.

Защо трябва да затворя ваната с екран?

Със съвременните бани в комплекта обикновено се следват екрани, подходящи за всички параметри - инсталирането на такъв дизайн няма да отнеме цял час. Но ако става въпрос за стоманени или чугунени изделия, за тях не се осигуряват екрани, поради което има само три възможности: да се купи, да се остави място отворено или да се направи екранът под вана със собствени ръце.

Екранът под ваната ще подобри външния вид

Използвайте подобен екран в банята или не - решението трябва да се направи собственик на апартамента, но най-вероятно, всички ще искат да имат хубава и подредена баня, тъй като ви позволява да отрежете придават на помещението завършен и атрактивен външен вид, обхващащ грозен комуникация. Но естетиката не е единствената причина за инсталирането на такъв продукт. Така че, можете да направите екрана по-нататък да се снабди тя с малък контейнер за съхраняване на различни контейнери, буркани с домашни средства, което означава, че можете да спестите значителна сума на пространството в стаята.

Освен това, когато използвате вана без екран, водата може да попадне под нея, замърсяването започва да се натрупва - всичко това скоро ще доведе до опасна гъбичка. Освен това, пода в стаята излиза по-бързо, губейки своята привлекателност. Това е инсталирането на екрана, което ще избегне подобни проблеми.

Какви са изискванията за дизайна?

Има различни варианти за подреждане на такава структура, но при избора на материал, форма и т.н., трябва да имате предвид основните изисквания за екрана. На първо място, не забравяйте, че този продукт е инсталиран за банята и следователно ще се използва при мокри условия, материалът за производство трябва да бъде устойчив на влага, способен да издържа на резки температурни колебания.

При избора на екран, много изисквания

Ако това не се вземе предвид, тогава буквално след няколко месеца материалът ще започне да се появява гъбичка, то ще започне да се влошава под въздействието на външни фактори. Важно е да се помни и за стегнатостта, водата не трябва да попада в пространството под самата баня. Но също така напълно да се затвори достъпът на въздуха също е невъзможно - липсата на вентилация ще доведе до появата на мухъл. Ето защо в дизайна е необходимо да се осигурят врати или прозорци.

Има и други изисквания:

  • При организиране на екрана е необходимо да се осигури възможност за бърз достъп до основните комуникации.
  • Продуктът не трябва да пречи на подхода към банята, за който може да направи специална ниша за краката, което е много важно за малките стаи.

Как да направите скелет правилно - експертни съвети

Първото нещо, което трябва да направите, е да направите рамка, за да инсталирате екрана. Тя може да бъде изработена от тухли, метални профили, бар от дърво. Освен това е по-добре да направите зидария за монтаж на плочки за плочки, така че да могат да издържат на теглото на материала, в случай на работа с пластмасови панели или GCR листове, могат да се използват и други варианти. Но нека поговорим за всичко по-подробно.

  • Тухлена зидария

Тази опция се счита за най-надеждната. Такава основа ще издържи на всеки материал. За да построите тухлена стена, от която се нуждаете от едната към другата стена, извършвате полагането на половин тухла. В същото време е необходимо да се направи нов ред с леко отместване отстрани. Между горния ръб на ваната и зидарията, ние правим празнина от 2-3 см, а след като циментната суспензия се изсуши, запълнете празнината с монтажна пяна. Също така, при монтажа на зидарията, не забравяйте да направите удобно нарязване на краката.

  • Дървени летви

Този скелет също ще бъде доста силен, но основният недостатък на дървото е, че той започва да гние, когато е изложен дълго време в мокри условия. Поради това е по-добре да приложите кедър, елша или лиственица, за да създадете рамка. За да оборудвате структурата, ще ви трябват греди от 4 до 4 см. Когато изпълнявате работата, е много важно да маркирате правилно местата за монтаж на конструкцията, като прескочите този етап, ще постигнете, че скелетът ще започне да се движи настрани.

Дървената кутия трябва да бъде покрита с водоустойчива смес

За да получите равен дизайн, направете маркер:

  1. 1. Направете вертикални линии от ъглите на ваната (които са в съседство със стените) към основата, като използвате вертикална линия.
  2. 2. Оставете 3 см и направете втора вертикална линия, напълно паралелна на първата.
  3. 3. От свободния ъгъл на банята, нарисувайте вертикална линия и изчертайте квадрат със страни 3 cm в точката на контакт на линията с основата.
  4. 4. От вътрешния ъгъл на квадрата изчертаваме хоризонтални линии до стените на банята.

Това ще бъде периметърът, по който ще инсталираме дървени греди. Те са закрепени към основата с самобръчкови винтове, след което монтираме вертикалните стълбове и ги фиксираме към стените с винтове. На тях инсталираме хоризонтална дървена бара и я закрепваме с помощта на ъгъл. От ъгловите стълбове на разстояние около 0.5 м трябва да инсталирате междинни плоскости. За да постигнете максимална здравина, залепете всички стави с течни нокти.

  • Метална рамка


Когато правите такава рамка, по-добре е да използвате PN профил 27 * 28, който е идеален за по-нататъшна инсталация на GCR, пластмасови и MDF панели. Ако искате да направите рамка, която да издържи на плочките, по-добре е да използвате метални профилни тръби, но в този случай ще срещнете нуждата от заваряване. Извършваме маркировката по същия начин, както при дървена щайга. Долният водач е фиксиран към пода с помощта на дюбели, поставяме върху тях странични стелажи и ги фиксираме към стените.

За да дадете здравина на конструкцията, направете бар в средата на височината. Горният профил е фиксиран върху страничните носачи и за укрепване на горния водач, сгънете двата профила и ги закрепете заедно. Остава да се монтират вертикални рафтове на разстояние 30-40 cm един от друг. След монтирането на рамката свободното пространство между страната на банята и конструкцията се намазва с монтажна пяна.

Какво трябва да направя, ако имам нестандартна вана?

Най-важното тук е да се повторят точно всички криви на строителството. За производството на рамката може да се използва галванизиран метален профил и за покритие - с екструдирана полистиролова пяна с максимална плътност. Преди да започнете работа, струва си да измерите дължината на ваната и да изрежете профил с подобен размер, като го подрязвате на всеки 3 см.

Следвайте инструкциите по-долу:

  1. 1. Прикрепете профила към стената на банята и я фиксирайте с лепяща лента. Гладко го огънете върху направените разфасовки и продължете да го фиксирате с лепяща лента на кратки разстояния. За да запазите формата, залепете и лентата по цялата й дължина.
  2. 2. Внимателно отделете профила от ваната и я фиксирайте към пода, внимателно натискайки навътре дебелината на профила. Ако използвате плочка за създаване на екран, в допълнение към дебелината на самия материал, добавете още 5 мм към лепилото и замазката.
  3. 3. Изрежете две секции на профила (фокусирайки се върху височината на ваната), прикрепете към стените с самобръчкови винтове. Нарежете експандирания полистирол в отделни панели с широчина около 20 см и поставете всеки панел в профила с нисък край и горната част под страната на банята.

Този екран изисква умения и знания

Вътрешната повърхност се обработва веднага с монтажна пяна. Извършете инсталирането на всички панели, като не забравяте да оставите малко разстояние за люка. Може да се монтира, след като пяната се втвърди. Тя ще остане, за да запълни повърхността. След като сместа изсъхне, можете да украсите екрана с плочки, GKL или други материали.

Направете екрана сами - инструкции стъпка по стъпка

За да създадете екран за качество, се нуждаете от определени инструменти и материали, които ще направят работата бързо и ефективно. Устройствата, използвани в работата, трябва да бъдат избрани въз основа на материала.

Когато работите с пластмаса, ще ви трябва:

  • Барове за опори.
  • Течни нокти.
  • Профили с приспособления.
  • Правилното количество пластмасови панели.

От инструментите, които не можете да правите без телбод, перфоратор, нож за рязане, гон. Преди да започнете работа, не забравяйте да измерите маркерите на линиите, така че напълно да повтаря формата на банята. След това прикрепете профила към капака и фиксирането трябва да бъде направено от вътрешния ръб (където ще поставите пластмасовите панели).

Използването на течни нокти няма да доведе до увреждане нито на самата баня, нито на всички повърхности. Панелите също са закрепени към решетките за течни нокти: отдолу, парчето материал е закрепено към горната част на профила, тъй като трябва да оставим допълнително пространство за монтажа на основата. Важно е да се разбере, че за да инсталирате последния панел, трябва да имате умение, опитайте се да комбинирате първия и последния детайл, така че да не се подрязвате допълнително.

Как да монтираме екран с плочки? Керамични плочки - популярен материал за производството на екрана, защото този материал има не само външен облик, но и надеждност, издръжливост. Празни и голямо разнообразие от възможности за оцветяване и текстура. За да монтирате такава конструкция, подгответе метални ъгли, гипсокартон, плочки, метални профили. Тук всичко е съвсем просто: след сглобяването на рамката от метала, тя трябва да бъде зашита с листове GKL, а вече се нанася лепило от плочките и се монтират плочки.

Характеристики на разположението на екрана за ъглови вани

Ъгловата вана има нестандартна форма, когато създавате екран, ще трябва да се размърдате малко, но времето, прекарано, ще ви позволи да се насладите на резултата от работата си за дълго време.

Най-трудното нещо в ъгловата вана е да направите щайга

Извит продукт е най-добре направен от пластмаса, тъй като гипсовите плоскости са доста трудни за огъване и още повече, че в тази форма се монтират върху твърд профил.

За да монтирате рамката, монтирайте водачите на пода така, че да повтарят формата на ваната. Към горния панел с помощта на течни нокти се прикрепват дървени пръти за фиксиране на горния водач. Пластичният панел с необходимия размер се изрязва и внимателно се поставя в направляващия панел - долните фуги могат да бъдат покрити с цокъл.

Не по-малко ефективно ще бъде ъгловата вана от тухлена зидария и украсена с мозайка. След приключване на работата, всички фуги на конструкцията трябва да бъдат запечатани с устойчив на влага уплътнител.

">
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите защитен екран за камината със собствените си ръцеКак да направите защитен екран за камината със собствените си ръце
Как да затворите батериите интересни идеи за домаКак да затворите батериите интересни идеи за дома
Как мога да затварям батерията?Как мога да затварям батерията?
Какво трябва да знаете за екрани за радиатори?Какво трябва да знаете за екрани за радиатори?
Ковано аксесоари за камина, създайте завършено изображениеКовано аксесоари за камина, създайте завършено изображение
Екрани за радиаториЕкрани за радиатори
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Характеристики и функции на екрани за баняХарактеристики и функции на екрани за баня
Декоративен екран за баняДекоративен екран за баня
» » Екран за вана със собствена инсталация без участието на специалисти
© 2021 BggeHat.com