Основни естетически свойства на строителните материали

Всеки архитект, дизайнер и по принцип всеки, който има нещо общо с изграждането на сгради, тяхната външна и вътрешна декорация и интериорен дизайн, трябва да разбере класификацията на естетическите свойства на строителните материали. Тези свойства включват форма, модел, текстура и цвят. Всеки от тези параметри е много важен, както и тяхната съвместимост един с друг. Всичко трябва да бъде обмислено и направено така, че след завършването на строителството и завършването на сградата вътре и навън изглежда красива и естетическа.

Строителни материали от дърво

Сред модерните дървесни материали, от естетическа и екологична гледна точка, на първо място се разпределят строителни материали от естествено дърво.

Класификация на строителните материали чрез естетически свойства

Общо 2 големи групи от архитектурни и артистични характеристики на строителните материали се открояват. Първата включва свойства, които директно описват естетиката на продукта и строителния материал, т.е. неговия модел, форма, текстура и цвят.

тухли

Естетичните свойства на тухлите са свързани главно със състава и вида на използваните суровини, например глина.

Втората група включва моменти, характеризиращи естетичната съвместимост на конкретен материал с други, използвани в строителната или довършителната площадка. Също така се взема предвид съвместимостта на основните качества на материала със заобикалящата го среда извън границите на употреба.

Всяка от естетическите свойства на материала се разглежда от физическа, психологическа и физиологична гледна точка. Физическите характеристики могат да се изразят количествено въз основа на прости изтривания на геометрични измервания или с помощта на специални инструменти като спектрофотометри, фотометри и др.

Физиологичните свойства могат също да бъдат количествено определени, като се използват колориметрични методи. Що се отнася до психологическите качества, в това отношение всичко е до голяма степен индивидуално, количественото оценяване на такива свойства не им позволява.

Форма като критерий за оценка на естетиката на материала

Този имот, като форма на строителни материали, е не само един от основните функционални показатели, но и най-важният критерий за естетическите характеристики. Строителите и архитектите отдавна се интересуват от това строителните материали да имат пропорционална и смислена форма. Например, цокълът от естествен камък е направен от големи грубо изработени блокове. Горната част на стената е била издигната от гладки камъни с малки размери. Благодарение на този метод стената изглеждаше по-светла и по-естетична.

Концепцията за естетиката на формата задължително включва геометрията на материалите. За обемни продукти той е паралелепипеден, кубичен, цилиндричен и др. За плоските материали това е полиедър, квадрат, правоъгълник и др. Вземат се предвид и съотношенията на първичните размери.

Схема от пластмасов плинт

Схема от пластмасова обшивка.

Строителите, архитектите и технолозите са свършили чудесна работа за създаване на подходяща форма и размери на тухла, което я прави възможно най-удобно в експлоатация, пропорционално и същевременно осигурява естетическа изразителност на завършената зидария без допълнително завършване.

От голямо значение е формата не само на строителни материали, но и на различни видове санитарни, технически, дърводелски и други продукти, на които трябва да се обърне голямо внимание в процеса на архитектурното проектиране на сградата. Особено внимание заслужава формата на материали, използвани за завършване на подове и стени. Предлага се широка гама от решения, което прави интериора възможно най-удобен и естетичен.

Формата е много важен критерий за оценка на естетиката на имотите и на строителни материали като:

  1. Паркет паркет.
  2. Профилно стъкло.
  3. Парапети и други профилни формовани материали, направени на основата на алуминий, пластмаса и пластмаса.
  4. Первази.
  5. Стъклени блокове.
  6. Тапицерии.
  7. Релефни материали, използвани за облицоване на интериори на жилища и фасади на сгради, направени от вакуумно формовани пластмаси или щамповани метали и др.

Концепцията за цвят в естетическите характеристики на материала

Схемата парче паркет

Схемата парче паркет.

Заедно с формата, цветът на материала е една от основните естетични свойства на материала. Този параметър става особено важен при избора на довършителни материали за вътрешно и екстериорно декориране на конструкции и конструкции. В процеса на проектиране на сграда и нейната декорация, на етапа на избор на специфични довършителни материали, компетентен архитект трябва да вземе предвид редица важни точки, а именно:

  1. Обективни фактори, на които да се основава възприемането на цвета.
  2. Взаимодействие на цвета на материала с неговата структура и форма.
  3. Ролята на светлината и сянката и много други параметри.

Например, ако желаете, цветът визуално може да изкриви обема, да разруши визуално стената, да накара наблюдателя да различава по различен начин пропорциите на някакъв обект. С помощта на цветни рефлекси можете да правите промени в нюансите на повърхностите. Например, ако червеният килим е избран за подови настилки, белите стени на стаята ще бъдат визуално възприемани от повечето наблюдатели като бледорозови.

При декорирането на интериорен дизайн за завършване на края на далечната стена често се използват материали с топли наситени цветове. Това помага да се намали визуално дължината на стаята, което я прави по-правилна. Ако е необходимо да се разширят помещенията, далечните крайни стени са завършени с материали от студени ненаситени нюанси.

Схемата на комбинация от топли и студени цветове

Схемата на комбинация от топли и студени цветове.

При проектирането на интериори широко се използват методи, които позволяват насочени промени в цветовите характеристики на изкуствени и при необходимост на естествени строителни и довършителни материали. За това се използват пигменти, които са фино смлени оцветени вещества от органичен и неорганичен произход. Пигментите се внасят в строителния материал в етапа на производството му или се използват при производството на импрегнации и оцветители, предназначени за защитно и декоративно повърхностно покритие.

Строителният материал може значително да промени цветовите си свойства и в процеса на естествена експлоатация например, под въздействието на кислорода, повърхностите на много материали окисляват и променят оригиналния си цвят и равномерност. Ако материалът може да запази оригиналния си цвят за дълго време, той е класифициран като цветен. Тази характеристика до голяма степен зависи от издръжливостта на използваните пигменти. Освен това някои материали променят цвета си с времето, особено това е важно за полимерните строителни материали.

Текстурата като важна естетическа характеристика



Под текстурата трябва да се разбира видимата структура на повърхността на изделието или материала. В зависимост от характеристиките на повърхността фактурите са разделени на 2 големи групи: релефни и гладки. Всяка от тези групи е разделена на много подгрупи. Например, гладкостта на повърхността може да варира от груба до гладка до огледално-лъскава. Релефът е подразделен на подгрупи в зависимост от естеството и височината на релефа.

Схеми за декорация на стени с декоративен камък

Схеми за декорация на стени с декоративен камък.

Строителните и довършителни материали, за които е характерна напълно гладка повърхност, отразяват светлинните лъчи в една посока. От тази посока повърхността се вижда от наблюдателя като брилянтен. При грубите материали е характерно разпръснатото отразяване на падащата светлина в различни посоки.

Фактурите за облекчение са от два основни подвида:

  1. Организиран, който се характеризира с наличието на единна и често геометрична релефна шарка.
  2. Беглец. Материалите с тази текстура имат хаотични и неравномерни външни модели.

Като пример за организирани текстури, може да се цитира една вълнообразна текстура на истински камък. Към неорганизираната фактура е например бетон с видим пълнител. Пример за обработка на текстурата на повърхностите на строителни материали е гладката и релефна обработка на лицето от естествен камък.

Дървесината може да има гладка и релефна текстура. Разнообразна текстура се открива в случая на лицев бетон. Потенциалът на стъкло, полимер, керамика, азбестоцимент и гипсови материали все още не е напълно разкрит. Тези материали имат много възможности, които ви позволяват да победите положението по различни начини.

Особено внимание трябва да се обърне на текстурата на материалите, когато се сблъскват с фасадите и стените на сградата.

Фигура като критерий за оценка на естетиката

Довършителни текстури

Текстилни покрития: a - под кошницата, b - ветрилообразни, вертикални удари, d - наклонени удари, d - вълнообразни, елифтилни вени.

Материалът може да има естествен модел с характерна повърхностна структура, която отразява характеристиките на неговата структура. Тази дефиниция най-често се дава на думата "текстура".

Изкуствени модели се прилагат и върху повърхността на материалите, като се използват методи за отпечатване, боядисване и други методи за това. Текстурата на картината е черно-бяла и цветна, т.е. ахроматичен и хроматичен.

Природните и повечето от изкуствените строителни материали имат образец, образуван от видимите на повърхността им отделни компоненти.

Тези елементи се различават по цвят, размер, характеристики на пространственото разположение и форма.

Например, за дърво, това са едногодишни слоеве, влакна и съдове. В случай на естествен камък, образецът се формира от пори, вени и зърна, както и от бетон - агрегати и циментов камък.

Цветът и моделът са най-важните диагностични характеристики, позволяващи да се прави разлика между дърво и минерали от различни породи.

Опитните специалисти могат лесно да различат десетки каменни материали и различни видове дървесина.

Изкуствените рисунки, които обикновено се прилагат върху повърхността на строителните материали, се характеризират с множество характеристики, включително:

  1. Повторяемост на картината.
  2. Мащаб и естество на приложението.
  3. Броят на цветовете и комбинацията между тях и т.н.

Изчертаването на чертеж може да се извърши не само директно върху повърхността на строителния материал. Често се използва технология, според която моделът е под горния прозрачен слой. Обикновено това се прави в производството на линолеум и различни многослойни довършителни материали. Образуването на рисунка може да се извърши не чрез цвят, а чрез комбиниране на разнообразен релеф. Използват се често пъти методи и други технологии.

По този начин естетическите свойства са много важни. Без тях едва ли можете да очаквате да получите естетичен състав.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлопроводимост на основни строителни материалиТоплопроводимост на основни строителни материали
Основни химични свойства на строителните материалиОсновни химични свойства на строителните материали
Как да се изгради къща в страната?Как да се изгради къща в страната?
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Съвременна класификация на строителните крановеСъвременна класификация на строителните кранове
Характеристики на реконструкцията на сгради и съоръженияХарактеристики на реконструкцията на сгради и съоръжения
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
Свойства и видове уплътнителиСвойства и видове уплътнители
Предимства на къщите, изградени от кръгли трупиПредимства на къщите, изградени от кръгли трупи
» » Основни естетически свойства на строителните материали
© 2021 BggeHat.com