Рамките заемат стъпка по стъпка инструкции за конструиране

Най-простият, достъпен и най-бърз начин да се построи къща е да я издигне, като използва технологията wireframe, която е популярна от много години в Европа и Америка. Единственото нещо, както при всеки друг строителен бизнес, при започване на работа е да се запознаете с определени правила и нюанси, които ще опишем стъпка по стъпка.

Няколко думи за плюсовете и минусите на рамковите структури

На първо място, ние отбелязваме, че рамката на жилищното строителство не е "панацея", тъй като има няколко сериозни недостатъка:

  • ниска сила - със сигурност всеки видя, как в холивудските филми рамки къщи буквално се рушат по време на силни урагани и тайфуни;
  • крехкост - къщата на рамката може да продължи 100 години, но от време на време ще се нуждае от ремонт.
Рамковата конструкция е много разпространена у нас

Рамковата конструкция е много разпространена у нас

В същото строителство на рамкови къщи в нашата страна е широко разпространена, тъй като те са най-евтините и много топло. Друго предимство е високата сеизмична устойчивост, скелетните къщи не се страхуват от земетресения. Освен това те се строят много бързо.

Алтернатива на рамковите къщи са панелните структури. Те се сглобяват като дизайнер от отделни рамки с изолация. Използването на готови части значително опростява и ускорява процеса на изграждане на къща, но увеличава разходите за строителство.

Оттук можем да заключим, че рамковата конструкция е отлично решение за крайградски и селски къщи. За постоянно пребиваване е по-целесъобразно да се построи къща според по-традиционните технологии.

Без проект навсякъде или какво трябва да знаете за къщата преди нейното изграждане

Както всяка друга конструкция, издигането на рамкова къща изисква компетентно изготвяне на проекта. Последният трябва да покаже всички нюанси на бъдещата структура, така че първо трябва да решите размера и оформлението му.

Ако сами вие не можете да решите оформлението, вземете като основа всяка схема, която ви харесва нашия портал за строителство. И не е необходимо да се търси само оформление на къщи, защото в този случай няма значение какъв материал ще бъдат стените.

Разположение на рамката къща

Друг важен момент е видът покрив. При изграждането на рамкова къща има смисъл да се направи покривен покрив. Тя не увеличава значително разходите за издигане на къщата, но в същото време тя ви позволява да получите на втория етаж. Например, ако сте изградили малка къща 6х6 м, на тавана ще се настанят удобно семейство от четири или пет души.

Размер на оформлението

След като сте определили размера и оформлението, можете да продължите с изготвянето на чертежи. За целта е необходимо да се разбере принципът на конструкцията на рамковите къщи. Ето защо, помислете за основните точки на дизайна:

  • в основата на рамката се използват стелажи - тази бара 100х100 или дори 150х150 мм в ъглите и плоскости 150х40 мм между тях;
  • отдолу и отгоре стелажите са свързани чрез колани (греда или дъска);
  • за укрепване на ъгловите колони се използват скоби;
  • Хоризонталните колони се използват за укрепване на междинните стелажи.
  • Припокриванията задължително трябва да бъдат леки, т.е. дървен материал;
  • а покривът се изпълнява по същия начин, както при обикновените къщи.

При изработване на схема на бъдещия дизайн уточнете размерите на частите на рамката в милиметри. Това няма да доведе до грешки при тяхното производство и монтаж. Освен това можете да изчислите количеството нарязан дървен материал.

Схема за строителство

Изграждането на солидна основа е половината от битката

Тъй като структурата на рамката е с ниско тегло, не е препоръчително да се пълни лентата монолитна основа под нея, тъй като тя е много скъпо, и процесът на изливане е трудоемък. Изключение правят случаите, когато под къщата се планира подреждането на мазе, мазе или сутерен.

В други случаи има доста добро качество колонна основа. За да го изградите, се нуждаете от следните материали:

  • бетонни фундаментни блокове;
  • греди 150х150 мм;
  • покриви;
  • пясък и чакъл / чакъл;
  • циментов разтвор.

Работата започва с подготовката на обекта, който трябва да бъде правилно маркиран. Очертайте го с пясъчни ивици или разтегнете периметъра на влакното. Не забравяйте да се уверите, че съдът има ъгли от 90 градуса, затова просто измерете диагоналите - те трябва да бъдат еднакви. След това трябва да се отървете от вегетативния слой на почвата, който обикновено е 10-15 сантиметра.

Така че растенията не покълват след това, почвата може да се третира с гъбички.

Освен това е необходимо да се изкопаят котловини за колоните с дълбочина 40 см. Стъпалото трябва да бъде 1,5-2 м във всички посоки. Дъното на ямите трябва да бъде покрито със слой от чакъл и пясък с обща дебелина 30 см. Всеки слой трябва да бъде внимателно уплътнен и изравнен. След това поставете бетонните блокове на два реда с дресинг на дъното. Между блоковете блок с циментова замазка. В резултат на това трябва да получите равномерни и силни барове.

Базата на колоните е тествана и тествана версия

Базата на колоните е тествана и тествана версия



Покрийте повърхността на колоните с няколко слоя рубероид. Последният ще служи хоризонтална хидроизолация фундамент. След това трябва да поставите решетката по периметъра на основата, тя също така ще служи като долна лента на рамката.

Решетката е изработена от шина 150x150 мм. В ъглите лъчът се закрепва заедно "на пода на дървото" с помощта на нагел или винтове. В допълнение, ъглите могат да бъдат подсилени с метални ъгли.

След това в решетката е необходимо да се режат гредите от греди, които се полагат върху междинните стълбове на основата. Тъй като гредите са прерязани "на пода в дървото", предварително в решетката, трябва да изрежете жлебовете.

Сглобяване на рамката - изграждане на стените и покрива

Сега изграждаме основата на къщата - рамката. За изграждането му ще е необходим такъв дървен материал:

  • греди 150х150 мм;
  • дъски от 40x150 мм.

Монтажът започва с монтаж на ъглови стълбове, приготвени от шина от 150х150 мм. Ъгловите стелажи обикновено се закрепват към винтовете и ъглите за закрепване. В допълнение, те са подсилени от скоби, направени от дъски. В хода на монтажа се уверете, че стелажите не се отклоняват от вертикалата.

След това се монтират междинни стълбове с размери 40х150 мм, които, както вече бе споменато по-горе, трябва да бъдат разположени на стъпки от 60 см. Плочите се закрепват към лентата със същите стоманени ъгли. За да свържете всички стелажи помежду си, можете да използвате хоризонтални джъмпери, единственото нещо е да ги инсталирате непременно в поръчка на шахматна дъска. След монтирането на стелажите се монтират хоризонтални напречни ребра, оформящи отворите.

Сглобяване на рамката на къщата по технология

Сглобяване на рамката на къщата по технология

От горната част до стълбовете се закрепва горната лента, свързваща 150х150 мм. Той не само държи заедно всички стелажи, но и служи като основа за гредите. По същия принцип, рамката на преградите е сглобена. Единственото нещо за преградите може да се използва 100x100 мм или дори по-малко, съответно, и по-малки плоскости за междинни стелажи, съответно.

Като припокриване можете да използвате специални греди от OSB или дъски с размери 40x100 мм. Последните се поставят на ръба и се фиксират върху ъгловите ленти. Стъпката на припокриване трябва да бъде около 30-35 см. След това, по периметъра на къщата, гредите на пода се полагат с Mauerlat - дъска или бар. Той свързва гредите на тавана, а също така служи като основа за покрива.

Следващия път рамката на тавана е сглобена и покривната покривка е монтирана. Работата се извършва съгласно стандартната схема, т.е. както и в изграждането на конвенционални къщи. Ето защо няма да разгледаме този процес. Единственото нещо, което е важно да се отбележи: само за да се справят с изграждането на покрива е много трудно, така че на този етап ще ви трябва няколко асистенти.

Затопляме и облицоваме рамката или как да направим къщата топла и уютна

Сега, стъпка по стъпка, ще разгледаме как да изолираме рамката и да изпълним облицовката й. За тази цел се нуждаем от следните материали:

  • изолация - най-добре е да се използват минерални килими с плътност 25-35 кг / м3;
  • парна бариера;
  • влагоустойчива, супердифузна мембрана;
  • уплътнителна лента.

Започваме с подреждането и подгряването на пода: върху гредите на пода лежи грубата настилка от дъските. След това върху палубата се полага перо бариера, върху която се монтират закъсненията. Както обикновено, закъсненията са подравнени в хоризонталната равнина. Пространството между дървото е изпълнено с топлоизолационен материал (можете да използвате както плоча, така и всяка изолирана изолация, включително дървени стърготини). Тогава трупите и изолацията се затварят с още един слой хидроизолация, върху който се полага дървеният под.

Поетапното затопляне започва от пода - стената във втория завой

Поетапното затопляне започва от пода - стената във втория завой

Дебелината на топлоизолационния слой на стените трябва да бъде най-малко 100-150 mm. Ето защо плочите могат да се поставят в два слоя, например 100 и 50 mm.

Инструкциите стъпка по стъпка за топлоизолацията на стените изглеждат по следния начин:

  1. 1. Работата може да започне с парна бариера на стените от вътрешната страна. Но преди да поставите пяна върху скелета, е необходимо да залепите уплътняващата двустранна лента.
  2. 2. След това парната бариера е залепена върху лентата. Трябва да се уверите, че тази процедура е напълно запечатана, тъй като проникването на влага вътре в стените значително ще съкрати живота на къщата. Ето защо се уверете, че лентите на филма се припокриват помежду си с 15-20 сантиметра в ставите. Поставете ставите с двустранна лента или лента. Освен това фиксирайте фолиото върху рамката със скоч, като закрепите скобите на стъпки от 10-15 мм.
  3. 3. След това поставете нагревателя в пространството между стълбовете и другите части на рамката. Всички образувани празнини трябва да бъдат запушени с минерални отпадъци. Ако плочите се подреждат на два слоя, подредете ги в бягство, за да избегнете прорезите в ставите на плочите.
  4. 4. От външната страна на рамката фиксирайте мембраната за бариери срещу влага, както и парна бариера от вътрешната страна. Единственото нещо, което трябва да запомните, е, че мембраната прави влага в една посока, така че гладката страна трябва непременно да се обърне към нагревателя.
  5. 5. На върха на бариерата за влага се поставя щайга на стълбовете, която осигурява вентилационна междина между кожата и мембраната. Като щайга използвайте релси 20х30 мм, които се закрепват с винтове с самонарязващи се ботуши на стъпки от 15 мм. По същия начин, клетката се изпълнява и от вътрешната страна на стените.

Сега слагаме външните стени. Обикновено се използват OSB-4 плочи. Плочите са просто изрязани според всички конструктивни особености, а отворите на прозорците и вратите са изрязани. Подготвеното покритие се закрепва към щайгата с винтове. В процеса на облицовка на стени трябва да се спазват следните правила:

  • Краищата на листовете задължително трябва да падат върху стелажите;
  • При фугите на листовете е необходимо да се осигури ширина на шева от 5 мм, за да се предотврати деформацията на листовете. Шевовете могат да се запълнят с пяна или строителни уплътнители.

За вътрешно покритие на стените, гипсокартон, подплата, пластмасови панели и други подобни материали могат да се използват. Когато стените са готови, трябва да затоплите покрива. Трябва да кажа, че изграждането на покривния пай прилича на затоплянето на стените - топлоизолационните плочи се поставят между гредите. Отвън, нагревателят трябва да бъде защитен от влага чрез парно бариерен филм.

Ако искате да украсите фасадата с декоративна мазилка и след това боя, вместо OSB е по-добре да използвате аквапанели.

Желателно е да се изолира пода между първия етаж и покрива (таван). Особено топлоизолация е необходима, ако къщата ви има неотопляем гараж. Принципът на топлоизолация на подовата настилка е практически същият като този на пода; груб таван. Тогава парната бариера се полага върху дървените трупи и свързващото вещество. Освен това пространството между гредите се запълва с нагревател, след което се поставя друг слой пароизолация.

Това са основните моменти, които трябва да знаете, за да изградите собствен ръжен каркас. Допълнителна работа, т.е. монтаж на комуникации и довършителни работи, се извършва съгласно стандартната схема.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Животът на рамката зависи от това, от какво зависи и от това как да се разшири?Животът на рамката зависи от това, от какво зависи и от това как да се разшири?
Проекти на рамкови къщи 6x6Проекти на рамкови къщи 6x6
Рамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операциятаРамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операцията
Сглобяеми къщи плюсове и минуси, нови собственици обратна връзкаСглобяеми къщи плюсове и минуси, нови собственици обратна връзка
Къде да купя къща?Къде да купя къща?
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Предимства на рамкови къщиПредимства на рамкови къщи
Технология на изграждане на рамкови къщиТехнология на изграждане на рамкови къщи
Технологията на изграждане на рамка къща - 3d рамкаТехнологията на изграждане на рамка къща - 3d рамка
Метални къщиМетални къщи
» » Рамките заемат стъпка по стъпка инструкции за конструиране
© 2021 BggeHat.com