Рязане с кислородно копие

Кислородното копие е стоманена тръба, през която преминава кислород. Процесът рязане с кислород копие е показано на фигурата по-долу.

рязане с кислород копие

Фигура. Рязане с кислородно копие

Работната края на кислород практика се загрява предварително до температура 1350-1400 ° С чрез външен източник на нагряване: заваряване дъга, на предварително загряване на факел или заваръчна горелка пламък. След запалването на копието чуждестранният източник на топлина се отстранява. В резултат на доставката на кислород, работният край на копието започва да гори интензивно, достигайки температура от 2000 ° С. За да се увеличи топлинната мощност на кислородното копие, стоманеният прът или друг профил обикновено се поставят вътре в тръбата.

Кислородното копие се притиска към повърхността на изгорелия материал. Задълбочаване на работния край на тръбата в материала, увеличаване на кислород налягане до желаната работна стойност, периодично извършване на възвратно-постъпателно копие (с амплитуда от 10-20 см) и въртене (под ъгъл от 10-15 ° от двете страни) движение. Когато гори през края на отваряне на копието трябва да бъде постоянно притиска материала, да го приемате за кратко време, по време на движение напред-назад. Получените шлаки се носят под налягане в пролуката между копието и стената на изгорелия отвор.

В резултат на това се получават дупки с приблизително кръгла форма. Диаметърът на отвора е 30-90 мм и зависи най-вече от диаметъра на кислородното копие, както и от наличието на въртеливо движение с въртене с копие.



Рязане с кислородно копие е възможно при всички пространствени позиции. за Горене на дупки в стомана Като копие може да се използва стоманена тръба с диаметър 10 и 15 мм с нисковъглероден проводник с вграден в него диаметър 4 и 5 мм.

Изгаряне на дупки в чугун Използва се в металургичното производство с образуване на дупки в чугунени масиви, които са разрушени в експлозивни ями за претопяване.

Производителността на рязането на кислородно копие от чугун е изключително ниска. Скоростта на горене на дупка с диаметър 50-60 mm не е по-голяма от 50 мм / мин с консумация на кислород от около 35 м3 на 1 м дупки и 25 м тръби.

особеност Горене на дупки в бетон и стоманобетон Тя е, че за да се поддържа материал в контакт с копието в разтопено състояние пиката трябва да натиснете, за да бъдат третирани бетон със сила до 300-500N, преодолявайки съпротивлението на гъсто стопяема шлака. Наскоро, поради факта, че бетон се състои от оксиди (Al2O3, CaO и SiO2), поток на кислород не се окисляват и не излъчва топлина, и следователно разстоянието от повърхността на горящия край на копието бързо се втвърдява. В тази връзка, горят дупки в бетон и други неметални материали не трябва да възвратно копие, което ги прави само с прекъсвания въртеливо движение в ъгъла на 10-15 ° в двете посоки.

В някои случаи, за да се подобри ефективността на процеса на рязане, заедно с кислород в копието, желязо на прах. В този случай е възможно не само изгарянето на дупките, но и реженето на стомана и бетон. Например, с помощта на рязане на копия, бяха пробити дупки в бетонна плоча, на която беше монтиран реакторът на атомната електроцентрала в Чернобил. Отворите бяха необходими, за да се поставят сензори, които да наблюдават температурата, радиационния фон и други параметри в разрушения реактор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Плазмено рязанеПлазмено рязане
КислородКислород
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
АцетиленАцетилен
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Плазмено рязанеПлазмено рязане
ВодородВодород
Газова заваркаГазова заварка
» » Рязане с кислородно копие
© 2021 BggeHat.com