Въздушно дъго рязане

Въздушно дъго рязане се състои в топене на метала по линията на рязане чрез електрическа дъга и принуждавайки топилата, образувана под действието на дъгата, да се изтласка от принудителния въздух чрез сгъстен въздух. Диаграмата на рязане с въздушна дъга е показана на фигурата.

въздушно дъго рязане

Фигура. Нарязване на въздушната дъга и скобите на държача на електрода (вдясно)

Въздухът се доставя по не-консуматив електрод (обикновено въглерод или графит), и специално държач електрод. Електрическата дъга, като правило, гори при постоянен ток с обратна полярност. За оптимална работа на въздуха дъга рязане се постига при диаметър електрод на 6-12 mm, сила 300-1500A заваръчния ток, дъга напрежение 30-40V, въздушно налягане от 7,4 кг / см2, въздушен поток 20-30 м3 / ч. Изгарящата дъга се характеризира с ниска стабилност, чести счупвания.



По-ефективното рязане с въздушна дъга е колкото е по-ниска степента на износване на електрода. Ето защо е препоръчително да се използват електроди, покрити със защитен разтоварващ слой от мед или алуминий.

Качеството на повърхността на среза и прилежащия метал е ниско. Увеличаването на съдържанието на въглерод може да се наблюдава в повърхностния слой и в краищата на дълбочина от 0,1-0,3 mm и в резултат на това могат да се появят пукнатини. За да се намали натрупването, е необходимо, ако е възможно, да не се докосва горещия метален електрод. След рязане с въздушна дъга е необходимо да се извърши цялостно почистване на повърхностите с четка с метален блясък и да се извърши проверка, за да се установи липсата на повърхностни дефекти.

Обработката с дъгова дъга обикновено се използва за повърхностна обработка (изстъргване) или като разделяне в скрап стомани, алуминий, мед, титан.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваряване на титанЗаваряване на титан
Заваряване на алуминийЗаваряване на алуминий
Плазмено рязанеПлазмено рязане
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
Ръчно дъгова заваркаРъчно дъгова заварка
Плазмено заваряванеПлазмено заваряване
Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройствоЗаварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Заваряване с аргонова дъгаЗаваряване с аргонова дъга
Уреди за ръчно плазмено рязане на металУреди за ръчно плазмено рязане на метал
» » Въздушно дъго рязане
© 2021 BggeHat.com