Дървени винтове или защо мъжете вече не чукат ноктите

В Русия през 60-те години на миналия век са се появили самопробиващи се винтове. Оттогава те са се променили, рафинирали и класифицирали повече от веднъж. Ще бъдат обсъдени някои характеристики на тази приспособление.

Самонарезни винтове - какво трябва да знаете за този хардуер?

Класически винт е крепеж под формата на пръчка, изработена от метал, с резба, изрязана в него. При работа се завинтва в прилепващата се част, образува нишка в нея и я привлича. За разлика от класическите винтове и винтове, нишката не покрива напълно винта, но е изработена от по-издръжлив материал и допълнително се втвърдява. Днес крепежни елементи от този тип се използват практически във всички сфери на живота: домакинство, строителство, ремонт, производство, производство на сувенири, декоративни фалшификации и дори картини.

На строителния пазар има достатъчно нови материали, вариращи от себит, термоблокове и завършващи със сандвич панели. Но в Русия традиционно такива строителни материали като дърво са популярни. Продукти от него традиционно заемат топ линията на рейтинга в списъка на строителни и декоративни материали. Не е изненадващо, че дървените самозаряди също са в търсенето.

Основната разлика между винтовете за самозатягане, предназначени за фиксиране на дървени изделия, е широкото наклонено стъпало

Основната разлика между винтовете за самозатягане, предназначени за фиксиране на дървени изделия, е широкото наклонено стъпало

Както можете да видите, този закопчал е черен под формата на метален прът с резба върху него, без да достига капачката. В работната металургия се завинтва в детайла, отрязва нишката и я привлича.

Металообработването (кратко за "метални изделия") е общо наименование на всички метални изделия, включително самонарезни винтове.

Основната разлика между винтовете за самозатягане, предназначени за фиксиране на дървени изделия, е широкото наклонено стъпало. Конците, проектирани да работят с метална нишка, са по-малки. Широка нишка унищожава влакната, осигурявайки надеждно фиксиране на детайлите. Въпреки това, за работа с твърди дървесни видове, се препоръчва използването на фиксатори с фини нишки (използвани за закрепване на метални изделия). Освен това има широко използвани самонарезни винтове за работа с пластмаса, MDF, плочи от дървесни частици и др.

В строителните магазини съществуват самонарезни винтове за всякакви цели. Но такова разнообразие от начинаещи майстори може да бъде заличено. Нека се опитаме да му помогнем. В ценовата листа (или в ценовата листа) името на продукта обикновено се дава в този формат - 3 × 70 mm. Първата цифра 3 обозначава диаметъра на конеца (даден в mm), а 70 е дължината на винта от върха му до края на главата.

Много магазини обаче доставят прозорците си с визуална информация. Но ако не е там, винаги можете да използвате специална таблица:

Таблица с характеристики

Както можете да видите, такава маса помага да направите избор. Между другото, дължината на винтовете не се споменава умишлено - този параметър се определя въз основа на конкретни задачи. Например, крепежни елементи с дължина 7 см не трябва да се използват за свързване на две части с обща дебелина 3 см.

Класификация на дървесните винтове - улеснява направата на брашното

Винтове излезе с голямо разнообразие от: метал, дърво, покриви, за гипсокартон, гипс плочи от дървесни влакна, пластмаса, и т.н. Но в същата подгрупа могат да се различават ... Например, само хардуер за работа с дърво има няколко типа:

  • Черно окислено - предназначено за работа при светлинни условия.
  • Жълто и бяло. Те се различават от черните си колеги с по-честа резба, ъгъл на наклон (45 грама) и защитно покритие, което им дава жълтеникав или бял цвят. Те се използват за работа с твърдо дърво или ПДЧ.
  • Самозареждащи се "дървесни торфи" - те се отличават с по-здравите си размери и главата "до ключ" - хексахедрон. Като правило те се използват при монтажа на мебели.


Смята се, че окисленото покритие на черния самонарязващ материал налага ограничения върху използването му само в сухи помещения. Жълтите и бели винтове, по мнение на производителите, са по-привлекателни външно, а цинковото покритие осигурява надеждна защита. Всъщност, сред майсторите, черни самри са по-популярни. И това не е само за цената (жълтите или бели крепежни елементи са с 20% по-скъпи).

Както показва практиката, саморезачките с жълт цвят по отношение на работата не са много по-добри от черните. По-малката резба не винаги гарантира надеждно закрепване на заготовки. Но ако дизайна на продукта е от първостепенно значение, е по-добре да използвате жълто или бяло приспособление - те изглеждат по-естетически.

Работим с крепежни елементи - нюанси на подготовка, необходимия инструмент

Шапките от хардуер за дърво имат шпонки за кръстосана отвертка. Изключението е самозатягащите се винтове, те се завинтват с шестоъгълници или ключове. Но в ежедневието те работят предимно с по-познати жълти или черни винтове. Те могат да бъдат фиксирани на повърхността на продукта или на дървена стена, използвайки конвенционална отвертка Phillips. Но само когато няма много от тях. При твърди обеми, вземете подходящия инструмент - отвертка или електрическа бормашина с комплект от бита - приставки.

Работата започва с маркиране: в местата, където имате намерение да завинтвате винтовете, направете дълбоки пробиви. Това е предпазна мярка, която няма да допусне грешка в мястото на завинтване на винта и няма да му позволи да се плъзне.

Друг нюанс е усилието. След като монтирате отвертката на място, не давайте електроинструмента на висока скорост - за да счупите шпинделите в капака на хардуера или дори самия капак. Първите завъртания се извършват равномерно, докато винтът не се фиксира в материала.

Кръстосаните шпонки в винтовете на винтовете за дърво позволяват използването на подходящите битове на отвертка или подходяща ръкохватка за закрепване на хардуер

Кръстосаните шпонки в винтовете на винтовете за дърво позволяват използването на подходящите битове на отвертка или подходяща ръкохватка за закрепване на хардуер

Дървото се фиксира само с помощта на специални скрепителни елементи. Това е постулат и аксиома. Но в този случай има трикове, които позволяват постигането на най-добър резултат. Основното нещо е използването на тренировка. Това е, преди да пробиете винта, пробийте дупка за него. Диаметърът на свредлото за масивна дървесина е равен на диаметъра на винта, за плочи - по-малко милиметър, за мека дървесина и ПДЧ - по-малко от 3 милиметра. Предварителното трениране намалява риска от разцепване на дървото, но за дебели меки ламели или дъски можете да го направите без него.

Въпреки че за работа с гипсокартон и дойде със специални скрепителни елементи, но често за тези цели се използват и обичайните черни окислени винтове. Предвид крехкостта на този завършен материал, ние просто трябва да споменем някои от характеристиките на работата. За начало, за това покритие, оптималното разстояние между хардуера е стъпка от 0,7 метра. Електрически инструмент се използва с повишено внимание.

В началото на работата отвертката може да се използва с пълна мощност, но след като сте завинтили скрепителните елементи наполовина, започнете да намалявате скоростта. Препоръчително е да използвате продукти с конусообразна глава. Това ще го удави под нивото на картона с 1 мм. Забележете, че е подсилен картон, а не гипс. Това ще гарантира изграждането на допълнителна здравина. Но ако в неподходящо време ръката "трепери" и картонът е разкъсан, поставете дефекта и го закопчайте на 5-10 см.

По принцип при работа с декоративни панели и довършителни материали, закрепени към рамката, изборът на винтове зависи от типа им. Това означава, че ако сухото строителство "пришити" към дървена щайга - скрепителни елементи, използвани върху дърво, а ако основата е сглобена от метални листове - метални винтове. Изискването за последната е малка шапка, която може да бъде скрита при последващото довършване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самонарезни винтове за гипсокартон за монтиране на малки части за мащабни работиСамонарезни винтове за гипсокартон за монтиране на малки части за мащабни работи
Защо имаме нужда и как да изградим основата за фондацията?Защо имаме нужда и как да изградим основата за фондацията?
Как да поправите фалшив таванКак да поправите фалшив таван
Изравняване на тавана с гипсокартон - оптимално и евтиноИзравняване на тавана с гипсокартон - оптимално и евтино
Декоративни фасадни плочки за стенен монтажДекоративни фасадни плочки за стенен монтаж
Фиксатори за пенобетонФиксатори за пенобетон
Как мога да направя поликарбонатен покрив над верандата на къщатаКак мога да направя поликарбонатен покрив над верандата на къщата
Стоманени тел като вид хардуерни продуктиСтоманени тел като вид хардуерни продукти
Тухлена къщаТухлена къща
Предимства на сандвич панели и техните недостатъциПредимства на сандвич панели и техните недостатъци
» » Дървени винтове или защо мъжете вече не чукат ноктите
© 2021 BggeHat.com