Как да поставите правилно плочките в банята със собствените си ръце

В банята

Баня - това е единствената стая в къщата, за която най-добрата възможност за покриване на стени и подове е керамичните плочки. Тъй като в тази стая има рязък преход на индексите на влагата, тогава вниманието към изпълнението на работещите в нея работи трябва да е подходящо. За да се изключи всякакво "коригиращо" действие в процеса на работа, е много важно облицовката в банята да бъде направена съгласно всички правила.

Първи стъпки

Тези правила включват и процеса на подготовка на всички повърхности, за които трябва да се полагат плочки, независимо дали са стени или подове. Ето защо е необходимо правилно да направите сами изравняването на тези повърхности с помощта на специални смеси или циментов разтвор. Особено внимание трябва да се обърне на състава на сместа, тя трябва да бъде устойчива на висока влажност.

Освен това трябва да изчислите правилно количеството на необходимия материал. За тази цел, на първо място, е необходимо да се изчисли площта, върху която ще бъде поставена керемидата. Изчислете площта на стените и пода, минус площта на отворите на прозорците и вратата. Към резултата трябва да добавите 5-10 към борбата и брака. Но тук трябва да вземете под внимание и избраното оформление на плочките в съответствие с дизайна на банята, наличието на фриз.

Ако в дизайна е поставена схема на праволинейно полагане на керемиди, ще бъдат достатъчни добавките на допълнителен материал. В случай, че е избран диагонален метод за монтаж, тогава е необходимо да се добави 15-20 към получената първоначална площ, тъй като полагането на плочки диагонално включва по-голямо количество отпадъци в сравнение с правата линия. Друг нюанс на правилното отчитане на необходимото количество материал е дизайнът на избрания чертеж. За да не бъдете погрешни при изчисляването, е необходимо да направите рисунка на избраната плочка на хартия.

Декоративните керамични плочки се продават в квадратни метри, което е написано на опаковките. Тук размерът на един керамичен продукт също е посочен по дължина, ширина и дебелина.

Изчислявайки площта на една плочка можете да разберете колко от тях ще трябва да купят, за да изпълнят целия комплекс от довършителни работи. За да направите това, предишната открита площ на всички повърхности, които се предполага, че трябва да бъдат облицовани с плочки, трябва да бъде разделена на площта на един продукт. Получете необходимия брой плочки. В зависимост от това колко плочки се съдържат във всеки пакет, изчислете колко опаковки да купите. Ако замислената конструкция включва полагане на бордюр или фриз, тогава за вашата информация, тези елементи се изчисляват чрез движение на метри или парчета.

Как да изберем правилната плочка

Около мивката

Завършва в трудни места

За здравина и издръжливост на пода е по-добре да купувате продукти от петия клас. Но за стените можете да изберете гладка плочка и по-малък клас сили.

Съобразно степента на абсорбиране на влагата в банята, е необходимо да се обърне внимание на продуктите, в които са посочени Ia, Ib, IIa, IIb. Фигурите означават клас на водоустойчивост, а буквите - метод на производство. Всички плочки, по принцип, се произвеждат по два начина - чрез екструзия и чрез натискане.

Размерът на плочката и нейната форма се избират в зависимост от проекта и размера на банята. Като правило в нашите апартаменти тези помещения не се различават по размер, затова не трябва да се полагат големи плочки. Големите елементи ще намалят визуално размера на банята. Но когато играете с размера на плочките, височината на банята може да се увеличи визуално и да се увеличи, ако използвате удължени форми.

Какъв размер за избор на плочки зависи и от избрания метод на стил. За да поставите плочка под формата на правоъгълник, диагоналните редове ще бъдат много трудни, освен това ще са нерентабилни, тъй като ще се образуват големи отпадъци. Днес на потребителя се предлага облицовъчен материал с голямо разнообразие от форми, от традиционен квадрат или правоъгълник до многоъгълни плочки и дори до краищата на много необичайни форми.

Съгласно цветовата схема плочките се избират отново в зависимост от проектния проект, който взема предвид цвета на мебелите за баня и цвета на водопроводните тела. Има не само обширна цветна палитра от керамични плочки, но и реални картини под формата на разнообразни панели. В допълнение, много декоративни елементи са в продажба - бордюри, фризове и други, с които можете да разнообразите дори монофонични плочки.



И особено внимание заслужава такъв момент като гладкостта на подовите плочки. Като се има предвид, че в банята често на пода може да са локви вода и сапун решения, подовите плочки трябва да бъдат избрани не хлъзгави, за да се предпазят от риска от нараняване.

 Подготовка на субстрата

С лице към стаята

Класическо покритие

Повърхността на стените и пода трябва да е плоска, твърда и да има достатъчна твърдост, така че плочките да не "играят" при най-малък натиск върху нея. Ако стените вече имат стара покривка, изработена от плочки, тя трябва да бъде напълно отстранена, освободената повърхност трябва да бъде почистена от остатъците от хоросана или лепило.

Първото нещо в банята е да проверите вертикалните и хоризонталните повърхности и, ако е необходимо, да ги подравнете, като използвате специални смеси или обикновен циментов пясъчен разтвор. Всеки дизайн на стаята ще бъде безвъзвратно повреден, ако плочката е поставена неправилно, с нарушение на геометрията.

Ако стените са много криви, можете да ги използвате, за да ги подравнете с гипсокартон, устойчив на влага, или с нивелиращи смеси на базата на Портланд цимент. В новата сграда стените са измазани, след което е направена облицовката. След като повърхностите са напълно изравнени със собствените си ръце, подът и стените се обработват с грунд за проникване в дълбочина за по-добра адхезия на лепилото към основата.

Процес на потока

Подравняване и фугиране

Подготовка на повърхността

Преди всичко, трябва да подготвите правилно лепилото, без да се отклонявате от препоръките на опаковката. Сместа може да се смеси с ръка или с електрическа бормашина с дюза, наречена "смесител". Консистенцията на разтвора трябва да прилича на заквасена сметана, която не е твърде дебела, но не е течна.

Преди да пристъпите към залепване на елементи от плочки, трябва да нарисувате строго хоризонтална линия на стената, която ще бъде в основата на първия ред. За това се използва конвенционално или лазерно ниво. Това е много важен момент, от който зависи цялата последваща работа. Лепилото трябва да се разстила равномерно около стената с помощта на назъбена мистрия. За формирането на гладки шевове се използват пластмасови напречни разделители.

Ако искате да поставите плочките около тръби или други неправилно оформени конструкции, използвайте резачка за плочки, българска или клещи, за да отрежете или разкъсате желаните фрагменти.

На пода започва да се разпространяват плочки от средата на стаята, за да се поддържа равномерността на картината. Този метод е за предпочитане, защото между стената и пода обикновено се намират пространства, където не се поставят цели плочки и трябва да ги напълните с неформатирани парчета плочки.

Декориране на зелени плочки

Баня интериор

След като плочата е поставена, трябва да й се даде време да изсъхне състава на лепилото. Обикновено трае не повече от два дни. След това трябва да започнете фугиране на ставите. Цветът на натъпкването може да бъде избран или в тона на главната облицована повърхност, или да се направи контраста на шева. Но тя ще изглежда оригинална, ако облицовката е направена перфектно и шевовете са с еднаква дебелина.

За да разтривате шевовете, използвайте гумената шпатула. Тъй като работата се развива, останалата част от шлайфането върху повърхността трябва да бъде премахната незабавно. На втория ден цялата облицована повърхност може да бъде напълно почистена от остатъци от лепилото и фугиране. Смесите между пода и стената трябва допълнително да бъдат третирани със специално съединение, което предпазва от проникване на вода в пространството под плочката, в случай на голям брой, например в случай на тръбопроводен инцидент. Също така, тази операция ще служи като предупреждение за развитието на мухъл и гъбички.

заключение

Както виждате, поставянето на плочки в банята не е прекалено труден процес. С него дори човекът, който прави това за пръв път, може да се справи. Основното нещо е да се наблюдава технологията на полагане и подготовка на стабилна и солидна основа. И, разбира се, работата трябва да се направи внимателно и внимателно. Не е добре дошла тук. Можете да направите със собствените си ръце всеки дизайн на банята и в същото време да спестите много пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите качествен под в банята със собствените си ръцеКак да направите качествен под в банята със собствените си ръце
Ремонтирайте себе си как да поставите плочките в банятаРемонтирайте себе си как да поставите плочките в банята
Подплата ремонт плочки за тоалетнаПодплата ремонт плочки за тоалетна
Как да изберем правилното лепило за плочките за баняКак да изберем правилното лепило за плочките за баня
За бързо изчисляване на калкулатора за баняЗа бързо изчисляване на калкулатора за баня
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
» » Как да поставите правилно плочките в банята със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com