Какви са радиаторите за отопление

Преди да започнете историята на какъв вид радиатори са, трябва да определите какво означава самият термин "радиатор" и на кои устройства може да бъде приложено.

Радиаторите са устройства на течна основа, които могат да отопляват помещенията. Като течност в радиатори може да се използва не само вода, но и масло или антифриз. Течността в устройството се нагрява до определена стойност и благодарение на непрекъснатата циркулация осигурява оптималната температура в помещението. (Виж също: Алуминиеви радиатори)



Условните радиатори могат да бъдат разделени на типове и класове, всяка от които отговаря на определени характеристики, технически условия и методи на работа в ежедневието.



Видове радиатори


В зависимост от метода на топлопреминаване, радиаторите могат да бъдат разделени на следните типове:



  1. радиация;

  2. излъчване и конвекция;

  3. конвекция.


Нагревателите от първия тип предават топлината чрез излъчване. Такива устройства са например секторни чугунени радиатори с руско отопление, тръбни нагреватели.

Вторият тип включва топлинната мощност на радиаторите по същия начин, както чрез излъчване, и чрез конвекция (топлопредаване чрез потоци). Това може да включва радиатори от биметална стомана или стоманени, алуминиеви и тръбни радиатори. (Виж също: Карта на сайта)

Третият тип радиатори пренасят топлината през циркулацията на въздуха в устройството. Най-често тези нагреватели имат оребрена повърхност. Конвекционните радиатори включват: панел, плочи и тръбни инструменти.


Класове радиатори за отопление


Всички радиатори са класифицирани според техния дизайн. В съответствие с това се разграничават четири класа радиатори:



  • Секционни. Основните елементи на радиатора, предназначени за отопление, приличат на секции, които могат да бъдат свързани заедно, за да се създаде батерия с необходимата мощност. Металът, от който се произвеждат секциите, може да бъде от един тип или комбиниран (например в биметални радиатори за отопление Tenrad). Размерите на секциите също могат да варират;
  • (Виж също: Колектор за отопление)

Нагревател на секции



  • панел. Тези радиатори са вид панел, който може да бъде направен не само от стомана или метал, но и от бетон и други материали с високи характеристики на топлопроводимост. По-скоро ярък пример са "топлите стени", особено често срещани в къщите, построени през 60-70-те години на миналия век. Най-често панелните радиатори се отнасят до типа на радиаторите;

  • Tubular. Отоплителните уреди с тръбен тип в повечето случаи имат неразделима основа, а техният дизайн - е разположен вертикално и взаимосвързани тръби. Топлинната мощност на тези радиатори зависи пряко от броя на тръбите, тяхната дебелина и дължина. Колкото повече елементи са в радиатора, толкова по-плътни са те, толкова по-високо е топлопредаването. Основните недостатъци на тръбните нагреватели са високата цена и относителната чупливост (тръбите имат твърде тънки стени);

  • плоча. Дизайнът на тези нагреватели е метална плоча с малка дебелина, поставена върху тръби от мед или стомана. Тръбите могат да бъдат прави или извити. Повечето секции от този клас нагреватели са покрити с декоративни панели или корпуси, но също така са възможни отворени варианти. В повечето случаи акумулаторите се наричат ​​конвектори.
  • (Виж също: Как да свържете секции от алуминиев радиатор)

Най-често срещаните са секторни и тръбни радиатори за отопление - те най-често се използват в апартаменти и селски къщи.


Видове нагреватели на секции



  • Радиатори секции от чугун. Те са на практика първите батерии, но поради различни подобрения, напоследък те отново изпитват връх на популярност. Сега много модели имат плоска фасада без прекалено дълбоко драгиране, а някои радиатори от този вид дори могат да бъдат украсени с фигурен модел. Модерните чугунени радиатори имат много по-скромни размери от преди и заемат по-малко пространство. Това се дължи на намаляването на количеството на нагряващата течност и увеличаването на ефективността на нейното предаване на топлина.




Радиатори секции от чугун



  1. Основните предимства на чугунните батерии са, че те са най-малко податливи на различни видове деформации, са устойчиви на ръжда и замърсяване, както отвън, така и отвътре. В допълнение, чугунните радиатори равномерно затоплят помещението поради повишената топлинна мощност чрез конвекция и поддържането на правилната температура се осигурява не само в горната част на помещението, но и в долната част.
  2. (Виж също: Как да увеличите батерията на отоплението)
  3. Сред недостатъците на такива батерии си струва да се отбележи тежкото тегло, трудността на почистването и измиването, неравната повърхност на покритието, острите ъгли на конструкцията.



  • Радиатори, направени от алуминий. Тези батерии са изобретени сравнително наскоро в сравнение с техните чугунени колеги. Алуминият е известен като добър проводник и дава отлична топлина. Алуминиевите радиатори се характеризират с наличието на гладка повърхност и дупки в горната част на конструкцията, през които се подава топъл въздух.



  1. От положителните страни на алуминиевите секционни батерии заслужава да се отбележи изключително лекото тегло и бързата реакция при автоматичното управление. Поради факта, че преносът на топлина се осъществява чрез конвекция и радиация в равни пропорции, е възможно тези радиатори да се отнасят към излъчвания-конвективен тип устройства.

  2. Въпреки всичките си положителни качества, алуминиевите радиатори имат един сериозен недостатък: те са твърде капризни за вода с висока киселинност и са нестабилни за водород в големи количества. Ето защо, ако решите да инсталирате алуминиеви радиатори във вашия апартамент, бъдете загрижени за наличието на специални автоматични клапани за освобождаване на газ върху тях. В същото време цялата отоплителна система трябва внимателно да бъде планирана, за да се избегнат натиска на налягането в тръбите, така наречените хидравлични удари.

  3. Ако сте в състояние да гарантирате използването на отоплителна вода с киселинност не по-висока от 8, както и постоянно наблюдение на поддържането на това равновесие, можете безопасно да закупите секционни алуминиеви радиатори.



  • Секални биметални радиатори за подгряване на вода. Те са най-оптималната опция за техническите им характеристики при всички секторни радиатори. Външно е трудно да ги различим от алуминиевите батерии, но все пак има положителни характеристики във вътрешния пълнеж.


Радиатори със сечение



  1. Цялата система от биметални радиатори е конструирана по такъв начин, че течността влиза в контакт само с стоманени тръби, през които тя всъщност тече. От тръбите алуминиевите плочи се отопляват и топлината се прехвърля в стаята.

  2. Ако вземете предвид теглото на самия дизайн, тогава имайте предвид, че биметалните радиатори са по-тежки от алуминиевите с около половината. Тези батерии могат да издържат на високи налягания (до 45 атмосфери), така че те се препоръчват за монтаж в почти всички домашни помещения.

  3. Вероятно единственият недостатък на секционните биметални радиатори е, че междусекционните клетки са достатъчно твърди, за да изтрият от натрупания прах и мръсотия.



  • Радиатори от сектора за отопление. Структура на стоманени радиатори от този вид се състои от вертикално разположени тръби, свързани помежду си в няколко реда (обикновено две или три) и има специален грунд, който ефективно отблъсква мръсотия и предотвратява натрупването на прах. Главната особеност на батериите е, че те имат сравнително скромни размери, без да се губи топлинна мощност, и се характеризират с липса на остри ъгли, което е важно за тези, които имат малки деца.



  1. Сред другите характеристики е да се отбележи намаленият обем на охлаждащата течност и възможността за използване в училища, детски градини и лечебни заведения.


Сортове тръбни нагреватели



  1. Тръбни радиатори от стомана. Тези радиатори могат да имат достатъчно висока височина и дебелина на тръбите, поради което те ефективно се използват за затопляне на помещения на всички нива. При наличието на специални регулатори те бързо реагират на превключването си и са стабилни до средно вътрешно налягане до 22 атмосфери. Според вида на освобождаване на топлина, те се отнасят до радиатори, предотвратяват натрупването на прах и лесно се измиват. Наред с други неща, те също са увеличили безопасността на травмите.

  2. Сушилни за кърпи или "намотки". Не се нуждаете от презентация, тъй като практически във всяка баня на всеки апартамент. Могат да имат различни форми (S, P) и са изработени от следните видове метал: неръждаема стомана, черна стомана, мед, алуминий. Ако загрятата релса за хавлии е изработена от черна стомана, а след това да я предпази от корозия, тя може да бъде покрита отвътре със специално съединение или да има допълнителна верига в нея.


Отопляема релса за кърпи


Панелни нагреватели


Както може да се оцени от името, тези щамповани радиатори са панели с отоплителен елемент, затворен в него. Цялата конструкция се състои от няколко стоманени листа, свързани заедно с щамповани кухини, по които циркулира отоплителната течност. За да се избере оптималната топлинна мощност на стаята, е необходимо да се вземат предвид размерите на отоплителните панели.

Такива отоплителни инсталации се отнасят за конвекционни радиатори за отопление, тъй като топлинният поток се осъществява предимно през топлинния поток от акумулатора към помещението. Работното налягане в тях е до 8 атмосфери, което е доста подходящо за типични апартаменти, но те не се препоръчват за монтаж в автономни отоплителни системи (например в селски къщи).

Към панелите могат да се причисляват устройства за отопление на помещенията и инфрачервени отоплителни радиатори - въпреки че работят от електричество, но имат подобен принцип на проектиране и експлоатация.


Пластинчати нагревателни устройства


Това са класически конвектори и те са получили най-голямото разпределение в Русия. Подобна популярност се дължи на ниската цена и простотата на производството. Освен това тези батерии са устойчиви на пробиви, течове и други проблеми, които могат да възникнат по време на работата на радиаторите.

Повърхността на батериите се загрява бързо и качествено дава топлина в стаята. Ако вашият апартамент има проблем с мъглявина, то тези отоплителни уреди са най-препоръчителните за монтаж. Освен всичко друго, с тяхна помощ можете ефективно да изолирате остъклената лоджия.

Въпреки всички предимства, ламелните конвектори имат впечатляващи недостатъци. Сред тях - разходите на топлина от цялата площ на помещенията, но само в горната част, липсата на прах и мръсотия имоти, естетичен.

В заключение, трябва да се отбележи, че всяка година се появяват нови модели радиатори на пазара на отоплителни уреди. Производителите продължават да се подобряват своите продукти, намаляване на потреблението на енергия и повишаване на показателите за ефективност за оползотворяване на топлината, която влияе положително на динамиката на пазара - изборът става все по-разнообразна и дава възможност на купувача да избира радиатора за отоплителни системи, включително всички негови функции.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Топлинно разсейване на радиаториТоплинно разсейване на радиатори
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Видове радиаториВидове радиатори
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
» » Какви са радиаторите за отопление
© 2021 BggeHat.com