Аксесоари за подово отопление

Подовете с топла вода се доказаха от най-добрата страна: те са абсолютно безопасни за хората и ефективно се справят не само със задачата за отопление, но и с отоплението на помещенията. Освен това, предвид дългия експлоатационен живот, тези системи са много по-евтини от електрическите. Едва в началната фаза те ще изискват много значителни инвестиции, което се дължи на придобиването на специално оборудване и трудностите при монтажа.

Аксесоари за подово отопление

Аксесоари за подово отопление

Изборът на всички компоненти трябва да се извършва с пълна отговорност, тъй като всяка грешка може да бъде твърде скъпа. Закупуването в сградата съхранява необходимите неща, няма да е излишно да се иска от продавача сертификати за продукти, за да се предпазят от закупуване на фалшиви стоки.

Подово отопление

Подово отопление

И така, какво ще бъде необходимо да се оборудва къщата със система от топла подова настилка? На първо място - консултация с грамотни специалисти. Капацитетът на котела, капацитетът на помпата, дължината на тръбата, оптималното напречно сечение и начинът за полагането им се изчисляват от сложни изчисления, които по-добре да се поверят на професионалистите. Само с цялата необходима информация можете да направите наистина ефективен топъл под.

Необходими инструменти и материали

  1. Първоначалната подова настилка - подът за полагане на тръби трябва да бъде равен. Ако това условие не е изпълнено, ще трябва да подредите пода.

    цедка

    цедка

  2. Тласкаща лента за компенсиране на топлинното разширение на основната замазка, в която ще се поставят тръбите на топъл под.
  3. Топлоизолация. Необходимо е да се предотврати загубата на топлина - цялата топлина, идваща от тръбите, ще бъде отразена нагоре в стаята. Особено внимание трябва да се обърне на стаите на първия етаж, при които студеното наземно или неотопляемо подземно ниво. Има много материали за топлоизолация сега.

    Повреден колан

    Повреден колан

  4. Хидроизолации. В действителност, не всички производители на топли подове препоръчват задължително хидроизолация на пода, но повече от тази стъпка все още не е да бъде така в продължение на материалите да задържа топлината може да бъде допълнително поставя слой от фолио с припокриване на 15-20 см от стената. Ако не можете да скриете част от цялата стая, е необходимо да бъдат на ръба в съседство един до друг на същия запас, и след това да ги държи заедно с тиксо.

    Хидроизолация на пода

    Хидроизолация на пода

  5. Подсилване на окото. Необходимо е да се даде повече сила на замазката, освен това тръбите са закрепени към прътите си със специални скоби или тел. Естествено, стъпката на полагане на тръби в този случай ще зависи от размерите на клетката, така че обикновено се избира да бъде фино мрежа, 150x150 mm и напречно сечение от 4-5 mm. Ако, за топлоизолация, използвани специални рогозки с релеф модел, тогава не е необходима такава мрежа.
    Подсилване на окото

    Подсилване на окото

    Матове за топъл под

    Матове за топъл под

  6. Тръби и фитинги. Тръбите могат да се различават в материалите, от които са направени, и в диаметър. Оптималният диаметър се изчислява за всеки конкретен случай и обикновено е 18-20 мм, а за материалите е важно да се получат наистина висококачествени продукти, които могат да служат в продължение на десетилетия. Затова не се опитвайте да спасявате за сметка на качеството. Необходимо е да се изясни фабричният гаранционен срок, който в идеалния случай трябва да бъде не по-малко от 50 години и да поиска от продавача сертификат за продукт.

    Тръби SANEXT за подово отопление

    Тръби SANEXT за подово отопление

  7. Колектор с всички необходими допълнения: шкаф, фитинги, спирателни вентили, вентилационен отвор, дренажен клапан и автоматизация.

    колектор

    колектор

  8. Циркулационна помпа, която осигурява постоянен поток охлаждаща течност в системата.

    Циркулярна помпа

    Циркулярна помпа

  9. Котел, който ще затопли водата.

    котелът

    котелът

  10. Всички необходими материали за изливане на замазка. Когато системата бъде поставена и проверена, върху нея се излива замазка. Направете решение най-доброто от готовата строителна смес, предназначена специално за подгряване на подове. Има още една възможност, добавянето на пластификатори към обичайната смес от пясък и цимент.

Както може да се види от този списък, само няколко точки са пряко свързани със системата на подовата топла вода, върху която е необходимо да се занимаваме по-подробно.

Тръби и крепежни елементи

Може би тръбите са най-важният елемент на цялата система, един вид радиатор, само вграден в пода. Разбира се, това прави невъзможно да се контролира състоянието им и прави изключително трудно да се ремонтират, ако е необходимо. Ето защо е много важно да сте сигурни, че тръбите, поставени в замазката, са трайни, издръжливи, не ръждясали и не се разпадат с течение на времето поради вътрешни и външни товари.

Възможно е да се открият течове само с термовизионна камера

Възможно е да се открият течове само с термовизионна камера

Топъл под - термограма

Топъл под - термограма

На строителния пазар има няколко вида тръби за водни подове, като всеки от тях има своите плюсове и минуси. Забранено е да се използват само продукти, произведени от черни метали, тъй като съществуващият шев е слаба точка. Между другото, поради същите причини, всякакви стави и фуги на тръби в дебелината на замазката са забранени - контурът трябва да е неделим.

Видове тръби

Мед. Може би най-добрият вариант, който не би бил равен между аналозите, ако не и за цената. Цената на тръбите, съединителите и конекторите е доста висока и ако добавите към нея необходимостта от специално сложно оборудване, резултантната цена ще бъде прекалено много за мнозина.

В замяна на това ще се получи стабилна и издръжлива система от тръби с най-висок топлообмен, които могат да издържат на температури до 250 ° C и да не се спукат по време на замръзване. Медните тръби се огъват под всякакъв ъгъл, но със специално оборудване и издържат на значителни товари.

Медни тръби KME (Германия)

Медни тръби KME (Германия)



Тръби от кръстосано свързан полиетилен, утайка RE-X. В момента те са най-популярни за устройството на топла вода подове. Омрежването, т.е. специалната обработка на полиетилен, спомага за появата на допълнителни връзки между полимерните молекули, така че крайните продукти да станат трайни и устойчиви на топлина (да издържат на температури до 125 ° C).

Тръби от кръстосано свързан полиетилен

Тръби от кръстосано свързан полиетилен

Тъй като полиетиленът е пропусклив за кислород материал, тръбите допълнително се покриват със специален антидифузионен слой. Водата преминава през такива тръби почти безшумно, тъй като материалът има висока степен на звукопоглъщане. Еластичността позволява да се огъват тръбите с необходимата стъпка и всички тези предимства на фона на достъпна цена позволяват продуктите да заемат водеща позиция на пазара.

Тръби за топъл под от омрежен полиетилен

Тръби за топъл под от омрежен полиетилен

Видео - Тръба за топъл под от омрежен полиетилен

Металопластични тръби. Те се състоят от три основни слоя (отделни видове тръби са направени с пет слоя), свързани със специален лепилен състав. Отвън и отвътре има слоеве от здрав полиетилен, а централният слой е фолиото. Увеличава топлопроводимостта, представлява кислородна бариера, увеличава здравината на тръбите и улеснява огъването им.

Тръбна петслойна метална пластмаса PERT-AL-PER

Тръбна петслойна метална пластмаса PERT-AL-PER

Полипропилен. Най-евтиният вариант, но за топъл подове почти не се използва. Основната причина е недостатъчната еластичност. Тръбата не може да бъде огъната повече от 8 диаметъра, така че е невъзможно да се постави с правилната стъпка. В допълнение, плътността и топлопредаването в полипропилен е по-малка от тази на полиетилена.

Полипропиленовите тръби не са най-добрият вариант

Полипропиленовите тръби не са най-добрият вариант

Топлоизолация

Строителният пазар предлага богат избор от материали, които предотвратяват преминаването на топлината през пода. Има дори специални рогозки, проектирани директно за полагане на топъл под.

Матове за топла вода

Матове за топла вода

Те са с различна дебелина, имат необходимата здравина, ниско тегло и дори имат специфичен повърхностен релеф, позволяващ да се намерят и фиксират тръбите. Разбира се, най-добре е да използвате такива продукти, тъй като те осигуряват всички важни нюанси.

Матсът е изработен от експандиран полистирол за подово отопление (с уши)

Матсът е изработен от експандиран полистирол за подово отопление (с уши)

На цената на ремонта това ще бъде отразено леко, тъй като подобно постелки всъщност съчетават топлоизолация, хидроизолация, армираща мрежа и закрепване. Тръбите, поставени в съответствие с избраната схема, е необходимо да се фиксират на пода със специални скоби, а боксовете на топлоизолационните подложки облекчават такава необходимост.

Профилни подложки за подово отопляем под

Профилни подложки за подово отопляем под

Тънкослойните материали, например penofol, не осигуряват надеждна топлоизолация, така че тяхното използване има смисъл само ако подът вече е предварително изолиран и задачата е да се спести дебелината на замазката. Освен това няма фитинги за тръби, така че ще трябва да поставите армираща мрежа.

Профилните изолационни панели са изработени от експандиран полистирол с плътност 40 кг на кубичен метър

Профилните изолационни панели са изработени от експандиран полистирол с плътност 40 кг на кубичен метър

По-напреднали са рогозките от екструдирана полистиролова пяна. Особено технологични опции имат дори маркировка за слой полагане и хидроизолация, а също така позволяват закрепване на тръбите със скоби.

Видео - Смесващо устройство за подово отопление

Разпределителен колектор и шкаф за него

За свързването на подредените тръби към отоплителния котел е необходим колектор с фитинги. Характеристиките на устройството за управление на движението на течността в системата се изчисляват предварително, а колекторът се поставя в ниша или специален шкаф, който трябва да бъде закупен допълнително.

Основните елементи на колекторната единица

Основните елементи на колекторната единица

Устройството ви позволява да свържете няколко цикъла, броят на които зависи от размера на стаята. Тръбите са свързани чрез фитинги с конусовидни конуси и са оборудвани със спирателни вентили, които, ако е необходимо, ще спрат потока вода в тръбопровода. За всеки цикъл е инсталиран и дебитомер. На изхода на колектора обикновено е разклонител с вентилационен отвор, който изтича на въздуха, когато удари, и дренажен кран, който позволява източването на водата.

Вграден колектор на топъл под, с месене

Вграден колектор на топъл под, с месене

За да се следи температурата на водата в двата края на пантите, цялата система е снабдена с автоматични устройства: термостати и серво задвижвания.

Видео - Аксесоари за подово отопляем под. колектор

Котел и циркулационна помпа

Котелът е необходим, когато се поставят топли подове в частна къща. В конвенционалните апартаменти това е забранено, а новите сгради, където водните топли подове се предоставят предварително, предполагат връзката им с отделна верига. По всяко време е необходима кръгова помпа, тъй като осигурява движение на водата.

Капацитетът на котела, капацитетът на помпата и възможността за свързване на допълнителен зависи от планираните възможности на системата и се изчисляват предварително. Ако желаете, можете дори да закупите готово смесена група за изпомпване и смесване.

Материали за "сух" метод за полагане на водния под

Отделно, ние също трябва да се допираме на водни подове, поставени по "сух" начин. Използва се в случаите, когато поради различни причини не е възможно да се нанася бетон. На плоска основа се полагат специални топлоотразяващи метални плочи с канали за тръби. В такива случаи финишът е лист от гипсови влакна.

Подгрявайте водния под на отразяващ лист

Подгрявайте водния под на отразяващ лист

Официално такава система се монтира много по-бързо от традиционния, изискващ заливане, но по отношение на ефективността методът "сух" се доближава до обичайния. Причината е в използването на материали с ниска топлопроводимост. Обезщетение за този дефект, наречен teplootrazhayuschie табела, цената на която е доста висока, а това - още един недостатък на "сухи" водни подове.

Опции за сухо монтиране

Опции за сухо монтиране

След като сте решили да инсталирате подовете с топла вода, трябва да обърнете сериозно внимание на избора на компоненти. Първоначалната висока цена причинява естествено желание да спаси нещо, но икономиката не трябва да влошава качеството.

Трябва да купите само наистина надеждни и доказани неща, особено за тръби, защото те ще бъдат скрити за дълго време в замазката. След като сте направили всичко от самото начало, можете да осигурите вашия дом с топлина и комфорт от дълго време и след това да оцените и спасите. Топлата подове се изплащат в рамките на 4-5 години, защото за тяхната работа се използва вода - един от най-евтините ресурси, а електричеството се издига всяка година.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Електрически бойлер за подово отоплениеЕлектрически бойлер за подово отопление
Какви са компонентите на подово отопляемия под?Какви са компонентите на подово отопляемия под?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Евтино отопление, бюджетни опцииЕвтино отопление, бюджетни опции
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Водна помпа за отоплителни системиВодна помпа за отоплителни системи
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
» » Аксесоари за подово отопление
© 2021 BggeHat.com