Пиластри структурни характеристики и приложения в архитектурата

Пилатесът може да ви помогне да украсите вида на архитектурната структура и да укрепите елементите на носещата конструкция. В статия ще се запознаем с тяхната структура, основни сортове и идеи в дизайна.

Къде се появиха първите пиластри?

Вдъхновение за създаването на пиластри, служещи като антични колони. Подобно на оригинала те изпълняваха функциите на опори и декоративни елементи. Пиластрите се превръщат в неразделна част от архитектурата на Древна Гърция, Римската империя и Египет. Дизайнът трябва да отразява идентичността на хората и техните ценности. В Гърция архитектите се придържаха към свободния стил, сложните дърворезби и орнаменти. В Египет и Рим - напротив, ясно и дори очертава, спазването на класиците. Първите пиластри имаха заоблен вид, поради това, че се наричат ​​полу-колони. По-късно римляните разнообразяват формата си, се появяват правоъгълни пиластри.

Къде се появиха първите пиластри?

Пиластрите са създадени въз основа на древни колони

Този елемент обаче придобива особена популярност и значение в архитектурата през Възраждането (XIV-XVII), като измества готическите колони във фонов режим. И във времето на класицизма (XVII-XIX) тя се използва активно не само за външна, но и за вътрешна декорация, създаваща усещане за единство с облицовката на сградата.

Днес практическите пиластри не се използват като опори, но служат като декор, могат да скрият повърхностните дефекти, да подчертават античния стил и да разделят голямо пространство във функционални зони. За да създадат тези архитектурни елементи, нашите предци използваха естествени камъни. В съвременния дизайн се използват и тези материали. Въпреки това, заедно със скъпите опции, се появиха повече бюджетни аналози, които имат предимства пред тежките пиластри от мрамор, гранит, гипс и др. Ще поговорим за тях малко по-късно.

Архитектурна структура - три компонента на конструкцията

За да разберем по-подробно как изглежда пиластърът и какво представлява, ще го анализираме на части:

  • основа - основата, върху която е разположена конструкцията, е издатина с височина 10-50 см;
  • тялото (стълб) - удължена средната част на кръгла или правоъгълна форма, инсталиран на bazu- дължина зависи от височината на помещението, където е фиксиран, а ширината варира от 12 до 30 cm, повърхността може да бъде напълно гладка или издълбани;
  • столицата - горната част на дизайна, украсена с резбовани накити, наподобяващи мазилка, ширина до 60 см.
Архитектурна структура - три компонента на конструкцията

В горната част на пиластър обикновено се украсяват с издълбани орнаменти

Не е необходимо този декоративен елемент да е равен на тавана. В съвременен интериор, както и в Средновековието, много предпочитат да инсталират пиластър половината от височината на тавана. На този дизайн можете да поставите статуетка, часовник, стара ваза с цветя или рамка с семейна снимка. Сортовете на този декоративен елемент могат да бъдат разделени на монолитни или разглобяеми. Първата опция е единична част, всяка от които е фиксирана един към друг, напълно готова за монтаж. Вторият вариант позволява на купувача да избира самостоятелно всеки детайл, като го взима под дизайна и идеята за интериора.

Същите компоненти (база, тяло и столица) имат колона, но все още има разлика между тези архитектурни елементи. Колоната е отделна конструкция, която има цилиндричен стълб с барелеф, тежък и заема много място. Пиластри, стърчаща от стената в продължение на няколко сантиметра, като по този начин се пести място, тя дава възможност да се го комбинирате с други елементи на декора (мебели, арка, камина, боядисване и т.н.). Приблизителната версия на колоната са полу-колони, които са ½ или ¾ в съседство със стената. Просто казано, това е същата пиластър, която не е само правоъгълна, а закръглена.

Материали в модерен дизайн - алтернатива на мрамор и гранит

Пиластра от мрамор, гранит или гипс е класика, която украсява дворци, храмове, исторически сгради и имения. Такъв декоративен елемент се счита за издръжлив, устойчив на механични повреди и има луксозен външен вид. Въпреки това, има скъпи проекти, изработени от естествен камък, така че съвременните производители са ги намерили алтернатива. Един от тях е полистирол. Този материал може лесно да се обработва, да има дълъг експлоатационен живот, да е устойчив на атмосферни валежи, да се използва както за вътрешни, така и за външни работи. За постигането на такива характеристики полистиролът се добавя с мраморни чипове върху полимерна основа. С течение на времето, пиластрите на полистирол не губи цвета си, не изисква привеждане на представителя, както и лесно да се инсталират върху всякаква повърхност (бетон, тухли, дърво, гипсокартон, циментова смес пясък). Друго несъмнено предимство е добрата топлоизолация на материала. Затова пиластрите от полистирол позволяват не само да се подчертае дизайна, но и да се изолират стените.



Полиуретанът е не по-малко популярен в производството на налични пиластри. С този материал, също е лесно да се работи и да се прилага рисунка (лоза, флорален орнамент). Има устойчивост на влага, температурни промени и механични повреди. По желание полиуретана може лесно да бъде измазан и повторно нанесен на желания цвят. Материалът е огнеупорен и безопасен за околната среда за човешкото здраве, той се използва за вътрешно и външно покритие.

В допълнение към цената и възможността за промяна на външния дизайн, полистиролът и полиуретановият пиластър се различават от оригиналния дизайн на естествен камък по тегло. Това са елементи с леки декори, които не изискват участието на екипаж на товарач и използването на специално оборудване.

Пиластрите във вътрешността - създайте отделен състав

Ако сте решили да украсите интериора с пиластри, тогава с тези декоративни елементи ще можете:

  • визуално разширяване на пространството и повишаване на тавана;
  • подчертават класическия, гръцки стил;
  • освежете стаята, разделете я на зони;
  • създаване на предмет на изкуството;
  • скрий дефектите на стените и полагането на комуникации.

Нека да започнем със собствениците на големи дневни. Приемането на разделянето на пространството във функционални зони ще работи добре тук. Например, можете да разделите зоната за почивка и работа, да направите разделяне между кухнята и спалнята. За разлика от колоните, пиластрите няма да заемат много място, ще спестят място и ще коригират непропорционалните ъгли.

Имате ли камина в хола си? Украсете пожарната зона с пиластър, като използвате в този случай необичаен капитал и с мазилка, създавайки пълноценен предмет на изкуството. Да се ​​придаде модернистичен стил и да се подчертае, че интериорът ще помогне за проектирането на прозорци и врати. За да допълним дизайна на този дизайн, задържаме криви завеси с ламбрекени, използваме резбовани корнизи и корнизи.

В непосредствена близост до нощни шкафчета се препоръчва да се поставят къси колони, чиято горна част може да се използва като рафт за декоративни предмети. Несъмнено пиластрите ще подчертаят класическия стил, добавяйки го с исторически ехо. Обновете изцяло дизайна ще ви помогнат с картини, изобразяващи събития от Възраждането, древна римска или египетска цивилизация, стенописи.

Използвайте по-къси пиластри, за да украсите мебелите, премислете дизайна и поставете гипсът около периметъра, създайте огледало или платно. И че всички тези елементи са добре комбинирани, не забравяйте за цветовата схема. В интериора на класическата стая, не използвайте пъстри цветове, наблюдавайте минимализма подробно. Най-добрият вариант е пастелна палитра или традиционен бял цвят. При смяната на стила пиластрите винаги могат да бъдат пребоядисани в различен цвят. За да направите това, препоръчваме да използвате боя на маслена основа, която има по-наситен нюанс и издържа много по-дълго от аналозите на водна основа. И за да завършите дизайна, можете да приложите живопис в библейски или антични теми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Покрив отпред как да направим екстериора на къщата красив и пълен?Покрив отпред как да направим екстериора на къщата красив и пълен?
Стил на империята в интериораСтил на империята в интериора
Декорация на външните стени на къщата с декоративни елементиДекорация на външните стени на къщата с декоративни елементи
Оформлението на старо имение или имение в класически стилОформлението на старо имение или имение в класически стил
Класически стил в дизайна на апартаментаКласически стил в дизайна на апартамента
Създаване на интериорни стиловеСъздаване на интериорни стилове
Декоративен бетонДекоративен бетон
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
Хармонията в интериораХармонията в интериора
Стил на Възраждането в интериораСтил на Възраждането в интериора
» » Пиластри структурни характеристики и приложения в архитектурата
© 2021 BggeHat.com