Стил на империята в интериора

Помпозната империя се появи във Франция по време на управлението на Наполеон Бонапарт "1804-1813 г.". Този стил отразява величието на империята. Предшественикът на стила на империята беше класицизмът, превърнат в студена империя. Императорът въвежда мода в стила на империята в интериора. Най-забележителната особеност на империята е прякото използване на елементи от античността: колони, фризове, пиластри, корнизи. Този очарователен, студен стил отразява характера на Наполеон, но благодарение на светлите антични елементи, той има своеобразен чар.

Правоъгълни форми, много декори в римски стил, комбинация от няколко различни и понякога контрастни цветове, характеризират стила на империята в интериора. От биографията на Наполеон става ясно къде старинните и древни египетски мотиви се появяват в стила на империята. В египетската кампания Бонапарт участва художници. Благодарение на това мебелите се появиха "животински лапи", а в декора на стените и завесите - египетски рисунки.

Стил на империята във вътрешността на тавана, пода и стените

Стил на империята във вътрешността на тавана, пода и стените

Симетрия, строга тържественост, дори твърдост са присъщи на интериора на империята. Характерно е използването на монотонна стена с ивица от украшение. Този нюанс е удобен за зониране.

Древните египетски мотиви от този стил бяха отразени в драперията на стените с тъкани и в декорацията на позлатена мазилка. Качествени тапети, които имитират тъкан и създават ефект на висока цена, могат да се използват в наше време, вместо тъкани и циментова замазка. Перфектно подходящ тапет с лаврови венци и малки лилии, с така наречения "имперски" модел.

Таванът на империята е боядисан в бяло. Можете да го направите caisson, като използвате тапет с украшение за мазилка или издълбани греди.

За пода е необходимо да се избере паркет от цветна порода дърво, той ще изглежда благородно и ще направи ефекта от двореца.

Декорация на прозореца

Декорация на прозореца

Френските завеси са подходящи за прозорци. Но и тежките завеси с ковани корнизи ще изглеждат стилни. В стила на Наполеоновата епоха често се използват ламбрекени от три фестони, които се поставят над завесите с огромни гънки. За да се постигне ефект на тържественост, между гербовете правят ясни вратовръзки. Завесите, украсени с четки и панделки, изглеждат празнични.

Мебели за империя

Мебели за империя

Мебелите, изработени от скъпоценни дървета, изглеждат масивни, както и останалите подробности за стила на империята. Столове и дивани са здрави, но не са удобни. Комфортът е по-малък от величието. В декора на мебелите има архитектурни елементи. Креслата под подлакътници са украсени с грифини, сфинксове и т.н. Шкафове, палци от времето на Бонапарт, обичайно е да се украсяват с колони, пиластри, корнизи.

Специалният нюанс, придаващ луксозен шик на мебели Empire, е включен в активното използване на изящни бронзови облицовки върху полирани повърхности.

Краката на масите често са декорирани под формата на антични колони или тетраедрични стълбове, които са украсени с лъвски маски.

Всички мебелни елементи с резбован декор са покрити с позлата.

Дизайн съображения

Дизайн съображения

За да украсите хола използвайте богата синя, благородна маслина и цвета на тъмно злато. Те често се разреждат със синьо, лилаво, розово в детайли, например в мебелната тапицерия.

Приемлив модерен вариант са тапети, ако ги покриете с една стена или част от нея.

Стените на спалнята могат да бъдат украсени успешно с текстилни тапети от перлен цвят.

Огледалата са задължителни подробности. Стилът Empire в интериора ви позволява да поставите огледала на тавана или на масата за хранене. Малките въртящи се огледала на щандовете на превръзките бяха широко използвани в епохата на разцвета на империята.

Стилът на империята се характеризира с използването на тромави мебели и интензивни акценти в дизайна, затова е най-добре да се използва за просторни стаи. Империята ще даде великолепие и шик на просторни дневни и зали. Малките стаи и кухни ще изглеждат претрупани.

история

история



Империята се появява в разцвета на империята на Наполеон. По нареждане на императора този стил е имплантиран изкуствено. Първоначално империята се проявявала в рисуването. Художникът Жак Луи Дейвид поръча мебелировката на мебелите Jacques Jacob според скици от етруските вази. Дейвид използва тези декорации в картините си. Той създава скици на модерни дрехи и развива интериора. Неговият портрет на мадам Репами, лежан на диван с извита табла в антикварна туника, оформя стила на "recamere".

Стилът е бил насилствено въведен във Франция и в завладените страни. Обаче съм свикнал с това в Русия. Активната покана на чуждестранни архитекти и мода на французите допринесе за появата и разпространението на руската империя. Руската империя е различна от френската мекота на линиите и грациозния декор. Само Русия доброволно прие империята, но я промени, добавяйки благодат и лекота. Така че има александрийски класицизъм, който доминира до средата на 19 век. В този стил, построен Михайловски дворец и ансамбъла на двореца на двореца.

Империята илюстрира отразяването на идеята за ерата, показва влиянието на онези, които са на власт върху изкуството.

Диктатурата на Бонапарт изисква засилване на политическото тегло на императора и на идеята за империята.

От фр. империя - Империята и името на стила на империята.

Преди наполеоновата церемониална империя в Европа доминираше светлият, хармоничен класицизъм. Империята всъщност е по-късен класицизъм, но с театрален блясък и парад патос. Стремежът на Бонапарт към славата на императорите в Рим бе отразен в посоката на империята към римското изкуство. Дори спалнята на Джоузефин бе украсена като римска маршируваща палатка.

Орнаменти на стил "Империя" върху платове, мебели, стени отразяват мотивите на победите и военната слава: лъкове и стрели, лаврови венци, орли, монограми, мечове и брадви.

На мястото на меките нюанси на класицизма, стила на империята донася ярки, сочни цветове: червен и бургундски, тъмносин, лилав, златен. Строгите канони ограничават артистите. На тавана, например, се очертава декоративна розетка, а по краищата на границата е изобразена женска фигура на вратата, а на бордюра са изписани гинки със сфинксове. Тъканите изобразяват символите на империята: орли, пчели, заповеди, звезди. Материалите бяха скъпи, но орнаментите бяха твърде монотонни. Наполеон беше преди всичко войник, не се учудвайте, че диктатурата и схемитизмът са лишили изкуството на Франция от хаотичен, небалансиран и дишащ живот. Ето защо, императорският стил на императорския император се признава за безличен, декоративен.

Архитектите Бонапарт Перси и Фонтен събрани скици на интериора на империята в едно произведение, поставят в главата "величествения стил на римляните", като същевременно позволяват възможността за въвеждане на различни стилове в империята. Това беше началото на еклектизма. Империята се отличава с невероятна комбинация от растителни и геометрични модели на етруски вази, детайли от архитектурата на древния свят, животински образи на Египет.

Изразяване на стила на империята:

  • Симетрия, лукс, строгост
  • Широки стълби
  • Големи и малки огледала
  • Архитектурни детайли се използват в мебелите
  • Изобилие от мазилка
  • На пода има подиуми, килими, паркет
  • Оградени вдлъбнатини и кристални полилеи на тавана
  • Наистина оригинални мебели: кушетки-рекиер и легла с балдахин
  • Прозорците са украсени с тежки завеси, гербове, ламбрекини
  • Богато позлатено дърворезба в рамките на огледала и снимки
  • Стените са тапицирани в плат
  • Много бели, позлатяващи, контрастни цветове в дизайна
  • Картини и тапети със сцени от древния свят

Значението на империята

Значението на империята

Стилът ще бъде подходящ в жилищата на политиците, в залите за срещи на големи компании, банки, администрации, хотели. Помпозността и тържествеността на ситуацията ще улесни договарянето, сключването на договори.

Бохемският стил на живот също е подходящ: арт салони, театри, музеи, концертни зали.

Стил подходящ за селска къща или голям апартамент. Той повишава самоуважението и създава тържествено настроение.

заключение

Империята, подобно на своя предшественик - класицизъм, съдържа елементи от архитектурата на античността. Стилът, засаден с Наполеон Бонапарт, отразява императорския характер.

Развитието на империята се ограничаваше до диктатурата, която я накара да бъде студена и претенциозна.

Pathos добавят контрастни ярки цветове. Това е характеристика на всеки интериор в стила на империята.

Империята - стил на мащаба, изисква пространство. Дори съставни елементи на стил на "скулптури, огледала, завеси" са претенциозни и ще изглеждат карикатурирани в малка стая.

Монументален и бляскав стил на дворците, където приятният и лесният живот предпочита тържествеността и дисциплината. В модерния интериор, ако пространството позволява, Империята ще впечатли с величие и оригиналност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Чертежи на тавана на вътрешната декорация от гипсокартонЧертежи на тавана на вътрешната декорация от гипсокартон
Ремонт на апартамент и стая в хай-тек стилРемонт на апартамент и стая в хай-тек стил
Класически стил в дизайна на апартаментаКласически стил в дизайна на апартамента
Таван в стила на високите технологии - модерно решениеТаван в стила на високите технологии - модерно решение
Италиански мебели и бароков интериорИталиански мебели и бароков интериор
Стилове на модерното разнообразие на кулинарията и критериите за подборСтилове на модерното разнообразие на кулинарията и критериите за подбор
Декориране в колониален стил и барокДекориране в колониален стил и барок
Викториански стилВикториански стил
Проектиране проект на основата на качествени ремонтиПроектиране проект на основата на качествени ремонти
Провансалната кухняПровансалната кухня
» » Стил на империята в интериора
© 2021 BggeHat.com