Покривало за подове, тествано от векове

Подови настилки от лиственица

Етажната плоскост за векове и дори хилядолетия беше основният и най-популярен материал, притежаващ редица отличителни свойства.

Предимства на дървения материал

Избор на дъска за пода

Изчисляване на плочката

  • Изключителна трайност. Много архитектурни паметници - замъци, крепости и други сгради, които са престояли повече от три века, се отличават с оригинални дървени подове.
  • Дървото държи топлината перфектно, има добра звукоизолация и отлични физически характеристики. Това е особено важно в многоетажни къщи, където звукът от падане на пода на даден обект няма да наруши съседите. В допълнение, готовите продукти са изработени от масивна дървесина, така че дъските не са залепени, което влияе положително върху здравината на материала.
  • Естествен произход и екологична съвместимост. Това обяснява липсата на противопоказания за употребата - дървото не причинява алергии, не съдържа химикали. Освен това дървесината е възобновяем материал и живеенето в дървена къща е много полезно за здравето.
  • Разумна цена - подовата дъска е много по-евтина от подобните видове покрития, изработени от естествени материали, докато показателите за качество не са по-ниски от по-скъпите видове.
  • Подът на дървото е хигроскопичен, т.е. той е в състояние да абсорбира излишната влага от въздуха и да го отделя при повишена сухота. Това ви позволява да поддържате оптималния микроклимат в стаята.
  • Бордът не изисква специални грижи, а монтажът и демонтажът на подовата настилка могат да се извършват без специални умения и отнемат много време. Повърхностният ремонт също е много прост - просто го затворете и пода отново ще бъде нов. Това ще изисква само няколко хиляди рубли и един работен ден.
  • И накрая, красотата на естественото дърво и уникалността на даден интериор - дървеният модел е уникален, затова всеки етаж е изключителен.

Трябва да се отбележи, че природният произход е голям плюс, но има и някои недостатъци. До дъската за украсяване на къщата ви в продължение на много години без заместители, трябва да знаете някои нюанси.

Какво трябва да знаете за материала

  • Получете дъска, която е преминала целия цикъл на сушене в специална камера. И трябва да се съхранява на закрито - влагата и температурният спад много силно деформира дървото.
  • Незащитената дървесина е склонна към абразия и се страхува от влага. Ето защо най-добрият начин е да го покриете със защитно покритие, което трябва периодично да се актуализира.
  • Дървесината е чувствителна към гниене, гъбична атака, дървесни тор и гризачи. Ето защо е необходимо да се поддържа оптималният микроклимат, да се избегне удължена влажност и преди инсталацията винаги да се извършва третиране със защитни съединения.

Видове подови дъски и техните основни различия

Профилът на подовата плоскост има система с шипове. Това означава, че от едната страна има перваз, а от друга - прорез, който осигурява надеждна и гладка връзка. В долната част на таблото има и вдлъбнатина, предназначена да отклони излишната влага от под пода.

Подовата дъска се различава по дължина (от 2 до 6 метра), широка, чиито индекси имат много голям диапазон, а също и дебелини - колкото по-голяма е дебелината, толкова по-силен и по-издръжлив е пода. Но основните разлики са в суровините за производството на плочки.

На нашия пазар има няколко основни групи материали:

  1. Сладкарството е най-бюджетният тип покритие. Характеризира се с много ниска цена, която определя неговата популярност. Индексът на твърдост на Brinell е 1,5 единици, устойчивостта на повишена влажност и паразитите е слаба.
  2. Панелът от бор има индекс на твърдост малко по-висок от този на смърч - 1,6 единици и много демократична стойност. Материалът се страхува от влага и различни вредители, изисква внимателна обработка и защита. Това е един от най-популярните видове дървени подове.
  3. Подовата дъска от лиственица има редица характеристики - отлична устойчивост на капки влага, една от най-високите устойчиви на повреди от различни паразити и дървесни червеи, което значително разширява обхвата на този вид покритие. Лиственицата е устойчива на гниене, което го прави универсален. Дори неотопляеми и влажни помещения, тераси и всякакви стаи в къщата ще ви зарадват от много години и ще изглеждат чудесно благодарение на богатия модел дърво. Твърдост на Бринел - 3.1.
  4. Подова дъска от твърда дървесина - дъб, пепел, бреза. Характеризира се с висока твърдост (бреза - 2.5 единици, дъб - 3.7 единици, пепел - 4.0 единици). Цената на такъв под е висока, а устойчивостта на влага и вредители е средна. Поради своята твърдост е подходящ за обществени помещения и има красива структура, за която е оценена от потребителите.
  5. Панелът от екзотични дървесни видове не е много разпространен и се характеризира с впечатляваща твърдост, интересни цветове и много високи разходи. Устойчивост на влага и средни вредители.

Larch - перфектното решение за всяка стая

Подовите настилки в къщата

Какъв материал за подови настилки да избирате

Подът на лиственица е чудесен избор за тези, които търсят оптимално съотношение цена-качество. Както може да се види от краткия преглед по-горе, лиственицата е най-устойчива на гниене и увреждане от дърворезби - тези цифри са по-високи за него, отколкото за по-скъпото дърво. Твърдостта също е на много високо ниво. Тя е малко по-ниска от твърдите широколистни видове и надвишава параметрите на иглолистните видове наполовина. Всички тези свойства се дължат на два фактора:

  • Ниска абсорбция на влага - предпазва пода от деформация при променлива влажност и температура.
  • Устойчив на гъби, вредители и гниене - поради високото съдържание на дъвка в дървото. И това е чудесен естествен антисептик.

Подовата дъска от лиственица, както и продукти от други породи, е разделена на класове - "Екстра", "АВ" и "С". Трябва да се отбележи, че всички степени равностойно преминават през същия технологичен цикъл. Сушенето, качеството на суровините и оборудването са едни и същи, и разделянето на класове възниква на етапа на сортиране на готовите продукти. Различни повреди, чипове, тъмни фрагменти в структурата - всичко това засяга определянето на степента на всяка дъска поотделно. Колкото по-висока е степента, толкова по-малко щети, толкова по-голяма е цената.

Ако решите, че за вашата открита площ имате нужда от подова настилка - лиственицата ще бъде идеална опция. Една терасовидна плоскост, изработена от този материал, е известна със своята надеждност и качества. Вдлъбнатата повърхност не се плъзга дори при условия на висока влажност.

Някои нюанси на полагане на дървен под

Подова дъска RB

Характеристики на подовата инсталация

С цялото разнообразие от материали, трябва да се помни, че дори и най-скъпата касета без подходяща подготовка на повърхността и подходящата инсталация ще изглежда небрежна. Преди инсталацията е необходимо да стоите няколко дни в стаята, за да се аклиматизирате и да предотвратите деформация след инсталацията.

Ако бетонът е основата, тогава е необходимо водоустойчивостта на повърхността със специален филм или хидроизолационен мастик. След това се поставят или изостават или листа от устойчив на влага шперплат. И в този случай и в друг случай е необходимо стриктно да се следват нивото на конструкцията - на идеално равна повърхност е много по-лесно да се провеждат висококачествени настилки. Това важи и когато новият под е положен върху съществуващия - повърхността му трябва да бъде изравнена с помощта на мелница.

Инсталирането трябва да се извърши с винтове с самонарязване и, ако е необходимо, с лепило - това гарантира висока надеждност и издръжливост на конструкцията. Положените дъски могат да се изпълняват като паралел на стените и диагонално. Класическото решение е разположението на пода перпендикулярно на прозореца - това ще премахне образуването на сянка между отделните дъски.

заключение

Панелът е винаги в търсенето и не излиза от модата. Без значение колко е напредъкът, класическият дървен под винаги ще бъде свързан с благосъстоянието и домашния комфорт. Разнообразието от видове ви позволява да изберете най-добрия вариант във всяка ценова категория. В този случай трябва да се обърне специално внимание на качеството на материала и внимателната подготовка на основата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите дървен под на дървени трупиКак да направите дървен под на дървени трупи
Видове дървен материалВидове дървен материал
Дървени тавани панели естествено покритиеДървени тавани панели естествено покритие
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Изграждане на нискоетажни сгради от дървоИзграждане на нискоетажни сгради от дърво
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Характеристики на дървена къщаХарактеристики на дървена къща
Предимства на дървени прозорциПредимства на дървени прозорци
» » Покривало за подове, тествано от векове
© 2021 BggeHat.com