Баня в дървена къща без проблеми с правилния подход

Дървесината не е устойчива на влага и много издръжлива строителна материя, тя дава значително свиване. Всичко това трябва да се има предвид при подреждането на баня в къща от дърво. Ще ви кажем какви проблеми обикновено възникват и как да ги решите.

Проблеми, които могат да бъдат решени по време на строителната фаза

Повечето видове дървесина не търпят продължителен контакт с влага, което е основният проблем при създаването на баня в дървена къща. Неотдавна тази характеристика на дървения материал направи устройството на мокри помещения в къща от дърво главоболие от предприемачи и собственици на такива сгради. Сега, като се прилагат съвременни импрегнации за дървесина и материали, предпазващи дървото от проникване в структурата на влагата, е възможно на моменти да се увеличи устойчивостта на нарязания дървен материал към въздействието на водата и водната пара.

Създаването на ефективна вентилация трябва да се погрижи по време на строителството

Създаването на ефективна вентилация трябва да се погрижи по време на строителството

По втория въпрос трябва да се реши - създаването на под-етаж, което ще разполага с достатъчно сила, за да държат масивните Водопроводни изделия и е подходяща за полагане на плочки или гранитогрес - материалите, най-подходящи за формиране на довършителните подови повърхности в помещения с висока влажност. Традиционният подход, използван в традиционните конструкции, устройството се състои от циментов под - не напълно след това в продължение на дървената конструкция. На първо място, това е значително натоварване на конструкцията на сградата, изработени от дърво, и второ, да направи бетонен фундамент, въз основа на дървените греди се припокриват технически трудно. За щастие сега има технологии, които правят надеждни етажи в банята в дървени къщи без използването на тежък бетон.

Намаляването на влиянието на влагата върху дървото може не само чрез защита на дървените части, но и чрез намаляване на съдържанието на водна пара. Това се постига благодарение на устройството за ефективна вентилационна система, която трябва да се предвиди при проектирането на сградата и на етапа на нейното изграждане. Конвенционалната пасивна вентилация може да не е достатъчна, за да се поддържат необходимите стойности на влага, които са удобни за дългосрочната експлоатация на дървени конструкции.

Останалите довършителни дейности няма да причинят особени трудности, тъй като те ще бъдат подобни на завършването на влажните помещения в сграда, изградена от обикновени строителни материали.

Как да се създаде по-добре подовата база - модерна технология

Първото нещо, което трябва да имате предвид при проектирането на етажа баня - натоварване върху лагерните лъчи. Необходимо е предварително да се определи къде ще бъдат инсталирани обемисти водопроводни инсталации и да се добавят допълнителни усилващи елементи в тези зони. Когато се изчислява предполагаемото натоварване върху дървените греди на пода, се взема предвид не само собственото тегло на банята, но и водата, която я запълва.

Втората важна точка, която трябва да се тревожите преди инсталирането на пода в банята в дървена къща - правилното снабдяване с канализация и водоснабдяване. Взема се предвид факта, че дървените къщи, дори построени от съвременни висококачествени дървени трупи, показват значително свиване. Ето защо по приоритет еластичните тръби (метална пластмаса и напречно омрежен полиетилен) и тяхното достатъчно фиксирано фиксиране към конструктивните конструкции по време на монтажа на комуникациите (се използват специални скоби, които позволяват тръбите да се преместват).

Сега за самите полове. Можете да създадете база за полагане на плочки не само с цимент-съдържащи разтвори (бетон, цимент-пясък смеси, опаковки и др.). Сега за тези цели, включително и в мокри помещения, се използват успешно трайни пластини, устойчиви на влага. Те включват някои видове шперплат (FSB, FOF) и OSB-плочи. Подовата настилка на тези материали, произведена от носещи пръти, създава здрава, равна и влагоустойчива повърхност, подходяща за полагане на керамични подови плочки.

Монтажните плочи могат да бъдат пришити дървени греди припокриване, ако те са монтирани на едно ниво, но обикновено монтираните конзоли, които са разположени перпендикулярно на основните носещи греди. Това се прави, за да се приведе в съответствие повърхността на етаж, санитарен възел с подово съседни стаи. Както закъснение може да се използва пръти от нормалната дърво, предварително обработен антисептични импрегниране и хидроизолационни материали, но е по-добре да се прилага glulam резистентни щамове с повишена якост и гладка повърхност. При инсталиране на изоставането се взема под внимание дебелината на облицовъчните панели и комплекса плюс лепило за плочки плочки (гранит), за да достигнат до такова ниво с останалите Настилките в жилището, без образуване на прагове.

Ако полагате правилно водоустойчив шперплат и плочки, не се изисква допълнително хидроизолация

Ако полагате правилно водоустойчив шперплат и плочки, не се изисква допълнително хидроизолация

В допълнение към основните надлъжни трупи, напречните пръти на нивото с основните са монтирани преди да бъдат покрити с плочи. Тези структурни елементи са необходими за свързване на OSB или шперплат фрагменти, както и като основа за фиксиране на водопроводни тела. Плочите, които оформят основата на пода, се привличат от опорните пръти чрез самонарезни винтове с стъпка от около 15 см. Съединенията между плочите се запечатват със силикон или течно стъкло. Допълнителна хидроизолация такава база (при използване на устойчиви на влага сортове шперплат и OSB) не изисква. Правилно поставените плочки за подова настилка с уплътнителни фуги със саматка, устойчива на влага, сами по себе си създават надеждна бариера срещу влага.

Когато уплътнявате фуги между плочки в мокри помещения, използвайте фугираща смес на основата на силикон. При закупуване на материал за образуване на плочки шевове, обърнете внимание на препоръките на производителите и състава на фуги, които винаги са посочени на опаковката.

Стени от дърво и таван - възможни опции

Като направите своя избор, отколкото да завършите банята, можете да спрете на следните опции:

  • за да покрие изцяло повърхността на стените с гипсокартон върху създадената рамка, образувайки фалшива стена при полагането на плочките;
  • създаване на фундамент за плочки само до определено ниво, най-склонни към директно проникване на влага, оставяйки горната част на стената за декорация с дървена облицовка;
  • шиете стените с декоративни пластмасови панели по дължината на издигнатата каса (икономична опция).
Стенно покритие с влагоустойчив гипсокартон - идеална основа за полагане на плочки

Стенно покритие с влагоустойчив гипсокартон - идеална основа за полагане на плочки

Първата технология включва създаването на рамка от галванизиран метален профил (или подготвени дървени стелажи) с покритие на конструкцията с влагоустойчив GCR. Създадената повърхност на фалшивата стена е идеална основа за последващото завършване на банята в дървената къща с плочки. технология стенни покрития върху създадената щайга позволява решаването на проблема със скритото полагане на комуникации (включително електрически) и образува вентилационно пространство между основната повърхност на дървените стени и гипсокартоните. Завършването на облицовката на създадената повърхност с непрекъсната плочка създава надеждна преграда за проникване на влага в пространството между кожата и дървената стена.

За тези, които искат да запазят вътрешността на елементите на стаите са дърво, вторият вариант е по-приемлив, когато в долната част създава водоустойчива бариера с помощта на с лице към стената плочки, в горната част на стените са облицовани с дървени материали. Височината на защитните панели, плочки, обикновено се прави в рамките на 1.5-1.7 м, над която са обвити дървената стена или облицовка е оставена без допълнително довършителни работи, вътрешна повърхност на стената отговаря естетически изисквания. За да се намали податливостта на дърво на водна пара (пряк удар на вода в горната част на стената на банята е рядко), повърхността се обработва с предпазни импрегниране и разкрива няколко слоя лак, което допълнително защитава дърво тапицерия от влага.

Вариантът с мазилка на стените с пластмасови панели е по-подходящ за стари дървени къщи с малък бюджет, предназначени да оборудват банята. Технологията осигурява дървопреработка със защитни съединения, след което се създава щайга. След полагане на тръбни комуникации и електрически проводници, поставени в гъвкави кабелни канали, създадената структура е покрита с декоративни полимерни панели. Пластмасовата повърхност е добра, тъй като е лесно да се грижи за нея и материалът е устойчив на увреждане от микроорганизми. Недостатъкът е ниската якост на панелите и същата естетическа привлекателност. Но като бюджетна опция за довършителни работи във влажни зони, облицовката на рамката с пластмасови панели е напълно приемлива.

Декорацията на тавана в банята, подредени в дървена къща, почти не се различават от тавана в другите стаи. Технологията за създаване на таванна структура може да бъде много различна - от облицовката на дървени материали до шарнирните или опънати тавани. При устройството за ефективно вентилационно влияние на влагата върху таванната повърхност минималният, поради което ограниченията при избор на обзавеждане тук не са налице.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Къща на вана от бар най-добрите проекти и възможни вариантиКъща на вана от бар най-добрите проекти и възможни варианти
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Сравнение на иглолистната и широколистната дървесинаСравнение на иглолистната и широколистната дървесина
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
Какъв тип панели да изберем?Какъв тип панели да изберем?
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Защитни бани и сауниЗащитни бани и сауни
» » Баня в дървена къща без проблеми с правилния подход
© 2021 BggeHat.com