Машини за водно струговане

Машина за рязане с водна струя

обикновено се състои от следните възли:

  • станция за високо налягане (помпа);
  • режеща глава (две или повече режещи глави);
  • тръбопроводи с високо налягане;
  • координатна маса с вана и задвижвания за преместване на режещите глави;
  • абразивна фуражна система;
  • резервоар за басейни;
  • система за контрол.

машина за рязане с водна струя

Фигура. Машина за рязане с водна струя

С помощта на помпа с високо налягане Водата се компресира до необходимото налягане и след това се подава към режещата глава през тръбопроводите. Режеща глава осигурява преобразуването на енергията на водата, компресирана под високо налягане, в кинетичната енергия на високоскоростната водна струя и нейното окончателно оформяне като режещ инструмент.

Дозираща система за абразив се състои от абразивен бункер под налягане, устройство за подаване и подаване на абразив към режеща глава, снабдена с минобункер, както и гъвкави свързващи маркучи.

Координатна таблица (с изместване на задвижването) е предназначен за поставяне на машинно обработени продукти и позициониране на режещите глави и баня - за приемане на водна струя и отпадъци от преработка. В системи за сложни режещи части режеща глава може да се движи по 5 оси: фиксирани оси X (напред-назад), Y (лява и дясна), Z (нагоре и надолу), и осите А (промяна на ъгъла на наклон) и С (въртене около оста Z).

Преместване на осите на главата

Изтичащата вода от банята на координатната таблица влиза в утаителния резервоар, където се почиства от утайки - използва се абразивни и малки остатъци от преработения материал.

Управление на процеса на рязане обикновено се извършва от персонален компютър (компютър).

Помпи с високо налягане

Изпомпването на вода с ултра-високо налягане в помпата се извършва благодарение на възвратно-постъпателните движения на плунжера - премествача с удължена цилиндрична форма. Буталото се изтласква в затворената камера на цилиндъра, за да се увеличи налягането, което води до свиване на водата. Когато се достигне необходимото налягане, изходният еднопосочен вентил се отваря и част от сгъстената течност се изхвърля. След това изходният клапан затваря и буталото започва да се движи в противоположна посока под натиска на разширяващата се вода. В същото време налягането на водата намалява до нивото на входното налягане и входният еднопосочен вентил се отваря.

изпомпване на вода в помпа с високо налягане

В зависимост от начина на задвижване на буталото има два вида помпи с ултра високо налягане:

  • директни действия и
  • мултиплициращ ("усилващ") тип - те също се наричат ​​бустери.

Помпи за директно действие имат по-проста конструкция.

Използване на директно действаща помпа в машина за рязане с водна струя

Фигура. Използване на директно действаща помпа в машина за рязане с водна струя

Подаващата помпа създава предварително ниско водно налягане. След това водата се пречиства и влиза в помпата за високо налягане. Електрическият мотор задвижва три бутала, като последователно изтласква вода от цилиндрите.

Помпите с директно действие са относително евтини, позволяват плавно увеличаване на налягането и имат много висока ефективност - до 95 и повече. Въпреки това, водното налягане, създадено от такива помпи, обикновено не надвишава 3800 атмосфери.

По-високо налягане на водата (до 4150 или 6000 бара) може да създаде мултиплициращи помпи (бустер).

Екструдиране на вода с ултра-високо налягане от левия цилиндър в мултиплицираща помпа



Екструдирайте свръх високо налягане от дясното цилиндър в мултиплицираща помпа

Снимки. Изхвърлянето на вода с ултрависоко налягане, последователно от цилиндрите от лявата (горната фигура) и отдясно (долната фигура) в помпата на типа мултипликатор

Буталото се придвижва в една или друга посока с масло, доставено при първично налягане (обикновено около 207 атмосфери), което се създава от хидравлична помпа. Площта на всяка от основите на буталото може да бъде 20 пъти по-голяма от площта на работната повърхност на всеки от плунжерите. В резултат на това налягането на водата, натискана от плунжерите последователно от камерите на двата цилиндъра, е 20 пъти по-висока от налягането на първичното масло. Докато водата се изхвърля от една камера с високо налягане, водата с ниско налягане навлиза в противоположната камера и т.н.

Атенюаторът (акумулаторната батерия) изглажда пулсациите на налягането на водата и осигурява непрекъснатия поток за процеса на рязане.

Помпите от типа мултипликатор са структурно по-сложни и изискват охлаждане.

Pump Jet Edge iP60-100 мултипликационен тип и система от две помпи OMAX P4055V директно действие, използвани в машини за рязане с водна струя

Допълнителни устройства

Система за обработка на водата. Използва се предимно за омекотяване на водата и пречистването му от нежелани примеси (съдържащи желязо, силиций, манган и др.), Които спомагат за скъсяването на живота на дюзата и уплътнителите за високо налягане. Освен това тя може да осигури резервно водоснабдяване, необходимата температура и налягане на водата, подавана към помпата за високо налягане и може да се използва и за охлаждане на мултиплициращата помпа.

Система за защита от сблъсък. Използва се, за да се изключи възможността за сблъсък на режещата глава с детайла, когато повърхността е неравномерна. Смесителната тръба е защитена от защитен пръстен, свързан към сензора за удар. При фиксиране на сблъсък движението на горелката спира и запазва функционалността си след отстраняването на препятствието.

При контролируемата ос Z е възможно да се използва системи за управление на височината на косене, което позволява да се поддържа много близко разстояние между режещата глава и повърхността на обработвания детайл, което значително подобрява скоростта и точността на обработката.

Оптичен локатор. Състои се от миниатюрна водонепропусклива камера, която може да определи точно координатите на всяка точка от повърхността на детайла и програми за преизчисляване на координатите на точките след преинсталиране или преместване на продукта. В резултат на това тази система записва в паметта местоположението на частта и позволява по-нататъшно продължаване на рязането по същия контур като произволно изместен детайл с размери, значително надхвърлящи размерите на координатната маса и временно нанесения детайл.

Система за контрол на нивото на банята. Тя е предназначена за повишаване на нивото на водата по време на рязане и понижаване до първоначалното ниво след обработката. В същото време нивото на шума, разпръскването на режещата струя и изхвърлянето на абразивен прах във въздуха са значително намалени. За ефективно изрязване под водата слоят над детайла трябва да е много тънък. По този начин, с дебелина на покриващия слой от 1 mm, мощността на струята се намалява с около 5.

Също така е възможно да се използва система за отстраняване на утайки, лазерен показалец за позициониране на горелката, система за дистанционно наблюдение за монтаж, сондажна глава и други допълнителни компоненти.

консумативи

Таблицата по-долу показва средната продължителност на живота на консумативите, когато рязане стомана BarsJet единици (развитие - НПО "ЛЕОПАРД" произведен. - "Делта-Intekh" Челябинска област, Kazantsev поз). Действителните стойности зависят от режимите на работа на машината, главно от работното налягане на помпата. Така че, при обработка на стъкло, експлоатационният живот ще бъде по-голям, отколкото при обработката на стомана или титан.

Таблица. Средните стойности на сметки материали ресурси, получени от оперативните звена статистика BarsJet (тип помпа Thueringer множител и режещата глава Thueringer) при водоструйни рязане стомана (фирма ООД "TehnoAlyansGrupp", Москва)

аксесоариСредна стойност на експлоатационния живот (часове)
Водна дюза60
Смесена тръба80
Решетка на координатната таблица150
Уплътнителен комплект за множител200
Грес за вагони200
Тръба за подаване на абразивен материал250
Вентилът "гъбички" (минибитур)250
Филтър за вода за рязане на главата300
Сглобяване на входния и изходящия вентил на множителя500
Уплътнителен комплект за хидравличната част на множителя500
Уплътнителен комплект за предпазен вентил500
Комплект уплътнения за режещата глава500
Смесителна камера (режеща глава)600
Хидравлична течност (масло) British Petroleum Energol HLP-HM 46, 208 л2000
Водни филтърни елементи (1, 5 и 20 μm)в процес на замърсяване
Гранулирана сол за система за омекотяване на водатакакто харчите
Turmopast смазванекакто харчите
Абразивен пясъктъй като разходите се изразходват (най-високите разходи)

Оборудване за режеща вода

водоструйни машина за рязане се произвежда от Flow (САЩ), OMAX (САЩ), Jet Edge (САЩ), PTV (Чехия), водна струя Швеция (Швеция), Resato (Холандия), Bystronic (Швейцария), Caretta Technology (Италия), АЛИКО . (Финландия) и др сред най-известните производители на компоненти за металорежещи машини: компанията КМТ, AccuStream (САЩ - ултра високи нагнетателни помпи, режещи глави, абразивни система за доставка и др ...), както и тинята (Германия), Thueringer (Германия) BHDT (Австрия) и др.

Машини за рязане с водна струя OMAX 60120 JetMachining Center и Maxiem 1530

В Русия машини за рязане с водни струйни от собствени и чуждестранни компоненти се произвеждат от Delta-Intech LLC (разработена от НПО БАРС).

Таблица. Информация за инсталации и машини за рязане с водно струйно въже

имеПомпи с високо налягане
Портал тип Flow WMC2 с модификации (САЩ)Директното действие на Flow HyPlex и бустер тип 20x, 25x, HyperJet и други, в зависимост от инсталацията или избора
Портална конзола тип Flow IFB2 с модификации (САЩ)
OMAX JetMaching Center 2626, 2626 | серия xp, 2652, 5555, 55100, 60120, 80160, 80Х и 120Х (САЩ)Директно действие OMAX P3050V, P3055V, P4055V, P4055V Двойна (система от две помпи) в зависимост от машината
Maxiem 0707, 1515, 1530, 2030, 2040 (марка от компанията OMAX, САЩ)Пряко действие (3450 бара)
PTV с модели от серия D, New Line, Smart Jet, Dynamite, Free Beam (Чешка република)Booster PTV JETS - 2.2 / 60, 3.8 / 60 Компактен, 3.8 / 60 Classic, 7.5 / 60с в зависимост от инсталацията
Водна струя Швеция NC1000, NC2515S, NC3015CT, NC3015EB, NC3030T, NC4020E, NC3520S-5x, NC3515D-5x, NC4060Q, NC4492D, NC40180T и сътр. (Швеция)Booster KMT StreamLine (САЩ) с различни модификации
Технология Caretta POSEIDON WATERJET, серия MODULA с различни модификации и др. (Италия)Booster KMT StreamLine серия SL-V и Pro (САЩ) в зависимост от машината
Resato R-LCM 1515-1 (1500 x 1500 мм, една режеща глава), 2010-1, 2015-1, 2020-1 / 2, 3015-1 / 2/3, 3030-1 / 2/3, 3060- 1/2/3 и други (Холандия)Booster Resato Powerjet PJE с различни модификации (налягане до 4000 бара) и Ultrajet (до 6000 бара) в зависимост от инсталацията
BarsJet 1510-3.1.1, 2010-3.1.1, 2015-3.1.1, 2515-3.1.1, 3020-3.1.1, 2040-3.1.1, 2060-3.1.1 (Русия)Booster BarsPump-4000 (Русия) или производство Resato (Холандия), тинята, Thueringer (Германия), BHDT (Австрия) и други.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Нарязване с водна струяНарязване с водна струя
Помпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаванеПомпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаване
Плазмени горелки за рязанеПлазмени горелки за рязане
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
АцетиленАцетилен
Плазмено рязанеПлазмено рязане
Как да изчислим разширителния резервоар за отопление?Как да изчислим разширителния резервоар за отопление?
Налягане в отоплителната системаНалягане в отоплителната система
ВодородВодород
» » Машини за водно струговане
© 2021 BggeHat.com