От вода до инверторно отопление

Понастоящем отоплителната промишленост е мащабно производство на различни системи, които осигуряват на помещенията комфорт и топлина. И днес отоплението се представя от много видове системи - от отопление на вода до такива системи като инверторно отопление.

Отопление на водата

Най-често срещаният тип системи. Има зависима и независима отоплителна система. вода оформление загряване може да бъде единична тръба, двойна тръба (е класифициран като множествена линия отоплителна система, която включва не само двойна тръба, тройна тръба, но също четири тръба отоплителна система) и колектора. Може да се отдели подгрупа от еднотръбни системи. Тя се нарича бифилна отоплителна система. При този вид отоплителна система уредите са разделени на две части. Водата, загрята в системата, се движи по тръбите в различни посоки. Температурата на водата е различна. Този тип отопление се нарича еднотръбна система. Водата е носител на енергия. Stoyakovaya отоплителна система се характеризира като една тръба с помощта на хидравлична връзка и инструмент двойната тръба топлина.

инверторно отопление
Схеми на повдигачите в бифилна отоплителна система

Зависещата схема на свързване на отоплителната система от този тип има вертикални и хоризонтални решетки. Единственото нещо, което ги обединява, е сходството с еднотръбната система. При такава отоплителна система за отопление на охлаждащата течност се използват елементи с автономно отопление. Те са разделени на две намотки. Изучавайки отговорите, може да се отбележи, че всеки от тях се препоръчва да бъде свързан с възходящите и низходящите части на тръбите.

Що се отнася до системата от две горива с устройството по линията на хоризонта, обичайно е да се използват нагревателни устройства от тръбната структура. Това могат да бъдат радиатори от различни материали, конвектори и тръби. Последният може да бъде с ребра или с гладка повърхност.

зависима и независима система за отопление
Отоплителни радиатори

При инсталиране на хоризонтално отопление не можете да регулирате температурата на отделните компоненти. Регулирането на сглобеното оборудване по веригата е допустимо по веригата. За да направите това възможно, препоръчваме да поставите конвектори с клапан от въздушната междина.

Бифилорната отоплителна верига с хоризонтално монтиране на перифатадните клони е широко използвана за отопление на сгради, предназначени за нуждите на земеделието.

Вътрешни отоплителни системи

Вътрешните отоплителни системи могат да бъдат с естествена циркулация и принудени. Системата с естествена циркулация може да има по-нисък и по-висок разлив на нагряване. Принципът на работа, който използва отоплителна система с горно пълнене, се основава на факта, че нагрятата вода има по-ниска плътност от охладената. Вертикалната отоплителна система предполага, че водата се издига нагоре в подаващата тръба на радиаторите. След това, давайки топлина, водата слиза в котела. В долната част на отоплението няма обща вертикална тръба за захранване, така че водата отива директно към радиаторите.

система за отопление на задната врата
Дву-тръбна отоплителна система

Съществува свързана схема на отопление и система за отопление с ненатоварване. В системите от несвързани краища, горещата вода се движи през тръбите в противоположна на студената посока. Системата за блокиране се различава от системата за отопление, броят на циркулационните пръстени. Всичко зависи от отдалечеността на котела. В система от несвързани краища е почти невъзможно да се установи еднаква съпротива. Това се дължи на това и се препоръчва да се монтират устройствата на малко разстояние от котела. За да бъде ефективна от гледна точка на разходите отоплителна система от ненатоварен тип, е необходимо да се намали дължината на магистралата. По-добре е да инсталирате две малки системи, отколкото една дълга.

Има и друг подвид на двутръбната система - отоплителната верига на Тичелман. Това е обратна отоплителна система с обратна посока.

Хората я наричат ​​тритръбна отоплителна система, но това е грешка. При такава отоплителна система циркулационните вериги са балансирани. Това е най-благоприятно за охлаждащата течност. Отоплителната система на отоплителната система позволява батериите да се затоплят равномерно. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че отоплителната система Tikhelmana двуетажна къща не може да бъде небалансиран работата си с правилното използване.

триточкова отоплителна система
Цикълът Тикелман е основният принцип на отоплителната система със същото име

Съществуват и "минуси" на системата. За да инсталирате отоплителната система, се използват повече тръби, отколкото при инсталиране на неограничено захранване. Можете да отоплявате сгради с малка площ. Когато купувате оборудване, не забравяйте да обърнете внимание на размера на циркулиращите пръстени. Те трябва да съответстват на диаметъра. Тройната схема на отоплителната система предполага, че батериите протичат гладко. Това е важно, когато различните помещения трябва да се затоплят при различни температури. Може да се нуждаете от колекторна отоплителна система.

Затворена отоплителна система (пръстен) - този тип отоплителна система има ясна подредба на всички части и уреди.

Основният източник на енергия е водата. Радиаторите за отопление с помощта на адаптери се монтират в една отоплителна система. Резултатът е пръстеновидна отоплителна система с непрекъснато циркулиращ носител на енергия.

система за отопление
Затворена отоплителна система

Каскадна отоплителна система - отличен вид отоплителна система. Такава система работи на проста схема. Два котела трябва да бъдат свързани с регулатори. В резултат на това се увеличава ефективността на системата. Това решение предизвиква работата на отоплителната система при максимално потребление на ресурси. Както можете да видите, това каскадно отопление с мед има "плюсове":

  • Този тип отоплителна система може да загрява голяма сграда и дори частично да осигурява гореща вода за апартаментите;
  • икономично използване на енергията. Двата котела консумират по-малко гориво и в същото време затоплят голяма площ;
  • при инсталирането на оборудването не възникват никакви усложнения. Размерите на котела са малки, което е добро за стаи с малка площ.
инверторно отопление у дома
Каскадна диаграма на отоплителната система

Инверторно отопление

Отоплителните системи, които работят от мрежата, имат много положителни характеристики. Лекотата на инсталиране на такова оборудване е, че електричеството е налично във всяка структура. За да инсталирате инверторно отопление у дома, не е необходимо да издавате разрешителни. Също така хипер инверторната отоплителна система ви позволява да пестите пространство. Обърнете внимание на цената. Цената на инверторното отоплително оборудване е значително по-ниска от тази на другите отоплителни системи. Котелът може да бъде заменен с инвертор, той е много по-евтин.



Как работи отоплението с инвертор? Електричество влиза в котела през нагревателя. Внимавайте да предпазите устройството от повреда и да изолирате конструкцията, за да сведете до минимум топлинните загуби. Принципът на работа на инверторния котел е такъв, че в него постоянно се произвежда индукционен ток. В случай на прекъсване на захранването в мрежата, котелът може да работи с батерия. Котелът се състои от две части - магнитна част и топлообменник.

бифилна отоплителна система
Компоненти на инверторния котел

Какво е толкова добро за инверторния котел? Поради факта, че тя няма нагревателен елемент в неговата конструкция, това го прави по-практичен за работа. Поради факта, че помпата е интегрирана в системата, източникът на енергия се загрява по-бързо. Няма големи изисквания към избора на гориво.

Принципът на работа е същият като отворена зависима система за отопление, тъй като нагревателните елементи не влизат в контакт с различни носители.

Не забравяйте обаче, че с всички положителни характеристики можете да откриете недостатъци. Инверторен котел е много по-скъп от ТЕМ. Също така, самият котел е доста обемно и няма да бъде подходящ за помещения с малка площ. За да настроите желаната температура или да намалите индикаторите, е необходимо да изградите в котела автоматична регулираща система.

Отопление с помощта на електрически котли

Електродовото отопление работи с йонизираща вода. В процеса се образуват йони с положителни и отрицателни заряди. Частиците се доближават до пластините на електродите и в резултат на контакта се образува свободна енергия. Тя се освобождава по време на работа на котела, което води до нагряване на водата. Тъй като токът и посоката му не са постоянни и могат да променят посоката, частиците не се утаяват върху нагревателните плочи.

зависима отоплителна система
Електрически бойлер

Какви са положителните аспекти на подобно отопление:

  • Ефективността е доста висока;
  • няма нужда да регулирате температурата ръчно;
  • рентабилно финансиране на отоплението;
  • висок пренос на топлина;
  • възможност за смяна на нагревателя;
  • при малка енергийна цена помещението се затопля доста бързо, тъй като коефициентът на топлопреминаване е висок;
  • ниски разходи за монтажни и монтажни работи;
  • не задължителна близост до газопроводи.

Система за анодно-капилярно отопление

Системата за анодно-капилярно отопление е разположена в съответствие с принципа на поляризация на водните молекули. Този процес се извършва в случай на излагане на вода на променлив ток. Капилярният метод прави възможно разширяването на контактната зона на водата и нагревателните елементи. Това води до минимизиране на топлинните загуби. Това е основната разлика в този вид нагряване от стоманени сортове.

затворена отоплителна система
Аноден котел за отопление

Понякога има процес, подобен на електролизата. Този процес обаче е рядък, тъй като горивото не включва чужди примеси. Самите електроди са изработени от сплави с ниски електролитни свойства. За да подобрите ефекта от този тип отопление, най-добре е да използвате анодни електроди. Те са изработени от сплав с отличителен знак за качество.

Термосифонни системи

Термосифонната отоплителна система работи от слънчева топлина. Топлината се прехвърля на тръбите на устройството чрез конвекция.

Горивото, загрято от слънчевите лъчи, променя позицията си до мястото във въздуха и се събира в топлообменник.

Принципът, който използва такова пасивно отопление у дома, действа благодарение на феномена на конвекция. Такива системи могат да бъдат отнесени към категорията резервно отопление в дома, т.е. което ще бъде резервно.

пръстен отоплителна система
Слънчев вакуумен колектор - основният компонент на термосифонната отоплителна система

Нано отопление на дома

Разбира се, мнозина забелязаха сред иновациите в строителните материали - подовете с топлословие. Но подобно нано отопление у дома увеличава броя на потребителите.

Този материал е представен под формата на полимер, който се валцува в слой с дебелина на милиметър. Той е в състояние да изгори къщата. Принципът на действие е прост. Материалът излъчва инфрачервени лъчи веднага щом тече поток в него. Филмовите нагреватели са подходящи за покриване на подове. Материалът е идеално стилизиран на всякакви повърхности. Тя може да се разглежда като допълнително отопление на къщата до основните системи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Схема и характеристики на еднотръбната отоплителна системаСхема и характеристики на еднотръбната отоплителна система
Резервоар за натрупване на отоплителна системаРезервоар за натрупване на отоплителна система
» » От вода до инверторно отопление
© 2021 BggeHat.com