Тръби за подово топло вода, което е по-добро от тръбната люлка или тес

Днес на строителния пазар хората все повече искат тръби за топла вода. Факт е, че наскоро се наблюдава постоянно нарастване на популярността на такива отоплителни системи. На фона на поскъпването на тарифите за електроенергия, използването на електрически нагреватели осезаемо протрива пода на портфейла. Водните системи, от друга страна, не изискват големи инвестиции в експлоатация.

Коефициентът на спестяване не е единственият аргумент в полза на полагането на тръби за топла вода. Разположението им никога няма да разваля дизайна на стаите. Технологията е идеално пригодена за модерни интериори на жилищни сгради. Освен това, равномерното нагряване на голямата площ гарантира правилен топлообмен в помещенията и не води до течения.

Характеристики на поставянето на тръби

Характеристики на поставянето на тръбиМонтажът на отопление на вода обикновено се извършва в бани и кухни. По правило подовата настилка в тези стаи се оформя с помощта на керамични плочки. Този материал има добра топлопроводимост и е идеален за ефективно отопление. Въпреки това, при подреждането на системата трябва да се помни, че нивото на пода ще се покачи леко. Дебелината на подовата настилка ще се увеличи с 10-15 см.

Можете да прекарате отопление в други стаи - спалня или хол. Ефективността на подовото отопление в този случай най-вероятно ще падне. В края на краищата, тези помещения обикновено използват килим, линолеум, паркет или ламинат. Тези материали са по-лоши от керамичните плочки, които водят до топлинна енергия и следователно намаляват ефективността на цялата отоплителна структура.

Изграждане на пода

Основният елемент, който участва в равномерното разпределение на топлината върху площта на покритието, е слой бетон. Те се изсипват тръби, направени от омрежен полиетилен или друг материал, за да се образува равна и здрава повърхност. Съставът на бетонната смес задължително добавя специален пластификатор. Той осигурява композицията с еластичност и подобрява сцеплението с други части на цялата структура. Ако пренебрегнете необходимостта да използвате това вещество или нарушите правилността на пропорциите, съществува риск след известно време да получите деформиран и напукан нагряващ слой.

В основата на бетонния слой е необходимо да се постави топлоизолационен под. Тя ще създаде бариера, която предотвратява неконтролираното изтичане на топлина. Обикновено се препоръчва дебелината на топлоизолацията да бъде най-малко 22 mm. Могат да се използват следните материали:

  • екструдирана полистиролова пяна,
  • пяна,
  • пресован полистирол,
  • експандиран полиетилен.

За да се образува подови покрития, трябва да бъде избран материал, базиран на неговата способност да издържа на въздействието на високи температури. В противен случай това може да доведе до повреда на подовата повърхност по време на работа. Необходимо е също така да се обмисли колко ефективно използваният строителен материал ще може да извършва топлина. Съгласно стандартите устойчивостта на топлопреминаване не трябва да бъде повече от 0.15 m² · ºK / W. Ако се нуждаете от лепила, тогава трябва да изберете специални топлоустойчиви марки лепило.

Какви опции предлага пазарът?

Не може да се отрече важността от избора на тръба от определен вид от всички разнообразие, което предлага на пазара. Представя полибутен, стомана, метал-пластмаса, мед, полипропилен. Практиката показва, че най-голямото търсене е диаметърът на тръбата за топла вода, равен на 16-18 мм. Този размер позволява да се осигури добра хидравлика на системата и относително малка дебелина на готовия под.

Също така, когато избирате правилната опция, трябва правилно да оцените финансовите си възможности. Например закупуването на тръби от мед може да изглежда като доста фактура. Освен това е важно да се направи истинска оценка на качеството на стоките. След изтичането поради отслабване на дефектен продукт ще трябва да се елиминира унищожаването на цялата структура на покритието и това отново води до ненужни финансови загуби. Така че, полагане на топла вода етаж, които тръби да изберете?

За да отговорите, обмислете няколко често срещани разновидности:

  1. Метални пластмасови изделия - един от най-популярните варианти за днес сред купувачите, характеризиращи се с добра топлопроводимост и устойчивост на механични повреди.
  2. Медните тръби за подово топла вода също са търсени сред потребителите. Те се използват в повечето европейски страни. Мед осигурява отоплителната система с дълъг експлоатационен живот. От отрицателните аспекти трябва да се отбележи високата цена и сложността на монтирането на такъв тръбопровод.
  3. PEX тръбите са продукт, изработен от полимерни материали с висока якост, износоустойчивост и топлопроводимост. Полимерите са достъпни за широк кръг от потребители. При монтажа поради пластичността на материала, продуктите PEH ще изискват твърдо закрепване.

Гъвкави полимерни тръби

Напоследък тръби от кръстосано свързан полиетилен са широко използвани в нашата страна. Подобна популярност се дължи на техните оперативни свойства. Те не са податливи на корозия, проявяват добра устойчивост към химикали, поради гладката структура на вътрешните стени, такива продукти са защитени от образуването на отлагания. Полимерната субстанция е без мирис и не изпуска вредни компоненти в околната среда.

Материалът за PE тръби се получава от полиетилен с висока плътност чрез кръстосано свързване на неговите молекули чрез пероксиди, органосилоксани или йонизиращи лъчения. По този начин се постига висока устойчивост на произведеното вещество спрямо температурните разлики. Омрежващият полиетилен не протича при нагряване, но има термоеластични свойства. Въпреки своята еластичност, той има голяма сила.

Пример за използването на тази технология може да служи като ТЕЦ тръби. Когато ги използва, компанията гарантира намаляване на разходите за инсталиране и минимизиране на грешките. Всяка тръба TECE има маркери на повърхността за точно изчисляване по време на полагане. Освен това винаги има информация за работната температура и максималното допустимо налягане.

Медни тръбопроводи

полимерни тръбиИзползването на медни материали за създаване на топъл под, има както поддръжници, така и опоненти. Естествените свойства на този метал дават възможност да се осигури минимална загуба на температурни стойности при пренос на топлина. Известно е, че медта е податлива на окисляване и образуване на плаки. Експертите обаче твърдят, че плаката не оказва влияние върху нейната сила.



Системата от тръбопроводи на този метал е в състояние да издържи значително повишаване на температурата и налягането. Материалът има добра износоустойчивост. Тръбите от нея са гарантирани, че ще продължат повече от 50 години. С висококачествена инсталация, отоплителната система ще бъде много надеждна и ще оправдае всички средства, инвестирани в нея по време на операцията.

Какви са критериите за избор?

Разбира се, в центъра на всеки купувач трябва да се постави стойността на такива показатели като качеството на стоката, условията за нейното използване, както и паричните разходи за придобиване и експлоатация. За надеждност и издръжливост малките предимства принадлежат на медните тръби. Най-демократичните цени обаче са металопластичните и полиетиленовите продукти.

Металопластичният вариант е признат за оптимален в много страни по света. Въпреки това, многопластовата структура на такива тръби носи значителна слабост сама по себе си. В случай на несъответствие с технологията в производството, такъв продукт често води до извънредни ситуации поради стратификацията на материала. Можете да проверите продукта, като го нагреете на 90-100 ° С. При рязането границите на слоевете не трябва да се препълват.

Тръбите от кръстосано свързан полиетилен и пластмаса ще бъдат отличен изход в ситуации, при които не можете сериозно да увеличите натоварването върху носещите конструкции на сградата. Тяхното относително леко тегло няма да ви позволи да се притеснявате за нарушаване на строителните норми. Тези варианти имат други положителни аспекти. Опростеността на инсталацията и практичността при работа станаха основните елементи на тяхната огромна популярност.

Видеоклип на минутата: Полагане на тръба за пода на топла вода


Начини за полагане на тръбопровода

Преди да започнете работата по подреждане на отоплението, трябва да планирате подробно всички планирани дейности. Това ще помогне да се състави списък на необходимите материали и оценки на разходите, както и да се защити срещу възникване на непредвидени ситуации в бъдеще. В този аспект става важен въпросът как се планира да бъде положен самият тръбопровод. Експертите обикновено предлагат избор от два общи метода за полагане:

  • змия,
  • в спирала.
Начини за полагане на тръбопровода

В първия случай проблемът се решава с най-простия метод. Този начин на слагане е лесен за проектиране и извършване на работа. Въпреки това поради конструктивните особености е възможно неравномерно нагряване на новия под. Водата, която се движи през тръбите, постепенно се охлажда, когато се приближава към противоположната страна на рамката.

Спиралната конструкция допринася за по-равномерно разпределение на температурата над повърхността. Топлоносителят в този случай се премества в центъра на стаята, а след това обратно към колектора. Спираловидният тръбопровод има по-малко силни завои. В резултат на това е възможно да се използват не само гъвкави материали като PE тръби, но също така и полипропиленови продукти, които имат голям радиус на огъване.

При полагане, разстоянието до стените трябва да бъде 15-20 см. Съседните участъци от тръбите са разположени на разстояние от 35 см един от друг. При спазване на това разстояние ще осигурим еднакво нагряване на цялата повърхност на пода. Независимо от това как се е образувала топъл воден под, кои тръби няма да се използват за тази цел, общата дължина на един тръбопровод не трябва да надвишава 60 метра. В противен случай водата в системата ще се охлади и ефективността на нагряване ще намалее значително.

Какво друго може да ви трябва?

Разбира се, закупуването на водопроводни тръби няма да остане единствената финансова инвестиция в подреждането на топъл под. Ще е необходимо да се закупят материали за тяхната инсталация, топлоизолация, създаване на циментова замазка. Освен това ще са необходими специални инструменти и оборудване. По принцип списъкът на покупките трябва да включва:

  • материал за топлоизолация, който ще бъде положен под тръбите;
  • обекти на хидроизолация - полиетиленово фолио или многослойно-
  • укрепваща мрежа, поставена като здрава основа за тръби;
  • канюла на амортисьора, използвана за компенсиране на разширяването на бетонна замазка при нагряване;
  • закрепващи скоби, които фиксират тръби, направени от омрежен полиетилен или друг материал;
  • колектор, който изпълнява функциите за разпределяне на вода по отделни вериги;
  • Агрегат за смесване, който регулира температурата, като смесва вече охладената вода с гореща вода.

Видеоклип на минута: Монтиране на подово отопляем под: армировъчна мрежа


Редът на работа

Процесът на създаване на топъл под, започва с образуването на топлоизолационен слой и използването на колан за амортисьори. На върха на хидроизолационния филм, всички стави от които са внимателно залепени с лепяща лента. След това се поставя решетъчната мрежа. Тя ще създаде скелет на строителството, към който ще бъдат закрепени тръбите.

След това продължете инсталирането на колектора и инсталирайте самия тръбопровод. Опаковката се извършва по предварително избран начин. В този случай гъвкавите PE тръби просто се полагат върху решетката и се фиксират със скоби. Продукти от по-твърди материали се инсталират в съответствие с технологията на огъване и с използването на специално оборудване. При пресичането на тръбопровода с амортисьорния шев трябва да се постави гофриран съединител, за да се предотврати повреждането му.

Когато инсталацията на цялата система е завършена, е необходимо да се извърши пробно пускане. За да постигне това, той създава натиск, който е един и половина пъти по-висок от нормалния. След като завършите тестовете, можете да отидете на бетонната замазка. Разтворът трябва да включва пясък, цимент и пластификатор. Повърхността е покрита със слой от 30 мм.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Топла технология на подаТопла технология на пода
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Икономично отоплениеИкономично отопление
Как да обменяте топлината между няколко охлаждащи тела?Как да обменяте топлината между няколко охлаждащи тела?
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Предимства и недостатъци на пода на топла водаПредимства и недостатъци на пода на топла вода
» » Тръби за подово топло вода, което е по-добро от тръбната люлка или тес
© 2021 BggeHat.com