Технология живопис на тавана принципи и тайни



Има много начини да завършите тавана. Всеки от тях има предимства и недостатъци. Декоративното окачване на тавана е един от най-надеждните начини да се даде на стаята хубав и чист външен вид.
За разлика от много други видове ремонт, висококачествената живопис може да се извърши сама, без дори да има умения за довършителни работи. Достатъчно е само да се придържаме към прости препоръки, които ще обсъдим по-долу.

Общи принципи

На първо място, е необходимо да се определи цялостната последователност на ремонта в стаята. Препоръчително е първо да боядисвате тавана и само след това да продължите с подреждането на стените и подовите настилки. В противен случай ще е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за предпазване на пода и стените от падащи капки боя.
декоративен таван живопис
Самата технология на таванното боядисване предвижда и разделянето на целия комплекс от произведения на няколко етапа. Важно е да се придържате към най-подходящата последователност от действия, за да получите желания резултат.
Работният план е, както следва:
  1. Избор и закупуване на боя.
  2. Придобиване на необходимите инструменти.
  3. Подготовка на помещението за ремонт.
  4. Почистване и замазване на таван от бетон.
  5. Подготвително лечение.
  6. Извършвайте боядисване.
  7. Коригиране на недостатъка.
Това са основните етапи на боядисване на тавана. Нека разгледаме всеки един от тях по-подробно.

Как да изберем боя

Специфичността на стаята играе решаваща роля при избора на боя. Общото правило тук може да се счита само за това, че материалът трябва да е на водна основа. Такива бои са безопасни за здравето, изсъхват бързо, не се износват и не се разпадат. Важно предимство е и липсата на миризма. През последните десетилетия живописът на тавана беше популярен с маслена боя, но в момента този вид повърхностна обработка се счита за остаряла.
  • Най-отговорният подход е да изберете крайните материали за помещения с висока влажност и големи температурни разлики. В сауна, баня, баня, както и в тавански помещения и мазета се препоръчва използването само на силикатна боя. По-добре, отколкото другите материали издържат на излагане на влага, пара и горещ въздух. В допълнение, тя предотвратява появата на мухъл.
таван живопис дизайн
  • Боядисването на тавана с акрилна боя е подходящо в кухнята и банята. Този материал има висока устойчивост на абразия. Като се има предвид, че в тези помещения най-често ще се мият тавана на сажди и мръсотия, съпротива на изтриване е изключително важно (по-подробно:Как да нарисувате тавана с акрилна боя - технология") Латексът и силиконовите бои също работят, но акрилите са по-евтини.
  • За една спалня, една детска стая и други стаи, някои от изброените по-горе материали ще направят. Оптимална опция за цена и качество за тези стаи е водната боя (прочетете:Боядисване на тавана със сняг - икономичен и достъпен").
  • Инструменти за боядисване

    След като сте решили да изберете боя, е време да проверите наличието на инструменти, които ще бъдат използвани и, ако е необходимо, да закупите липсващите.
    Списъкът с необходимите рекламни места е доста ясен:
    • Стъпала за стълби. Дори при използване ролка за боядисване на тавана с дълга дръжка ще е необходимо, за да нарисувате ъглите.
    • Спатула за подготвителна работа.
    • Шкурка.
    • Изграждане на шотландски.
    • Кювета за боя. Препоръчва се да се използват модерни модели със специално устройство за изстискване на боя от валяка.
    • Комплект тънки четки за обработка на ъглите.
    • Широка четка за нанасяне на боя върху стави със стени.
    • Валяк. Това е най-важният инструмент за боядисване, така че ще бъде описано по-подробно.
    таванно боядисване от облицовка
    Има и друг метод за довършване, като боядисване на тавана с пистолет. За него ще е необходим същият списък с инструменти, с изключение на плочата, вместо която ще се използва електрически пистолет.

    Избор на ролки

    Резултатът от ремонта зависи до голяма степен от качеството на инструмента, който боята се нанася върху повърхността на тавана. В повечето случаи този инструмент ще бъде валяк. Те са боядисани почти цялата площ на тавана, с изключение на ъглите.
    Работната обвивка на ролката може да бъде изработена от различни материали:
    • Не се препоръчва използването на пяна за непрофесионалисти. Факт е, че когато се използва, съществува опасност от образуване на множество мехурчета.
    • Не най-добрият вариант е и велурните ролки. Те се нуждаят много често от боядисване, което значително удължава процеса на боядисване. Въпреки че за малките стаи е подходящо да се използва велур покритие.
    • Ролките с дълъг кладенец държат боята и затова са идеални за обработка на големи площи. Но те също имат недостатъци - повърхността като резултат се получава, като правило, не е съвсем равно. Да, и потреблението на боя за тавана при използването им е по-голямо.
    • Оптималната възможност за ремонт в апартамента е валяк с купчина средна дължина на овча кожа или изкуствена вълна. Това е удобно и ви позволява да нанасяте равномерно боя.
    таванно боядисване с прахосмукачка
    Когато купувате валяк от изкуствена вълна, проверете дали вилиите падат. Това е много важно, защото космите, залепени в повърхността, са много видими. Проверете и четките. Купчината в тях трябва да бъде добре фиксирана.

    Подготовка на помещения

    Боядисването на тавана е доста "мръсен" вид ремонт. Но това, разбира се, не е причината да се откажем от идеята за боядисване на тавана. Само всички интериорни елементи, които не могат да бъдат извадени от стаята, трябва да бъдат надеждно защитени. Мебелите трябва да бъдат увити с пластмасова обвивка или ненужни чаршафи, които не са срам да се хвърлят. Прозорците и радиаторите могат да бъдат затворени с вестници. Подът може също да бъде покрит с вестници или филм.
    Полилеите са по-добре да се премахнат, тъй като те ще се намесват в работата и могат да се замърсят с боя. За осветление се препоръчва използването на ярка преносима лампа. Тя може да бъде окачена на полюс или монтирана на статив, подобна на тази, използвана за правене на професионални снимки и пренаредена по време на ремонта, така че тя да блести от страна на потока, който рисувате.

    Предварителна обработка на основния таван

    Технологията на таванното боядисване осигурява цялостно почистване на бетонната повърхност преди извършване на всяка следваща работа. Измива се с влажна кърпа, боята се отстранява със шпатула и шкурка. Всички стари довършителни материали трябва да бъдат напълно отстранени.
    пистолет за боядисване на тавана
    След почистване на тавана, са вградени пукнатини и дупки. Големи повърхностни дефекти се запълват със стъклени влакна. След това замазка пълни малки пукнатини и равни на тавана. Изсушеният слой замазка е покрит със шкурка. Тя трябва да бъде гладка повърхност. Крайният резултат до голяма степен ще зависи от качеството на този етап от ремонта. В края на краищата, дизайнът на таванното боядисване се определя от състоянието на повърхността, върху която се прилага материала. За разлика от други видове покрития, боядисването не крие неравности.
    Последният етап на подготовката е почистването на тавана от прах. Процедурата се извършва с помощта на прахосмукачка. На повърхността, почистена от микрочастици, повърхността ще изисква по-малко грунд, а боята върху този таван ще се запази по-добре.

    Приложение на грунд

    Необходимо е грундиране, за да се придаде гладка повърхност и да се насити с влага. Ако бетоновият таван е боядисан без първо да се нанесе грунд, външният слой скоро ще започне да се отделя и пада.
    Производителите на бои обикновено посочват на етикета на продукта подходящия грунд. Не пренебрегвайте препоръките им, тъй като някои материали не се вписват добре.
    Неговите особености са боядисване на тавана с водна дисперсна боя. Воден разтвор на същата боя може да се използва като грунд. Инструкции за това как да добавите вода може да намерите на опаковката.
    боядисване на тавана с маслена боя
    Последователността на произведенията е следната:
    1. Първо, с помощта на четката, ъглите на стаята се грундират;
    2. след това с широка четка нанесете грунд върху ръбовете на тавана в съседство със стените;
    3. тогава основната повърхност се обработва с ролка.
    Важно е да не пропускате нито един квадратен сантиметър от повърхността. Можете да започнете да рисувате само след това таван грунд ще изсъхне.

    Ролкови рисунки

    Подобно на грундирането, рисуването започва от ъглите. На този етап се използва тънка четка. Трябва да се потопи в боя и да се натисне правилно до най-дълбоката ъгъл. Тогава ставите на тавана със стените се третират с широки удари. Трябва да се помни, че правилното налягане на инструмента осигурява равномерно нанасяне на боята в тънък слой.
    След това ивиците се обработват по краищата на тавана. За да направите това, използвайте широка плоска четка. Непосредствено след края на този етап трябва да започнете да рисувате тавана с валяк, докато ръбовете все още не са изсъхнали.
    етапи на боядисване на тавана
    Първо, валякът трябва да се натопи няколко пъти в боята и да се изстиска с помощта на специална скоба в канавката. Това е необходимо, за да се гарантира, че инструментът е равномерно напоен с боя, както и да се отърве от възможни съсиреци. Ако таблата не е оборудвана със система за центрофугиране, можете да използвате обект с плоска повърхност, например парче шперплат.
    Живописът се извършва с ивици, започвайки от една от стените. Краят на всяка следваща ивица трябва леко да се припокрива с ръба на предишния. Полученото наслояване трябва да се развива чрез перпендикулярни движения на ролките. Налягането на инструмента трябва постепенно да се увеличава, тъй като боята намалява върху повърхността на ролката. Не забравяйте да натискате ролката, в противен случай боята ще капе и ще пръски. Прочетете също: "Как да се измие боята от тавана: основни правила".

    Тайните на боядисване на тавана с валяк

    Има няколко необясними, но важни точки, които трябва да бъдат известни, за да се окаже, че резултатът от ремонта е безупречен:
    • Ролката и четката се нуждаят от няколко часа преди употребата им да се накиснат с хладка вода. В резултат на това техните вили омекотят и стават по-гъвкави. Тогава инструментите трябва да бъдат изсушени, можете да използвате сешоар.
    • Технологията на таванното боядисване осигурява съответствие с температурния режим. В никакъв случай не трябва да се опитвате да ускорите изсушаването на боята, като използвате нагреватели и сешоари за коса.
    • Също така, в стаята, където се извършват ремонтите, не трябва да има вентилационни отвори. И боята за сушене не трябва да пада на слънчева светлина.
    • За най-добри резултати се препоръчват две или три слоя боя. Всеки следващ слой се прилага само след изсъхването на предишния слой.
    Боядисване на тавана, подробно за видеото:

    Спрей боядисване

    Алтернатива на ролката е използването на пистолет. В съветската епоха е използван метод, като боядисване на тавана с прахосмукачка, но за тази цел е по-ефективно да се използва специално изработено пистолет за пръскане.
    Предимството на пистолета е, че той позволява да се нанесе тънък слой боя. И това, освен естетическата красота, също спестява материал. Този метод е подходящ и за довършителни релефни повърхности. Така че боядисването на тавана от облицовката е най-ефективна с помощта на пръскачка.
    тайни на боядисване на тавана
    Боядисайте тавана с пистолет осигурява задължително използване на марлеви респиратори и очила. Въпреки че съвременните бои на водна основа не съдържат токсични вещества, получаването на микроскопични капчици върху лигавиците е силно нежелателно.
    Преди употреба боята трябва да се филтрира през тънка кърпа, за да се филтрират съсиреците. За да направите това, той обикновено трябва да се разрежда по-силно, отколкото е предписано от инструкцията. Но за боядисване със спрей е напълно приемливо.
    Пистолетът за боядисване на тавана трябва да се съхранява на не повече от 50 см от повърхността, която ще се третира. Картината се извършва кръгообразно. Препоръчва се равномерно придвижване на пулверизатора без спиране на едно място.

    Корекционни недостатъци

    Ако след завършване на работата разкрива области на повърхността, нюансът на който се различава от основния цвят на тавана, можете да се опитате да приложите друг слой боя. В повечето случаи цветните неравности се дължат на факта, че в някои части на тавана боята е по-дебела или напротив - по-тънък слой. Друга възможна причина е небрежно направена замазка.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Как да шпакловка на тавана под картината на основата на умениеКак да шпакловка на тавана под картината на основата на умение
    Как да украсят тавана в кухнята интериор опцииКак да украсят тавана в кухнята интериор опции
    Как правилно да боядисва тавана с ролкови тайни на оцветяванеКак правилно да боядисва тавана с ролкови тайни на оцветяване
    Как да нарисуваме таван за разтягане - препоръкиКак да нарисуваме таван за разтягане - препоръки
    Ролка за боядисване на тавана и неговите видовеРолка за боядисване на тавана и неговите видове
    Как да се определи тавана след боядисване полезни съветиКак да се определи тавана след боядисване полезни съвети
    Как да подготвим повърхността на тавана за боядисванеКак да подготвим повърхността на тавана за боядисване
    Как да нарисувате тавана первази от себе сиКак да нарисувате тавана первази от себе си
    Как да се измие боята от тавана основни правилаКак да се измие боята от тавана основни правила
    Как да започнете ремонт на апартаментКак да започнете ремонт на апартамент
    » » Технология живопис на тавана принципи и тайни
    © 2021 BggeHat.com