Как да изберем машина за заваряване с инверторен тип

В частна ферма машината за заваряване е много полезна и понякога дори необходима. Въпреки това, за да задоволят техните нужди, не е достатъчно само да отделите определена сума, за да го купите, все пак трябва да изберете правилния модел за вас. След това ще говорим за всичко, което трябва да знаете, преди да купите машина за заваряване на домашни инвертори.

Защо точно инвертор - плюсове и минуси на единицата

За домашна употреба, например, за дах или селска къща, най-добрият избор е инверторна заваръчна машина. Какво е това и какви добродетели има? За да се отговори на този въпрос, е необходимо да се разбере принципът на неговата работа. Както е известно, всички електрически заваръчни машини загряват и стопяват метала посредством електричество. Инверторните единици, за разлика от трансформатора, използват високочестотен ток за тези цели. Принципът на тяхната работа е следният:

  • токът с честота 50 Hz се подава към токоизправителя;
  • мощният модул поправя тока;
  • Освен това полученият постоянен ток се преобръща в променлив ток и честотата му се повишава до 50 kHz;
  • тогава токът преминава към стъпаловидния трансформатор, в резултат на което напрежението пада до 90 V;
  • след всички трансформации токът се прилага към дъгата.

Трябва да кажа, че съвременните инверторни устройства работят в полуавтоматичен режим, т.е. Топилната тел се подава автоматично към електрическата дъга. За захранването на телената мрежа и мониторинга на всички текущи преходи модулът IGBT (в по-старите модели на управляващия блок) е отговорен. Благодарение на този принцип на работа устройствата са с малки размери и тегло, което е едно от основните предимства на тези устройства. Например, малък домакински уред тежи 4-5 кг. Ето защо, ако имате нужда от преносимо устройство за вашия дом, инверторът е най-добрият избор.

За домашна употреба в страна или селска къща, най-добрият избор е инверторна машина за заваряване

За домашна употреба в страна или селска къща, най-добрият избор е инверторна машина за заваряване

Друг важен плюс е икономиката. Такива устройства харчат по-малко електроенергия. Това се дължи на тяхната висока ефективност, която достига 95. Също така в домашната среда, където една машина за заваряване трябва да реши различни задачи, многообразието, присъщо на инверторите, е важно. Модерните модели имат много режими на работа, тъй като е възможно плавно регулиране на ампеража.

Отделно, трябва да се каже за безопасността, за която отговаря контролната единица. Той незабавно реагира на всички ненормални ситуации, като например "залепване" на електрод или заплаха от нагряване, и изключва устройството. Добре и допълнителни приятни бонуси са някои от функциите:

  • Горещ старт - в момента на докосване на електрода с метална повърхност се генерира силен електрически импулс, благодарение на който дъгата възниква бързо. В резултат на това работата на заварчика се улеснява и опростява;
  • Anti Stick (прилепване) - в случай на залепване на електрода към детайла, електрониката намалява напрежението на дъгата и по този начин дава възможност на заварчика да се отдели.

В допълнение, в зависимост от модела, може да има допълнителни полезни функции. По отношение на минусите, то преди всичко те включват високи разходи. Наскоро обаче цените не са толкова високи, колкото преди 10-15 години. Освен това има добри китайски модели, благодарение на които инверторът вече е на разположение на всички.

Инверторите позволяват лесно и висококачествено заваряване на сплави, които трудно се заваряват с трансформатор.

За разлика от трансформаторните устройства, инверторите са много чувствителни към прах и мръсотия. Следователно всички техни елементи, от самия инвертор, до горелката, трябва да се поддържат чисти и периодично да се почистват от замърсители. Ремонтът на такова оборудване е скъп, но най-важното е, че не е лесно да се намерят необходимите радиокомпоненти за замяна на пазара. Но, въпреки тези недостатъци, инверторът остава добър избор за дома.

Домакински или професионален клас - определяме със задачи

За да изберете оборудването, трябва да определите неговите задачи и товари. Това зависи от класа му, който може да бъде както следва:

  • домакинство - тези устройства са проектирани да извършват заваръчни операции в малка степен. След 5-10 минути работа те изискват задължителна почивка за охлаждане. Максималният ток, който може да бъде произведен от апаратите от този клас, обикновено не е повече от 120-200 А;
  • професионални - тези устройства се използват при производството на метални конструкции, полагане на комуникации и др. Те се характеризират с възможност за непрекъсната работа без прекъсване, а освен това техните инвертори са способни да произвеждат ток от 200-300 А.
  • индустриален - работещ ден и нощ практически без прекъсвания и производство на ток от 250-500 А.

Ако купувате устройство за обикновени домакински нужди, т.е. да го използвате от време на време, не се нуждаете от професионално устройство, тъй като е обемист и много скъпо. Но ако имате намерение да печелите чрез заваряване, домакинското устройство от постоянен товар бързо ще стане неизползваем. Що се отнася до промишлените устройства, те обикновено се използват само в производството, така че няма да ги разглеждаме допълнително.

Какво да търсите при избора - ние изучаваме характеристиките

За да изберете компетентно машина за заваряване, обърнете внимание на характеристиките. Един от най-важните параметри е текущата сила. Това зависи от диаметъра на електрода, дебелината на метала, с която е възможно да работи, както и резервната мощност, която позволява устройството да функционира дълго време без прегряване. Както казахме по-горе, текущата сила определя класа на оборудването. Но това по никакъв начин не е единственият параметър, на който трябва да се обърне внимание.

Повечето модели заваръчни машини трябва да се използват периодично. Помислете за това при избора

Повечето модели заваръчни машини трябва да се използват периодично. Помислете за това при избора

Не е тайна, че напрежението в нашите електрически мрежи е нестабилно, особено електричеството е силно "скокове" в селските райони и ваканционни селища. В същото време инверторите са достатъчно чувствителни към люлки. Поради това за нестабилни мрежи се нуждаете от устройство със защита срещу падания на напрежение.

Повечето модели модели трябва да се използват периодично. Съотношението между работното време и времето на прекъсване се обозначава като PV (on-time) и се посочва като процент от заваръчния цикъл, който е 10 минути. Например, ако UHF устройството 70, след това 30 време, то трябва да се охлади и 70 пъти може да работи. С други думи, при MP 70 машината трябва да премине в режим на готовност след всеки 7 минути работа. Ако устройството се използва за професионална употреба, този параметър трябва да е поне 60. Домакинският уред може да има по-кратко време за включване.



Понякога безскрупулни производители надценяват PV устройствата, което води до бърз провал. Ето защо, ако закупите евтино устройство, намалете PV с 10-15 от характеристиките на паспорта.

Желателно е устройството да има функция за термична защита. Факт е, че прегряването е възможно не само в случай на нарушение на режима на работа на устройството, но и при нормални ситуации. Например, ако напрежението в мрежата падне, силата на заваръчния ток също намалява. Всичко това води до намаляване на PV, което неопитен заварчик може да не подозира. При наличие на защита, самата автоматична система превключва устройството в режим на готовност. Имайте предвид обаче, че не си струва да се разчитате на защита, тъй като термочувствителите не винаги работят правилно, особено при евтини устройства. Следователно защитата трябва да се разглежда само като защитна мрежа.

Говорейки за безопасността, е необходимо да се спомене такава полезна функция, като VRD, която е отговорна за автоматично намаляване на налягането при празен ход. Т.е. Веднага след отварянето на заваръчната верига, електрониката намалява напрежението до 9-15 волта. Когато електрода влезе в контакт с метала, напрежението отново се покачва. В резултат на това се гарантира безопасността на заварчика.

Важна характеристика при селекцията е максималната и минималната околна температура, при която устройството може да функционира

Важна характеристика при селекцията е максималната и минималната околна температура, при която устройството може да функционира

Когато купувате професионално устройство, трябва да обърнете внимание на вида на мрежата, от която може да работи. Повечето професионални единици работят от 380 V, но има универсални модели, които могат да бъдат свързани към 380 V и 220 V. Освен това попитайте вентилационната система. За да защитят електрониката от прах, производителите често използват така наречената тунелна вентилация, която намалява количеството прах, погълнато от вентилатора. От една страна, това е добре, но от друга - подобна вентилация оказва значително влияние върху цената на устройството. Ако бюджетът е ограничен, е по-добре да вземете устройството с конвенционална вентилация, но с резерв за захранване. Въпреки това, тя ще трябва да се почиства по-често.

Обърнете внимание на максималната и минималната околна температура, при която устройството може да работи. Някои модели не могат да се включват, когато температурата е под нулата. Желателно е устройството да има цифров дисплей, който да ви позволи да следите всички параметри с достатъчна точност по време на операцията и да направите необходимите настройки. Тази функция обаче влияе и върху цената на продукта. И накрая, нека да повторим - не забравяйте, че евтините модели обикновено имат преувеличени характеристики. Ето защо винаги трябва да има малко количество текущ капацитет и други параметри.

Кратък преглед на моделите - Resanta или Daewoo?

За да ви помогнем при избора, ние даваме кратки прегледи на някои от най-популярните модели досега. За тези, които се нуждаят от машина за заваряване, от време на време някъде "вземете" нещо или ремонтирайте, можем да препоръчаме модел Resanta AIS 140 от латвийската компания. Основният параметър, т.е. мощността на заваръчния ток, тази апаратура варира в рамките на 10-140 A.

Електронна заваръчна инверторна система

Електронна заваръчна инверторна система

Resanta AIS 140 има всички необходими функции, като например:

  • Горещ старт;
  • Anti Stick;
  • ARC Force.

Времето на непрекъсната работа е достатъчно високо - 70 при максималната мощност, т.е. 140A, минималната допустима работна температура е -10 градуса. Цената на това устройство е около 4000 рубли. Ако бюджетът не е ограничен до вас, има смисъл да обръщате внимание на по-мощен модел от производител от Южна Корея - Aurora MINIONE 1800. Трябва да кажа, че компанията Аврора произвежда разнообразно оборудване в продължение на три десетилетия, а това вече е известно.

Моделът MINIONE 1800 ви позволява да регулирате тока на заваряване в диапазона 20-180А. Що се отнася до функциите и функциите, тогава има цяла база, както е описано по-горе. Продължителността на товара е малка - 30, но устройството може да работи при околна температура от -20 до 50 градуса. От други функции е възможно да се определи, че производителят е известен със строг контрол на качеството, поради което такова устройство няма да ви остави.

В същия клас, заваръчни машини от немски производител BRIMA, по-специално ARC 140. Те са освободени, разбира се, в Китай, но качеството е на високо ниво. Характеристиките са приблизително същите като за Resanta - настоящият интензитет се регулира в рамките на 10-140 А, а продължителността на включване е 60. Тя струва около 11 000 рубли.

Друг интересен модел, който си струва да се обръща внимание, е DAEWOO DW 200 MMA, Тя е в състояние да доставя ток от 20 до 200А. Той има целия основен набор от функции, както и защита срещу прегряване и падания на напрежението. Друга особеност е наличието на цифров дисплей. PV за този модел е най-високата сред всички представени устройства - до 80. Всъщност устройството може да се нарече полупрофесионално. Цената му е 11500 рубли.

Трябва да кажа, че всички горепосочени производители също произвеждат професионални устройства, чиято цена започва от 20-30 хил. Рубли. Що се отнася до инверторите от добре известни марки, всички те се извършват на високо ниво, но струват 1,5-2 пъти повече от "азиатците" със сходни характеристики. Ето защо изборът е ваш.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваръчни токоизправителиЗаваръчни токоизправители
Машината за опънати тавани - принципът на работаМашината за опънати тавани - принципът на работа
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
220 Волта за вашия дом220 Волта за вашия дом
Избор на машина за заваряванеИзбор на машина за заваряване
Заваряване на лентови триониЗаваряване на лентови триони
Занаяти от метал със собствени ръце с помощта на заваряванеЗанаяти от метал със собствени ръце с помощта на заваряване
Незадължително при конструирането на заваръчни машиниНезадължително при конструирането на заваръчни машини
» » Как да изберем машина за заваряване с инверторен тип
© 2021 BggeHat.com