Видовете отвертки се избират за различни цели

Отвертката е незаменим инструмент за много видове работа. С нейната помощ можете да събирате мебели, да поправите первази на стената и да окачите полилей. Но във всеки случай са необходими различни видове отвертки. Нашата статия ще ви помогне да разберете какъв вид отвертки, независимо дали си струва да закупите комплекти с различни магнитни прикачени файлове или достатъчно традиционни плоски и кръстосани винтоверти.

Предимство в размера на отвертките

Днес популярни програми за изграждане и ремонт, както и многобройни професионални съвети ни научиха, че е по-лесно и по-надеждно да се обратят и да се свалят винтове и винтове с помощта на акумулаторна отвертка. Оборудването обаче е скъпо и ако ремонтът не е област на вашата професионална дейност, тогава не е необходимо да го купувате. Освен това, класическата отвертка има редица неоспорими предимства благодарение на компактните си размери:

  • Може да се използва в тесни и неудобни пространства,
  • прилагайте при работа с малки части,
  • Когато няма достъп до електричество или в условия на висока влажност,
  • Съхранявайте в джоба или малката кутия за инструменти.

Освен това, с помощта на отвертка, не само можете да поправите апартамента, но също така да ремонтирате домакински уреди, автомобили и много други, което е свързано с помощта на болтове, винтове, винтове и винтове.

Отвертката може да се използва в неудобни места за достъп

Отвертката може да се използва в неудобни места за достъп

Когато избирате инструмент, обърнете внимание на материалите, от които е направен. Ако няма специални изисквания към размерите на дръжката и дължината на металната част на отвертката, това е по-скоро въпрос на вкус и удобство, тогава материалите трябва да бъдат надеждни и безопасни. Често по време на работа е необходимо да се прилага в значителна сила и за да се избегне нараняване е да се избере отвертка от стомана с хром-ванадий или хром-молибденова сплав като добавка. Такива метали са издръжливи, не се страхуват от механични повреди и корозия, затова те няма да ви оставят и ще служат в продължение на десетилетия като вяра и истина.

Много занаятчии като магнетизиран връх, който позволява на винтовия елемент да бъде задържан и задържан по време на работа. Дръжката в идеалния случай трябва да бъде направена от диелектрично покритие. Той ще ви предпази от токов удар в случай на контакт с жична жица или електрическа работа.

И още една обща концепция. Често се използва отвертка с отвор. Това означава, че върхът на отвертката може да бъде вкаран в каналите на каналите на укрепващия елемент и да съвпадне с тях във форма.

Всеки крепеж има собствена отвертка

В зависимост от какъв слот искате да работите, трябва да изберете правилната отвертка. И подходящ не само по размер, но и във форма. В комплектите, представени на съвременния пазар, включително с подвижни върхове, има няколко десетки вида.

Най-често срещаният тип е плосък

Най-често срещаният тип е плосък

Но най-популярни са следните видове отвертки, всяка със собствена маркировка:

  1. 1. Плоска отвертка или праволинейна (SL или с отвори). Най-често срещаната форма, където работната част прилича на плоско острие. Най-често това е удобно за работа в домакинството: променящи се изходи, дръжки за врати, ремонт на мебели и др. Различават се по дължината и дебелината на работната повърхност.
  2. 2. Отвертка кръста или Phillips (PH или Phillips). Използва се и често, но работната повърхност е направена под формата на конус с четири фасети под формата на кръст. Всяко лице съвпада със съответния жлеб на гнездото на винта или винта. Това увеличава броя на точките за контакт и улеснява работата. В допълнение, тя позволява значително затягане на закрепващия елемент. Приложете такъв инструмент при ремонт на домакински уреди, автомобили и др.
  3. 3. Разширени отвертки с напречна глава. Има съвети за закрепване със сплайни, осигуряващи специална вдлъбнатина за водача. Това ви позволява по-добре да фиксирате отвертката и да увеличите налягането. Има отвертки с допълнителни греди между напречните профили, които предотвратяват изхвърлянето на върха и са обозначени отделно (PZ или Pozidriv). Те са популярни в комплектите от мебели, работещи с дърво или гипсокартон.
  4. 4. Отвертка с шест точки или звезда (TORX). Работната повърхност на този уред прилича на шестстепенна звезда. Най-често се изисква при демонтаж и сглобяване на клетъчни телефони и друго сложно оборудване. Има малки размери.
  5. 5. Хексагон отвертка (HEX). Върхът е направен под формата на обикновен шестоъгълник, обикновено с малък размер. С очевидна простота този тип отвертка е многократно по-голяма от тази на отвертка Phillips, благодарение на увеличения въртящ момент. Този тип слот е популярен в скрепителните елементи на мебелите, електротехниката и обектите под електрическо напрежение.
  6. 6. Триъгълна отвертка. Както подсказва името, то има върха под формата на триъгълник. Съединители с подобни слотове могат да се намерят в кухненските уреди. При липса на подходящ инструмент може да се използва плоска отвертка с подходяща ширина.
  7. 7. Квадратна отвертка (Robertson). Този тип инструмент се използва при сглобяване на компютри или компютри. Работната повърхност под формата на квадрат обикновено има най-големи размери.
Филипс отвертка често се използва

Филипс отвертка често се използва

Също така има маса от къдрави отвертки с много разнообразни и специфични форми, които се използват в професионалните дейности на техник. Има крепежни елементи със защита срещу самоунищожение, за силно затягане и т.н. В ежедневието те практически не се появяват.

Какво трябва да знаете за дръжката и вала

Традиционно дръжките за отвертка са изработени от дърво или пластмаса, отгоре често са покрити със специално оформено каучук, което едновременно предпазва инструмента от изплъзване в ръката и предпазва от токов удар.

В този случай дръжката има различни модификации, които влияят върху използваемостта на работата и увеличават въртящия момент. В допълнение към традиционните има и други видове:

  1. 1. Дръжка с механизъм с храпов механизъм. Подобно на клавишите, тази отвертка се състои от дръжка с механизъм, който позволява тя да се върти само в една посока. Той е много удобен при работа с голям брой крепежни елементи. Комплектът обикновено включва подвижни върхове с плоска и кръстосана работна повърхност.
  2. 2. Т-образна или въртяща се дръжка. Първоначално тя е направена под формата на буква Т или има дупка, в която можете да вмъкнете допълнителен лост. Позволява ви да затегнете крепежа възможно най-плътно.
  3. 3. Дръжка с "пета". При такъв инструмент щифтът на винтоверт минава през цялата дръжка и се извива отзад. Тя също има удебеляване - "пета", която, ако е необходимо, може да бъде ударена с чук или електрически nyler. Използва се за замърсени, корозирали мостове, където човешките усилия са незаменими.

Като се вземат предвид условията на ремонтните работи, може да бъде полезно да използвате инструмент с различни пръчки. Някъде дълъг ще помогне, в другия случай ще се справи само с ултра бърза отвертка. На шестоъгълния прът можете допълнително да поставите гаечен ключ и да го използвате като лост. Прът с взаимозаменяеми върхове ви позволява да имате в арсенала единственият инструмент, който ще отговаря на всички случаи. В труднодостъпни места проникнете отвертка с гъвкав прът.

Как да определите правилно размера на отвертка

Ако формата на слота вече е ясна, има ли начин точно да се определи неговия размер и да не се вдигне? Всяка отвертка съдържа тази информация в неговата маркировка, просто трябва да научите как да четете тези данни.

Често етикетирането съдържа няколко информации:

  • тип отвори (плоски, шестоъгълни, кръстосани и т.н.)
  • диаметъра на крепежа, с който да работи,
  • дължината на инструменталния прът,
  • материалът, от който се произвежда пръчката (CrV - стомана с хром ванадий, CrMo - с хромомолибден).

С такава маркировка тази информация ще изглежда по следния начин: PH 4h120 където PH - е Филипс отвертка, 4 - диаметърът на Болт, самонарезни винтове, и 120 - дължината на пръта.

Параметрите на самия инструмент могат да бъдат посочени в маркировката, като правило това са три цифри, обозначаващи диаметъра и дължината на пръта, както и диаметъра или ширината на работната повърхност. Последните цифри трябва да съответстват на маркировката на закрепващия елемент.



Има и най-универсална маркировка, която показва само типа слот и номера на отвертката. За да знаете неговите параметри, трябва да използвате съответния подкана.

Номер на частта от винтовертДиаметър на пръта, mmДължина на пръта, mmДиаметър на външната винтова резба, mm

0

4

до 80

до 2

1

5

80-100

2,1,3

2

6

100-120

3,1-5

3

8

120-150

5,1-7

4

10

150-200

над 7

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Битове за винтоверти и характеристики на маркировкатаБитове за винтоверти и характеристики на маркировката
Как да премахнете превключвателя от стената подробни инструкции за правилното демонтаж на…Как да премахнете превключвателя от стената подробни инструкции за правилното демонтаж на…
Захранване за отвертка 18 в собствените си ръце как да удължите живота на инструментаЗахранване за отвертка 18 в собствените си ръце как да удължите живота на инструмента
Кухненските осветителни тела избират осветлениеКухненските осветителни тела избират осветление
Как да изберете отвертка за вашия домКак да изберете отвертка за вашия дом
Препоръки за акумулаторна винтоверт по Ваш изборПрепоръки за акумулаторна винтоверт по Ваш избор
Видове прикачени файловеВидове прикачени файлове
Как да изберем тренировка?Как да изберем тренировка?
Акумулаторна бормашина или отверткаАкумулаторна бормашина или отвертка
ОтверткаОтвертка
» » Видовете отвертки се избират за различни цели
© 2021 BggeHat.com