Колко газ консумира газов бойлер за един месец и за един час се изчислява

Маркерите се опитват да ни осигурят минималното потребление на гориво от газовия котел, като цитират някои иновативни решения и специални технологии. Въпреки това е невъзможно да се повярва на производителя до края в наше време. В края на краищата, действителното потребление на топло генератор е много по-високо от паспорта. Разгледайте консумацията на гориво от гледна точка на три фактора, които предизвикват абсолютна увереност: капацитета на горелката, ефективността на топлообменника и калоричността на газа.

Това, което определя апетита на котела

Първо, от силата си. Колкото е по-голямо, толкова по-голяма ще бъде консумацията на газови котли. И за да намалите апетита на топлинно генериращото устройство поради употребата на вас, няма да се получи. Ако сте закупили газов център с 20 кВт, то дори и при минимум ще се изразходва максимално повече от 10 киловата устройства. Затова бъдете внимателни, когато избирате мощността на устройствата за генериране на топлина.

На второ място, от температурата "над борда". В този случай вече споменатият регулатор на мощността влиза в случая. В крайна сметка, при ниска температура в къщата, ще се опитаме да се изтръгне на максималния размер на топлинните калории чрез премахване на копчето на максимум. И ако в сравнително топло (за зимата) контрола време е настроен на "Ones" или "dvoechku", а след това на 30- или 40-градусов студ го включи към "Pyaterochka" или дори "седем". А броят на кубически метра газ, преминаващ през дюзата, на горивната камера се удвоява.

Консумацията на газ в котела зависи от много фактори

Консумацията на газ в котела зависи от много фактори

Трето, съдържанието на калории в газа. Потребителят не контролира тази стойност. Поради това компаниите за разпределение на газ понякога заблуждават със състава на "синьото" гориво. В крайна сметка същият компресиран азот, инжектиран в централния тръбопровод, струва 2,5-3 пъти по-евтино от природния газ. Сега подобни схеми на измама, на нашето състояние, вече не се практикуват, но работещите с газ могат лесно да подложат на тръбите "неизсушен" газ с високо съдържание на водни пари и други примеси. И ако вашият чайник не се вари в рамките на 2-3 минути, а за 5-7, какво можете да поискате от отоплителната система? Пристигате в котела и завъртете максимално регулатора на мощността, затваряйки очите си до ускореното въртене на диска на газовия уред.

Четвърто, от техническото състояние на топлообменника. Отоплението на вода или охладител в газови уреди се извършва в топлообменник - специален меден тръбопровод, разположен в горивната камера или зад стените. И ако топлообменникът е запушен с отпадъци или остатъци от мащаба от батериите, тогава ще трябва да добавите енергия, компенсирайки загубения топлопренос. Нещо повече, запушеният топлообменник краде кубически метри много по-активно, отколкото реалните или митични загинали от газоразпределителната компания.

Пето, от броя на отоплителните кръгове. Почти всички съвременни газови котли имат повече от една отоплителна схема. В края на краищата тези устройства за генериране на топлина обслужват не само отоплителната система, но и захранващата линия за битова гореща вода. За тази цел в конструкцията на газовата камера е монтирана втора верига и увеличава производителността на дюзите, като увеличава мощността. И колкото повече енергия, толкова по-голяма е консумацията.

Колко енергия консумира отоплителната система?

Ако анализираме всички причини, които причиняват апетита на топлоизграждащото устройство, става ясно, че потреблението на енергия в котела се влияе предимно от неговата мощност. Затъмнен приемник на топлина, нискокалоричен газ, тежки студове и допълнителна верига ни принуждават да увеличаваме и увеличаваме изхода на котела. Следователно, преди да изчислим дебита, трябва да определим нуждите на самата отоплителна система.

И за това не е нужно да се впускате в сериозни математически формули, като се има предвид топлинната инерция на батериите, топлинната устойчивост на стените, подовете и прозорците. За приблизителен резултат ще бъде достатъчно проста част: 10 кв. М м. = 1 kW. Е, за силни студове си струва да се хвърлят още 20 процента, като се коригира пропорцията до 10 м2 = 1.2 кВт.

Как да приложим този процент на практика? Това е много просто:

  1. 1. Вземете план на къщата или апартамента и изчислете площта на всички отопляеми помещения (включително топлите коридори).
  2. 2. Разделете сумата от всички области с 10 и умножете по 1.2. В резултат на това ще получите номер, който определя максималния апетит на отоплителната верига.


В последния кръг на получената стойност до най-близкия киловата мощност конвенционален котел (7, 10, 12 кВт, и т.н.) и да получават необходимата необходимостта, като се започне от които може да се изчисли колко е вашият газ консумира топлинен генератор.

Например, имате три стаи за 18, 12 и 20 квадрата. Плюс кухня от 12 м2 и коридор от 6 м2. Общо, получаваме 68 квадрата или 8, 16 кВт. Завъртяхме тази цифра до 10 кВт и получихме необходимата мощност на топлоцентралата. Сега остава само да изчислим само консумацията на газ за генерирането на 1 kW мощност.

Колко газ трябва да се изгори, за да се генерира 1 кВт

За да отговорим на този въпрос, трябва да се занимаем с такава концепция като калоричността на газа и ефективността на котела. Първият термин означава количеството освободена енергия, когато килограмът или кубичният метър газ напълно се изгарят.

За да разберете колко газ трябва да изгорите, за да генерирате 1 кВт, трябва да знаете ефективността на котела

За да разберете колко газ трябва да изгорите, за да генерирате 1 кВт, трябва да знаете ефективността на котела

Съгласно директорите за стандартната основна смес, доставена на котела, калоричността е 9,3 kW / m3.

Вторият термин (ЕФЕКТИВНОСТ) обозначава способността на завода за генериране на топлина да предава енергията на изгореното гориво към топлоносителя. Обикновено газовите котли могат да дават на топлоносителя не повече от 90% от енергията на изгорелия газ. Следователно, когато се изгори куб. М газ, топлоносителят няма да получи повече от 8.37 kW (9.3x90).

В резултат на това се генерират около 0,12 m3 газ (1 / 8,37), за да се генерира 1 kW топлинна мощност. Тоест, за да може отоплителната система да получава 1 киловат час на час, горивната камера на котела трябва да приема и обработва 0,12 м3 гориво. Въз основа на тази информация можем да изчисляваме месечните и ежедневните и дори часови ставки за консумацията на котли.

Средната консумация на газ за месеца, деня и часа

Ако искате да изчислите часовия поток на газ в котела, то просто трябва да умножите капацитета му с 0,12 м3 (това е колко кубически метър отива за генерирането на 1 кВт). Например при 10-киловата котел максималният часов дебит ще бъде 1,2 m3 (10x0,12). Но за да определите дневния курс, тази формула вече не е подходяща.

При ежедневните изчисления се използват леко различни параметри. В края на краищата горелката на генератора на топлина няма да работи 24 часа на ден. Това не изисква това. Обикновено периодът на работа и времето на престой е 50%. Това означава, че в рамките на един ден топлоразпределителното устройство консумира гориво само за 12 часа. Следователно, дневната консумация се изчислява като: дневна ставка, умножена по 12. Например, максималната дневна част за котел 10 кВт ще бъде равна на 14,4 м3 (10h0,12h12).

За да изчислите колко газ консумира котелът на месец, просто трябва да умножете дневния разход с 30 дни. Например, максималната месечна консумация на 10-киловата бойлер е 432 m3 (10x0.12x12x30). Това е всичко. Сега знаете максималните нива на потребление и може да опитате от капацитета на котела за вашия бюджет. Не забравяйте обаче, че в реалния живот всеки топлинен генератор работи на 50-75% от неговата мощност, така че от изчислената част от горната формула можете да се върнете на 25%.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Газови подови котлиГазови подови котли
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Стенни окачени газови котлиСтенни окачени газови котли
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
» » Колко газ консумира газов бойлер за един месец и за един час се изчислява
© 2021 BggeHat.com