Как да изберем и монтираме плочки за баня

Червено в интериора

Плочките са най-доброто решение за завършване на стените в банята. Той е бил фаворит в продължение на много години, въпреки че има много видове други довършителни материали на строителния пазар, включително най-модерните. Това се дължи на факта, че плочките за баня отговарят на всички хигиенни изисквания и имат свойствата, необходими за довършване на такава стая.

Основни характеристики на плочките

Възможно е да се разграничат 11 характерни свойства на плочките:

  1. Екологична съвместимост.
  2. Устойчивост на влага.
  3. Якост и твърдост.
  4. Добра топлопроводимост.
  5. Пожароустойчивост.
  6. Устойчив на изгаряне.
  7. Непроводимост на електрически ток.
  8. Практични и хигиенични.
  9. Дълготрайност.
  10. Естетика.
  11. Устойчивост на химични съединения.

Плочките са направени от екологично чист естествен материал - глина, така че е абсолютно безопасно за човешкото здраве. Процесът на изпичане, който дава сила на плочките, има противогъбичен ефект, унищожаващ всички вредни микроорганизми вътре в материала.

Гладката гладка повърхност не позволява влагата да се абсорбира в структурата на плочката, цялата вода остава на повърхността й. Достатъчно е само да изтриете плочката със салфетка и тя ще изсъхне. Високата устойчивост на влага на материала не позволява на гъбичките и плесените да се появяват и да се размножават по стените на банята.

Крайният процес на топлинна обработка при високи температури - изпичане, дава на плочките важни технически характеристики. Този здрав и здрав материал не се деформира дори при тежки товари.

Обърнете внимание на факта, че всички тези свойства на плочките показват само ако се спазва правилната технология за полагане.

Плочките бързо се натрупват и провеждат топлина. Ето защо, дори през зимата във вашата баня ще бъде удобно да се вземат водни процедури (при наличие на топла вода).

Интериор на баня

Цветова комбинация

Този материал не може да се възпламени, поради което опасността от бързо разпространение на огъня, когато окабеляването се запали или пожарът се обработва неправилно намалява. При много силно нагряване токсичните вещества от керамичния материал не се отделят.

Плочките не губят първоначалния си вид и не изгарят, тъй като имат устойчивост към ултравиолетовите лъчи. Много важна характеристика е невъзможността за провеждане на електричество, което намалява до нула риска от получаване на електричество, тъй като в помещения с висока влажност е необходимо да се обръща специално внимание на безопасността.

Повърхността на плочката не е чувствителна към размножаване на микроби и бактерии. Поради това, че този материал се използва широко в операционните помещения и лабораториите.

И за почистване на такъв материал е много проста и лесна. Достатъчно е да го избършете с влажна кърпа веднъж месечно и ще изглежда като нова. Срокът на експлоатация с подходящо опаковане не е ограничен до едно десетилетие.

Производителите обръщат голямо внимание на естетиката на облицовъчния материал. Те създават различни колекции, които впечатляват въображението с много дизайнерски решения. Тази позиция ви позволява да създадете шедьовър по стените на банята.

Хоризонтален орнамент

Бели зелени плочки

Ако трябва да почистите плочката от силни замърсители, безопасно можете да използвате агресивни почистващи препарати, без да се страхувате да я повредите.

Положителните свойства на плочките са повече от достатъчни. Единственият недостатък на този уникален материал е неговата чупливост по време на транспортиране и рязане по време на монтажа. Ето защо, човек трябва да бъде много внимателен при производството на тези операции.

Как да изберем плочка

Огромен асортимент от този завършен материал в строителните магазини прави нашия избор доста трудна задача. Обикновените купувачи бързо се изгубват в морето с цветове, модели, свойства и характеристики на плочките. За да направите своя избор, следвайте нашия съвет.

Цвят и размер



На първо място, трябва да се вземе предвид размерът на банята, както и нейното осветление. За малка стая е по-добре да си купите керемида от светли тонове и малък размер. Това визуално ще разшири пространството и ще увеличи обема му.

плочка

Плочка на пода

Проучете внимателно всички съществуващи величини. Има много от тях. От тях директно зависи както външният вид на завършената повърхност, така и скоростта на работа по полагане. Най-често срещаният размер е 200 × 300 мм, но трябва да изберете плочките според характеристиките и размерите на вашата баня.

Дизайн и цвят е по-добре да изберете под санитарни мебели или в контраст с него. Необходимо е внимателно да се изчисли желаната квадратура на основната плочка, както и бордюри, панели, вложки и други декоративни елементи.

Външна и вътрешна повърхност

Помислете за оригиналността на повърхността на плочките. Гланцова - визуално увеличава площта, а мат създава ефект на мекота и копринени стени.

Като се има предвид дълготрайността на този материал, трябва да изберете дизайн, който няма да бъде прекалено ярък и натрапчив.

Обърнете внимание на структурата на грешната страна. Тя трябва задължително да бъде релефна, за да осигури по-добра адхезия към субстрата.

Качеството на предната повърхност играе важна роля при избора. Наличието на някои грапавост и балон на емайла подсказва, че плочките са с лошо качество или когато се използва остаряла технология.

Дизайнът и цветът не трябва да имат замайване и оцветяване.

Острота на формата

Просторна стая

Полагане на редове

Геометрията също е важен показател, на който трябва да обърнете внимание, защото всеки допълнителен милиметър води до нарушаване на процеса на полагане на хоризонталност и вертикалност на подредените редове от керамични продукти. За да проверите това, трябва да поставите купчина плочки на плоска повърхност и да го погледнете отгоре. Те трябва да бъдат напълно равномерни.

Полагане на плочки

Когато правите полагането, първо трябва да почистите стените на старата боя или друго покритие и да ги почукате за лошо залепена мазилка. Ако се намерят места за "ехо", те трябва да бъдат изчистени чрез премахване на мазилката, прах и фиксиране с пресен циментов разтвор.

Вторият, най-важният етап е проверка на повърхността за гладкост. Разликите до 2 мм на ходов метър (хоризонтално и вертикално) не могат да се изравнят, а големите вдлъбнатини и вдлъбнатини от подложената мазилка трябва да се залепят.

Уверете се, че сте приготвили почистената подготвена повърхност. Това ще осигури по-добра адхезия на основата и лепилото.

Сега трябва да се оттеглите от пода на разстояние, равно на една плочка и да прикрепите перфектно плоска дървена шина към самобръчковите винтове. Поставянето на плочките започва от ъгъла. Разстиламе първия ред и проверяваме равномерността му по горния ръб със същото ниво. Препоръчително е да се даде половин час или час за улавяне на лепилния разтвор. Тогава работата може да продължи.

Синьо и бяло в интериора

Плочка на сухото строителство

Има три типа керемиди - прави, с превръзка и диагонално. С прави полагане, равномерността на получените стави е много важна, което е свързано с някои трудности. Поставянето на подложка по тип тухлена превръзка е по-опростена, тъй като всеки последователен ред се измества на пода на плочката (ставите се появяват приблизително в средата на плочката, следвайки редицата). Диагоналното подреждане е най-добре възложено на капитаните.

Не забравяйте да почистите керемидата от лепилото след полагането. Когато изсъхне, ще бъде по-трудно.

заключение

Изборът на плочки зависи от дизайна на стаята и нейния район. Ако вашата баня е много малка, обърнете внимание на плочките с пастелни тонове. За контраст можете да използвате тъмна рамка с шаблон в тона на основната плочка. Индивидуални вложки от тип панел (с шаблон, релеф), както и използването на плочки от малки и малки размери са приемливи. Ако банята има голяма площ, изборът е ограничен само от вашето въображение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимкаПлочка на пода на кухнята, характеристики, цени, снимка
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Керамични плочкиКерамични плочки
Всичко за фасадните плочкиВсичко за фасадните плочки
» » Как да изберем и монтираме плочки за баня
© 2021 BggeHat.com