Ръчен извивач на тръби за профилната тръба как да нарисувате сами чертежите?

Необходимостта от огъване на профилната тръба възниква при производството на заготовки за металната рамка на оранжерията, на капака и на отделните части на тръбопроводите. Тъй като промишлени продукти са скъпи и не винаги отговарят на необходимите изисквания, за огъване на устройството е по-изгодно да се направи по своя собствена, за да се получи продукт с желания радиус на кривина, без деформации, намачква стени. Като се има предвид широката гама от видове и размери на устройства, които се различават по сложността на производството, няма да е трудно да се избере оптималната версия на машината за огъване на тръби.

Най-простият дизайн на самостоятелно направени устройства

Най-простото решение е огъването на тръбите според шаблона. Методът се е доказал в производството на голям брой заготовки от същия тип. Можете да направите шаблон от дървени дъски. За да се гарантира, че профилът не се плъзга по време на работа, крайните повърхности на шаблона се правят с леко отклонение или ограничители от всякакви материали. Предвид дебелината на стените и диаметъра на сгънатите тръби, дъските трябва да бъдат избрани с дебелина най-малко 2-3 см.

При закрепването на конструкцията към пода или към друга повърхност поставете ограничителя за металния профил. След като я поставите между ограничителя и шаблона, леко натиснете на другия край, като осигурите равномерно налягане върху цялата повърхност.

За да улесните затягането на тръбите, използвайте допълнителен лост, повдигач на лост, лебедка.

Този метод е подходящ за огъване на метален профил с диаметър не по-голям от 1 инч. Когато се работи с по-голям профил, вместо дървен шаблон се използват заготовките на арматурата, поддържайки необходимия радиус, те се фиксират в бетонна основа.

Въпреки очевидните предимства, простотата на предложения метод е трудно да се постигне пълно съответствие на всички заготовки с размерите на шаблоните, тъй като точността не винаги е правилното ниво. Друг съществен недостатък е необходимостта от създаване на нов шаблон за огъване на друг радиус.

Машина за огъване на хидравлични тръби

Използването на стандартен жак в дизайна прави възможно ускоряването и улесняването на работата. Тя е закрепена към шината, фиксирана върху две пружини, които опростяват манипулациите при смяна на сегментите на налягане, като се монтират детайлите. Правоъгълната структура се заварява от канала чрез заваръчна машина, височината й се поддържа в зависимост от височината на изхода на гнездото в изтегленото положение. След монтаж на твърда основа, здраво закрепена.

Предимствата на хидравличния дизайн са:

  • лекота на производство;
  • ниска цена;
  • използване на наличните материали, което е особено важно в присъствието на свободен жак, както и ролки, шаблони, сегменти от винтово устройство за огъване;
  • домашна машина осигурява високо качество на огъване на профилни материали в студено състояние.

Джак с повдигаща способност от най-малко 3-5 тона служи като тласкач. За да се постигне висококачествена гъвкавост, са необходими стандартни фабрични валяци, които осигуряват плътно прилепване на обработения материал по цялата повърхност. Наличието на ролки с различен диаметър ще позволи огъване на профилни материали.

Профилът се поддържа от два кръгли щифта. Преместването им в други дупки и увеличаването или намаляването на разстоянието между тях - променете радиуса на кривината. За да може структурата да се сгъва, стоманената рамка с останалите части се завинтва заедно. После, ако желае, разбира, а гнездото може да се използва по предназначение. В основата на рамката има отвори за фиксиране на рамката към всяка опора, например върху дървен под. Допълнителната стабилност улеснява провеждането на операции за огъване на тръби.

Производство на подвижни глоби

Неговият принцип на работа се различава значително от затягащите устройства:

  • Профилът е поставен върху долните опорни ролки. Третият ролер, потъващ отгоре, натиска профила и го фиксира здраво в дадено положение.
  • Когато дръжката се завърти, приложената сила се прехвърля върху горната ролка, тя започва да се движи и продуктът се движи в надлъжна посока напред-назад. Ако въртенето се предава на страничните валове, то през зъбните колела със същия диаметър те се свързват с верига.
  • За да се придаде необходимия радиус, горната ролка се натиска, като непрекъснато се търкаля профилът. Скоростта на подаване и силата на захващане се избират експериментално.

При стартиране на монтажа се използва стоманен канален резач 80х80х4 като основа.



Тъй като за производството на ролки, държачи за лагери, е необходимо да се завърти оборудването, след това тази операция е по-добре да се повери на специалиста. Ще е необходимо да се ремонтират три вала, два от които са закрепени към основата, а третата (горна) е окачена на пружините.

Рафтът е направен от 50-милиметров канал под формата на правоъгълник с размери на страните 100х30 см, с отвори за фиксиране на горния вал. От горе, завийте винта за движението на вала, регулирайте положението на ролката за натиск. Продължете да изработвате корпуса на винтовия механизъм, като се фокусирате върху приложения чертеж.

Всички части са свързани чрез заваръчни шевове. Рафтът с крепежния вал е фиксиран към пружините. Захващащата сила може да се предаде чрез винта, като се завърти дръжката или с помощта на гнездо, главното условие е да се осигури лесно регулиране. Сглобяването на тръбния огъвач за профилната тръба е завършено.

Ръчен струг за малки радиуси

Ако е необходимо да се произвеждат голям брой заготовки с малък радиус, се използва тръбно огъващо устройство, което се състои от две колела с различни диаметри, монтирани върху валовете. Единият край на тръбата се поставя между спирачката и работното колело. Натиснат от задвижващото колело с по-малък диаметър към повърхността на по-големия шаблон. С началото на процеса под влиянието на задвижващото колело се огъва и повтаря неговата форма. Въпреки че производителността на това устройство е значителна и качеството на огъването на тръбите е високо, е много трудно да се получи голям радиус на закръгляване.

За да се създаде ръчно устройство от този тип, ще са необходими следните материали и инструменти:

  • дебелина на ламарина от 6 mm и повече;
  • работни и затягащи колела;
  • метални ъгли 50x50x2.5 мм;
  • участък от дебелостенна тръба външен Ø 25 мм;
  • квадратна греда 20x20x40 мм;
  • Втулка (лагер) възел на въртене;
  • ядки, шайби;
  • чук;
  • ъглошлайф;
  • заваръчна машина;
  • измервателен уред.

Схематично представяне на машина за огъване на тръби за малки радиуси:

Обяснение: 1 - upor- 2 - отделящ сглобена Link-3 - rychag- 4 - посока sgibaniya- 5 - rolik- притискащото 6 - zagotovka- 7 - работно колело.

Започвайки производствения процес, определяйте кои радиуси ще бъдат най-търсени, както и диаметрите на тръбите. За да изчислите размера на вилицата (центърното разстояние от работното колело до главното), използвайте формулата: a = d + r1 + r2 + 2.

  • а е взаимодействащото разстояние;
  • d е диаметърът на профилната тръба;
  • r1 - радиус на витлото;
  • r2 - ролка за натиск
  • 2 - допълнително разстояние от 2 мм.

Размерът на работното колело директно зависи от вътрешния радиус на резултантния кран!

При определянето на размера на вилицата се добавя интервал от 10 мм между основата и ролката и 30 мм за оста на работното колело. По-точно, дължината на вилицата се определя от формулата: c = a + r1 + 10 + 30 (mm). Направете устройството за огъване на тръбите по-гъвкаво, което позволява наличието на допълнителни отвори на страничните повърхности на вилицата. Промяната в взаимодействащото разстояние се осъществява чрез пренареждане на вала на ролката.

Въпреки простия дизайн и наличност на продукцията, характеристиките на огъващата машина не са по-ниски от тези на промишлените продукти. Ето защо, огъване на тръби, направени от собствените си ръце, винаги ще се използва във всяка икономична ситуация при изграждането на скелети за леки метални конструкции, полагане на тръбопроводи, производство на огънати части.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на тръби за отоплителната системаИзбор на тръби за отоплителната система
Студеното коване с нашите ръце прави инструментална екипировка и научаваме процесаСтуденото коване с нашите ръце прави инструментална екипировка и научаваме процеса
Каква трябва да бъде тръбата за топъл подКаква трябва да бъде тръбата за топъл под
Скеле със собствените си ръце как да направите тръби и дърво?Скеле със собствените си ръце как да направите тръби и дърво?
Стъпката стълба направи свой собствен лесно!Стъпката стълба направи свой собствен лесно!
Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?Стълбата на металната рамка как да създадете красив дизайн?
Отопление на оранжерията със собствените си ръцеОтопление на оранжерията със собствените си ръце
Как да се огънем гипсокартонКак да се огънем гипсокартон
Стомано-индустриална компания, металообработваща за всякакви целиСтомано-индустриална компания, металообработваща за всякакви цели
Изграждане на пластмасови оранжерииИзграждане на пластмасови оранжерии
» » Ръчен извивач на тръби за профилната тръба как да нарисувате сами чертежите?
© 2021 BggeHat.com