Какво представляват модерните плочки?

Дизайн на банята

Дизайнът на пода и стените с керамични плочки е безкраен проектно решение. Просто предпочитате? Плочките са отличен завършен материал, който има много разновидности. Как да не се изгубите в това многообразие? Нека се опитаме да разберем.

Производство на керамични плочки

Керамичните плочки са друго име за плочки. При производството се използва глина от различни степени. В зависимост от сорта, всеки от сортовете плочки придобива свои собствени специални свойства.

Кафяв интериор

Плочки за златни плочки Rammiata

Този вид облицовка може да се използва както външно, така и вътре в сградите. Класификацията на материала се основава на следните показатели и параметри:

На мястото на кандидатстване:

  1. стена;
  2. открит;
  3. екстериор;
  4. Настилки;
  5. за басейни.

Геометрични размери и форма:

  1. квадрат;
  2. правоъгълна;
  3. ромбоидна;
  4. необичайна форма.

Материал, използван за производството:

  1. от бяла глина;
  2. червено.

Метод на производство:

  1. метод на пресоване;
  2. екструдиране.

Плътност на продуктите:

  1. дебелина;
  2. пореста.

Тип на горния слой:

  1. остъклен;
  2. неостъклени;
  3. мат;
  4. сатен;
  5. велпапе.
Многоцветен материал

Асортимент на материал

Съставът на всяка керамична плочка е глина и различни добавки. Полученото глинено тесто се компресира или екструдира през екструдер и след това се изрязва със специален нож. След това суровите заготовки се изпращат в пещта за печене. За остъклени се използва няколко изпичания (2-3), за неглазирани едната е достатъчно.

С глазура плочки могат да бъдат дадени всякакъв цвят и модел, както и увеличаване на твърдостта и намаляване на водопоглъщането на горния слой. Негласените повърхности лесно могат да бъдат дадени на желания цвят. За това боята се използва за плочки.

Техническите параметри на крайния продукт се влияят от следните фактори:

  • вид формоване;
  • температурни условия в пещта;
  • продължителност на печенето.

Издръжливостта на замръзване е много важен индикатор за плочките. Тя директно зависи от степента на абсорбция на водата. Колкото повече вода абсорбира, толкова по-лошо е, че материалът понася слана.

Видове керамични плочки

Плочки в кухнята

Кухненски интериор

Сортовете на плочките се различават помежду си от техническите характеристики, технологията на производство, качеството на глината, както и външния вид.

Подовите плочки са:

  • керамични изделия;
  • клинкер;
  • порцеланови плочки;
  • майолика;
  • kottoforte;
  • Terral;
  • Кото;
  • еднократно и монопорестно.

Фасадните плочки са бяла керамика. Има бял цвят, дължащ се на бялата глина, от която се състои основата. Върхът му е покрит с глазура. В глиненото тесто се добавят вещества, способни да понижат температурата на топене на глината. Такава плочка се прави чрез натискане, след което се изгаря два пъти. Материалът има пореста структура и силно абсорбира влагата, затова се препоръчва за сухи помещения, например кухни.



Клинкерите са особено устойчив материал. В състава му има шамотна глина, потоци, оцветяващи оксиди. Материалът е остъклен и неглазиран. Клинкерите имат ниска водопоглъщаемост (0-6), висока якост и абразивно съпротивление, което ги прави много привлекателни за използване на открито.

Прованс стил

Провансалната кухня

Порцелановият гранит се изолира в отделен довършител. Въпреки това, това е основната плочка за подови настилки, въпреки че има различно име. Произвежда се от глина с високо съдържание на Fe2O3 (железен оксид) и има много плътна структура, напомняща на стъкло, хомогенно по цялата дебелина, никога не покрито с глазура. Керамичният гранит отлично имитира естествения камък. Плочките са изработени от полиран, матов и релефен.

Майолика се изработва само от червена глина. Той е натиснат и преминава двойно стрелба. Има силно порьозна основа, винаги покрита с непрозрачна глазура. Такава плочка може да се използва само в сухи помещения (водопоглъщане 15-25), но основната й цел е да завърши стените.

Плоча Kottoforte се пече два пъти, но при ниски температури. В състава му има шамотна глина. Такива плочки имат висока якост, въпреки че процентът на абсорбция на вода е доста голям - до 15. Повърхността на плочката е покрита с глазура и украсена с шаблон. Използва се за подови настилки.

Terral. Този тип плочки почти не се произвеждат. Това е скъпо, защото висококачествените материали се използват в производството и изискват двойно изпичане според производствената технология. Основата на плочката е бяла високо порьозна, декоративният слой е декориран с шарка и покрит с прозрачна глазура.

Еко стил в спалнята

Грънчарство в спалнята

Cotto е плочка с основата на цвета на материала, от който е направен, обикновено е жълт, червен или теракот. Това се случва както остъклени с два вида глазура, така и без него. Базата е порьозна, но особеността на формата и структурата на порите прави възможно използването й както за външни, така и за вътрешни облицовки. Също така този вид може да се използва като плочки за пода.

Монокотатура - емайлирана керемида, която е направена от бяла глина. Много издръжлив и устойчив на износване. Случва се и под, и стена. Монопорозата е една от сортовете монокотатура. Класическата му текстура е имитация на бял мрамор.

Ширина, дължина - какви са те за плочки?

Размерите на плочките са толкова разнообразни, че не можете да изброите всичко. Колекцията може да включва декоративни елементи - граници, пана, орнаменти.

Приблизителните параметри на подовите плочки (в сантиметри) са дадени по-долу.

  • Квадратчета (10 × 10-20 × 20-30 × 30-33 × 33-40 × 40-45 × 45-60 × 60);
  • Кабанчик (36,5 × 12);
  • Правоъгълници (30 × 15-20 × 40-20 × 60-30 × 60-17 × 100);
  • Фигурни плочки (триъгълни и многоъгълни имат индивидуални размери за всяка колекция). В допълнение към всичко казано по-горе, има плочки с разкъсани ръбове, които, когато се подреждат, се припокриват помежду си, като по този начин създават монолитна повърхност без видими шевове.
Свежи цветове в банята

Модерен дизайн

Освен плочките са много малки размери - 5 × 5 см и особено големи - с дължина от една страна до един метър или повече. Първото отваря голямо пространство за дизайнерска фантазия, а второто позволява да се направи подова настилка с минимум шевове.

И двата случая са по-скоро изключение от правилата. Плочки от плочки с малък размер могат да създадат уникално подово покритие, както и да оформят трудни места, където трябва да се режат обикновените плочки. Гигантите идеално се вписват в минималистичния интериор, но изискват идеална равномерност на основата. Работата с тях е много по-трудна, отколкото с мини продуктите.

Защо имате нужда от ъгли?

При продажба често можете да намерите профил за плочки. Това е необходимо в последните етапи на украсата на стените. За защита на външните ъгли на стените, облицовани с плочки, се изискват профилни ъгли. Те се произвеждат от различни материали:

  • конвенционален и анодизиран алуминий;
  • месинг (нормален и неръждаем);
  • неръждаема стомана;
  • от PVC.

Тези елементи се монтират от един от техните ръбове под плочките. PVC ъглите са с различни цветове. Те могат да бъдат избрани както за цвета на плочката, така и за разлика от нея.

Друг вид ъгли е пластмаса. Обикновено те са бели, така че те напълно съвпадат с цвета на състава, които са презаписани от шевовете.

Керамични плочки

Тоскана Уралкерийка

Освен клирънс профил външните ръбове плочки могат да бъдат използвани по време на монтажа като изходен шкаф с които имаха хоризонталността на долния ред изложение. В този случай, първите, които на базата (стената) закрепени самия профил и долния ръб на плочката се основава на него. Това монтажен елемент не позволява подхлъзване плочки под собствената си тежест, в резултат на хоризонтални редове са изложени идеално прави, без да се страхуват, че след известно време, докато той замръзна на лепило плочки ще се плъзгат надолу.

Горният ръб на плочките (ако стените не са положени до тавана, а до средата) се оформя от външен ъгъл, ако не се използват декоративни бордюри. За правилното поставяне на ъгъла между стената и горния ред плочки трябва да има празно пространство с дълбочина около 2 см. Сложете нашия ъгъл там, го натиснете на плочките, напълнете лепилото за плочките отгоре, премахваме излишъка с шпатула.

Остава да изтриете ъгъла с влажна кърпа. Около един ден по-късно може да се извърши фугиране.

заключение

Плочките са отличен избор за завършване както на стени, така и на подове. Тя е толкова различна, че е, макар и трудно, но доста завладяващо, да избере какво е необходимо. Керамичните продукти се предлагат във всички размери - от най-малкия до най-големия. Това дава много място за вашето въображение. Остава само да се избере подходящият материал за външен вид и цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Избор на керамични плочкиИзбор на керамични плочки
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Облицовка на стениОблицовка на стени
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
» » Какво представляват модерните плочки?
© 2021 BggeHat.com