Подовите плочки в банята са разнообразни материали и характеристики на избор

Етажни плочки в банята

Всеки отдавна е свикнал да завършва банята и банята с керамични плочки. Първо, това е хигиенично. На второ място, това е естетически приятно. И на трето място, керамичните подови плочки са издръжлив материал, който може да се използва в продължение на няколко десетилетия, без да губи оригиналния си външен вид и цялост.

Видове керамични плочки

Керамични плочки в банята

Избор и видове плочки

В момента има голям избор от керамични облицовъчни материали както за стени, така и за подове. Това са:

  • шлака
  • порцеланови камъни
  • Gress
  • Кото
  • monokottura
  • metlahskoy
  • керамична мозайка
  • шмалта
  • майолика

Подовите материали за облицовка са условно разделени:

  1. от материал
  2. метод на производство
  3. вид
  4. размери

Глината се използва като суровина за производството на подови плочки. Глина обаче е различна. Има бяло, има червено, все още има добавки, които значително влияят върху здравината и функционалността на облицовъчните материали.

Съгласно метода на производство, облицовъчните елементи могат да бъдат разделени на екструдирани и екструдирани. Пресованата керамика се получава поради поставянето на прахообразна глинеста маса в специални форми, при които продуктите с високо налягане получават готови продукти.

Когато се екструдира, влажната глинена маса се екструдира от специално устройство, наречено екструдер, в матрици, където се изсушава и след това се изстрелва в пещи при температура над +1000 градуса. Освен това, керамичните продукти могат да бъдат разделени в зависимост от броя на изпичанията (два или едно) върху монокалорията и бикотата.

На външен вид, облицовъчните плочки могат да бъдат:

  • гладък
  • груб
  • матов
  • на остъклен
  • велпапе
  • полу-матов

Плочките на пода в банята не трябва да са хлъзгави, за да се избегнат наранявания на мокра повърхност.

Каква е разликата между monocoature и bicocure?

Monocorture е продукт на едно изстрелване. Глинестата смес се поставя във форми, подложени на компресиране и сушене. След това се нанася глазура върху повърхността на продукта и се изгаря.

Бикотата, за разлика от монококата, се уволнява 2 пъти. И глазурата се нанася върху повърхността на продукта след първото изпичане.

В резултат на двойно изпичане керемидата става по-пореста и по-трайна, така че тя се използва само за облицовка на стените, където товарите са незначителни. Почти всички продукти, произведени по метода bicocure, имат лъскава повърхност с различни модели и модели.

Монокалорията от керамика може да се използва като плочка за подова настилка в баня, кухня и някои видове - за облицоване на външни повърхности.

Продуктите, получени по метода на монокотатура, имат по-голямо тегло, което се обяснява с тяхната по-голяма дебелина.

Важно! Този материал, с едно изстрелване, променя своите размери, тъй като се получава свиване на глинената маса. Следователно партидите се продават за продажба, всяка от които отговаря на определен размер.

Помислете за всеки вид подова плочка, за да разберете какъв е конкретният материал.

шлака

Плочки от огнеупорна глина

Митьо клинкер колекция

Този вид материал е бил използван от древни времена за прокарване на пешеходци и пътища. Досега има части от павираните площи, които са на повече от 100 години.

Клинкерът е произведен от огнеупорни глинени сортове, което гарантира неговата висока якост на гранит поради липсата на кухини в глинената маса. За разлика от конвенционалните калцинирани тухли, клинкерът е изложен на температура от +1450 градуса по време на процеса на изпичане. Това е възможно само за огнеупорна глина, без да се образува стъклена повърхност върху продукта.

За да се придаде различен цвят на продуктите от клинкер, към глинената маса се добавят оцветяващи природни пигменти и се смесват различни видове глини. Понякога се използват различни метални оксиди за производство на продукти с метален блясък. Според метода на производство клинкерът принадлежи към групата на екструдираните материали. Тази плочка се изработва за остъклен или неглазиран под.

Най-често клинкер се използва за подова настилка на прилежащата територия, устройство за пешеходни пътеки и паркинг, разстила е подовете на тераси и беседки, както и стълби. Това е така, защото клинкерът е силно устойчив:

  • до температурни разлики
  • до абразия
  • в резултат на различни агресивни вещества

Той не абсорбира влага поради ниска порьозност, не е хлъзгав, издръжлив и лесен за почистване. Материалът издържа на товари от тежестта не само на хората, но и на автомобилите.

В допълнение, има плочки от клинкер, които успешно се използват за подови настилки в частни къщи и градски апартаменти.

Клиновите плочки, чиито размери обикновено са 300 × 300 мм, имат дебелина 11 мм. В този случай неговата конфигурация може да бъде много различна. За облицовката на стъпалата, тя има заоблена форма от едната страна, която предпазва продукта от разтриване.

Кото

Cotto Vogue плочки

Облицовка на банята

Този тип керамични плочки се екструдират и след изсушаване се подлагат на двойно изпичане. По принцип тези продукти се произвеждат не остъклени с различна цветова гама от печена глина - кафява, червеникава, жълто-кафява, с розов оттенък.

Историята на кото материала се връща към древните векове, когато плочката се произвежда ръчно, използвайки топлината на слънцето вместо пещите. Естествено, не може да се говори за екструзия. Глинената маса просто се поставя в калъпи и се изсушава във въздуха. По-късно започва да се използва изгаряне в пещи.

Формата на китовите плочки може да има различни геометрични пропорции - квадрат, осмоъгълник, шестоъгълник, правоъгълник. Размери - от 100 × 100 mm до 400 × 600 mm.

Поради голямата си якост, тези продукти могат да се използват за подови настилки. Въпреки това, след като се поставят плочките на пода, се препоръчва да се покрият със специални съединения, които предотвратяват проникването на вода и мръсотия в порестата структура на продуктите. За да направите това, можете да използвате естествен или изкуствен восък, както и други средства с хидрофобни свойства. При нетретираните плочки могат да се появят стабилни петна с течение на времето, които вече не могат да бъдат отстранени, тъй като примесите проникват в порите на материала.

Разбира се, за да се отстранят такива негативни моменти, може да се използват остъклени плочки. Но в този случай има голям риск от нараняване на мократа подова повърхност. В същото време, восъкът, предпазващ продуктите от мръсотия и вода, не се подхлъзва.

Керамичните керемиди имат няколко предимства:

  1. висока якост
  2. устойчивост на агресивна среда
  3. Възможност за използване в различни стилни посоки при декориране на интериор

Порцеланови плочки

Порцеланови плочки

Завършване на пода с керамичен гранит

За производството на керамичен гранит се използва глина с каолинит и съдържание на илит. В допълнение към глина, съставът на сместа включва кварцов пясък, фелдшпат и минерални оцветители.

Плочки за пода се получават в резултат на пресоване под високо налягане и единично изпичане. В резултат на въздействието върху глинената смес на високи температури, достигащи до 1200 + 1300 градуса, се получават продукти с висока якост. Те се сравняват с гранит, откъдето идва името на материала.

Керамичният гранит е устойчив на абразия и ниска порьозност, което го прави възможно да се използва за облицоване на външни и вътрешни повърхности в жилищни и индустриални помещения. Също така е от значение, когато има голяма вероятност от контакт с химически активни вещества на повърхността на пода.

Размерът на керамичните гранитогрес варира от 100 × 100 mm до 1800 × 1800 mm. По вид на повърхността (с изключение на цвета), този материал е разделен на:

  • полиран
  • тъп
  • полу-полиран
  • захаросан
  • мозайка
  • остъклен
  • поправено
  • структуриран

Видове порцеланови плочки

Полиран и полупулировански порцелан се получава в резултат на обработката на повърхностите на плочките чрез механизми с абразивни колела. Въпреки това, придобиването на лъскава повърхност, напомняща на скъпия мрамор, материалът малко губи силата си и хидрофобните си свойства. С цел по някакъв начин да се възстановят загубените качества и да се защити керамиката от проникване в кал и мастни вещества, полираните подови плочки от гранит се обработват допълнително със специални съединения.

Колаж Алпийски камък

Матирано порцеланово камъче

Матираният порцелан не е подложен на допълнителна повърхностна обработка. Тъй като продуктите излизат от пещта, в тази форма достигат до потребителя. Затова те запазват всичките си качества в якост и устойчивост на влага, мръсотия и абразия.

От голям интерес е сатенен материал. Плочките от този тип имат леко блестяща повърхност, която се постига чрез нанасяне на минерални соли върху тях преди да бъдат изпратени в пещта. Тази операция по никакъв начин не се отразява на най-добрите качества на порцеланови камъни, но само я придава привлекателен външен вид.

Глазираният материал има повърхностен гланцов слой, който може да имитира различни видове дърво или естествен скъп камък - мрамор, травертин, малахит и други.

Структурирани порцеланови плочки са плочки, които симулират необработени повърхности от камък или дърво с неравномерност, което прави възможно използването им в помещения, където има вода, или на улицата като нехлъзгащи се повърхности.

Предимства на порцелановите каменинови изделия

Керамичните плочки, наречени порцеланови плочки, са различни:

  • висока якост и износоустойчивост
  • дълголетие, сравнимо с камъка
  • нисък коефициент на поглъщане на водата
  • широк избор на цветова палитра и структура
  • наличието на допълнителни декоративни елементи - бордюри, цокли, декоративни вложки, стъпала и други детайли
  • устойчиви на ултравиолетова радиация и агресивна среда

Освен това на клиента се предлагат плочки с големи размери, което значително намалява времето за работа с лице и създава по-малко стави, което увеличава здравината на цялата подова основа.

Как да изберем плочка за баня

Широкоформатни плочки

Банята е с плочки

На първо място, трябва да изчислите площта на помещението и въз основа на тази стойност да изберете размерите на облицовъчните плочки. Трябва да се уверим, че има възможно най-малко отпадъци и необходимостта от намаляване на плочките е сведена до минимум.

Следващият параметър в селекцията трябва да бъде цветът. Леки декоративни материали визуално разширяват пространството. В допълнение, леки повърхности са по-малко забележими прах, следи от сапунена вода и солни изпъкналости.

Експертите препоръчват избор на широкоформатна плочка, тъй като в този случай ще има по-малко шевове, в които се натрупва мръсотия.

Обърнете внимание! Най-важното - плочките не трябва да са хлъзгави. В края на краищата, банята е постоянно мокър под. Така че една лъскава повърхност от остъклени или полирани керамични плочки може да причини наранявания.

заключение

Както виждате, има много материали за облицовка и понякога е трудно да се избере. В края на краищата, плочките за пода не се побират дори за едно десетилетие и аз искам тя винаги да остане в оригиналната си форма. Знаейки всичко за свойствата на плочката и нейните видове, лесно можете да разберете керамичния сорт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да се има предвид при избора на керамични плочки в банятаКакво да се има предвид при избора на керамични плочки в банята
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Облицовка на стениОблицовка на стени
Керамични плочкиКерамични плочки
» » Подовите плочки в банята са разнообразни материали и характеристики на избор
© 2021 BggeHat.com