Пластмасови прозорци съгласно нормите на ГОСТ

Безупречният срок на експлоатация на PVC дограмата може да бъде повече от 40 години, ако е правилно инсталиран. Ето защо е разработен набор от правила за монтиране на прозореца на профил GOST, пластмасови прозорци, които отговарят на тези стандарти, се характеризират с висока производителност, издръжливост и надеждност.

Изисквания за пластмасов прозорец

Прозоречната единица от PVC профил трябва да има няколко характеристики:

  1. рамковите връзки от вътрешната страна са подсилени със стоманени обшивки - наложени импорти;
  2. ъгловите съединения се фиксират чрез обработвани заварени шевове;
  3. в преддверието се монтира уплътнение с двойно уплътнение;
  4. прозорците за жилищни помещения трябва да могат да проветряват (прозорец, крило с ъгъл на наклон и пълно отваряне);
  5. масата на отварящите елементи не трябва да надвишава 80 kg за бял профил и 60 kg за цветния профил.

В допълнение, в зависимост от дебелината на опаковката (единична камера, двойна камера и три-камера), правилата определени норми въздушни и вода пропускливост, топлина, звук и светлина предаване. Материалите, компонентите и принадлежностите на прозоречните конструкции трябва да имат подходящи документи, потвърждаващи проверката в центъра за изпитване. Заоблените профили не трябва да се отклоняват от форма, превишаваща 1,5 мм.

Измервания за монтаж на PVC дограма

За правилното инсталиране на прозоречната конструкция не е достатъчно само да се съчетаят пластмасовите GOST прозорци, всичко започва с компетентни измервания. На първо място, типът на отвора на прозореца се определя - може да бъде с една четвърт или без.

При монтаж на прозореца в отвора с една четвърт, измерванията се извършват в най-тясната точка на външния ръб.

Към ширината на този външен наклон трябва да се добавят 3-5 см, за да се постигне оптимална ширина на прозореца. Това е необходимо, за да се гарантира, че рамката почива на тримесечие и не пада навън.

При измерване на височината трябва да се вземат предвид размерите на перваза, дренаж и профил podstavochnogo. Правилата на GOST препоръчват добавяне на 2 см по периметъра на отвора, които са необходими за по-удобна инсталация. Впоследствие тези кухини ще бъдат запечатани с трипластов шев. При отварянето на прозорците без чекмеджета, пролуките между рамката и склоновете по периметъра не трябва да надвишават 3 см. За да се изчислят размерите на прозореца, следва:

  1. от ширината на отвора да 3-6 см;
  2. от височината на отвора да 5-8 см (за перваза на прозореца и отлив).

Също така проверете наличието на завои и неравности в отвора. В горната част тя може да бъде по-тясна, отколкото в долната част и обратно. След това, преди да премахнете размерите, се препоръчва да премахнете всички неравности и да направите правилната форма на отвора с паралелни вертикални и хоризонтални наклони.

Не само за пластмасови прозорци GOST осигурява стандарти. Съответства на всички повърхности, които са в пряк контакт с PVC профила. В равнината на склоновете, включително на ръба, не трябва да има чипове, пукнатини, натрупване на строителни материали, по-големи от 1 см. Всички дефекти трябва да бъдат елиминирани и покрити с водоустойчиво покритие. Замърсяването с мазнини се обезмаслява, разхлабените и разпадащи се участъци се фиксират с шпакловка или алабастър.

Когато демонтирате стари прозорци в някои части на отвора, може да има празнота. Те са пълни с твърд нагревател, дърво или големи фрагменти от тухли. Дървото се препоръчва да се третира с антисептик, за да се избегне увреждането му от вредни насекоми. Непосредствено преди монтирането на прозореца устройствата да бъдат почистени от прах, отломки и отвън на снега и леда, ако има такива.

Монтаж на прозорци според GOST

Според руските правила за GOST на прозорци, пластмасови прозорци могат да бъдат инсталирани по два начина:

  1. с помощта на самонарезни винтове или котва;
  2. върху анкерните плочи.

Първият метод за закрепване изисква пълно разопаковане на прозореца. За това е необходимо да премахнете прозореца с двоен стъклопакет и да свалите крилото. Анкерни болтове се монтират на интервали - 70 см, но дизайна на ъгъла или напречната греда трябва да се оттегли поне 12-15 см за прозорец с две черупки стандарт ГОСТ 14 изисква котви .. След създаването на болтовете в наклона може да остане пропуски и zazoryih трябва да духне с пяна и след това да се пристъпи към монтажа на прозореца.

Разглобяемият метод трябва да се използва при монтаж на прозорци с големи размери, сложни геометрични форми и на горните етажи на сгради с повишено ниво на платно.



Колкото по-голяма е рамката на прозореца около периметъра, толкова по-дълго трябва да бъдат котвите. Кратките болтове не могат да издържат на високи натоварвания, а рамката неизбежно ще се разхлаби. Диаметърът на дюбелите е 8-10 мм.

На долния ръб на рамката е закрепен профил на висулка към силиконовото лепило или PSUL. Впоследствие ще бъде рамката за монтаж на плочата на перваза на прозореца и външната страна. За да монтирате правилно рамката без каквито и да било премествания и отклонения, се нуждаете от подпорите и облицовката. Дъното на рамката се изравнява с нивото на балон в сравнение с хоризонталните склонове. Вертикалните части на рамката са изложени с помощта на вертикални линии.

Закопчаната рамка не трябва да е извита. След монтирането му нивото се измерва, а в случай на отклонения котвата трябва да се отслаби и профилът да бъде подравнен. При монтажа на прозоречната конструкция, пластмасовите прозорци GOST им позволяват да бъдат монтирани върху анкерираните плочи. Те се препоръчват за използване на стени с многостенни стени, при които болтовите крепежни елементи не осигуряват необходимата конструктивна стабилност.

Котвите за закрепване поемат целия стрес на рамката при критични промени в метеорологичните условия, предотвратявайки деформация. Комплектът от плочи включва покриващи платна, покриващи сглобяващия шев без допълнителна работа на главния финишър. Плочите са няколко вида: ротационни, неотменими и с кука. Първият изглед е най-популярен, защото ви позволява да инсталирате прозоречното устройство под различни ъгли, без да го огъвате. Те са закрепени към стената с дюбел с дължина над 5 cm и диаметър 6 mm. Всяка плоча изисква най-малко две точки за закрепване.

Сглобяеми шевове

След окончателното фиксиране на рамката на PVC прозореца има празнини и пролуки между подложките и крепежни елементи около периметъра. За да се осигури пълна водонепроницаемост и паропропускливост, шумоизолация и обмен на въздух, е необходимо да се извърши работата с висококачествен шев на сглобяването. Стандартите на GOST за пластмасови прозорци осигуряват трислоен монтажен шев.

външен

Този водоустойчив и паропропусклив слой. Отстранява влагата, натрупана във вътрешния, топлоизолационен слой, като поддържа стаята при нормална температура на въздуха. Хидроизолацията на този слой е необходима за отстраняване на утайките.

От всички изисквания, най-добрият вариант за създаване на външен шев е PSUL - предварително компресирана уплътняваща лента.

В допълнение към основните свойства, той също така защитава централния слой от вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Централният слой

Това е топлоизолационен слой. Заема почти цялото пространство на монтажната междина. За да го напълните, използвайте монтажна пяна, която освен високи топлоустойчиви свойства има отлично ниво на адхезия към бетонни повърхности и други строителни материали.

вътрешен

Слоят гарантира качествена парообразна бариера, която елиминира появата на конденз върху стъклената повърхност и вътрешната страна на изолационното стъкло. За да се създаде, се използват изолационни ленти на базата на алуминиево фолио или синтетична смес - бутилова гума.

Уплътнението трябва да се извършва с капаци в затворено положение. За да направите това, използвайте специална конструктивна пистолет и монтажна пяна с фино пореста структура. През зимата е необходимо да се използва пяна, която запазва свойствата си при ниски температури.

монтаж шев конструкция трябва не само да са устойчиви на атмосферни и температурни промени, но също така и на динамични натоварвания (при остри пориви на вятъра) и захранващи деформации (свиване и строителен материал активен операция прозорец единици). Ето защо стандартите на GOST препоръчват защита на външните монтажни шевове с допълнителни детайли на профила: сливи, антивладов филм, гипсов слой.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървени прозорциДървени прозорци
Кои прозорци са по-добри от века века или rehau rehau?Кои прозорци са по-добри от века века или rehau rehau?
Характеристики на пластмасови прозорци rehauХарактеристики на пластмасови прозорци rehau
Пластмасовият прозорец се състои от дизайнаПластмасовият прозорец се състои от дизайна
Отзиви за пластмасови прозорци rehauОтзиви за пластмасови прозорци rehau
Кои пластмасови прозорци се считат за най-добриКои пластмасови прозорци се считат за най-добри
Замяна на гумен уплътнител на пластмасови прозорциЗамяна на гумен уплътнител на пластмасови прозорци
Евтини прозорци как да се разграничат фалшификатиЕвтини прозорци как да се разграничат фалшификати
Колко правилно да се правят измервания под пластмасов прозорец?Колко правилно да се правят измервания под пластмасов прозорец?
За цветните пластмасови прозорциЗа цветните пластмасови прозорци
» » Пластмасови прозорци съгласно нормите на ГОСТ
© 2021 BggeHat.com