Кой таван в банята е най-добрият избор



Банята има собствен микроклимат, който се различава от другите помещения с висока влажност и температурни промени. Това обстоятелство трябва да се вземе предвид при избора на довършителни материали. По-долу разглеждаме успешните и неуспешни типове тавани за банята и ще разгледаме по-подробно някои от тях.
какъв таван да направиш в банята
Ще говорим за онези видове покрития, които "не правят приятели" с влажния въздух на банята. И след това по-подробно ще разгледаме подходящи материали - техните типове, разходи, предимства и инсталационни характеристики.

Изисквания за довършителни мокри помещения

В допълнение към факта, че банята е стая, която постоянно е изложена на вода и пара, тя може да бъде наводнена със съседи отгоре по всяко време. Освен това е подложен на по-драматични промени в температурата. Ето защо отговорът на въпроса кои тавани е по-добре за банята изисква подробни обяснения.
Какви свойства трябва да се използват таванно покритие в банята строителни материали?
  • Устойчивост на влага - материалът не трябва да абсорбира вода, да се накисва, да се деформира и да се отделя от стените.
  • Устойчивост на корозия - структурните елементи не трябва да ръждясват.
  • Повърхността на материала не трябва да бъде място за размножаване мухъл върху тавана и бактерии.
  • Външната повърхност трябва да бъде с качество, което улеснява грижата за нея.
какви тавани е по-добре за баня

Неподходящо покритие за баня

Така че, първо нека да поговорим за това, какво таван да се направи в банята не трябва да бъде.
Ето списък на не много успешни опции:
  1. Измийте с вар. Този тип покритие е бил много популярен в близкото минало. Но в момента има много повече висококачествени опции, много от които не са много по-скъпи, а в същото време изглеждат много по-ефективни и продължават по-дълго. Варът бързо придобива жълтеникав оттенък. В резултат на това трябва периодично да се измива и отново да се избелва. И това е загуба на време и пари.
  2. Измиване с тебешир. Този метод за обработка на тавана има същите недостатъци като варовиковите варовици, но в допълнение към това, маната може да се утаи с плесен. За банята това е напълно неподходящ материал.
  3. Маслена боя или емайл. Такива видове бои под влиянието на влагата започват да се разпадат, обелват и се разпадат.
  4. Полагане с тапет. Лепилото, върху което да се задържат тапетите, е импрегнирано с влага и престава да изпълнява своята функция. В резултат на това покритието просто пада.
  5. Окачен таван на материали, чувствителни към влага. Те включват гипсокартон, ПДЧ, фибростъкло. Такъв таван не само бързо се деформира и става неизползваем, но ще изисква пълна замяна в случай, че сте наводнени от горе.
таван опции в банята

Надеждни материали за тавана в банята

Нека сега да се занимаваме с тези материали, които не са чувствителни към влажен въздух. Съвременната индустрия предлага голямо разнообразие от тавани в банята, с практичност и високи естетически качества. Можете да избирате от пълната гама от възможности най-подходящия за вас продукт на цена и външен вид.

Водна дисперсия или латекс за таван

Оцветяването ви позволява красиво да подреждате тавана, без да намалявате височината на стаята. В допълнение към емайловата и маслена боя, които, както вече беше споменато, не са подходящи за банята, има по-модерни съединения, например, вода-дисперсионна боя. Те не само не губят своите свойства под въздействието на влажността и температурните промени, но също така остават имунизирани срещу формата.
таван опции в банята, които да изберат
Бояджийските работи не са сложни, те не изискват специални професионални умения:
  1. Отстранете предишното покритие от тавана. Ако това е зачервяване или тапет, ще бъде достатъчно да имате влажна кърпа и шпатула. Ако боята - може да се нуждаете от шкурка.
  2. Извършвайте противогъбично повърхностно третиране. Дори ако мухълът не е видим, може да има спорове по тавана. Те могат да бъдат изхвърляни с обикновен оцет или специални дезинфектанти.
  3. Покрийте пукнатините и неравностите на повърхността на тавана с помощта на устойчив на влага пълнител. Обърнете специално внимание на ставите между плочите.
  4. Когато замазката изсъхне, използвайте кожите, за да се отървете от малки неравности. След това поправете тавана с грунд. Моля, обърнете внимание, че за всеки тип боя се препоръчва подходящ грунд. Най-добре е да купите материали от една и съща марка.
  5. За да дадете желания цвят на боята, можете да добавите необходимия цвят към него. Можете да извършите сами оцветяването или да поръчате тази процедура в магазин за сгради, където се извършва с помощта на специализирано оборудване.
  6. Боядисайте тавана с помощта на четка или ролка. Уверете се, че боята е плоска на повърхността.
  7. Оставете боята да изсъхне. След това нанесете второ покритие. Нанесете боята в посока, перпендикулярна на първия слой. Прочетете също: "Как да нарисувате тавана в банята".

Довършителни работи с пенополистирол

Практичен и лесен за сглобяване материал. Перфектен пример за това кой таван в банята е по-добър и по-евтин от замазване. Плочи от полистирол са особено подходящи за класическия интериор. Основното предимство на материала е, че той изисква минимално време и усилия за подреждане на тавана. Плочките са просто залепени към повърхността на бетон за течни нокти или универсално лепило. Подравняването на тавана не е необходимо.

Таван от пластмасови панели

Този тип покритие е най-простата версия на фалшив таван. За разлика от предишните версии, този дизайн изисква рамка, така че височината на стаята е малко по-малка.
какъв таван да направиш в банята
Монтирането на такъв таван се състои от няколко етапа:
  1. Първо, е необходимо да се монтира рамката, която да бъде инсталирана панел на тавана в банята. Тя е монтирана от дървена греда или от неръждаем метален профил.
  2. Ако изберете бар, трябва да се обработва с ленено масло или със специално синтетично съединение, за да предпази дървото от влага.
  3. Реки скелет са разположени на разстояние от 50-60 см един от друг. Панелите ще бъдат фиксирани перпендикулярно на посоката на гредите.
  4. След това е инсталирана електрическа инсталация за осветителните тела на тавана. На всички проводници се препоръчва да поставите водонепроницаема гофрирана тръба.
  5. Накрая панелите са инсталирани. Те са фиксирани с винтове към рамките на рамката. На страничната повърхност на панелите има жлеб, с който се свързват, създавайки впечатлението, че таванът се състои от твърдо парче пластмаса.
  6. По време на монтажа таванните лампи се нарязват на панела.

Таван от стъкло-магнезиев лист

Стъклото-магнезиевият лист (съкратено LSU) се използва в декорацията на помещенията съвсем наскоро. Ако обмисляте опции за таван в банята, препоръчваме ви да обърнете внимание на този материал. Тя прилича на гипсокартон, но се отличава благоприятно от него с по-голяма пластичност, здравина и простота на монтаж.
таван опции в банята, което е по-добре
LSU не преминава и не абсорбира влагата, което означава, че е идеално за довършване на бани и бани. Това покритие, подобно на всяка окачена конструкция, изисква създаването на рамка. Монтирането на стъкло-магнезиев лист е подобно на технологията за монтиране на таван от гипсокартон. Рамката в този случай трябва да бъде проектирана за по-голям товар, отколкото при използване на пластмасови панели.
След инсталацията, този материал е shpaklyuyut и цвят. Предимство пред обичайното боядисване на тавана е способността да се изграждат фиксирани елементи в окачена конструкция.

Касетни тавани

Основното предимство на алуминиевите конструкции за рамки и касети е възможността лесно да монтирате такъв таван със собствените си ръце, без да привличате професионалисти. Сравнително сложна фаза на работа може да се разглежда само като монтаж на рамката. Самите панели просто се притискат между направляващите релси. Оказва се, че има трайно и красиво покритие без пукнатини.
Рамковата система на такива тавани често е отворена. В този случай релсите на труповете стават част от декора. Ако изберете затворена версия, металните касети се монтират върху рамката с помощта на скрепителни елементи.
Как да сглобим скелет за окачен таван, подробно за видеото:

Опълен таван

Много собственици на апартаменти са сигурни, че няма типове тавани в банята, които да са равни на повърхността на опън. С това е трудно да се спори. Опънати тавани са издръжливи, надеждни, те се различават красота и простота при напускане.
Е, най-важното е, че в случай на наводнение от съседите, нито вътрешността на банята, нито самият таван ще пострадат. За да елиминирате последствията от изтичането, ще бъде достатъчно просто да изпразните натрупаната под платното вода.

заключение

Запознати сте с различни варианти на подреждане на тавани в банята, предимства и характеристики на различни материали. Надяваме се тази статия да ви помогне да вземете решение за избора.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Завършване на тавана в банята възможни опцииЗавършване на тавана в банята възможни опции
Фалшив таван в банята - хубав и сигуренФалшив таван в банята - хубав и сигурен
Как да нарисувате тавана в банята направи изборКак да нарисувате тавана в банята направи избор
Стъклен таван в банята - оригинален и красивСтъклен таван в банята - оригинален и красив
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Характеристики и функции на екрани за баняХарактеристики и функции на екрани за баня
» » Кой таван в банята е най-добрият избор
© 2021 BggeHat.com