Перголи и арки от дърво за собствената си дача

Най-лесният начин да украсите вилата си е да построите пергола. Няма значение каква функция ще изпълнява: беседки, сенчест балдахин или рамка на градинските пътеки. В някой от горещите летни дни можете да се скриете в сянката и да се насладите на прохладата, която ще бъде създадена от такова зашеметяващо конструиране.

Какво представлява пергола?

Какво представлява пергола?

От древни времена хората знаят прости арки и перголи за градината, предназначени да поддържат катерене. Дори римските императори се скрили под тях от горещото слънце. Такива структури са много удобни, имат лесен монтаж и добавят към външния вид на градината благородство и изтънченост.

Днес градинските перголи са много популярни сред декорациите за дизайн на ландшафта и градината. Обикновено пергола, която поддържа гроздето, изглежда като арка с прегради, чиято широчина достига 1 м. Но височината на тази конструкция зависи изцяло от засаденото под нея растение или по-скоро от способността му да подрежда арката напълно. Пергола, достигаща височина 4 м, е често срещано явление при енергични растения. Ако инсталирате няколко такива арки, които ще бъдат съединени заедно с кръстосани редове, ще получите цял коридор, който ще завърши лозя или лиани. Стандартната пергола изглежда така.

За изграждането на удобни градински беседки, перголи са изградени от няколко опорни арки, изграждайки празнини между тях, за да уредят няколко входа. С този метод на строителство най-големият комфорт ще бъде понесен от арки от дървени летви, защото съединението на дървото и зелените листа дава усещане за комфорт и топлина.

Сенкирани преплетени лозя също имат много привлекателен вид. Те са перголи като беседки, правят от обикновен летен вътрешен двор двора на епохата на древния Рим.

Хората, които смятат, че перголи съществуват само за да изпълняват декоративна роля, са много погрешни. Използването на перголи на обекта може да бъде разделено на всички видове зони - главния вход, икономиката, почивката и много други. В допълнение, пергола от метал, предназначена за грозде, ще даде удобство при култивирането на тази култура, в есента ще ви угоди с красив вид букети на фона на зелен килим от лозя.

Дори ако засадите декоративно грозде, то през зимата можете да се насладите на тясно преплетената пергола с невероятни червени листа.

На въпроса как да се изграждат перголи и арки от дърво, за да се дават собствените им ръце, първо трябва да определите за какви цели е зададена:

  • За декоративни (украсяват територията).
  • За практично (да се отглежда грозде).
  • За спомагателни (прикриване на сгради).
  • Да организираме зона за отдих.

По време на строителството на перголи е необходимо да се вземе предвид не само размерът на парцела, но и стилът като цяло и местоположението на сградата.

Разнообразна форма на арки ще даде възможност да се подчертае цялостния външен вид или да се създаде желания сянка, ако трябва да подчертаете определена зона.

Правоъгълни арки с широки колони допълват класическия стил. Тази пергола изглежда чудесно в стила на страната.

Заоблените арки ще ви помогнат да усетите атмосферата на източните дворове. Инсталираните вани с енергични растения ще бъдат отлично допълнение.

Решетъчните решетки могат във всеки един момент да създадат романтична атмосфера. И изглеждат чудесно на всяко място на свободното пространство.
За големи имоти тухлите или каменните арки са добри. Те допълнително разпределят ширина и пространство.

Вентилаторните арки не се нуждаят от други допълнителни елементи, а самите те изглеждат красиви.

За собственика на солиден размер парцел, ще бъде действително да се инсталират няколко перголи, които ще бъдат разпръснати из целия сайт. Интересни модели на свещеник ще направят някой изумен. Разбира се, можете да си купите готов дизайн, но е по-честен и по-интересно да го инсталирате лично.

Изграждане на дървена пергола със собствените си ръце

Изграждане на дървена пергола със собствените си ръце

За да построите дървена пергола със собствените си ръце, най-добрият вариант е да изберете структура с плосък покрив. Дървени архиви са по-трудни за построяване.

За по-лесна инсталация е по-добре да изберете евтини греди и греди от бор, и няма да имате нужда от сложни инструменти. За такъв проект това е всичко, което е необходимо, какво трябва да направите: ръчен циркуляр;

  • Пробийте с бормашини за дърво;
  • чук, длето;
  • владетел, лента, молив;
  • измервателни уреди (кабел, ниво);
  • Средства за защита на дървесината;
  • четки, бои и лакове;
  • 4-5 торби от циментни шайби, болтове, гайки за крепежни елементи.


Необходими материали:

  • четири греди с дължина 5х10 см не по-малко от 4 м;
  • девет греди 5х10 см дължина 3 м;
  • четири греди 10x10 см дълги 3 м.

Като вземете дърво за строителството, вашето внимание трябва да се обърне към нивото на влага в дървения материал. По време на сушенето, необработените бор борове и пръти могат да "водят", в това отношение е по-разумно да се купува сух материал или преди изсушаване е добре да го изсушите.

Изграждането на перголи със собствени ръце. Това ръководство ще се състои от десет елемента

Изграждането на перголи със собствени ръце. Това ръководство ще се състои от десет елемента

  • Краищата на триметровите греди 5х10 см трябва да бъдат нарязани наклонено. За да направите това, трябва да измерите 12 см дължина по лъча и 5 см ширина.
  • По същия принцип е необходимо да се отстранят краищата на четириметровите греди. така че пергола в дача ще бъде по-силна.
  • Краищата на гредите трябва да бъдат направени 10h10h300 см шпилка с дебелина от 5 см и височина 9 см. За реализиране на този проблем, е необходимо да се свърже всички дъски и скоба, за да видя дупка в дълбочина 2.5 см с две противоположни страни, разположени по широчина. Рязането е необходимо на 9 см от ръба. След това трябва да отрежете излишния длето или чук.
  • Сега подготвените елементи трябва да бъдат третирани с защитни средства за дърво, покрити с грунд. След като дървеният материал може да бъде боядисан или лакиран. Тогава пергола ще стои много по-дълго.
  • На избраното място е маркиран правоъгълник с размери 2,6 х 3 м. Колчетата са закачени в ъглите. След това измервайте дължините на диагоналите, за да проверите правилността на конструкцията. Те трябва да бъдат същите, ако не, клечките трябва да бъдат изковани на правилните места за равномерност.
  • За да инсталирате гредите, е необходимо да пробивате в земята почвата, които са маркирани с колчета. За стабилността на перголи е необходимо да се пробиват кладенци с дълбочина 50 см.
  • По-нататък в ямите трябва да поставите гредите, насочвайки ги така, че дългите страни на правоъгълника на стоманата да са успоредни на дължината на шипа. Използвайки нивелир и въже, стелажите са разположени на една и съща височина.
  • В изкопаните дупки се излива фуниев разтвор, който първо трябва да се смеси. С помощта на нивелир и оребърен боб е необходимо да се постигне вертикално подреждане на стелажите.
  • На рафтовете на щифтовете се монтират греди с дължина 4 м, които трябва да бъдат разположени от двете страни на стълбовете, всичко това се прави, след като разтворът е напълно иззет. Краищата на гредите ще залепят за гредите с около 40 см. След преминаването през отворите, гредите на гредите на гредата трябва да бъдат фиксирани с винтове и гайки.
  • Горната част на пергола трябва да бъде маркирана за еднакво инсталиране на девет три метра греди, които ще представляват пресечната греда. Завинтено под ъгъл с дълги винтове, ще се превърне в крепеж за напречните греди.

Както можете да видите, няма нужда да изграждате пергола със собствените си ръце в чертежите.

Вътре в нашата пергола можете да поставите пейки и маса, диван или градинска люлка. Отлично засенчване може да се получи, ако в ъглите на перголи растение къдрава, силно растящи растения.

Как най-добре да инсталирате перголи за градината

Как най-добре да инсталирате перголи за градината

Ако искате сами да изградите пергола, трябва да спазвате някои правила. И тогава вашата конструкция няма да изглежда на място и трудно.

  • Трябва да се съблюдават пропорциите между размерите на сайта Ви и пергола, който сте задали. Тя не трябва да се губи в голяма площ. Но в малка площ голяма пергола ще бъде тромава и нелепа конструкция.
  • При изграждането на пергола, като място за почивка, не трябва да се претоварва с многобройни напречни греди. В същото време тя трябва да е силна, надеждна и проветрива.
  • С течение на времето растенията нарастват и това трябва да се вземе предвид. Особено внимателно трябва да бъде с енергични сортове грозде. Освен това, когато инсталирате перголи за грозде, трябва да изчислите силата му, като се има предвид структурата на платната. Този фактор дава допълнителни ограничения за височината на пергола на стойност 2,5 м.
  • Работата трябва да се направи внимателно, не очаквайте, че покривката на зеленината ще прикрие всичките ви нередности. Не забравяйте, че в периода между края на есента и средата на пролетта ще бъдете принудени да се изчервите, преди хората близо до вас, заради грозните недостатъци на сградата.
  • Дървената конструкция трябва да бъде покрита с антисептичен и защитен състав. Ако имате метал, то може да се приложи към конвертор за ръжда и след това да се боядисва.

Добре проектирана и внимателно изработена пергола ще ви донесе радост от много години и ще ви накара да се гордеете с работата, извършена пред приятелите и семейството си.

Най-добрите растения за подреждане на перголи

Най-добрите растения за подреждане на перголи

По-рано бе отбелязано, че са изработени перголи за отглеждане на грозде. И няма значение кое грозде ще бъде засадено - декоративно или културно. И двата са перфектно съчетани с пергола.

Също така, добър дизайн може да плете хмел, но този вид растение непрекъснато се нуждаят от грижи, защото на бързо попълване на празното пространство.

Най-добрите растения за подреждане на перголи

По време на периода на цъфтеж в близост до перголи, клематис, конвовулус, уистория, натурциум и актинидия изглеждат красиви, но остатъка от времето ще има гъста воали от листата и лианите.

Като лоза, най-красивата е дърводелец. Вярно е, че това растение изисква внимателно боравене, тъй като върхът, който се изкачва на някое дърво, бързо ще издържи до себе си гъста палатка от лозя и листа. Свързаното дърво веднага започва да умира.

Най-добрите растения за подреждане на перголи

Засадена близо до пергола китайска магнолия лози, ще зарадва очите ви, и да даде на вашата маса плодовете, с които можете да направите медицински и превантивен чай. В допълнение, ярко червени плодове на фона на жълто-зелени листа ще изглежда невероятно.

Това е нашата статия по темата: изграждането на перголи и арки със собствените им ръце приключи. Надяваме се, че нашият съвет е полезен и полезен. Успешните ви сгради.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дизайн на градината от пътеки и бордюри до цветни лехи и цветни лехиДизайн на градината от пътеки и бордюри до цветни лехи и цветни лехи
Барбекю площ в селската къща със собствените си ръцеБарбекю площ в селската къща със собствените си ръце
Как е кофражът полезен за градината?Как е кофражът полезен за градината?
Хоумстед дизайнХоумстед дизайн
Немски rasch тапетНемски rasch тапет
Открити орнаменти върху градинатаОткрити орнаменти върху градината
Изграждане на беседка Етапи на строителствоИзграждане на беседка Етапи на строителство
Външно осветление на селска къщаВъншно осветление на селска къща
Красива страна парцел как да направя?Красива страна парцел как да направя?
Минерални торове от growpro компанияМинерални торове от growpro компания
» » Перголи и арки от дърво за собствената си дача
© 2021 BggeHat.com