Гипсокартон революция в областта на довършителни материали

Майсторите използват разнообразни материали за довършителни и строителни работи. Така че най-популярните са такива бордови материали, като дървесни влакна и плочи от дървесни частици, както и шперплат. Има обаче много други качествени, добри продукти, които ви позволяват бързо и без допълнителни усилия да завършите помещенията. Такива материали включват плочи от гипсокартон. Въпреки че тези плочи не са добре познати в нашата страна, те все още се използват активно в строителството. Какво е, как да работите с тях, основните им характеристики - повече за това в статията.

Гипсокартон - обща концепция

Гипсокартонът се счита за един от най-новите материали на строителния пазар на стоки. За първи път бе демонстрирана само през 1982 г. на конференция на немски производители. Три години по-късно започна масовото производство, стоките станаха по-популярни и търсени. В нашата страна плочите се появиха само за 25 години, през 2010 г. Интересното е, че компаниите, които произвеждат подобен продукт в страната, могат да бъдат преброени на пръстите си. И това въпреки многото предимства на SHG.

Важно свойство на плочите - те използват само естествени съставки за производство. Повече от 80 готова продукция се състои от гипс, около 15 се дава на дървесни стърготини. Останалото е в обикновена вода. Както виждате, има само три компонента, всеки от които е класифициран като екологичен.

Гипсокартонът е сравнително нов строителен материал от естествени съставки

Гипсокартонът е сравнително нов строителен материал от естествени съставки

Важна точка - като дървесни стърготини използва естествено дърво, и вкоренени, но не отпадъци, получени при преработката на дървесина. Технологията на производство включва използването на специални мощни машини, които смилат дървото в доста малки чипове, които допълнително под въздействието на пресата се превръщат в гъвкав, но много тънък чип. Това е от голямо значение за производството, тъй като този метод на производство има пряк ефект върху даването на SHG стоки на подсилващи свойства.

Поради високата си износоустойчивост и издръжливост плочите могат да обслужват своите майстори много дълго време, без да показват признаци на деформация и повреда.

Отличителното качество на продуктите за рязане на гипс се крие в огромното ниво на влага на самата чипс маса. В някои случаи тя достига 80. Това се дължи на факта, че гипсът е почти напълно дехидратиран на етапа на производство, поради което в резултат на смесването е възможно да се постигне необходимото ниво на влажност. От получените маса се образуват пластини, които след това се изпращат под мощна преса за втвърдяване. На последния етап от производството, почти завършеният материал навлиза в сушилния канал, където материалът се суши до необходимото ниво.

Резултатът от този процес е много плътен и силен продукт, който ще бъде идеален избор за необходимостта от довършителни работи в частна къща или апартамент. В допълнение, GSP значително надминава конвенционалните гипсови плоскости, което се свързва с дървесната армировка, която е десет пъти по-здрава и по-издръжлива от усилването на хартията.

Трябва да се отбележи, че има два основни вида плочи, произведени на базата на гипс и дървени стърготини - те са устойчиви на влага и конвенционални. Първият може да се използва в помещения с високо постоянно ниво на влажност, в бани, бани. Вторият тип плочи не могат да се похвалят със същите свойства на устойчивост на влага, затова експертите не препоръчват да ги купуват за довършителни мокри помещения.

Има SHG устойчиви на влага, които могат да се използват за довършване на бани

Има SHG устойчиви на влага, които могат да се използват за довършване на бани

Основните технически характеристики на гипсокартоните са дадени по-долу:

  • Дължината е до 3 м, широчината обикновено е 1,25 м, дебелината може да бъде 8, 10 и 12 мм.
  • Индексът на изолация на шума е около 34 dB.
  • Топлопроводимост до 0.25 W / m * C
  • Водопоглъщането достига 30% от общия обем, когато плочата се потапя в течност в продължение на два часа.
  • В зависимост от дебелината на плочата, той може да издържа на налягане от 8 до 16 МРа.
  • Плътността не надвишава 1250 кг / м3.

Използване на плоча от GSP - предимства и недостатъци

Един от основните положителни аспекти, който е много важен в съвременните условия, е екологичната безопасност на стоките. Състав напълно естествено и природен без нежелани примеси и химически добавки, няма вредни импрегниране, формалдехидни смоли, макар и с необходимата класа на емисии на токсични лепила. Поради това обхватът на материала е изключително голям. Така че табелата SHG може да се използва за довършителни помещения в болници, училища, детски градини, санаториуми.

Поради наличието на естествено дърво в състава, плочите действат като отличен регулатор на нивото на влажност в помещенията. Материалът е в състояние да абсорбира излишната водна пара във въздуха, което допринася за създаването на удобен и уютен микроклимат.

GSP също се отличава със забележителните си качества в областта на противопожарната безопасност, както и топло и звукоизолация. Освен това, покритието на продукта за рязане на гипс е много по-надеждно и по-силно от обичайното сухо строителство. Проникването на стената, тапицирано в SHG, е почти невъзможно. Дори един слой материал може лесно да издържи на преките точки без никакви признаци на повреда или деформация. Нивото на якост е напълно съпоставимо с плоскостите от дървесни стърготини. Ако желаете, можете безопасно да закачите ноктите или винтовите винтове, за да закачите тенти, рафтове или други интериорни елементи.



Работата на плочите дава възможност да се отървем от необходимостта от по-нататъшно завършване на стените, като изпълняваме и други подготвителни мерки за завършване на стената. Най-важното в този случай е да се достави материалът за дома и да се монтира, без да се повреди повърхността. В този случай можете веднага да започнете да залепите тапета или да приложите декоративен цветен модел. Освен това съществуват редица други предимства:

  • По отношение на пожарната безопасност, материалът е един от най-добрите. Това се дължи на факта, че съставът съдържа гипс, който сам по себе си не се запалва от огън, но освен това напълно предпазва дървените стърготини от огън.
  • Плочите се отличават с високи показатели за устойчивост на износване и устойчивост на удар, дължащи се на дървесни стърготини, които служат като подсилващи влакна.
  • GSP напълно се справя с отрицателното въздействие на различни гъбични образувания, гризачи, насекоми. Плочата не е абсолютно чувствителна към гниене или плесен, особено ако се използват устойчиви на влага дъски.
  • Изборът на цветен дизайн е много голям, което доведе до значително увеличение на търсенето на стоките поради високото ниво на естетика и избора на избор в съответствие с интериора на помещенията.
Основните недостатъци на SHG са голямото тегло и неудобството на обработката

Основните недостатъци на SHG са голямото тегло и неудобството на обработката

Въпреки това, без недостатъци, не беше възможно да се управлява. Най-важното, за което трябва да знаете, е неудобството в работата. Закупуване на листове с дължина 3 м и дебелина 12 мм ще получите много тежка чиния с тегло около 60 кг. Съответно, съществуват известни трудности при транспортирането на стоки, както и при инсталирането, инсталирането. Поради тази причина, довършването на тавана с дебели плочи не може да се извърши, тъй като закрепването на огромно тегло за дълго време не може да издържи.

Процесът на обработка също може да обърка средния човек, тъй като пробиване на дупки, рендосване, рязане на такъв материал е достатъчно трудно. Така че, трябва да купите компактдискове с карбидни кранове, в случай на използване на електрически мозайката, трионите трябва да се променят много по-често, отколкото обикновено. Можете също да използвате мелницата, но работата на инструмента предизвиква огромно количество прах, малки стърготини и други отпадъци, което прави обработването на плочата в затворено пространство много неудобно, дори и с предпазни ръкавици и очила.

Там, където се използват плочки GSH - обхват

Гипсокартонът превъзхожда конкурентите си както по отношение на звуковата и топлоизолацията, така и по отношение на якост и устойчивост на механични повреди. Майсторите използват този продукт за облицоване на стени, подове и тавани, въпреки че последният се случва малко по-рядко, което се свързва с по-голямо тегло, както е отбелязано по-горе. Благодарение на GSP е възможно да се избегне дългите и трудоемки изравняване на стените с гипс. Много рационално решение - да се извърши подовата настилка в помещението, особено ако се изисква със суха замазка и в системи с топъл под.

GSP е перфектен за довършителни работи в апартамент или къща

GSP е перфектен за довършителни работи в апартамент или къща

Напоследък се появяват специални плочи на пазара, т. Нар. Малки формати на подовата замазка или просто MESP. Те се различават от другите SHGs главно поради това, че имат специален аспект на повърхността и леко надвишават стандартните размери на дебелината. В рамките на сградата на сградата, гипсовите дъски и талашите също са намерили най-широко приложение, което се дължи на тяхната пожарна безопасност. И всичко това въпреки факта, че на цената на SHG и други конкуренти, например, сухото строителство, са приблизително на същото ниво.

Инсталационна тънкост - Обработка на GSP

За обработката на плочи се изисква стандартен набор от инструменти, който се използва за всякакви други "сухи" покрития:

  1. 1. Електрически мозайка или кръгъл фрезовик, ако се налага да се направят дупки или да се направи кръгово изрязване
  2. 2. Погледнете диска с подсилени зъби и прахов колектор
  3. 3. Ръчен трион. Но това устройство е полезно само при малки разфасовки

Технологията на монтаж на плочата SHG се различава малко от подобния процес при работа с други довършителни материали. Плочите се монтират върху профил или дървена рамка, използвайки лепило или върху хардуер.

По-голямо внимание трябва да се обърне на процеса на директно рязане, което е много по-трудно да се направи, отколкото при конвенционалните гипсокартони. Но след като сте прекарали малко време, можете да отрежете елемента с необходимата форма, като използвате циркулярен трион или трион. Повишеното ниво на прах може да бъде много неприятна изненада, но ако се подготвите предварително, инсталирайте събирач на прах, тогава не трябва да възникват големи проблеми.

Има няколко функции, когато работите с винтове с самонарязващ се елемент. Просто вкарайте хардуера в дупката с отвертка няма да работи, за тази цел е необходимо първо да пробиете дупка, само след като е възможно да се удавят главите на винтове в повърхността на SHG. Ъгълът на входа на ключалката трябва да бъде 90 градуса, разстоянието между двете крепежни елементи е около 25 см. Експертите препоръчват използването на два слоя GSP, което ще предотврати възможното напукване. Ако имате гипсокартон с голяма дебелина, например 12 мм, тогава проблемите с появата на пукнатини няма да възникнат дори при подови покрития само на един слой.

Както бе споменато по-рано, след монтирането на плочите SHG не е необходимо да се извършва замазка. Въпреки че някои експерти отбелязват, че слой от шпакловка, преди да се използва хартия тапет е излишно изобщо. Ако, обаче, като завършващ слой, избирате гъста руно или винил тапети, облицовка, декоративна керемида, фибростъкло, то тогава няма да е необходимо да поставяте точно точно.

Очевидно табелата, изработена от естествени дървени стърготини и гипс, има редица важни положителни качества и заслуги. Цената на материала е много разумна, благодарение на високия клас екологична безопасност, можете да организирате стаи от всички категории, включително за деца. Чрез закупуване на плочи от GSP ще бъдете много доволни от високото качество, издръжливостта и здравината на материала.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дървени винтове или защо мъжете вече не чукат ноктитеДървени винтове или защо мъжете вече не чукат ноктите
Евтини стенни облицовкиЕвтини стенни облицовки
Изберете довършителни материали за стените сиИзберете довършителни материали за стените си
Магнезитни плочи като довършителни материалиМагнезитни плочи като довършителни материали
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
Изграждане на вътрешни преградни стени от плоскости и бетонни плочиИзграждане на вътрешни преградни стени от плоскости и бетонни плочи
Как да изолирате ъгъла апартаментКак да изолирате ъгъла апартамент
Строителни материали в съвременни магазиниСтроителни материали в съвременни магазини
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Дъски от частициДъски от частици
» » Гипсокартон революция в областта на довършителни материали
© 2021 BggeHat.com