Батерии в пода

При проектирането на интериора на модерни апартаменти, къщи и офиси дизайнерите често прибягват до нестандартни решения. Типичните нагреватели може да не отговарят на общия стил на стаята, вместо това предпочитат да инсталират незабележими радиатори, които са подходящи във всеки интериор и в същото време са достатъчно функционални.

Батерии в пода

Батерии в пода

Характеристики на радиаторите, вградени в пода

С помощта на вградени отоплителни уреди се организира отопление на къщи, офиси, търговски центрове и други съоръжения. Тези радиатори са ефективно да се справят със задачата за отопление места за пребиваване на хора, работни места, както и помещенията, в които е необходимо да се гарантира определена температура (например, за растения).

Така че в този случай се движат конвективни токове

Така че в този случай се движат конвективни токове

Радиаторите в пода работят на принципа на конвектора. Този метод за нагряване на въздуха спомага за поддържането на желаното температурно ниво и значително намалява разходите за отопление. Спестяванията се дължат на по-интензивна циркулация на въздуха в сравнение с обикновените батерии, които са фиксирани към стените.

Радиатори за подово отопление

Радиатори за подово отопление

В кои стаи са инсталирани радиатори, монтирани на пода?

Някои модели имат допълнителни функции, като изтичане на кондензат, автоматично регулиране, програмируем климатичен контрол.

Подов конвектор

Подов конвектор

Такива радиатори са най-търсени в помещения, където се изисква да се създаде специален микроклимат:

  • в оранжерии;
  • в музеите;
  • в галерии;
  • в къщи с панорамни прозорци.
Радиус / под ъгъл конвектор на пода

Радиус / под ъгъл конвектор на пода

Универсалността и гъвкавостта на вградените в пода батерии допринася за това, че те се предпочитат в организирането на отопление в жилищни помещения, както и в офис сгради, както и в търговски помещения.

Вградени конвектори понякога се монтират в первазите на прозорците

Вградени конвектори понякога се монтират в первазите на прозорците

Предимства и недостатъци

Предимствата на вградените в пода радиатори са:

  • Възможност за инсталиране почти навсякъде в стаята;
  • спестяване на място: над радиатора можете да поставите маса или стол;
  • лесна поддръжка;
  • невидимост: може да се използва във вътрешността на всеки стил;
  • липса на опасност за децата;
  • Защита от студено проникване в помещението, когато се монтира близо до вратата.
Мини конвекторен термостат Regulus Quattro 15/35/110

Мини конвекторен термостат Regulus Quattro 15/35/110

Вградените батерии имат редица малки недостатъци:

  • сложност в инсталацията;
  • необходимостта от повишаване на нивото на пода, което води до допълнителни разходи за строителните материали;
  • висока цена в сравнение със стенните батерии;
  • по-ниска ефективност в стаи с тавани над 3 м;
  • Прахът се разстила над стаята.
Вградените конвектори могат да работят с електричество

Вградените конвектори могат да работят с електричество

Изграждане на радиатори, монтирани на пода

Вградените батерии имат много просто устройство. Те се състоят от метална кутия. Той съдържа нагревателен елемент, върху който са фиксирани много конвективни ребра. Кутията е защитена от върха с мрежа, разположена на нивото на пода.

Изграждане на радиатори, монтирани на пода

Изграждане на радиатори, монтирани на пода

Към бележката! Няколко модела са оборудвани с вентилатори, които могат да бъдат изключени, ако е необходимо. Това помага да се увеличи скоростта на загряване на въздуха до 90.

За да се намали шума, произвеждан от вентилатори, такива радиатори включват вложки от порест каучук. Вътре в кутията има електронни органи за управление и сензори, които служат за контролиране на температурния режим и скоростта на вентилаторите.

Fancoil подов конвектор с корпус от фибростъкло

Fancoil подов конвектор с корпус от фибростъкло

Тъй като инсталираният в пода радиатор е невидим, качеството на устройството се определя не от вида, а от материалите, от които се произвеждат неговите части. Особено внимание трябва да се обърне на метала, който се използва като основа за производството на батерията. Когато инсталирате радиатора в помещения с висока влажност, предпочитате да използвате уреди от неръждаема стомана. На места с нормално ниво на влагата е напълно приемливо да се използва батерия, изработена от поцинкована стомана. Частите на устройството обикновено са покрити с прахова боя, която ги предпазва от корозия.

Радиатор, вграден в пода (подово)

Радиатор, вграден в пода (подово)

Единствената част от радиатора, която се вижда след инсталирането на устройството, е решетка, която може да бъде направена от следните материали:

  • дърво;
  • конвенционална, неръждаема или поцинкована стомана;
  • алуминий;
  • мрамор.
Convector Carrera с декоративна рамка

Convector Carrera с декоративна рамка

Решетките също са разделени на два вида:

  • Подвижен, които могат да бъдат валцувани;
  • линеен, които се издигат само като цяло.

Решетъчните решетки са само с напречни греди. И в линейните решетки, решетките могат да бъдат подредени както по дължината, така и надлъжно. Ако се приеме, че радиаторът ще бъде ритан, тогава решетката не трябва да има пластмасови елементи.

Конвектор с грил от неръждаема стомана

Конвектор с грил от неръждаема стомана

Нагревателите в вградените радиатори са два вида.

  1. електрически. Те са оборудвани със затворени нагреватели, върху които са монтирани плочите. Тези плочи са изработени от алуминий, мед или стомана. Те служат за увеличаване на повърхността в контакт с въздуха. Висококачественият нагревател може да бъде изработен от неръждаема стомана, което увеличава периода на работа. Радиаторите се произвеждат, като се вземат предвид всички изисквания за безопасност на електрическите уреди и са оборудвани с предпазители за предпазване от повреди.
  2. вода. Те имат нагреватели под формата на метална тръба с плочи. С помощта на дюзите се свързвате с централната отоплителна система. Може да се изработи от алуминий, мед, неръждаема стомана или поцинкована стомана. Въпреки ефективността, работата на батериите с медни отоплителни елементи в условията на централизирано отопление на жилищни сгради е трудна. Те трябва да дават предимство на организацията на индивидуалното отопление.
Водни конвектори за подово отопление

Водни конвектори за подово отопление

Тъй като имаме най-често използваното отопление на водата, дори при избор на вградени батерии, предпочитание се дава на модели с нагревателни елементи за вода. Електрически радиатори се използват по-често, когато няма възможност за свързване към централизирано отопление.

Воден конвектор за пода

Воден конвектор за пода

Видове подови батерии

Вентилаторът може да бъде включен в дизайна на електрически или воден радиатор. В този случай топлопредаването от отоплителното устройство значително се увеличава. За работата на вентилатора устройството трябва да е свързано към източник на захранване. За намаляване на шума се използват опори, устойчиви на вибрации. Такива модели радиатори по-бързо се справят с отопление на цялото пространство в стаята и предотвратяване на кондензация на прозорците.

За да увеличите мощността, поставете тангенциалните вентилатори

За да увеличите мощността, поставете тангенциалните вентилатори

Към бележката! Някои модели могат да работят както като нагреватели, така и за охлаждане с въздух. Някои от тях са в състояние дори да осигурят помещение с чист въздух, което е особено търсено в сгради, оборудвани с двоен стъклопакет. Преди да влезете в стаята, въздухът от улицата се филтрира и отоплява.

Ако искате да инсталирате вградените радиатори в стая с нестандартна геометрия, можете да ги направите по поръчка. Такива устройства могат, например, да имат кривина на даден радиус. За да се улесни почистването в батериите, те могат да бъдат оборудвани с нагреватели, които могат да бъдат завъртени или напълно отстранени.

Дизайнерски радиатор

Дизайнерски радиатор

За помещения с висока влажност се правят специални модели от вградени радиатори. Техните части са изработени от неръждаеми материали, а електрическото оборудване има повишена степен на защита. Кондензът се отвежда през дренажния отвор за отводняване.

Електронните регулатори в редица модели вградени батерии служат за регулиране на температурния режим. За удобство може да се включи дистанционното управление. Климатът в стаята с помощта на такива устройства може да се контролира програмно, като се задава режим за няколко дни напред.

Подов конвектор във фитнес залата

Подов конвектор във фитнес залата

Избиране на вграден радиатор

Лесно е да изберете електрически радиатор под пода. Достатъчно е да се определят необходимите размери и мощност на устройството и да се реши дали е необходим вграден вентилатор.

Как да изберем конвектор за подово отопление

Как да изберем конвектор за подово отопление

При избора на батерия с бойлер е необходимо да се вземат предвид и размерите на устройството, методът на конвекция и следното:

  • водно налягане в централизирана отоплителна система, чието ниво може да се намери в управляващото дружество;
  • параметри на нагревателния елемент, които във всеки случай трябва да съответстват на температурата и състава на водата в тръбите на отоплителната система;
  • тип отоплителна система, който може да бъде или двутръбен, или еднотръбен, за който трябва да обърнете внимание;
  • диаметрите на свързване (не особено критични, тъй като можете да използвате адаптери);
  • вътрешна влажност, който налага изисквания към материалите, използвани при производството на радиатора.
Как да изберем правилния подов конвектор

Как да изберем правилния подов конвектор

Трябва ли да инсталирам вградените батерии вместо системата "топъл под"?

И едната и другата възможност за отопление на стаята има своите предимства и може да се използва в тази или тази стая в зависимост от предназначението й. "Затоплен под" е за предпочитане да се направи в жилищни помещения, а вградените батерии са по-подходящи в места с голям трафик.

Използването на "топъл под" не е позволено с подови настилки като линолеум и паркет. В този смисъл вградените батерии са по-гъвкави, тъй като могат да бъдат монтирани с всякакви подови настилки.

Таблица за изчисляване на енергийната конвекторна мощност

Таблица за изчисляване на енергийната конвекторна мощност

Монтажни характеристики

Монтирането в пода на вградените батерии не изисква специална подготовка. За да направите това със собствените си ръце, е необходимо внимателно да проучите устройството на топлинната апаратура в къщата.

Подов конвектор POLVAX

Подов конвектор POLVAX

За да се удължи експлоатационният срок на устройствата, за да се осигури ефективно отопление на помещенията и да не се харчат напразно много пари и усилия, при инсталиране на радиатори трябва да се обърне внимание на следните нюанси.

  1. Налягане в системата за централно отопление. Тъй като батериите са монтирани в пода, са предназначени главно за отопление на вили, те обикновено не са проектирани да издържат на натиска, който е присъщ на системата на централно отопление. Ако, обаче, реши да инсталирате вградено радиатор в къща с апартаменти многоетажна, трябва да се разчита предимно на този показател при избора на модел.

    Монтаж на подов конвектор

    Монтаж на подов конвектор

  2. Височина на тавана в стаята. Колкото по-голям е обемът на помещението, който се изисква за отопление, толкова по-голям е капацитетът на вградените радиатори. Изчислението се извършва по формулата 1 kW на 10 кв. М.
  3. Електрозахранване към водни радиатори. Тази точка трябва да се вземе предвид при проектирането на сградата или преди обновяването на сградата. В противен случай ще получите само радиатор с електрически нагревател.
  4. Пространството в пода е необходимо за монтиране на радиатори. В същото време те разчитат на размерите на устройствата. Между пода и радиатора трябва да остане място, чиято височина варира в зависимост от модела на устройството.
Монтаж на подов конвектор

Монтаж на подов конвектор

Таблица. Инструкции за поетапно инсталиране на радиатор, вграден в пода с бойлер.

Стъпки, снимкаОписание на действията
Стъпки, снимка
Описание на действията
Стъпка 1

Стъпка 1

Заедно с системата "топъл под" е възможно да се монтират подови конвектори за допълнително отопление на витражи с изглед към северната или северозападната страна на къщата. Те ще служат и като нагреватели в извън сезона, когато се изисква да се осигури малко количество топлина в къщата, без да се използва цялата отоплителна система. По този начин се постигат спестявания.
Стъпка 2

Стъпка 2

По размери моделът на радиатора се избира в зависимост от височината на системата "топъл под". Предпочитание трябва да се даде на модели с вграден вентилатор, който ще изпълни прозорците на издухани стъкла и ефективно ще се бори с кондензата.
Стъпка 3

Стъпка 3

Тръбите за централно отопление се доставят и изолират. За радиатори с вентилатор трябва да поставите електрически кабел и да поставите термостат за наблюдение на температурата.
Стъпка 4

Стъпка 4

Към централизирана система, свързана чрез свързване конвектори с радиаторни тръби, поставени обикновено странични скрити под капака отделение декоративни.
Стъпка 5

Стъпка 5

Разстоянието от стъклото до акумулатора трябва да бъде най-малко 50 мм. Ако построите конвектор в прозореца с витражи, тогава неговата площ е значително намалена и съответно ефикасността му е намалена. Но в същото време устройството не поема излишното пространство и няма да пречи на завеси при издухване на стъклени витрини.
Стъпка 6

Стъпка 6

Устройството е завършено с инструкции, след като е проучило, че е възможно безпроблемно да се свърже радиатор под всички правила и да се постигне ефективното му обслужване в продължение на много години.

Видео - Монтиране на подови конвектори в апартамента

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Изчисляване на броя на радиаторитеИзчисляване на броя на радиаторите
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Вертикални радиаториВертикални радиатори
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
Дизайн радиатори за отоплениеДизайн радиатори за отопление
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
» » Батерии в пода
© 2021 BggeHat.com