Етажни плочки за баня как да изберем подходящия материал?

Подови плочки за баня

Фактът, че керамичните плочки - това е идеалното подово покритие за банята, никой не се съмнява. Използвайте този завършен материал за дълго време. Огромното търсене на подови плочки за банята и другите стаи се дължи на отличните качества и свойства, както и на дългосрочната експлоатация.

Най-важното е, че съвременният пазар на довършителни строителни материали предлага широка гама от керамика. Тук не само размерът, от който да избирате, качествените характеристики и производителите, но и огромното разнообразие от цветови и шарени дизайни. На пазара има продукти, които имитират дърво, метал, камък, пясък и други естествени материали, което е много окуражително за дизайнерите.

В същото време, истинският въпрос е как да изберете подходящата плочка за банята. И това изисква внимателен анализ на съществуващите видове материали. Но нека започнем разговора ни с процеса на производство и история на керамичните плочки.

Технологичен процес на производство

Веднага трябва да направите резервация, че в рецептата на керамични плочки се използват само природни съставки - основно, всички видове глина. В зависимост от това, което искате да постигнете в крайна сметка, се избира смес от глини в определени пропорции. Но това не е всичко.

Факт е, че технологичният процес се основава на три основни етапа:

  • смесване на компонентите
  • компресиране на получената маса
  • изпичане на полуготови продукти при високи температури в специални пещи

Първите два етапа са стандартни и пресоването се извършва при налягане 500 kg / cm2. Но изпичането може да бъде различно - основно, то се отнася до температурата, при която се извършва този процес. Минималната температура е + 1040С, а максималната температура е + 1300С. Разнообразието от технически и експлоатационни характеристики на готовата плочка зависи от температурата, при която продуктът е бил изстрелян.

Малко история

Отдавна е доказано, че първите плочки са направени от жителите на Месопотамия. Намерени по време на разкопки, парчетата са от третото хилядолетие преди новата епоха. Вярно е, че находките приличаха на остъклени тухли. Но учените твърдят, че съвременната технология за производство на керамика практически не се различава от тази на старата.

Ръководителите се промениха, цивилизациите изчезнаха, великите цъфнали времена изчезнаха, а керамичните плочки, които хората толкова харесаха, минаха от ръка на ръка, от майстор до майстор, от страна в страна. Между другото, в Персия разкопки са намерили квадратни плочки 150X150 мм и дебелина от 10 мм, които са много подобни на модерни аналози. И това е V век преди новата епоха.

В Европа плочките идват с арабите, които са заловили част от Испания през 8-и век. След това този материал започна да се разпространява и в други европейски страни. Какво е изненадващо - испанските майстори не са загубили древните технологии. Те, напротив, ги усъвършенстват, като са направили керамиката един от най-търсените довършителни материали. Ето защо днес Испания и Италия са тенденционери, разработчици на уникални технологии и лидери в производството на керамични плочки.

Видове керамични плочки

Асортимент от плочки

Най-често срещаният материал за банята

Можете да попитате - защо трябва да имате предвид всички видове плочки, когато става въпрос за аналози на етажите? Вие ще разберете това, когато сортирате видовете материали. Те имат различни технически характеристики, които на свой ред са напълно зависими от производствената технология.

Има следните видове плочки:

  • Bicotture е пресован продукт с двойно изпичане.
  • Монокотратът е един и същ, само с едно изстрелване.
  • Monoproza.
  • За тяхното производство се използват Cotto и клинкер - екструзия.

Bikottura

Това е керемида, която се изстрелва на два етапа:

  1. Първото е изгарянето на глинената основа (между другото се използва червена глина).
  2. Второто е изстрелването, при което емайлът е фиксиран върху повърхността на материала.

И в двата етапа температурата се поддържа на + 1040С. Според неговите характеристики, този вид материал е най-крехък и не е водоустойчив. Дебелината му е от 5 до 7 милиметра, структурата е пореста, индексът на устойчивост на влага е до 10.

Оттук и заключението - този довършителен материал може да бъде положен само по стените. На пода просто не може да понася товарите.

Monokottura

Плочките могат да се използват за облицовка на стени и подове

Особеността на такава плочка е, че нейното изпичане се извършва в един цикъл

Монокристатът се произвежда от по-сложна технология. Първо, различни видове глина се смесват с добавянето на вода, което вече увеличава якостните характеристики на материала. След това получената смес се суши и смила до състояние на суспензия (прах). В тази форма материалът навлиза в компакта. Сега можете да си представите каква плътност ще бъде керемидата в края. Тогава полуготовият материал идва за сушене, след което върху него се нанася емайл. И последният етап е стрелба в една стъпка.

Но дори и тук има някои нюанси. Пещта е с дълга конструкция с конвейер с дължина 100 метра. Заготовките се движат бавно по него и преминават през два етапа - загряване до + 1200 ° С и постепенно охлаждане. Това е тази технология на изпичане, която прави възможно да се получи много твърд продукт с висока якост и влагоустойчивост, както и надеждно свързване на емайла и тялото на плочката. Оказва се почти монолитна проба.

Заключение - монокомпресът може да се използва като подово покритие в банята или в други помещения.

Monoproza

Етаж под дърво

Хомогенен рамков керамичен гранит

Технологията на производство на монопродукти е донякъде подобна на предишния цикъл, т.е. изгарянето се извършва в един етап. Но формулата за приготвяне на сместа е много различна.

В този случай основно се използва глина с високо съдържание на карбонати. При високи температури, поради тях се получава подуване, следователно порьозността на крайния продукт и съответно ниският индекс на устойчивост на влага - до 15.

Високата порьозност е причина за ниска здравина, което означава, че не е нужно да използвате този материал, за да завършите пода в банята.

Cotto и клинкер

Cotto и клинкер се произвеждат чрез екструзионна технология. Това е, когато готовата смес не е компресирана, а изстискана, в резултат на което разтворът е уплътнен до желаната стойност. Изгарянето се извършва при температура от +1250 ° С. Между другото, тази категория включва не само остъклени аналози, но и нееластирани. Веднага кажете, че този тип може да се използва в бани за полагане върху пода.

Има още един въпрос, който интересува потребителите - каква е категорията на керамичния гранит? Този завършен материал е включен в категорията "под". В процеса на производството му, минерални пигменти се добавят към приготвената смес, която създава този необичаен модел на плочки, толкова сходен с естествен камък.

Но най-важното е, че минералните добавки повишават здравината на материала до най-високите нива. Например, силата на гранит е 8 единици, диамант - 10. Устойчивост на влага е само 0,02. Това са просто чудесни показатели. Трябва обаче да се отбележи, че сред всички предлагани днес керамични материали това е най-скъпото. Така че, използвайте го в банята или не, решавате.

Изисквания за подови плочки в банята

Тъй като керамичните подови плочки в банята са изложени на влага, изпарения и химически реактиви, изискванията за това са направени с тези натоварвания:

Остъклени керамични плочки

Бикотатура - производство на плочки с двойно изпичане

  1. Висока устойчивост на влага. Това е важно за всички мокри помещения. И ако материалът не отговаря на това изискване, влагата ще проникне в тялото на покритието, което ще доведе до бърз провал на самата плочка.
  2. Не забравяйте да обърнете внимание на опаковката. Икона R9 (не по-висока) показва степента на ненужност. Най-добрият вариант е матираната плочка с груба повърхност.
  3. Важно е керемидата да не изгаря и да не променя оригиналния си цвят през целия срок на експлоатация.
  4. За това не трябва да се страхуват от резки промени в температурата и влажността.
  5. Поради високата влажност, вероятността от плесен е много висока, така че плочките трябва периодично да се почистват. И без химически препарати тук просто не мога да направя. Ето защо при избора обърнете внимание на етикетирането на продуктите:
  • AA - висока степен на химическа устойчивост
  • A и B - средна устойчивост
  • C и D - ниски

Технически изисквания за материала

Има няколко изисквания, които се налагат върху плочката от чисто техническа гледна точка. Няма толкова много:

Баня в жълт цвят

Цветът и материалът на покритието на пода и стените съвпадат

  • Устойчивостта на огъване трябва да бъде достатъчно голяма.
  • Устойчивост на абразивни частици.
  • Разделянето в класове, където първият и вторият се използват в стаи с голям трафик (тяхната цена е по-висока), а третата е разположена в стаи с нисък трафик (цената е по-ниска). Банята е мястото, където можете да използвате плочки от трета класа. Спестяването е малко, но все още спестява.

Но сега бих искал да разбера въпроса как да избера подходящата плочка в банята по отношение на нейната стойност. Трябва ли да харча много пари, като избирам скъпи продукти?

Съдия за себе си. Всеки нескъп материал е гаранция за високо качество и дълъг експлоатационен живот. Никой няма да спори с това и това напълно се отнася до подовата керамична облицовка. Ако сте закупили скъпи плочки, това е 100% гаранция, че ще ви служи за няколко десетилетия. Такива инвестиции се оправдават, което не може да се каже за евтини модели.

Поставени на пода, те ще се обслужват с правилна инсталация и работа в продължение на 5 години, не повече. Такъв под е бързо покрит с пукнатини, а керемидата започва да се чипсва. Евтините аналози могат да се разделят от случайно въздействие или падане на някакъв обект. Те бързо губят външния си вид под въздействието на химията и механичните натоварвания. И ако поставите отоплителната система в банята "топъл под", тогава евтината опция бързо започва да се разваля, тъй като тя не издържа на спада на температурата.

Изберете цвят и дизайн

Стъклени плочки

По-добре е да изберете светли нюанси

Цветът на подовите плочки не е последният критерий за избор. И ако мъжете преди това почти нямат значение, тогава жените по такъв въпрос са много съвестни. Разбира се, "няма другари за вкус и цвят", но от чисто практическа гледна точка могат да се направят няколко препоръки.

За пода на банята е най-добре да използвате светли цветове, например бежово, бяло или жълто. Защо те? Първо, те не показват никакви петна от вода или влага. След като направите душ или вана, можете просто да избършете пода със сух парцал - и това е всичко. На второ място, подът на този цвят може да се мие веднъж седмично.

Тъмните нюанси - череша, зеленото, синьото и т.н. - се смятат за повече от блуждаещи. Водата и следите от мокри крака винаги ще останат на керамичната повърхност. За да се отървете от тях, ще трябва да работите упорито.

Черните плочки - това обикновено е бедствие за домакинята. На такава повърхност дори най-малките петна от водата се виждат като кални гъсти петна. За да се отървете от тях, след всяка баня ще трябва да миете пода дълго време.

Заключение по темата

Така че, сега можете да навигирате в избора на подови плочки, които могат да бъдат поставени в банята. Всъщност изборът е достатъчно голям и е много лесно да се объркате във всичко. Ето защо, вземете под внимание горните съвети и направете правилния избор.

Но откъде да започнем? Отново с маркировките. Ако на опаковката виждате значка под формата на крак - това е, което ви е необходимо, т.е. продукт на пода. Всички останали индикатори се проверяват спрямо тези, описани по-горе.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да се има предвид при избора на керамични плочки в банятаКакво да се има предвид при избора на керамични плочки в банята
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Как да изберем подовата плочка?Как да изберем подовата плочка?
» » Етажни плочки за баня как да изберем подходящия материал?
© 2021 BggeHat.com