Вятърни мелници за къщата със собствените си ръце, който модел е най-подходящ?

Често има ситуации, при които електричеството в най-близката преносна мрежа става недостъпно или необосновано скъпо и в такива случаи само една домашна вятърна мелница може да помогне. Нека разгледаме възможностите за самостоятелно снабдяване на селска къща с електричество.

Вятърни генератори - кой модел е по-добър?

Много често искате да спестите електричество или да го получите там, където все още няма кули с електрическа мрежа. Също така е възможно просто да няма възможност за присъединяване към тази кула поради липсата на свободен капацитет. Във всеки от тези случаи е необходимо да се намери достъпен източник на електроенергия, за предпочитане възобновяеми, т.е. без използване на гориво. Затова нека забравим за съществуването на бензинови и дизелови генератори за известно време и се опитайте да използвате силата на вятъра, за да получите електричество.

Вятърните мелници съществуват от дълго време, преди няколко века вятърните мелници се използват активно. Да, по време на спокойствие от такова устройство малко използване, и по време на буря може дори да откаже най-надежден механизъм (в най-добрия). Но за цялата си ненадеждност ветрогенераторът за къщата със собствените си ръце е най-лесният начин да се направи, той се счита за най-ефективен, особено ако няма достъп до река с бърз ток за монтиране на колелото. И трябва да се помни, че кулата на вятърната мелница не трябва да пречи на съседите с шум, вибрации или дори сянка, според правилата за изграждане на жилищна сграда на обекта.

Вятърните генератори с вертикална ос могат да работят в слаб вятър

Вятърните генератори с вертикална ос могат да работят в слаб вятър

Основните видове вятърни мелници съществуват само 2: с вертикална и хоризонтална ос на въртене. Мелници, веднъж използвани навсякъде, се отнасят до механизми, чиито остриета са монтирани на хоризонтално ориентирана ос. Също така, повечето вятърни турбини днес се произвеждат точно въз основа на този принцип, тъй като този вариант осигурява най-голяма ефективност. Въпреки това, вятърните мелници с вертикална ос за къщата, направени със собствени ръце, работят в най-слабия вятър, който не движи остриетата на витлото. За тях достатъчно светлинни пориви от 1-2 метра в секунда. По отношение на производството - много по-лесно е да се направи вертикална вятърна мелница, която отнема вятъра от двете страни.

Разграничавайте генераторите и вида остриета, които са налични и за двата типа. В по-голямата си част основният фактор на разделяне по типове е дизайнът: твърд или плаващ. Вече, в зависимост от това коя опция е за предпочитане пред конкретен модел, се избира материалът за изработване на лопатките на уловителя на вятъра. Това може да бъде шперплат, ламарина или тънък лист метал, пластмаса, композитен - за светлина твърда структура, и за плаване всеки подходящ гъвкав още здрав материал, включително коприна, знаме плат или дори тънка брезент.

Разлики в генераторите по форма на острието - сравнение на ефективността

Най-простата версия на хоризонталния тип е платформата, т.е. просто подреждането на равнините на витлото при лек ъгъл спрямо равнината на въртене. Неподвижните остриета ще изискват точно изчисляване на огъването на техните повърхности или ще трябва да се постигне максимална производителност. Недостатъчна кривина "крило" ще доведе до понижаване на ефективността поради лоша улавяне на въздушния поток, а твърде силен себе си ще създаде въртене устойчивост се дължи на въздуха триене.

Платформената конструкция е най-простият вариант на хоризонталния тип.

Платформената конструкция е най-простият вариант на хоризонталния тип.

Що се отнася до генераторите с вертикална ос, техните уловители на вятъра могат да приемат много форми и развитието на нови контури и завои продължава непрекъснато. Най-простата версия - с остриета под формата на улуци, така нареченият дизайн Savonius. Техните бройки обикновено се правят равномерно - 2 или 4. Макар да се случва повече, когато се произвеждат самостоятелно вертикални вятърни генератори с мощност от 30 кВт, произведени сами, с допълнителни статични екрани на външния пръстен. Тези екрани насочват и концентрират вятъра върху определени части на ротора, разположени вътре в пръстена, където лопатите са инсталирани директно. В зависимост от диаметъра на основния диск те могат да се четат от 8 до 16 парчета.

Има и ортогонални витла, които се намират на вертикално монтирани оси и се въртят в хоризонтална равнина, но основният им недостатък е изключително ниска ефективност. Също така, такива генератори не работят със слаби вятърни пориви, се нуждаем от скорост от най-малко 4 метра в секунда. И по-малко често използван модел мелници Дордже, включително helicoid, с винтови лопатки завой, дъговидни вятърни ловци и дизайн като "H". Те са надеждни и ефективни, но трудно се правят у дома.

Плюсове и минуси от различни видове - анализираме и оценяваме

Както вече беше споменато, производителността е много по-висока за модели с хоризонтална ос на въртене. Въпреки това, те се нуждаят от силен вятър, това обикновено е в разгара на 10-15 метра, и това е тази дължина зададете мачта, която е увенчана с въртене на гондолата с остриета. Друго положително качество може да се счита за отсъствието на натоварване на огъване на вала, което се извършва във вятърни мелници с вертикална ос. Недостатъците са фактът, че въртящите се витлови модели имат 2 вала, което означава, че има по-износени части и по-голяма вероятност от счупване.

Вертикалните ветрогенератори са най-лесни за работа сами

Вертикалните ветрогенератори са най-лесни за работа сами

Що се отнася до вертикалните системи, техните предимства и недостатъци зависят от модела. Например вятърните мелници "Савониус" са най-прости и могат да бъдат направени за къщата със собствени ръце, както от калай, така и от метална или пластмасова цев. Те са построени, когато има 4 остриета от най-лекия удар на вятъра, особено ако са инсталирани висококачествени части, а самото въртене ще се дължи на инерция дори при силен вятър. Но ако острието е само 2 или 3 независими въртене не е възможно, следователно, сложи две от тези модули един върху друг, поставяне на капани всеки ъгъл на вятъра от 90 градуса по отношение на другия. Платната са от този тип големи и следователно много високи странични натиск върху оста със силна буря.



В ортогоналните вятърни мелници, в допълнение към ниската си мощност, има и редица други недостатъци. Първо, това е доста силна вибрация, дължаща се на неравномерен натиск върху различни части на острието на крилото. Вследствие на това лагерът, монтиран върху вертикалния вал, бързо се влошава. Освен това такива генератори създават доста силен и неприятен шум по време на ротация и поради това могат да предизвикат недоволство със съседите в непосредствените райони. Helicoid, ако са закупени готови, фабрично оборудване, са много скъпи, както и многолистови структури, които имат много голям брой части.

Всеки вятър генератор за ефективност може да бъде инсталиран в въртяща се тръба.

Принципът на вятърните мелници - как е организирана системата?

Независимо от вида на вятърна мелница, тя не може да произведе енергия сама по себе си, тя се нуждае от генератор, чието въртене на вала ще бъде осигурено от ножове. Ако имате дизайн с хоризонтална ос на въртене, за да прехвърлите движението към вала, имате нужда от редуктор. Освен това е свързан контролер, който преобразува получената електрическа енергия върху генераторните бобини в постоянен ток, който след това се влива в батериите. След това можете да свържете светодиодна лампа, но ако искате да заредите някое устройство или да свържете лаптоп, ще ви е необходим инвертор, който преобразува натрупаното зареждане на батерията в променлив ток.

Трябва да се има предвид, че всяка промяна на тока от променлива към постоянна и обратно намалява общото количество енергия с 10-15.

Монтаж с вертикална ос на въртене е удобно, защото има вал може да бъде доста дълъг, и това ви позволява да поставите на генератора в долната част на мачтата, която трябва да бъде лесно достъпен. Често в схемата се инсталира автоматичен превключвател, когато вятърната мелница работи в комбинация със слънчеви батерии или водно колело. Също така при някои модели поставете спирачка, която е необходима, ако батерията е напълно заредена. На лопатките на вятърни мелници с хоризонтална ос на въртене могат да се осигурят панти, които да сгъват вятърните уловители в бурята. Много мощен вятърен генератор от 5 киловата, направен от собствени ръце, понякога се допълва от въртящ се електрически мотор, който се задейства от сензора за посоката на въздушния поток.

Продуктът на неодимови магнити е кратка инструкция

Поверете на ротора и статора събрание за вятърната турбина е най-добрият експерт, но ако решите да се направи една вятърна турбина за частна къща от нулата със собствените си ръце, което трябва да знаете как да се направи генератор. Трябва да започнете с основата, за която е най-добре да използвате центъра на автомобила, защото вече има лагери. На диска на редовни интервали трябва да се редуват залепени неодимови магнити, чиито стълбове са обърнати към предната страна към вас. И в еднофазен модел, броят на многополюсните страни трябва да съвпада. Що се отнася до трифазните генератори, се препоръчва да се спазват съотношенията 2: 3 или 3: 4.

При навиване на макари е по-добре да използвате специални инструменти

При навиване на макари е по-добре да използвате специални инструменти

След това трябва да започнете навиването на намотките за статора. Тази задача е по-добре да се повери на специалист или да се използват специални устройства, които ще помогнат да се справите с задачата по-точно, отколкото ако всичко се извършва ръчно. За успешното зареждане на акумулатора с 12 вата, общият брой завъртания във всички бобини ще бъде равен на 1000. Най-проста формула може да се използва за изчисляване на намотките у = 44 / (Т * S), където 44 е постоянен коефициент, Т е Tesla индукция и S е напречното сечение на проводника в квадратни сантиметри. Индукцията на Tesla се определя от таблицата за различните видове проводници:

Вид магнитна сърцевинаМаксималната магнитна индукция (Т) при мощността на трансформатора (W)
5-1515-5050-150150-300300-1000
Бронирани щамповани1,1-1,31.31.3-1.351.351,35-1,2
Бронирани усукани1.551.651.651.651.65
Тороидално усукана1.71.71.71.651.6

Навитите ролки (по-добре е да им се даде правоъгълна или трапецовидна форма за удобно позициониране в кръг) се фиксира с лепило върху неподвижната основа на статора. В този случай формата и размерите на вътрешното пространство на намотката трябва да съответстват на контурите на магнита. Същото важи и за дебелината. Всички краища на проводниците са изтеглени и свързани така, че са получени две общи "+" и ";" връзки. Сърцевината на намотките е изпълнена със същото лепило, което е било използвано за фиксиране, можете също напълно да изолирате жиците, поставени върху статорния диск. Сега, ако магнитите са подравнени с намотките, когато роторът се върти, потенциалната разлика на полюсите ще създаде условия за генериране на електричество.

Производство на вятърна мелница на базата на завършен електромотор

Обикновено домашните майстори се опитват да използват генератори на автомобили, но не всички са годни, а само само възбудени, например тези, които са били използвани в някои модели трактори. Повечето обаче изискват наличието на свързана батерия за появата на ток. Въпреки това, като основа за вятърна мелница, можете да използвате моторното колело за скутер или скутер. Това ще направи вертикални вятърни генератори с нисък шум от 5 кВт, които ще имат много голям ресурс поради най-простия дизайн с минимални детайли.

Също така е възможно да се използва като генератор почти всеки електродвигател от домакински машини, най-важното е, че в основата няма четки, като например в ъглошлайфи или електрически тренировки - такива генератори няма да работят за вас. За версия с ниска мощност охладителят от компютъра е добър, но само за зареждане на малки електронни устройства. Ако искате да получите вертикален ветрогенератор, направен от вас, най-малко 2 кВт, е по-добре да вземете двигателя от мощен вентилатор като основа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Генератор на принципа на работа на дизеловото горивоГенератор на принципа на работа на дизеловото гориво
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Отопление в гаражаОтопление в гаража
Вятърни генератори силата на природата в услуга на човекаВятърни генератори силата на природата в услуга на човека
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана системаАлтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система
Предимства и характеристики на дизеловите генераториПредимства и характеристики на дизеловите генератори
Предимства на дизеловите електроцентралиПредимства на дизеловите електроцентрали
Предимства и характеристики на прекъсвачитеПредимства и характеристики на прекъсвачите
» » Вятърни мелници за къщата със собствените си ръце, който модел е най-подходящ?
© 2021 BggeHat.com