Полагане на плочки на дървен под

Като облицовъчен материал от предишни времена се използват керамични плочки. И дори сега, когато на пазара има много нови материали, той не губи позициите си. Този материал, състоящ се от естествени компоненти, спечели популярността си в интериора благодарение на такива полезни качества като якост, устойчивост на влага, огнеустойчивост и значителна устойчивост на износване. Обхватът на плочките отдавна се разшири извън традиционните граници на кухнята и банята. Ето защо до този момент много от ремонтите се интересуват от полагане на керамични плочки върху дървения под.

Предварителна подготовка

изпълнение Зидария "плочки собствените си ръце в банята или в кухнята!">зидани плочки на дървена основа на процеса напълно зависи от подготовката на основата. Излишно е да казвам, всяка операция за подови настилки, включително поставяне на плочки върху дървения под, е необходимо да се започне от по-внимателно разглеждане на старата дървена подкрепа, което от своя страна може да бъде паркет, както и дървена или изработена от ламинат. Както знаете, Дървени подови настилки.>дървен под се състои от следните слоеве:

  • Субстрати от листове от шперплат, DSP или ПДЧ
  • Груб под, направен от дъски, закрепени върху трупи
  • Директно са изостанали от дърво

Старите дървени подове могат да бъдат покрити със слой Боя "за дървен под, ние избираме бои и лакове за оцветяване на пода">бои или лак. Можете да ги премахнете по три начина:

  • механичен
  • химически
  • топлина

Механичният метод включва използването на специални електрически инструменти. Най-доброто нещо в този случай е подходяща мелница, но можете да използвате и обикновена тренировка, след като настроите я кръг на шкурка зърно 40. Заключителният етап на полиране ще трябва да замени шкурката по-фина - зърно 80-100. Използвайки механичен метод, можете лесно да почистите достатъчно голяма площ.

Химическият метод за почистване използва разтворители или специални формулировки за отстраняване на бои от различни видове. Този метод е съвсем прост и се състои в нанасяне на слой от избраното решение върху обработваната повърхност. Разтворителят трябва да се нанесе с четка, а веществото с по-дебела консистенция - със шпатула. След 10-30 минути, омекотената боя може да се отстрани.

Вероятно най-удобен е термичният метод. Въпреки това, тя включва повърхностна обработка със специална термосушилня за коса, която може да загрява въздуха до температура 300-6000С. Разстоянието между повърхността и сешоара трябва да бъде 25-50 см. Малки площи, с които отопляваната боя се остъргва с шпатула или скрепер, се подлагат на третиране. Ако решите да прибягвате до този метод, най-добрият вариант е да използвате сешоар със специален скрепер, с който можете едновременно да отоплявате повърхността и да отстранявате боята.

Полагане на плочки на дървен под в зависимост от неговото състояние

За процеса на полагане на плочките върху дървения под е преминал абсолютно гладко, първо трябва внимателно да проверите Грубият "под">груб под и Лагери "за секс">трупи. Предварителната подготовка на грубия под директно зависи от материала, от който се произвеждат подовете.

Ако таваните са изработени от бетон, тогава върху тях е необходимо да се полага хидроизолацията. По правило пенообразният полиетилен е материал за такъв субстрат. На върха на хидроизолационния слой е поставен или влагоустойчив, или обикновен гипсокартон. Към основата се фиксира с дюбели. Възможно е също така да се поставят трупи до 40 см, а върху тях да се полага слой от шперплат или ПДЧ и да се фиксират към дървените трупи с помощта на самонарязващи се винтове. За да се избегне загниването на пода под гипсокартона, е необходимо да се пробият малки дупки в нея.

Твърдостта на пода може да се увеличи чрез полагане на листове от гипсокартон на два слоя. В този случай шевовете на първия слой трябва да бъдат разположени в средата на втория лист. Технологията на полагане на плочки върху дървена основа, облицована с листове GKLV и GVL, не се различава от поставянето на обикновена замазка. Използва се специално лепило за плочки.

При подготовката на груб под, монтиран на дървени подове, задължителният етап е инсталирането на дървен материал. Преди да ги покриете с шперплат или ПДЧ, е необходимо да поставите хидроизолационен слой пергамент. При изравняване на изоставанията на нивото е необходимо да се достигне абсолютно равна повърхност. Не забравяйте, че между грубия под и стените трябва да има интервал от около 1 см.

Този просвет е задължително водоустойчив чрез монтиране на пяна.

След това обработваме покритието със специална защитна импрегнация или предварително загрято масло и нанесете дебел слой латекс с широка четка. След като повърхността се обработва с латекс, върху нея се полага мрежа за боядисване. Необходимо е времето за нанасяне на покритието да изсъхне.



Когато повърхността се изсуши правилно, монтираме мрежата за боядисване към шперплат, GVL, GKVL или DSP по такъв начин, че да се залепи възможно най-плътно. След това на покритието трябва да се прилага смес от вода, течно стъкло и груб пясък. Пропорцията на разтвора трябва да бъде 1: 2: 2.

След като съставът е изсъхнал, най-накрая можете да започнете да полагате плочките върху предварително обработената повърхност. За керамичните плочки, поставени дълго време върху дървен под, е необходимо основата да се напълни със саморазливна смес. И сега със сигурност може да започнете Поставяне "себе си плочки - стъпка по стъпка инструкция!">полагане плочки.

Някои полезни съвети:

  • Точно изчисляване на необходимата сума на плочки може да се направи с прости математически действия. За да направите това, е необходимо да разделите площта на повърхността, върху която ще се поставят плочките, в зоната на една плоча. Към резултата трябва да добавите запас от 10 - за подрязване и възможна битка.
  • За да изместите въздуха в плочката, преди да го положите, той трябва да се постави във водата в продължение на 10-20 минути. Понякога има петна по лицето на плочката под въздействието на водата. Тази плочка не трябва да се спуска във водата и вътрешната й повърхност може да бъде просто избърсана с навлажнена четка.

Етапи на полагане на плочки върху дървен под

Полагане на плочки е само след проверка на повърхността на дървения под, който трябва да бъде напълно равномерно. Можете да направите това с ниво. Ако не се наблюдават значителни отклонения, тогава е възможно да се пристъпи директно към инсталацията.

Състои се от следните етапи:

  • Маркиране на пода
  • Приготвяне на адхезивен разтвор
  • Запечатване на шевове

В първия етап, от средата на дългата стена до средата на противоположната стена, се изчертава линия по пода, като се използва покрит шнур. Същото нещо трябва да се направи от средата на стената, което е по-кратко. В резултат на това трябва да получите две линии, пресичащи се в центъра. Фокусирайки се върху тези линии, поставете керемидата върху дървен под, така че до стените да е възможно най-малко изрязаните плочки.

Ако поставите плочките диагонално, няма да можете да избегнете изрезки на плочки. Ако поставите цяла плочка по стените, работата трябва да започне от противоположния край на стаята. Линията на прозореца при поставяне на плочките трябва да бъде строго паралелна на линията на плочките. Също така по осите можете да разгънете редовете, които са перпендикулярни един на друг. Разстоянието между шевовете може да се определи с помощта на кръстове, като се вмъкнат между плочките.

Вторият етап на полагане включва приготвяне на лепилен разтвор. При поставяне на плочки на дървен под, се препоръчва използването на специално циментово лепило, а не мастика. За да го направите, трябва да смесите суха смес с вода. За да се увеличи адхезията на покритието с керемиди към адхезивния разтвор, може да се добави от 10 до 15 пластификатори. Тази смес трябва да се готви в малки количества, тъй като изсъхва 2-4 часа. За да се направи разтворът хомогенен, той трябва да се постави със строителния миксер.

Лепилната смес може да се нанася само върху плоска, грундирана и суха подова повърхност, като се използва назъбена мистрия. Нанесете дори ивици лепило от някой от ъглите в центъра на стаята. Стойността на зъбите на мистрия директно зависи от размера на плочката (например, ако размерът на плочката е 30x30 cm, тогава размерът на зъбците на мистрия трябва да бъде от 8 mm до 1 cm). тъй като лепилото изсъхва в рамките на 10-15 минути, то трябва да се приложи върху малка площ (около 1м2). Всички корективни действия ще бъдат възможни само понастоящем.

В третия етап, когато адхезивният разтвор се прилага и кръстовете равномерно разположени върху цялата повърхност, образуват структурата на пода, плочката се поставя директно върху дървена основа. Натискане на плочките на повърхността, за да се подобри леко удряне на плочките с гумен чук. По този начин ние поставяме плочките върху цялата повърхност, обработена с лепило.

Не забравяйте да следите нивото на плочките с правило или ниво, защото след 10 минути, за които лепилото ще изсъхне, вече не можете да коригирате позицията на плочката, която не е била правилно положена.

Ако е необходимо, количеството лепило върху плочката може да се увеличи. След като се поставят всички плочки, можете да започнете да запълвате свободното пространство между стените и пода. Вземете парчетата от правилния размер със специален резачка за плочки. След завършване на полагането на покритието за керемиди го избършете с парцали от излишния адхезивен разтвор. Плочките ще продължат възможно най-дълго след два дни. Тогава ще бъде възможно да се пристъпи към окончателния, четвърти етап - запечатването на шевовете.

Пропуските, които се образуват между плочките по време на процеса на полагане, се пълнят със специални мистрия или фуги. Повечето от тях са предназначени за фуги с размери до 6 мм. Преди полагането на фуги, шевовете трябва да се навлажнят с четка. Нанесете фуги, следвани от специална гумена шпатула с диагонални движения. По този начин е необходимо да се запълнят всички слоеве за запълване и да се премахнат излишните фуги. Сухите стави от 20 минути до половин час. След това, влажна кърпа трябва внимателно да се избърсва от плочката.

Както можете да видите, поставянето на плочките върху дървен под от GKVL, GVL, DSP или шперплат не е толкова трудно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на полагане на керамични плочкиТехнология на полагане на керамични плочки
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Полагане на плочки на дървен под
© 2021 BggeHat.com