Как да поставите плочка в банята се среща с специалист

Баня интериор

Съвременният пазар на довършителни материали предлага такъв огромен асортимент от тях, който обикновеният човек на улицата не може да разбере сам. Но когато става въпрос за завършване на банята, мнозина смятат, че няма да има трудности при избора. В края на краищата идеалното завършване на такова помещение е керамичните плочки. Това важи както за стените, така и за пода. Въпреки това, този въображаем простота, тъй като съвременните плочки са изключително разнообразни както по структура, оцветяване и модел, и форма на материала. Затова ще трябва да страдате тук, като изберете това, от което се нуждаете. Освен това, трябва да решите още един въпрос - как да поставите плочката в банята.

Но ние ще започнем с избора и ще завършим със стилистиката. Първо трябва да изчислите колко плочки имате нужда. И тогава, в крайна сметка, се оказва - първо те купуват материал "по око", а след това няколко пъти тичам към магазина да купуват или, обратно, да се предадат на излишъка. Е, ако има излишък, който магазинът обикновено отнема. Но ако има недостиг, тогава може да има големи проблеми.

Например:

  • Изгледът на купената от вас плочка е свършил и магазинът няма намерение да я купува вече.
  • Необходимите плочки са на разположение, но от друга партида, която може да се различава от предишния нюанс.

Ето защо, преди да отидете в магазина, трябва да направите изчисление на необходимото количество довършителни материали.

изчисление

Веднага направете резервация, че керемида плочки борбата. И ако имате нужда от стенен материал на стената, а след това надолу, ще придобиете пода. Така че не се опитвайте да се разбърквате.

Плочка на пода

Полагане на плочки

  • Измерете размера на стените и пода. Намерете района си.
  • След това решете къде да поставите банята или душ. "За" и "под" те да поставят керамични плочки е по избор. Така че определете областта, заета от тези водопроводни тела и минус от площта на стените и пода.
  • Сега ще имате нужда от самите размери на плочките. Ето, както се казва, вкус и цвят. Разбира се, ако държиш е идеен проект, а след това всичко трябва да е изложени на рафтовете - цвета и размера и схемите, както и комбинация от всички параметри. Ако няма проект, изберете в зависимост от вашия вкус. Препоръчваме да вземете плочки на пода малко повече, но на по-малки стени, но не много малки.
  • Когато се избере плочката, изчислете нейната площ, като умножите две съседни страни.
  • Сега разделете общата площ на стените около зоната на материала на стената и площта на пода до плочките на плочките. В резултат на това получаваме приблизителен брой плочки за довършителни работи.

Моля, обърнете внимание! Най-често керамичните плочки не се вписват в височината и ширината на помещението, така че един от редовете - горната или долната - трябва непременно да се режат. Така че ще има отпадъци. Ето защо, препоръчваме да закупите облицовка с малка разлика - 10.

Не забравяйте, че в допълнение към довършителния материал ще ви е необходимо лепило. Хром, който се основава на цимент и пясък, потъна в забвение. Сега производителите предлагат сухи смеси, които трябва да се разреждат с вода в определени пропорции, следвайки точно инструкциите. Тук е важно да се вземе предвид една точка - лепилото изсъхва бързо, така че се препоръчва да се разрежда в малки количества, за да покрие малка част от облицовката.

И последният е изборът на лепилен състав. Днес разнообразието от този материал на пазара е огромно, така че се консултирайте с майстори, специалисти и мениджъри на магазини. Няма да даваме съвет за определена марка.

Подготовка на стаята

Премахване на старата корица

Подготовка на помещения

По принцип козметичните ремонти на банята не са, тоест не променят само една плочка. Ако наистина започнете римейк, след това с пълна подмяна на тръби, електрически, водопроводни инсталации и довършителни работи. Следователно ние продължаваме да демонтираме:

  • Изключете водата.
  • Отстраняваме всички крепежни елементи, с които помагаме на санитарния техник.
  • Разбиваме плочките в банята.
  • Отстраняваме тръбите - вода, топла вода и канализация.

Всъщност трябва да има празна стая. След това можете да започнете процеса на ремонт. Между другото, да се разглобявате - не е сложно. Ето защо, ако имате желание да спестите пари, препоръчваме този процес да се извършва независимо.

Демонтиране на стари плочки

На този етап трябва да разгледаме по-подробно:

  • Първо, не съжалявайте за керемиди или стени. Ако е разглобена, тя ще падне от слоевете с мазилка - това е още по-добре. Същевременно стените ще трябва да бъдат изравнени.
  • На второ място, оптималното средство за пробиване на старите покрития е ударът. Можете също така да използвате чук с длето, ако няма удар.
  • Трето, носете защитни очила и ръкавици при демонтажа. Остри фрагменти от керемиди задължително ще ви отрежат, затова е най-добре да предотвратите тези проблеми веднага.

Подравняване на стените

Подравняване на повърхността

Подравняване на стената

На този етап ще се нуждаете от няколко средства за измерване:

  • Нивото.
  • Върналата линия.
  • Гон.

Plumb обикновено се измерва от отклонението на стената от вертикалата. Ъгълът се измерва от ъгъл с ъгъл от 90 °. Нивото се определя от разликите в равнините. Ако внезапно всички размери на помещението са в правилните пропорции, значи сте много щастливи. Въпреки че това е най-вероятно от сферата на фантазията - това в живота просто не може да бъде. И какво казва тя? Фактът, че стените ще трябва да бъдат изравнени.

За тази цел е необходимо предварително грундиране на повърхността и инсталиране на маяци от металния профил върху нея. Няма да попаднем в подробности, как и как да укрепваме маяците и как най-добре да ги показваме. Важно е да се спазват стандартите за точност на целия проект в същата равнина.

Освен това всичко е просто - изграждане на разтвор за гипс, сложете го на стена и нивото с маяци чрез правило. След това отидете на друга стена и провеждайте процеса, като използвате същата технология.



Моля, обърнете внимание! Има един трик, който опитен майстори използват. При смесването на мазилката те добавят малко лепило в разтвора.

Подравняване на пода

Гладък под

Бетонова замазка

На този етап можете да използвате конвенционални циментови замазки или саморазливни съединения. Вторият вариант е по-прост, по-надежден, но по-скъп.

Трябва да започнете този етап, като зададете нивото:

  • Използвайки лазерното ниво, се определя най-високият ъгъл на пода.
  • Чрез нея, същия инструмент по стените са приложени линии, които ще определят нивото на новата основа под плочката.
  • Между двата ъгъла са изтеглени диагоналите от силната резба.
  • Ако нишките не се докоснат до основата, ще ги напълним. Ако на някакво място имаше докосване, тогава нишките ще трябва леко да се издигнат.

След това можете да запълнете разтвор за изравняване или изравняване. Ако банята е нестандартна и с голяма площ, тогава ще трябва да инсталирате маяци на пода, точно както стените.

Завършване с плочки

Сега нека да анализираме как да поставим плочките в банята. Започваме от стените. Първо, трябва да се определи колко плочки височината ще се побере на стената. За да направите това, измерете височината на тавана и го разделете на височината на плочката. В този случай, не забравяйте, че между елементите на облицовката обикновено остават шевовете от 2-4 mm. Те също трябва да се вземат предвид при изчисляването. Ако изведнъж завършите с цяло число, тогава отново имате късмет. Но това се случва много рядко.

Изящен дизайн

Удивителен интериор

Поради дизайнерски причини, най-добре да се полагат от дъното на пода. Но не можете да започнете да поставяте материал отгоре. Какво трябва да направя? За да направите това, първо трябва да подготвите подрязаните елементи, т.е. да ги изрежете до желания размер. Измерваме от дъното на пода тяхната стойност и на тази хоризонтална линия инсталираме дървена релса или метален профил. Но сега отдолу можете да започнете да слагате. Между другото, всички предварителни процеси са лесни за извършване сами.

Подгответе лепилото. На хартиена торбичка има подробна инструкция, която показва как да се смеси сухия материал с вода, в какъв ред и колко вода да се получи определено количество от сместа. Единственото нещо, което трябва да се обърне внимание е последователността на смесване. В контейнера се излива вода и вече се подава сух материал. В резултат на това трябва да се получи хомогенна смес.

Полагане на плочки на стената

Вземете един елемент и поставете готово лепило върху него с назъбена мистрия, така че да е равномерно разпределена в цялата площ на плочките. Инсталирайте го срещу стената директно върху релсата. Натиснете, изчакайте малко, след което проверете нивото на равномерност на местоположението му. Ако има криви, тогава всичко се коригира.

Полагане върху лепило

Полагане на стената

Следващата плочка се поставя в квартала на релсата. Между тях трябва да инсталирате кръст, който ще определи ширината на пролуката. Между другото, празнината е необходима, за да се предотврати напукване на облицовката по време на термичното разширяване на плочката.

Тъй като се справяте сами, препоръчваме да инсталирате нишка успоредно с релсата, която ще определи местоположението на втория ред. Конецът трябва да минава по горния край на плочките. И отново целият процес се повтаря.

Полагане на плочки на пода

Видове и разлики в материала

Видове материали

Ако вече сте се справили с полагане на плочки по стените, а след това с пода, трябва да го получи. Тук всички процеси са още по-прости. Но в същото време препоръчваме да вземете предвид някои от нюансите:

  • Полагане трябва да започне от всеки далечен ъгъл, постепенно се придвижва към изхода.
  • Тук, както и на стената, е необходимо да се затегнат забележителностите. Използвайте найлонова нишка.
  • При подравняване и запечатване можете да използвате гумен чук.
  • Ако някои плочки "се удавиха", тогава е по-добре да ги получите и да ги позиционирате върху решението.

Последният етап

Така че всички плочки се полагат по стените и на пода. Оставете банята в това положение няколко дни и нека никой не ходи на керамичния под. След това можете да продължите да фугирате шевовете. Изглежда, че не е толкова важен процес, но напълно променя външния вид на облицовката.

Съвет! Не спасявайте с този материал. Купете качествено фино смлян разтвор, който ще ви издържи няколко години.

Нанесете го с гумена шпатула, равномерно разстилаща се по всички прорези. След това го оставете да изсъхне и изтрийте излишния и излишния с чиста суха кърпа или гъба. Между другото, разтвор може да бъде избран по цвят. Тя може да бъде в тон на плочка или различна от нея. В първия случай, финалът ще изглежда монолитен, а във втория случай - с определено щамповане.

И още няколко препоръки:

Страхотна атмосфера

Място за почивка

  • Понякога плочките трябва да бъдат поставени на места, където минават тръбната система или други комуникационни мрежи. В този случай материалът трябва да бъде пробит. Да направите това днес не е толкова трудно. За да направите това, трябва да закупите специални коронки за керамични плочки. Те идват с различни диаметри. Сложете го върху свредлото и пробийте плочката в мястото на тръбата.
  • При рязане на плочки използвайте специални ножове за плочки.
  • Всеки подреден елемент трябва да бъде проверен по ниво. Имайте предвид, че малък кос в самото начало на зидарията ще даде огромна пропаст между елементите в края на стената.
  • И не забравяйте, че полагането на плочки не е система за бързо реагиране. Няма нужда да се втурваме тук. Ако сте уморени или не сте настроени, тогава е по-добре да не започнете процеса.

Заключение по темата

Така че, ние се опитахме да отговорим на въпроса, представляващ интерес за много жители - как да оформят плочката в банята? Нека да се изправим пред този процес, този процес не е най-лесният. И ако решите да го държите със собствените си ръце, знайте, че това ще отнеме много време. Така че трябва да имате търпение. Но имайте предвид, че зидарията не толерира неточността - това непременно ще повлияе върху качеството на целия процес.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво да се има предвид при избора на керамични плочки в банятаКакво да се има предвид при избора на керамични плочки в банята
Съвети за рязане на плочкиСъвети за рязане на плочки
Как да поставите плочката на пода в банятаКак да поставите плочката на пода в банята
Как да поставите плочка на стената в банята?Как да поставите плочка на стената в банята?
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Дървен паркет в банятаДървен паркет в банята
Стените в банятаСтените в банята
» » Как да поставите плочка в банята се среща с специалист
© 2021 BggeHat.com