Как да смекчи твърдата вода?

Вода - източник на добро настроение и веселие. Това е чудесен начин да утолите жаждата и възможността да направите живота си по-чист. От водата не само човешкото тяло, но и целият живот на планетата. На свой ред качествената вода е залог за добро здраве и запас от жизненост. Всички знаем за това и сме го чували много пъти, но много хора дори не мислят за качеството на чешмяната вода. И така, как да смекчите твърдата вода и какви са начините за определяне на твърдостта на водата у дома?

как да смекчите твърдата вода

Как да смекчи твърдата вода?

От телевизионния екран можете да чуете, че твърдата вода още веднъж е развалила още хиляди перални машини и какви средства ще им позволят да бъдат избегнати. Представяйки се на рекламата, винаги ще зависи от производителите на този продукт, но източникът на проблема няма да бъде решен. Има изход: научете врага си и разберете как да се борите с него. В тази статия ще разберете каква е твърдата вода, научете се да установите нейното състояние у дома и вижте какви са начините за омекотяване на водата и дори още малко.

Каква е твърдата вода?

Твърдостта на водата е химическа концепция, която може да се характеризира като повишено съдържание на калциеви и магнезиеви соли, които съставляват нейния състав. Твърдата вода е разделена на два вида:

- време (карбонат),

- константа (некарбонат).

Временната твърдост на водата се дължи на наличието на магнезиеви и калциеви хидрогенкарбонати. Когато водата се нагрява, тези елементи се разлагат с утаяването на магнезиев хидроксид и калциев карбонат и образуването на въглеродна киселина. Тези находища се намират върху тръби, бойлери и домакински уреди, като по този начин причиняват сериозни щети.

Постоянната твърдост на водата се характеризира с наличието на други химични съединения - хлориди, фосфати, силикати, сулфати и магнезиеви нитрати, калций. Тези вещества не се разтварят при варене и постоянно остават във водата.

В повечето случаи твърдостта на водата зависи от териториалното местоположение на селището и от състава на почвата. Ако живеете в район с високо съдържание на варовикови скали в земята, тогава водата ще бъде по-твърда. Важно е не само да знаете каква е твърдостта на водата, но и да я установите у дома си.

Как да се определи твърдостта на водата у дома?

Ако сериозно сте планирали да проверите качеството на водата за твърдост у дома, тогава трябва да знаете няколко общи начина:

1. Измиваме ръцете си с пяна

Много лесен и достъпен начин за проверка на твърдостта на чешмяната вода е обичайното разпенване на сапун за пране. Можете също така да използвате различен вид сапун или прах за детергенти, а не фундаментално. Факт е, че в сапунена вода, сапунени разтвори дават много малко пяна. Това се дължи на факта, че солите на магнезий и калций "вземете" сапуна и предотвратяване на разпенването му. По този начин се оказва, че ако от сапун има много пяна - водата е мека, ако не е достатъчно - твърда. Този метод за определяне на твърдостта обаче е по-скоро "народен" и не дава пълна представа за действителното състояние на водата.

как да смекчите твърдата вода

разперете ръцете си

2. Пийте до дъното

Вкусовите рецептори на някои хора могат да разпознаят твърдата вода с грешка само от няколко мек / л. Всъщност, поради повишеното съдържание на калциеви и магнезиеви соли, вкусът на водата става горчив. Такива "дегустатори" ще определят твърдостта на водата за секунди. Това е мястото, където да се намерят такива експерти?

3. Ние се разрешаваме, ние се придържаме

Често има случаи, когато във вътрешността на каната можете да видите постоянна измет. Това са последиците от твърдата вода. Както вече беше споменато по-горе, когато се нагрява карбонатната вода, елементите се разлагат, последвано от образуването на стабилна (неразтворима) утайка. При по-нататъшно загряване на водата тези частици се прилепват към стените на съда или тръбите и образуват скала. Това нападение води до разрушаване на пералните машини и в крайна сметка намалява диаметъра на тръбите на отоплителната система.

4. Проводникът! Пия!

Определянето на твърдостта на водата у дома може да бъде и за времето, в което се произвежда чай. Любителите на кехлибарната напитка отдавна знаят, че съставът на водата определя интензивността на чая и времето за приготвянето му. Ако се използва мека вода, тогава ще получите стимулираща напитка за 3-5 минути. В случай, че водата е трудна - 7-10 минути. И вкусът на чая ще се окаже съвсем различен.

5. Електронният асистент

Много акваристи в ежедневието използват специален електронен измервателен уред - кондициометър (TDS-meter). Това устройство прави измервания на електрическата проводимост на водата. Колкото по-голямо е, толкова повече соли съдържа във водата. В народа той е наречен "производител на сол". Това устройство обаче не е проектирано да измерва твърдостта на водата. С помощта на показанията на машината и специалните таблици можете самостоятелно да изчислите степента на твърдост на водата.

как да смекчите твърдата вода

кондуктометър

Принципът на функционирането му е достатъчно прост и се състои в следното. Отстранете защитната капачка, която затваря електродите, и я потапяйте в контейнер с изследваната вода. Вижте показанията на дисплея и изчислете общата твърдост на водата с помощта на таблици или формули.

6. Извършване на тест

В магазините, специализирани в продажбата на стоки за болници, лаборатории, университети и училища, както и в магазини за домашни любимци, можете да намерите индикатори за твърдост. Това са специални бързи тестове, които позволяват по-точно определяне на наличието на соли във водата.

Оптимална твърдост на водата

Съгласно приетата система за изчисление, за да се измери концентрацията на твърдостта на водата, използвайте измервателната единица - mol / m3 (мол на кубичен метър). В действителност обаче се използват други индикатори - степени на твърдост и mg-equiv / l (милиграми еквивалент на литър). Според новите стандарти, приети в Русия, твърдостта се измерва в степени на твърдост, което съответства на 1 meq / l.



Водата е разделена на общата твърдост чрез:

- мека,
- средно,
- трудно,
- superrigid.

Меката вода има концентрация от 0 до 2 ° F. Този индикатор често се среща в мочурища с торфени блата. Преминавайки през торф, водата се пречиства и става много мека. Meltwater също е лек. Може би трябваше да разтопите снега и да използвате тази вода за икономически цели: измийте ръцете си или се измийте. След това трябва да знаете, че е просто невъзможно да се измие сапун с такава вода.

Водата със средна твърдост има стойности от 2.1 до 7 ° F. Това е най-често срещаното явление в домовете ни, когато такава вода изтича от крановете. В различните региони този показател ще се различава. Колкото по-ниско е, водата ще бъде "по-вкусна".

В твърдата вода, както вече казахме, има голямо количество калциеви и магнезиеви соли. Съдържанието на тези вещества от 7 до 10 ° F се смята за вредно, а за някои дори опасно.

Супер твърдата вода се среща главно в природни условия. Например в езерата от карстови пещери концентрацията на твърди соли може да надхвърли индекса от 80 ° F, а понякога и по-високи. Естествено, просто е невъзможно да се пие такава вода.

Оптималната твърдост на водата, установена от Световната здравна организация (СЗО), е 1-2 ° F или mg-equiv / l. В Русия този показател е установен на ниво от 7 mg-eq / l. Така се оказва, че руснаците трябва допълнително да омекотят водата у дома си.

Как да смекчим твърдата вода у дома?

Ако показанията, направени при измерване на твърдостта на водата у дома, не ви харесаха много, или ако просто забележите утайката при вряща вода в чайника, тогава трябва да намерите начини да омекотите водата.

1. "Методите на баба"

Варенето е сравнително лесен и достъпен начин за омекотяване на карбонатната вода у дома. Трябва да се отбележи, че с течение на времето на стените на кипящия съд се натрупва значителен слой варовити отлагания. В този случай ще трябва да смените съдовете.

Използването на калцинирана сода е отдавна известен и надежден метод за омекотяване на твърдата вода. В този случай има и реакция, в резултат на която вече познатите ни твърди соли преминават в неразтворими съединения. Само 1-2 супени лъжици сода на кофа с вода и имате мека вода за измиване.

2. Система за обратна осмоза

Този метод на почистване се основава на преминаването на водата през полупропускливи мембрани. Това ви позволява да извадите от водата не само твърдостта на солите, като по този начин я омекотите, но и филтрирате вируси и бактерии. Поради метода на обратната осмоза ефективността на пречистване става практически 100 пъти. Въпреки това, заедно със вредните съединения, водата се отстранява и от водата.

3. Омекотяващи соли

Този метод е задължителен за собствениците на съдомиялни машини. Омекотяващите соли се предлагат под формата на таблетки, които се добавят директно към машината. Тези мерки ще спомогнат за удължаване на експлоатационния живот на оборудването.

4. Филтри - стомни

Това е доста голям (до 3 литра) капацитет под формата на кана, вътре в който е филтърна касета. Това е най-достъпният начин за пречистване на водата и нейното смекчаване. Въпреки това, ниската цена на каната във времето се допълва от необходимостта от редовно смяна на филтърната касета. Средно един филтър е достатъчен за един или два месеца пречистване на водата. Тази цифра може да варира в зависимост от твърдостта на водата и броя на хората в семейството. За да смекчите твърдата вода с подобен филтър, трябва да изберете подходящата касета.

как да смекчите твърдата вода

подменяема филтърна касета

5. Магнитен филтър

Изключително съмнително изобретение, основано на нехимичен метод за омекотяване на течаща вода. Това устройство се състои от два малки магнита, които създават магнитно поле, което помага за пречистването на твърдата вода. Също така, този филтър е предназначен да премахва различни примеси. Полезни свойства на водата, получена за тялото, са малко известни. Поради това филтърът се използва главно в котелни помещения, където резултатът от работата му е много забележим. При използването му, разходите за енергия и разходите за поддръжка на топлопроводите са значително намалени.

6. Омекотители на вода за обмен на йоните

Такива устройства имат двойка резервоари, едната от които е пълна с йонообменна смола, а другата - с физиологичен разтвор. Преминавайки през резервоара със смола, водата се пречиства от солите на твърдостта и други елементи. След това под налягане се подава в друг резервоар със саламура, в който получава липсващите натриеви йони, което прави водата много по-мека.

7. Система за пречистване на вода KeoSan

Тази система за филтриране е предназначена за пречистване на питейна вода от тежки метали, хлорни съединения и механични суспензии. Специално свойство на системата е няколко степени на пречистване, допълнително минерализиране и структуриране на водата. Използвайки керамичен първичен филтър, направен от диатомна керамика с подобрени свойства, механичните частици се елиминират. Филтърната касета надеждно отстранява химикалите, металите и миризмите. Всички полезни минерали остават във водата. След това идва процесът на минерализация и насищане със сребро. Поради това водата се обогатява с кислород и всички видове бактерии умират. Филтрираната вода може да се избира чрез специална магнитна крана за източване. Тези магнити формират фуния, преминаваща през която молекулите на водата стават правилни шестоъгълни форми. Съответно поради това биологичната активност на водата се повишава, което има положителен ефект върху човешкото здраве. Не може да се каже, че този филтър омекотява водата. Това обаче води до неговото нормално състояние. Т.е., ако водата е твърда, то я омекотява, ако е твърде мека, нормализира.

как да смекчите твърдата вода

Филтър на Keoshan

Какво е вредно за здравата вода?

Ако твърдата вода може да деактивира домакинските уреди, то колко опасно е за човешкото здраве? Опасността от възникването на такива заболявания като: уролитиаза, нарушение на водно-солевия баланс на организма и други, предполага, че е необходимо да се мисли за вашето здраве днес.

Сега сте научили каква е твърдостта на водата, сте се научили как да го установите у дома и как да смекчите твърдата вода. Остава само да изберете най-подходящия начин за получаване на мека вода и веднага усетите разликата и вкуса. Здравейте и се грижете за себе си.
Много е полезно да се знае силиций за пречистване на водата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на бойлера с вашите ръцеСвързване на бойлера с вашите ръце
Как да измиете прозореца на пластмасовия прозорец Ефективни методи за отстраняване на замърсителитеКак да измиете прозореца на пластмасовия прозорец Ефективни методи за отстраняване на замърсителите
Какво представлява калибрирането на водомерите?Какво представлява калибрирането на водомерите?
Как да почистите водата с силикон?Как да почистите водата с силикон?
Как да изсъхне мазето в къщата?Как да изсъхне мазето в къщата?
Русанска закачалкаРусанска закачалка
Казино вулканКазино вулкан
Видове оградиВидове огради
Как да изберем филтър за вода?Как да изберем филтър за вода?
Предимства на онлайн игралните автоматиПредимства на онлайн игралните автомати
» » Как да смекчи твърдата вода?
© 2021 BggeHat.com