Принципи на проектиране на пасивна къща



В съвременната епоха на мощни компютри и високи технологии консумацията на електроенергия непрекъснато нараства, което, разбира се, води до известни загуби, особено когато става въпрос за обикновените граждани. И за да се борят с излишните разходи, е необходимо да се започне от най-ранния етап, още когато се разработи само проектът на къщата.
Според европейската класификация има шест типа къщи: стари сгради, нови сгради, къщи с ниска консумация на енергия, пасивни къщи, къщи плюс енергия и къщи с нулева енергия. От 2019 г. в Европа ще бъде разрешено да се строят само къщи, които не са под пасивното ниво, но всички, защото такива проекти съчетават най-приемливото съотношение на цена и качество.
С други думи, проектирането на сгради и съоръжения, обозначени като "пасивни", трябва неизбежно да бъде ориентирано към изграждането на такива сгради, които най-икономично ще използват енергийни ресурси. В същото време подобен проект у дома няма да изисква от вас да правите специални архитектурни и планиращи решения или скъпи строителни материали, т.е. разработчикът ще може да избегне допълнителни производствени разходи.
При проектирането на къща, предназначена за икономия на електроенергия, е необходимо да се следват редица прости, но ефективни принципи. Например, трябва да запомните, че къщата трябва да бъде възможно най-компактна, нестационарните помещения са най-добре разположени в северозападната част на сградата и прозрачните структури трябва да бъдат поставени от южната страна. В допълнение, проектът на къщата трябва да съдържа бележки за качеството на топлоизолацията, максималната възможна плътност на сградата, както и използването на земни топлообменници за подгряване на вода. Разбира се, това са само основните принципи, но дори и от тях е ясно, че вече на етапа на проектиране на пасивни къщи акцентът е върху максимално увеличаване на възможните енергоспестявания. В крайна сметка спестяванията могат да достигнат до 80, което, разбира се, е значителна цифра, като се има предвид тримесечния ръст на тарифите за жилищни и комунални услуги.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операциятаРамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операцията
Канадска къща технология печеливша строителствоКанадска къща технология печеливша строителство
Предимства на рамкови къщиПредимства на рамкови къщи
Брус от дълбините на вековете до наши дниБрус от дълбините на вековете до наши дни
Канадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителствоКанадски сандвич и неговите предимства в процеса на строителство
Къщи с икономичен тип, които са по-добриКъщи с икономичен тип, които са по-добри
Предимства и недостатъци на тухлени сградиПредимства и недостатъци на тухлени сгради
Технологии на нискоетажно строителствоТехнологии на нискоетажно строителство
Предимства на индивидуален проект у домаПредимства на индивидуален проект у дома
Полезна информация за пасивната къщаПолезна информация за пасивната къща
» » Принципи на проектиране на пасивна къща
© 2021 BggeHat.com