Как да свържете кабелите на вътрешната комуникация и съвети за инсталиране

Всяка модерна жилищна сграда е оборудвана с многофункционална система за защита на собствеността, един от най-важните елементи на който е домофонната система. Влезте в сградата ще бъде доста проблематично, ако входа е магнитна ключалка, която без чип и знанията на наемателите не могат да бъдат отворени. За да защитят частната собственост, домофонните системи също са подходящи, както е възможно. В тази статия ще разгледаме основните схеми на свързване и ще дадем препоръки за самоинсталацията на такова устройство.

Типове интерком - какво предлагат магазини?

Наскоро видеодомофонът стана много популярен. Както можете да познаете от името, устройството се различава от обикновения интерком с наличието на функции за предаване на видео. Това позволява на собствениците не само да чуват, но и да виждат потенциални гости. Естествено, безопасността и сигурността на къщата с такова устройство се увеличава многократно. В същото време връзката на вратата с функции за видео комуникация се различава малко от инсталирането на конвенционален апарат, с изключение на това, че ще има още няколко проводника.

Пример за изображение на видеодомофон

Пример за изображение на видеодомофон

Инсталирайки doorphone във вашия дом, вие ще получите система за качество, която осигурява изпълнението на огромен набор от важни функции и задачи:

  • възможността за отваряне на входната врата на разстояние, без да се налага да напускате стаята;
  • наличие на видео разговори с висока разделителна способност;
  • двупосочна комуникация между собственика и посетителя;
  • набиране в апартамент или частна къща от улицата.

За днес можете да си купите двуфамилни телефони от два основни типа: безжични или кабелни. Безжичните модели се считат за по-добри и по-надеждни, те постепенно изместват кабелните домофони от пазара. Сред предимствата им е бърза и лесна инсталация. Устройството се захранва от малка батерия или от обикновен извод. Инструкциите, придружаващи безжичния слушалки, винаги подробно описват начините за правилно конфигуриране. След като сте установили необходимите параметри, можете да използвате интеркома.

Тези устройства обаче също имат недостатъци. Например мощните маршрутизатори на Wi-Fi, разположени наблизо, създават много шум, което дори може да доведе до скъсване на връзката. Ако частната собственост се пази от специално нает персонал, чиято комуникация означава радио комуникация, радиото може да повлияе и на работата на безжичния слушалки. Ето защо е много важно да конфигурирате правилно устройството, както и да изберете подходящите честоти, така че работата на устройството да не пречи.

Но повечето все още избират кабелни комуникационни системи. Това се дължи главно на значително по-ниската цена на оборудването. Разбира се, ще трябва да отделите малко време, за да инсталирате устройството, и свързване към жици. Но функцията за интерком не зависи от външни фактори, било то внезапно прекъсване на захранването, изтощаване на батерията или смущения в маршрутизатора на Wi-Fi. При основен ремонт се препоръчва инсталиране на кабелен домофон. Ако решите да инсталирате оборудването сами и след ремонта, ще трябва да отделите малко повече усилия и време.

Как да свържете правилно интеркома - 3 популярни опции

Схемите за свързване са разделени от специалисти в няколко основни категории:

  • висока сложност;
  • комплекс;
  • обикновен.

Схемите с висока сложност намериха приложение във връзка с наемателите на един вход. Инсталирането на такива системи се извършва изключително от специалисти от външни фирми. На първо място, със собствените си ръце, за да инсталирате практически невъзможно, тъй като обемът на работата, огромен, особено в входа има десетки или дори стотици апартаменти. В допълнение, на домофонната система инсталирана в жилищна сграда в гаранция, така че в случай на необходимост от ремонт или замяна на всеки отделен елемент е необходимо да се обадя само на изпълнителите - те са длъжни да направят всичко по силите си, в продължение на няколко дни.

Свързването на огромен брой абонати с една мрежа е много скъпо, така че само като инвестирате всички наематели, можете да съберете необходимата сума пари.

Втората схема, която е класифицирана като сложна, осигурява опростено свързване на doorphone и заключване. Той е стандартен за използване в частни домове, оборудвани с магнитна или електрическа ключалка. С помощта на такава схема заключването на вратата и вътрешното устройство са свързани в една схема. В този случай оборудването, отговорно за получаване на входяща информация, се намира в сградата. На панела на входа на територията на частната собственост е поставен четирижилен кабел. Този кабел се използва за аудио предаване.



Ако използвате видеодомофон, ще трябва да построите допълнително трижилен кабел, необходими за прехвърлянето на качествени снимки. В някои случаи е подходящ многоканален кабел, но връзката му има свои собствени особености. Така че, всички кабели трябва да бъдат свързани в строго съответствие с цветовете. Освен това ще е необходимо да се подаде електрическа енергия посредством падащо захранване към панела за повикване на входовете, както и видео сензор.

Процесът на свързване на вратата - всички кабели на място

Процесът на свързване на вратата - всички кабели на място

Последната схема е най-простата, защото дори наемателите, които практически нямат опит с окабеляване, ще могат да разберат всичко и да инсталират сами превключвателя. В тази схема заключването не е осигурено. Вътрешното устройство за връщане и външното повикване се договарят с помощта на четири основни кабела. Необходими са два кабела за получаване на визуална и аудио информация, а другите две са отговорни за електрозахранването.

Естествено, такова устройство в апартамент или частна къща с огромен сюжет за планиране не е рационално, тъй като не е осигурена магнитна брава в системата. Но този интерком се оказа добре като подобрено око на вратата, през което можете да чуете, както и да разгледате внимателно събеседника и всичко, което се случва наоколо.

Инсталиране на устройството - ние работим самостоятелно

Независимо от избраната схема на свързване, реда на изпълнение на произведенията е практически еднакъв. Има няколко основни етапа:

  1. 1. полагане на проводници;
  2. 2. Монтаж на външното тяло;
  3. 3. монтаж и свързване на вътрешната част;
  4. 4. Превключване на проводниците.
Схемата за свързване няма значение - сглобяването е важно

Схемата за свързване няма значение - сглобяването е важно

При решаването на всички проблеми, следващият списък с материали и инструменти трябва да ви помогне:

  • бормашина;
  • изолационна лента;
  • строител нож;
  • отвертка или отвертка;
  • тапи;
  • винтове или болтове;
  • клещи;
  • свредло за пробиване на стените;
  • волтметър;
  • ниво сграда;
  • маркери;
  • алабастър.

За начало ние сме определени с полагане на кабела. Избираме най-краткия маршрут, който ще бъде оптимален. В частна къща се препоръчва да се инсталират проводници в специални кабелни канали или канали. На улицата ситуацията е малко по-различна. Използва външен или подземен метод на доставка. По-добре е да изберете подземни кабели, тъй като те ще бъдат напълно защитени от външни фактори. Ако държите кабела във въздуха, тогава рискът от мълния, който се разчупва със силни пориви на вятъра, е страхотен.

За да не се сблъскате с проблеми, трябва да купите висококачествени и надеждни продукти, оборудвани с подобрени средства за защита срещу механични повреди и влага. За засмукване на кабели е необходимо да се изкопае канал с дълбочина поне на половин метър от повърхността. Използването на допълнителна защита под формата на специална тръба или гофрирани маркучи няма да бъде излишно. След поставянето на кабелите се обръщаме към инсталирането на външен модул за оборудване. Изберете първо място, което би било удобно за вас. Обикновено се използват оградни стълбове и врати, разположени близо до входната врата.

Както показва практиката, не е полезно да се монтира блок на вратата, тъй като постоянното отваряне и затваряне на вратичките води до бързо износване и последващо повреда на оборудването, както и до повреда на кабела. Ето защо, оградата пост изглежда като най-добрата алтернатива. За да защитите блока, можете да направите специална ниша в колоната, където е монтирана кутията, а след това в самия блок. В това поле трябва да премахнете по-рано поставените жици. Ако някога сте инсталирали електрически контакт, няма да има проблеми, тъй като свързването на външното тяло е практически същото.

Сега трябва да инсталирате вътрешната част. Това е най-лесният етап на работа, защото не е нужно да прибягвате до помощта на скрита инсталация. Вътрешното тяло е входофон с видео телефон, но броят на бутоните обикновено не надвишава два. По правило блокът се окачва на обикновен нокът. Освен това има модели с инсталирани магнити, което опростява процеса на инсталиране. Последният етап е комутация на проводниците. Инструкциите за вратите подробно детайлно, къде да се свържат всички съществуващи кабели. Дори начинаещите могат да направят всичко сами. В тази работа се смята, че е завършена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Кратки инструкции за монтаж на врататаКратки инструкции за монтаж на вратата
Как да изберем апартамент, съвети, които няма да ви позволят да направите грешкаКак да изберем апартамент, съвети, които няма да ви позволят да направите грешка
Покривна хидроизолацияПокривна хидроизолация
Използване на ip видеонаблюдениеИзползване на ip видеонаблюдение
GSM алармената система е незаменима уредба за защита от гаражGSM алармената система е незаменима уредба за защита от гараж
Какъв вид система за сигурност трябва да избера?Какъв вид система за сигурност трябва да избера?
Сигурността в интелигентен дом е няколко аспектаСигурността в интелигентен дом е няколко аспекта
» » Как да свържете кабелите на вътрешната комуникация и съвети за инсталиране
© 2021 BggeHat.com