Кои прозорци са най-добре да изберете пластмаса или дърво?

В модерния строителен пазар можете да намерите модели на прозорци от голямо разнообразие от материали: PVC, залепени греди, масивна дървесина, метал, както и различни комбинации като метал и пластмаса, метал и дърво. В нашите климатични условия прозорците, изработени изцяло от метал, не могат да се използват, така че основният избор е между пластмаса и дърво. Кои прозорци са най-подходящи за избор: пластмаса или дърво? Нека да разгледаме плюсовете и минусите на двата вида прозорци. Ще дадем отговор на този въпрос.

Дървени прозорци

предимства

1) Екологични

Дървени прозорциДървена рамка е направена от внимателно изработена бара. На всички етапи на производството се използват предимно природни и екологични материали. Дори за защита от разпад и насекоми, дървото се обработва с естествени смоли.

Такива прозорци не отделят в атмосферата вредни вещества, дори при най-силно нагряване.

2) Естествена вентилация на помещението

Благодарение на порите, дървесината може (дори и в малко количество) да премине въздух през себе си, в резултат на което, дори и при затворени прозорци в стаята, има постоянна циркулация на въздуха.

3) Благороден вид

Пластмасовите прозорци, красиво имитиращи цвета и текстурата на дървото, все още ще останат пластмасови.

Природен модел на дърво не може да бъде напълно транспортиран с декоративен филм.

И все пак, въпросът е, кои са по-красиви: пластмасови прозорци или дървени прозорци, по-скоро спорен. Човек обича класиците, други предпочитат модерността. Ето защо, за да кажа, че те са естетически повече прозорци от други, няма да го направим. Но вие едва ли се противопоставяте на факта, че модерните дървени прозорци изглеждат много благородни.

Ако по-скоро пластмасови прозорци говореха за високия статус на собственика си, днес ситуацията се промени радикално. ПВЦ прозорците се използват навсякъде, а дървото се превръща в лукс.

4) Отлична устойчивост на замръзване

Дървото не се разклаща, не променя структурата и свойствата си под въздействието на ниска температура. Замърсяването на дървения прозорец от най-ниско качество до -60 ° C, по-добри продукти от скъпи дървесни видове, може да издържа на температура от -100 ° С.

Производителите на пластмасови прозорци показват максимално допустимата работна температура до -120 ° С. Разбира се, пластмасов прозорец ще остане и при такива ниски температури, но като се започне от -29 ° С, пластмасата започва да се втвърдява и се превръща hrupkimiz на какво страдание живот на целия прозорец.

Ако живеете в северната ширина, не можете да решите кои прозорци са най-добре да изберете: пластмасови или дървени, ние определено препоръчваме дървени.

5) Възможност за възстановяване на прозореца

Живопис на дърво Незначителни дефекти на дървения прозорец могат да бъдат отстранени за броени минути, затова е достатъчно малко да се полира повърхността и да се актуализира слоят боя, петна или лак.

С пластмасови прозорци този метод няма да работи. Ако профилът има драскотини или драскотини, ще трябва да се примирите с него или напълно да покриете рамката с декоративен филм.

6) Ниска топлопроводимост при относително малък размер

Високото ниво на термична защита на прозореца не идва за сметка на неговата дебелина и броя на камерите, както в случая с пластмасови прозорци, но и поради естествените характеристики на дървото.

Топлинните екраниращи свойства на прозорците се измерват с коефициента на устойчивост на топлопреминаване (CCT). Този индекс се изчислява от съотношението на температурата от двете страни на профила към плътността на въздуха в него. По-високата стойност на ККП показва добра топлоизолация на прозореца. Средната дебелина на пластмасовата рамка KST е 70 mm - 0.62 -0.68, KST дървена рамка с подобна дебелина - 0.7-0.8.

Коефициентът на съпротивление на топлопредаване на дървени прозорци е по-висок от CCT на пластмасови прозорци, което е по-добре от гледна точка на термична защита, е изключително ясно.

7) Отлична звукова изолация



Дървени прозорци със стандартна конфигурация, шумове на шума от улицата с 20-22 dB, което е малко повече от същия индекс на пластмасови прозорци. За сравнение: средният шум извън прозореца е 70-80 dB, а нивото на камфор за човека е 40 dB.

В отделение с добър прозорец с двоен стъклопакет дървеният профил ще бъде идеална пречка за досадните звуци на улицата.

недостатъци

1) Ниска хидроизолация

По-рано говорихме за възможността дървените прозорци да "дишат". Това предимство има своите последици. Заедно с въздуха, дървената рамка може да абсорбира сама по себе си и влага, което прави дървото омекотено и започва да гние. Ето защо не се препоръчва да се поставят прозорци от дървен лъч в помещения с висока влажност, например в кухнята или в банята.

За да разрешите проблема с хидроизолацията на дървени прозорци, монтирайте алуминиевия профил по целия периметър. Тази мярка защитава големия прозорец от дъжд и влага, но в същото време влияе отрицателно върху топлоизолацията на прозореца, защото метала - по същество перфектна температура на проводника.

2) Относително висока цена

Днес във всички отрасли можем да проследим доста странна тенденция: естествените материали са по-скъпи от традиционните материали. Дървени прозорци не са изключения и цената за тях е средно с 40-50 пъти повече от цената на пластмасовите модели. Цената на прозорците от редки видове дърво може да достигне $ 2-3 хиляди на квадратен метър.

Пластмасови прозорци

предимства

1) Добра стойност за парите

Пластмасов профил в секцияУсловно пластмасови прозорци са разделени в ценови категории: икономика, стандартни и стандартни. Можете да вземете пластмасови прозорци според финансовите ви възможности. Обикновено прозорците от икономична класа отговарят на всички минимални изисквания за качество, но ако искате повече топлоизолация и шумопоглъщане да се подготвят за допълнителни разходи.

2) Ниско тегло

Добрите технически характеристики на PVC профила се постигат благодарение на наличието на въздушно пространство в него, което служи като пречка за студа и звуците.

Поради минималната плътност, пластмасовите прозорци тежат много по-малко от дървените, а товара на аксесоарите и самия профил, също е по-малък. Благодарение на това дръжките и пантите на пластмасовите прозорци е по-малко вероятно да станат неизползваеми, което не може да се каже за хардуера на дървените прозорци.

Средното тегло на дървен лист със стандартен размер без стъкло е 3-4 кг, в зависимост от вида на дървото. Теглото на пластмасовото крило е 2-2,5 кг, по-голямата част от тази маса се заема от железната армировка вътре в профила.

3) Отлична хидроизолация

Пластмасови не е в състояние да абсорбира вода и отлична изолация остъкляване и самия профил на рамката и крилото периметър предотвратява влагата да проникне в въздушните камери. Благодарение на всичко това, пластмасови прозорци не се страхуват от прекалено влажен въздух и обилни валежи. Такива прозорци могат безопасно да бъдат поставени в кухнята, в банята, в производствените помещения.

4) Разнообразие на дизайна

Пластмасовият профил е по-лесен за придаване на всякаква форма и цвят и това няма да засегне неговите технически характеристики. Ето защо в нестандартните прозоречни отвори най-често се използва пластмаса.

Пластмасови прозорци с оригинална форма

недостатъци

1) Нарушаване на естествената вентилация на въздуха

Противниците на пластмасови прозорци в спора, които са по-добре пластмасови или дървени прозорци, на първо място показват точно тази характеристика на PVC-конструкции.

Стаята с пластмасови прозорци, която може да се каже, се превръща в тромава. При затворени прозорци е напълно изключена възможността въздуха от улицата (или обратно, от помещенията до улицата). Това ще изглежда много хора плюс, но това не е така. За естествена конвекция (движение на въздуха) е необходимо постоянно снабдяване с чист въздух. В противен случай ще се увеличи значително неблагоприятният, "тежък" климат в помещението, влажността и съдържанието на въглероден диоксид, което може да засегне здравето на човека.

Ето защо експертите съветват да проветряват помещението на всеки няколко дни и да предоставят пластмасови прозорци с всички видове вентилационни клапани и различни опции за отваряне на крилото.

2) Висок коефициент на разширение

Коефициентът на експандиране е физическо количество, характеризиращо способността на даден обект да променя своя обем и линейни размери под въздействието на температурата. При ниската устойчивост на замръзване на пластмасата, казахме по-рано, но се оказва, че топлината я повлиява неблагоприятно. При температура от + 40 ° C пластмасата започва да се разширява и температурата й на топене е само + 65 ° С.

заключение

За да се анализира по-подробно на физическите характеристики на двата вида профил, може да се каже, че дървеният материал на всички основни параметри напред от пластмаса: те имат ниска топлопроводимост, отлична шумоизолация, минимални промени в капка температура. Така че защо днес в по-голямата част на къщата да пластмасови прозорци? Отговорът е прост: цената и ниската хидроизолация на дървените профили не позволяват да се инсталират такива прозорци навсякъде.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства на дървени прозорциПредимства на дървени прозорци
Монтаж на прозорци от метал-пластмасаМонтаж на прозорци от метал-пластмаса
Основните предимства на дървени прозорциОсновните предимства на дървени прозорци
Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?
Какви са предимствата на пластмасовите прозорциКакви са предимствата на пластмасовите прозорци
Предимства на дървени прозорциПредимства на дървени прозорци
Избираме прозореца в детската спалняИзбираме прозореца в детската спалня
Какви са предимствата и предимствата на инсталирането на пластмасови прозорциКакви са предимствата и предимствата на инсталирането на пластмасови прозорци
Избор на съвременни дървени прозорциИзбор на съвременни дървени прозорци
Основните предимства на пластмасовите прозорциОсновните предимства на пластмасовите прозорци
» » Кои прозорци са най-добре да изберете пластмаса или дърво?
© 2021 BggeHat.com