Фотьойл със собствени ръце, рязане, производство на детайли и монтаж

Няма човек, който не иска да се наслаждава на почивката в красив и удобен стол. По различни причини - финансови, естетически - мнозина искат да го направят сами. Това не е много просто, но ще помогнем да превърнем съня в реалност.

Изисквания към продуктите - материали, характеристики

Столът може да бъде сглобен с помощта на различни материали, но моделите от дървена рамка са много популярни: надеждни, красиви, трайни. Дървото е лесно да се обработва, има красива текстура, която се подчертава по различни начини. Обикновените скали на материала, които нямат ясно изразена текстура, могат просто да бъдат боядисани. С дърво органично комбинирани тъкани за тапицерия, придавайки на продуктите чар и удобство.

Най-добрите материали за мебели са масивните дървесни видове: дъб, бук, орех. От тях се правят най-качествените и красиви неща. Популярно популярен е лесно третираният бор, но има един сериозен недостатък. Леко въздействие върху материала е достатъчно, за да образува вдлъбнатина, която не може да бъде отстранена по никакъв начин. Издръжливите мебели идват от аспан, кедър, лиственица, които са устойчиви на разпад. Изборът на материал до голяма степен зависи от предназначението на стола: стаята е проектирана или градина.

Разтегателен стол, изработен от твърдо дърво

Разтегателен стол, изработен от твърдо дърво

Фотьойлите за вили се използват предимно на открито. Те имат толкова важно изискване като транспортируемост. За зимата, в случай на лошо време, е по-добре да ги почистите в помещенията. Разбира се, съществуват много начини за защита от неблагоприятни външни влияния: бои, лакове, петна, антисептици, но те няма да им дават вечен живот.

За да удължите срока на използване на стола от дърво, е важно правилно да подготвите дървения материал. Тя се подрежда под комина, натиска се надолу с някакво тегло и се оставя да изсъхне напълно. Ако закупеният материал е сух, с високо качество, тази операция не се изисква. Елементи в производството на добре полирани, обработени с антисептично и горещо ленено масло. За окончателно довършване се използва лак.

Инструменти - електрическото оборудване ще осигури качество

За да направите мебели у дома от масивно дърво и други материали без електрически дърводелски инструменти е трудна и дълга задача. Можете, разбира се, да използвате ръчен инструмент, но имате нужда от търпение да извършвате трудоемки операции. Електроинструментите значително ще улеснят процеса.

Електрически мозайката може да изреже части плавно и бързо. Краищата са много гладки, но правоъгълни. За дизайна на мебели тази конфигурация не е много подходяща. За да дадете на ъглите заоблена или оформена форма, за да обработвате краищата, използвайте рутер. Възможностите му са много по-широки от обработката на ръбовете и ръбовете. Това е незаменим инструмент за подготовка на мебелни фуги - жлебове, шипове, други дупки.

За производството на мебели не се изисква ненужно мощен инструмент, но само ръчно няма да направи

За производството на мебели не се изисква ненужно мощен инструмент, но само ръчно няма да направи

За довършителни работи се използва шлайфмашина - ротационна, вибрационна или лентова шлайфмашина. За шлайфане на дървената повърхност се получава шкурка с различна зърнеста структура. Отвертката ще замени обикновената отвертка, бързо завъртете отвертката. Те могат да се използват и като свредло за пробиване на монтажни отвори. Ако няма режещ инструмент за изрязване на жлеба, първо пробийте два отвора, след което ги съединете с длето. И тук отвертка е полезна като тренировка.

В допълнение към електрическите инструменти ще са необходими някои инструменти. Тя трябва да бъде снабдена със скоби с различни дължини, за да се осигури надеждно свързване на части към лепилото. Също така са необходими прости инструменти: квадрат, лента, владетел, чук, клещи и други, които винаги ще се намерят в мъжкото домакинство.

Основните части са името и целта

Когато подготвяте стол, трябва да изберете подходящ рисунък или да го рисувате сами. Завършеният чертеж може леко да се промени чрез намаляване или увеличаване на размерите. На самостоятелно изработена скица трябва да поставите всички размери. Освен това, чертайте отделни елементи, показващи размерите. Трябва да знаете имената на частите, тяхната цел, така че да няма объркване, когато трябва да използвате ръководството за производство.

Завършени части за производство на дървени столове

Завършени части за производство на дървени столове

Стандартният дизайн на рамковия стол се състои от следните елементи:

  • предни и задни крака;
  • странични колони с гръб;
  • цар и седалище;
  • pronozhek.

На страничните основи е закрепена гръб на стола, който ги свързва. Често страничните стълбове изпълняват като едни със задните крака, сякаш те продължават. Кралете образуват рамката на фотьойла, седалката се поставя върху тях. Те се свързват с предните и задните крака или страничните основи. Под или в средата на краката са установени стъпки. Те дават на продукта стабилност, издръжливост. Те са поставени отпред, отзад, отстрани или отстрани, в зависимост от характеристиките на продукта. Подлакътници са задължителен елемент. Понякога, за да добавите допълнителна якост към ъглите на рамката отвътре, са инсталирани бисквити. Те могат да бъдат дървени или от метални ъгли.

На скицата на стола са посочени размерите на частите, предназначени за свързване: шипове с канали, дупки, дюбели.

Отделни елементи - рязане, изработка

Най-важната част от стола е задните крака. Ако не можете сами да изчертаете детайл, използвайте като шаблон всички задни крака от стар стол, дори от стол. Ако имате подаръка на художник, да го нарисувате с дебела хартия или картон, изрежете шаблона. Ние го прилагаме към материала и го кръжим с молив.

На детайла маркираме жлебовете на иго, раменете на подлакътника и облегалката. Най-често използваната фиксация е зъбен канал, който се извършва с длето или, по-добре, с нож. Ние изрязваме с малка толерантност, а след това да дадем идеален вид с ренде или маршрутизатор. На завършените крака маркирайте и изберете жлебове за страничните прагове на същата височина, както и за задната.

След това ще направим най-простата част - седалката. Използваме лист шперплат с дебелина 18 мм. На късата страна на седалката, правим изрези под страничните основи. Краищата и правият ъгъл са закръглени. Ние правим предния и задния каргас. Във всеки цар изрязваме тръни, които трябва да бъдат изпробвани по жлебовете на краката, за да се утегнат. Страничните полка са направени като гръб.

Елементи за рязане на фотьойл от шперплат

Елементи за рязане на фотьойл от шперплат

Направихме облегалка - две къдрави напречни греди. Ние отбелязваме, изрязваме тръни по тях. Spin може да се направи с вдлъбнатина за удобна поддръжка на гърба. Ние правим zapily, а след това избираме допълнително дърво с длето. Трябва да се каже, че е трудно да се направи идеален вдлъбнат гръб, така че ако не сте сигурни, че можете сами да се справите със задачата, спрете на версията с прав гръб.

За предните крака използваме едно парче дърво или залепена детайлност. В краката правим жлеб, за да фиксираме пръчките и челото отгоре за напречната част на подлакътника. За красота ние ги изпълняваме стеснени: почти от самия връх или на няколко сантиметра в дъното. Височината на краката трябва да бъде изравнена, така че столът да е стабилен.

Ние правим превръзката, от която столът ще стане по-стабилен и надежден. Изрязваме тръни на моста. Нанесете детайла върху краката, маркирайте жлебовете. Ние правим напречна греда за подлакътника с жлеб в предната част и шип на гърба. Изчертайте подложката на шаблона, изрежете.

Препоръчва се всички сдвоени части, като предни и задни крака, подлакътници, да се режат заедно, като се залепят заготовките със скоби.

За производството на части използваме плоскости с необходимата широчина и дебелина. Ако дървесината не е достатъчно дебела, можете да лепите детайлите и след това да ги сложите на необходимия размер. За рязане е по-добре да използвате електрическа мозайка, с която можете да изрежете плавно всички елементи.

Assembly - правим мебели надеждни и красиви

След като сте изчерпали, смилате всички детайли, продължете сглобяването на стола. По дървесното лепило събираме облегалката. Неговите напречни греди се вкарват в жлебовете на страничните основи и също така инсталират задния крал. Стягаме структурата със скоби, очакваме лепилото да изсъхне напълно. Предният крал е положен в жлебовете на предните крака по същия начин, оставяйки притиснатите структури.

За по-голяма надеждност на продукта върху лепилото, ние допълнително закрепваме винтове за самобръсначка. Пробийте монтажните отвори на ⅔ от диаметъра на винтовете. Дупките са проектирани така, че винтовете да влизат точно на място и да не се разделят на дървото. Пробийте по-голям диаметър, който потваме под шапките на самобръчкови винтове. След инсталацията можете да ги скриете под замазката на дървото.

Процесът на сглобяване на дървен стол

Процесът на сглобяване на дървен стол

Залепваме предната и задната част на стола заедно със страничните прагове и напречната греда на подлакътници. Те са инсталирани в предвидените канали, завинтете винтовете. На напречната греда монтираме подлакътници с винтове. Използваме винтовете за закрепване с пот, за да скрием главите. Монтирайте седалката, като завиете винтовете. Вместо шперплат, можете да използвате отделни дъски. Дизайнът е почти готов, остава да изчака, докато лепилото изсъхне.

Тапицерията - последният етап от довършителните работи

По принцип столът вече е готов, той може да бъде използван. Остава да се смила повърхността добре, лак. Но е възможно и друго решение - мек стол. Вместо дърво на гърба можете да нанесете текстилни ремъци, които се закрепват първо със скобата в хоризонтална посока, а след това вертикално. Дори по-удобно ще бъде стол, ако добавите ремъци към страничните стени и подлакътниците отвътре.

Текстилна тапицерия на дървени мебели

Текстилна тапицерия на дървени мебели

Първо тръгваме към тапицерията на седалката. Изрежете парче дебел дебел мебелен каучук от пяна в размера на седалката. Размерите могат да бъдат по-големи, за да не се притеснявате с мигане и отваряне, само тогава ще трябва да отрежете излишъка. Нанасяме лепило върху шперплата, само на няколко места, така че да не се движи от мястото, когато започнем да го тапизираме. Ние държим 15 минути залепена гума от пяна, за да вземете лепилото. На върха се поставя тънка пяна с дебелина около три сантиметра. На периметъра е по-голяма от дебелината на долния слой пяна гума.

Взимаме парче тънък, но силен плат за груба тапицерия. Тази кърпа трябва да бъде увита в ролка, като се фиксират ръбовете й отдолу върху рамката със скоби от телбод. Основното тук е да разтегнете тъканта добре като барабан. Протегнете равномерно във всички посоки. На места, където седалката е закрепена към гърба, правим разрез на тъканта. По-удобно е да работите с асистент, за да се простирате равномерно. Не е изключено, че на някакво място ще стане по-силно. Вземете тънка отвертка, издърпайте скобата, регулирайте тапицерията и отново стаплер. Излишните тъкани са отрязани.

На следващия етап поклащаме облегалката декоративна тъкан. Изработваме шаблон, изрязваме детайла и правим резерв от 2-3 см. Ние го правим добре, нанасяме го на гърба, разтягаме го и го закрепваме със скоби. Прекомерният материал се отрязва, ръбовете се намазват с PVA. Отпред покриваме задния капак. Използваме синтепон и вретище, издълбани по образец. Нанесете на гърба първия синтпон, след това нагънете, разтегнете и пресушете.

Освен това тапицираме гръб, седалка, странични стени и подлакътници с декоративна тъкан. На страничната стена с подлакътници ние фиксираме гума от пяна, премахваме излишните, отгоре върху аерозолното лепило, закрепваме синтпон. Първо желязото с желязо. Използваме техники, известни с грубата тапицерия. За първи път наранихме само гърба и седалката. За странични стени с подлакътник използваме отделно парче. Текстилните каишки, ако се използват отзад и отстрани, ние фиксираме със скоби, скриваме краищата под кожата.

Тапицерията с шаблон е поставена по такъв начин, че снимките в гънките да не се припокриват.

Не са дадени размери за производството на стола. Изчислете рамката не е трудна, можете да вземете като база всеки наличен стол. Що се отнася до тапицерията, първият стол може да се окаже експериментален, но ако искате да направите повече от същите модели, пробата ще бъде готова. Следните столове, без съмнение, ще бъдат по-добри.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите магазин за дамски дрехи, за да увеличите ефективността на продажбитеКак да направите магазин за дамски дрехи, за да увеличите ефективността на продажбите
Как правилно да оборудвате апартамента си, няколко съветаКак правилно да оборудвате апартамента си, няколко съвета
Защо пластмасови прозорци са толкова популярни и техните предимства?Защо пластмасови прозорци са толкова популярни и техните предимства?
Цвят в апартаментаЦвят в апартамента
Как да изберем добър диванКак да изберем добър диван
Как да изберем опъвам таван?Как да изберем опъвам таван?
Избиране на легло за спалняИзбиране на легло за спалня
Как да изберем удобен кухненски стол?Как да изберем удобен кухненски стол?
Елитни мебели скъпо или високо качество?Елитни мебели скъпо или високо качество?
Разнообразие от мека мебелРазнообразие от мека мебел
» » Фотьойл със собствени ръце, рязане, производство на детайли и монтаж
© 2021 BggeHat.com