Как да изберем и подредим правилно плочките за баня

Банята е с плочки

Плочките в банята отдавна не са нищо особено. Разнообразието от цветове, размери, форми, както и производствени методи (пресоване, екструдиране, леене) позволява на производителите да създават всички нови проби от плочки. В края на краищата този термин се отнася до всички материали, направени от глина с различни добавки.

Керамичните плочки, наречени керамични гранит, заслужават специално внимание. Благодарение на техническите си характеристики, той е отличен материал за полагане на пода във всяка стая.

Изберете материал за баня

Керамичните плочки могат да бъдат:

  • остъклени и неглазирани;
  • с модел и без него, релефно и гладко;
  • квадратни, правоъгълни, brusochkami и стилизирани, например под паркет от паркет и ламинат;
  • под и стена.

Всичко се различава от метода на производство.

Видове плочки

Асортимент от плочки

Видове плочки

Всичките видове плочки, поставени в бани и бани, могат да бъдат разделени на няколко групи:

  • Камини.
  • Кото.
  • Terralya и др.

Специално място е керамичният гранит, който може да бъде категоризиран само като плочки. По-скоро се отнася до керамични плочки, тъй като структурата на този материал е по-скоро като много силен камък - гранит, в чест на който получава своето име.

Керамичният гранит също се произвежда от глина. Само тя трябва да съдържа много желязо. Крайният продукт - много силни плочки, равномерни по цялата дебелина. Те не абсорбират влагата, а за подовете сортовете се произвеждат със специално нехлъзгащо покритие.

Плочките, използвани в банята, трябва да имат висока устойчивост на влага. Ето защо, отличен, макар и скъп материал за довършване на пода, може да бъде порцеланови каменинови изделия. Но освен това, се допуска използването на други видове керамика, които се различават по начина, по който са направени.

майолика

Видове плочки за баня

Маджолика стил плочки

Материалът има двойно изпичане, тъмна основа, защото е направен от червена глина и има достатъчно висока абсорбция на вода. Ето защо, използвайте такава плочка в банята, където има голяма вероятност за навлизане на вода, както и дългото й излагане на материала, не си заслужава. 

Въпреки, че тези плочки се извършват в различни техники за боядисване и винаги е обхваната от непрозрачен глазура, по-добре е да ги използват за стените, които не са в контакт с вода.

Кото

Този материал също се подлага на двойно изпичане. Шамотна глина се добавя към неговия състав, така че е много издръжлива и устойчива на високи температури.

Предната част на плочките е украсена с шарка и покрита с глазура. Процентът на абсорбцията на водата е по-нисък от този на маолина, така че тази плочка е подходяща за облицовка на стените в банята.

Terral

Произвежда се от висококачествени сортове бяла глина, така че е много по-скъпо от маолика и котто.

Такава плочка преминава и с двойно изпичане. Тя е украсена с различни модели и е покрита с прозрачна глазура. Тази плочка е с бяла основа и изглежда много добре в банята.

Материални размери

плочка

Размери на плочките

Както плочките, така и стените, използвани в бани и бани, могат да бъдат с различни размери и форми, а не винаги правилните. Това ви позволява да създавате уникални и понякога неочаквани интериори. Стандартните форми са квадрат, правоъгълник и глиган 12 × 36.5 см. Минималната дължина на страната на квадрата е 5 сантиметра, стандартът е 20 или повече. Нестандартен размер брои дължината на страната на метър или повече.

Колекции от миниатюрни плочки са предназначени за полагане на мозаечни картини. Също така с тях е удобно да се работи в малки помещения, където има много ъгли и изпъкналости. За самостоятелна работа такава плочка е малко вероятно да се побере, тъй като се изисква висока точност при полагането й. В края на краищата, ако шевовете са неравномерни, цялата картина ще бъде развалена. Нестандартни форми на плочки - триъгълни и под формата на неправилни полигони - позволяват създаване на необичайни снимки в банята. С тяхна помощ дизайнерите постигат определени решения в интериора.

Обърнете специално внимание на дебелината на плочките, когато избирате материала. Стенните и подови колекции значително се различават по този параметър.

Запомнете - колкото по-дебели са плочките, толкова по-добре издържат вертикални товари.

Не е целесъобразно да се използва материал от стенен тип като подови настилки заради икономичността. Вероятно, за да се спука по динамичен или статичен товар в този материал изобилстват, както скоро повтори ремонт - това е загуба на усилия, време и пари.

Банята е с плочки

Подови плочки



Използването на подови плочки по стените в банята също е непрактично. Той тежи повече, а при натрупването му ще трябва да спазва специална технология. Също така, теглото на облицовката се увеличава, съответно лепилото за плочки се използва повече. В допълнение, подовият материал е по-скъп, а силата на стените в този случай ще има повишени изисквания. Малко вероятно е гипсовите мазилки, които често се използват като основа за облицовка на стени, да издържат на теглото на подовите плочки.

Стандартната дебелина на стените е в диапазона от 0.4-0.9 сантиметра. Етаж - в диапазона от 0.8-1.6 сантиметра. При порцеланови камъни тези цифри са много по-широки - от 0,7 до 3 сантиметра. Колкото по-дебели са плочките, особено порцелановите плочки, толкова по-висока е цената. Ето защо, при изчисляване на материалите, този компонент трябва да се вземе предвид. При избора на плочки в банята, предпочитайте продукти с дебелина от 1-1.4 см. Отличен вариант в този случай - порцеланови изделия. Подобен параметър тук ще има малко по-малки показатели - от 0,8 до 1,2 см.

Полагане на плочки

Всеки завършващ слой изисква в идеалния случай равна или почти плоска основа, било то стени или под. Народните занаятчии намират начини да заобиколят това правило и дори да постигнат добър визуален резултат. Тези покрития обаче не се различават по отношение на издръжливостта.

Отстраняване на старото покритие и подготовка на основата

Подготовката на всяка основа е да го почистите напълно от предишното покритие. Ако има стени, почистваме старата боя, изваждаме напълно плочките или тапетите. Ако този етаж, след това демонтиране на дъски, паркет или ламинат.

Подравняване на пода

Подготовка на пода за плочки

Над старата плочка е допустимо да се постави подобно покритие върху пода отново, но не и по стените. Това изисква подготовката на субстрата чрез използване на саморазливна циментова смес. Във всеки случай е много по-лесно, отколкото разглобяването на старата плочка.

След като повърхността бъде почистена от предишното покритие, за откриване на нередности е необходимо лазерно или водно ниво. Стените преди това трябва да бъдат почистени от кухини между гипсовия слой и основата от тухли / бетон. Ако се намерят такива, лошо залепващата мазилка се свали и празнината е запечатана с работен разтвор.

Не забравяйте, че се нуждае от време за замразяване. По-нататъшната работа може да се извърши само след като разтворът напълно изсъхне.

Следващата стъпка е почистването на повърхността от прах, мръсотия и възможни петна от грес. След това можете да ходите на пода с прахосмукачка (за предпочитане с препарат) и да оставяте субстрата да изсъхне. Стените могат също да се избърсват с влажна кърпа и да се изсушат.

Подравнете основата

За да се подобри адхезията на адхезивните състави към субстрата, стените и подът се импрегнират със специални грундове. За един ден всичко изсъхва и тогава можете да започнете работа.

При стенните плочки не се изисква идеална гладкост на основата. Важно е разликата в нивото да не надвишава 2-3 мм, а останалата част се изравнява с помощта на лепилен състав. В допълнение, плочките по стените не изпитват високи вертикални натоварвания.

Подът е подложен на по-високи изисквания, като се има предвид, че върху него ще бъдат приложени значителни вертикални натоварвания. Но дори там са възможни минимални разлики в нивото в рамките на същите ограничения, както на стените.

Най-добре е да се изравнят бетонните основи с циментови саморазливни смеси. Но за да изсъхне такъв етаж няма да бъде един или два дни, което значително удължава процеса на ремонт.

Защо ми трябва верига?

Полагане според схемата

Разположение на плочките

Когато базата е подготвена, можете да продължите с по-нататъшната работа. Предварително се изисква да се изготви на хартия схема за полагане на елементите на облицовката - ще се придържате към нея в работата. Това е особено важно, ако трябва да работите с плочки, украсени с релефни удари или сложен модел, както и при използване на допълнителни елементи - бордюри или плочки с малки размери (мозайка).

Ако се използва монохромен материал за работа, рисунката няма да се намеси, тъй като тя ще отразява броя на непълните плочки. Изчислението на необходимия материал е направено съгласно чертежа. Като знаете общия брой плочки, можете да изчислите колко пакета от плочки ще трябва да купите.

Не забравяйте, че плочките от различни партии могат да се различават значително по цвят, въпреки че те ще имат една и съща маркировка. Затова се опитайте да закупите материала с марж, така че в случай на недостиг, не е нужно да търсите плочки, които са точно еднакви в цвят и сянка.

За да не се повредят плочките при рязане, е хубаво да имате професионален резачка за плочки. Този инструмент, за разлика от традиционния нож за диамантени стъкла, може да сведе до минимум броя дефектни плочки и да направи съкращенията перфектно равномерни.

Как да натрупате материала?

Има няколко начина за полагане на керамични плочки:

  • директно;
  • vperevyazku;
  • диагонал.
Полагане по диагонал

Технология на полагане на плочки на пода

За самостоятелната заетост най-удобният начин е чрез обвързване. В този случай консумацията на керемиди ще бъде минимална. Рязането може да се изисква само по дължината или ширината на продукта, докато изрязаните парчета могат да бъдат прикрепени някъде другаде, невидими на пръв поглед.

Поставянето на диагонално визуално увеличава стаята, но е трудно за човек, който ще направи ремонт за първи път. Освен това, потреблението на керемиди с този метод се увеличава до 30-40 от прогнозираното количество облицовъчен материал.

Ако ви е необходимо визуално да увеличите стаята на малка баня, използвайте като подови настилки, покриващи големи плочи от порцеланови каменинови изделия. Ако размерите на стаите не надвишават 4 м2 (2 х 2 м), ще ви трябват само 4 квадратни плочки със страна от 1 м.

Този избор обаче е по избор. Работата самостоятелно с големи плочки е трудна, затова изберете материала, който е много по-лесен за поставяне. Размерите и плочките, както и порцелановите каменинови изделия, са разнообразни и можете да избирате всяка от тях според размера на стаята и нейния дизайн.

заключение

Плочките в банята не са лукс, а необходимост. Модерни образци на материала не абсорбират вода, а мухълът не се образува на тяхната повърхност. Плочките се почистват лесно. За да се запази чистотата на стаята, банята, за да избършете плочките с достатъчно влага на дневна база, а след това със суха кърпа, а веднъж седмично да се измие специални средства. С такава грижа плочки за дълго време ще ви моля с красотата си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Не преминава мода за керамични плочкиНе преминава мода за керамични плочки
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични плочки, направени в РусияКерамични плочки, направени в Русия
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
» » Как да изберем и подредим правилно плочките за баня
© 2021 BggeHat.com