Ставни по прозорците на къщата

Щори са атрибут на традиционната архитектура на много страни. Споменаването им може да се намери в народното изкуство, както и в различни илюстрации. По-рано те се разпространяваха поради факта, че качеството на прозорците от онези времена остави много да бъде желано. Прозоречните отвори бяха затворени с единично или двойно стъкло с дървени греди. За да се спаси от студа, особено през нощта или зимата, такива структури не можаха. Засега затварящите устройства обикновено играят декоративна или защитна роля. Особено популярни са щорите на прозорците до дачата, защото този атрибут дава на къщата традиционен вид.

Видовете завеси просто не могат да бъдат отчетени.

Този детайл е използван в много страни от Европа и Азия и подходът към тяхното производство е навсякъде различен. Това е просто невъзможно да се каже за всички тях, така че ще вземем предвид само най-често срещаните в нашата страна.

Видове затвори по тип конструкция

Окачени (люлеещи се) капаци

Окачени (люлеещи се) капаци

Такива дизайни са най-често срещаните и добре познати. Те представляват едно платно, което по своята същност е лист. Прикрепен е към пантите до прозореца. Затворите могат да бъдат дву- и еднолицеви.
Характеристики:
- Затворите са заключени към ключалката отстрани на стаята и на първо място изпълняват защитна функция.
- За по-лесна работа, струва си да инсталирате подобни продукти само на прозорци, които се отварят отвътре. В противен случай ще е невъзможно да затворите защитните елементи отстрани на стаята.
- Ако изолирате едната страна на платното, можете да постигнете отлична термична защита на прозореца.

Леки (подвижни) капаци

Този дизайн се използва предимно за летни къщи. Полезно е да се предпазвате от "неканени гости" в момент, когато няма да сте вкъщи. Сменяемите конструкции са много удобни за района, където често се раздуват силни ветрове, има възможни наводнения, но използването на обикновени капаци е неудобно или просто не се вписват в дизайна. Това означава, че в критична ситуация затворите се поставят на прозорците и през останалото време те просто могат да се съхраняват в килера.
Характеристики:
- Този дизайн може да бъде инсталиран на абсолютно всички прозорци.
- Продуктът може да бъде фиксиран към самонарезни винтове или дюбели, както отстрани на улицата, така и отстрани на помещението.
- На фасадата трябва да се осигурят предварително отвори за закрепване.

Този тип строителство е най-евтиният и достъпен. Ако искате, можете дори да ги направите сами.

щори

щори



По-често те се отнасят до категорията на щорите. Те са острие с ламели (плочи), които са затворени под формата на ролка. По принцип за защита на таваните се използват ролетни щори.
Характеристики:
- За да инсталирате този тип строителство изисква доста сложен механизъм.
- Те могат да бъдат както механични, така и електронни.
- Такива щори на прозорците до дача са особено удобни, ако къщата се използва доста често, а не само през лятото.
- Ролетните щори са най-удобни и лесни за употреба.
- Острието е направено само от метал.
- Ролетните щори могат да бъдат отлична алтернатива на металните решетки не само в страната, но и в градския апартамент.

В допълнение, затварящите устройства могат да бъдат глухи (съставени от едно платно) и през (напомнящи навън на щорите).

Видове затвори в зависимост от материала

Дървени щори

Продуктите от дърво са по-евтини. Като цяло те изпълняват функцията за защита от вятър и дъжд. Те могат да украсяват и фасадата на сградата. Почти е невъзможно да се предпази къща от нарушители с такова устройство. Животът на дървените продукти е силно ограничен, тъй като дървото се страхува от влага.

Железни щори

Най-практичните и издръжливи модели са направени от стомана или нейната сплав. Те не се страхуват от атмосферни товари. Единствените недостатъци на тази система могат да се нарекат нейната чувствителност към корозия, както и силен шум от дъжд или градушка.

Пластмасови капаци

PVC конструкцията е уязвима на различни товари и се използва само като орнамент или допълнителна топлинна защита.

Как да изберем щори за вили?

Дървени щори Трябва да изберете затвори въз основа на целта, за която искате да ги инсталирате.
Декоративни капаци са монтирани, за да украсят къщата. Освен това те могат да предпазват прозорците от дъжд или градушка, но не са в състояние да се предпазят от крадци. По принцип тези дизайни са изработени от дърво, защото в този случай можете да направите сложна и красива рисунка както извън, така и вътре в платното.

Защитните капаци са изработени от метал. Те могат да се люлеят и да се свалят, но най-практичното решение ще бъдат ролетни щори. Изборът на защитна структура на първо място, трябва да обърнете внимание на дебелината на метала. Ако той е по-малък от 1-2 мм, такива щори не само няма да осигурят жилището, но могат да бъдат и огънати от градушка или силен дъжд.
Оптималната дебелина на острието е 2,5 мм. Такива капаци могат да издържат на най-силните механични натоварвания.
Фитингите във всеки случай трябва да бъдат направени от метал, както и декоративни и защитни пластмасови вложки. Те предпазват фитингите от корозия и значително увеличават живота на фитингите.
Прозоречните щори са основно ангажирани с производството на щори, както и с фирми, които произвеждат метални изделия. Освен това можете да изберете подходящ дизайн от продавачите на блайндове.
Цената зависи главно от материала и неговото потребление. В случай на дървени капаци, по-добре е да не изберете скъпи породи, най-добрите варианти ще бъдат платна от дъб. Те имат един от най-високите силни показатели.

Сменяемите капаци ще ви струват най-малко, защото за тяхната инсталация не е необходим сложен хардуер. На второ място има люлеещи се конструкции, а най-скъпите са ролетни щори.

Грижи за щори

Освен факта, че тъканта трябва да се мие периодично, ще трябва да смажете фитингите. Можете да направите това с обикновеното масло, но ако имате технически смеси за смазване на метала, е по-добре да ги използвате.
Ако има драскотини върху метални щори, струва си да актуализирате слоя боя. В противен случай от това място може да започне корозия на цялото.
Дървени щори са по-причудливи в грижите. Веднъж на няколко години, те трябва да бъдат обработени с хидроизолационни материали и отново лакирани.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Щори дават уют на балкона с плъзгащи се прозорци!Щори дават уют на балкона с плъзгащи се прозорци!
Щори за прозорциЩори за прозорци
Железни щори на прозорци за лятна резиденцияЖелезни щори на прозорци за лятна резиденция
Метални щори на прозорци за лятна резиденцияМетални щори на прозорци за лятна резиденция
Алуминиеви щори на пластмасови прозорциАлуминиеви щори на пластмасови прозорци
Вертикалните пластмасови щори се поставят върху пластмасови прозорциВертикалните пластмасови щори се поставят върху пластмасови прозорци
Дървени завеси перфектно украсяват прозорците на къщатаДървени завеси перфектно украсяват прозорците на къщата
Как да изберем решетки, изковавани на прозорци?Как да изберем решетки, изковавани на прозорци?
Пластмасови щори на прозорци за лятна резиденцияПластмасови щори на прозорци за лятна резиденция
Скици на решетки на прозорциСкици на решетки на прозорци
» » Ставни по прозорците на къщата
© 2021 BggeHat.com