Замазка за прозорци как да се направи и приложи

Дървените прозорци изискват по-внимателна грижа от пластмасовите. Специално внимание трябва да се обърне на запечатването на стъклото, което се постига чрез използването на шпакловка. Пазарът на строителни материали предлага огромен избор от специални инструменти, които ще защитят прозорците на вашата къща и също така ще имат положително въздействие върху качеството на звукоизолацията и топлоизолацията. В статията ще ви кажа какви са популярните рецепти за приготвяне на шпакловки у дома, както и как да го приложите правилно към рамката на прозореца.

Прозорец замазка - за какво е?

Замазката за прозорци е много важен елемент. Естествено, ако говорим за дървени конструкции. Използването на такова решение ви позволява да постигнете максимално ниво на запечатване, като фиксирате стъклото в желаното положение в рамката. В допълнение, дървените елементи имат свойството да променят под въздействието на външни фактори, например деформират или свиват, което води до появата на пукнатини. С помощта на шпакловка можете да се отървете от такива проблеми.

Трябва да се вземе предвид важният фактор, че всяка шпакловка, дори закупена в магазин, не принадлежи към категорията на дълготрайните стоки. След известно време тя става много крехка, започва да се разпада, креки. Трябва да се сменя от време на време, като напълно премахвате слоя, който е станал неизползваем, и го замествате с нов.

Замазката позволява максимално уплътняване на дървени прозорци

Замазката позволява максимално уплътняване на дървени прозорци

В повечето случаи шпакловката се прави на базата на ленено масло. Използват се и материали като ленено масло и нитроцелулоза. Стоките в магазините са опаковани в различни контейнери, в зависимост от тяхното състояние - суха смес или паста. Смесите се разреждат с вода до необходимата консистенция и е много важно правилно да се съблюдават пропорциите, така че веществото да не стане неизползваемо преди датата на падежа. В случай на пасти, всичко е много по-лесно, можете веднага да го изтръгне и да го приложите върху дървена рамка.

При закупуване на прозорец за шпакловка се препоръчва да се обърне внимание на следните фактори, от които зависи експлоатационният живот на шпатлона, както и качеството на изпълнение на неговите непосредствени функции:

  • Нивото на сцепление трябва да е много високо, т.е. материалът трябва бързо и надеждно да хване рамката на прозореца.
  • Пастата трябва да е лесна за разтягане, да има висока пластичност, така че да не се разкъсва по време на напрежението.
  • Скоростта на сушене трябва да бъде достатъчно голяма, така че масата да не се разпростира върху рамката на прозореца. В никакъв случай не трябва да се появяват пукнатини или мехурчета, което може да окаже отрицателно влияние върху качеството на стъкленото уплътнение.
  • Пастата не трябва да реагира на висока влажност, но и на температурни промени.

Замазка за килими за Windows - популярни рецепти

Въпреки това, не само в магазина можете да получите шпакловка. Ако искате, можете винаги да го направите сами, особено, тъй като има повече от достатъчно рецепти за това. Съставките, като правило, най-обичайните, са у дома с всяко лице.

Съставките на първата рецепта, които дори експертите използват - ленено масло и креда. Кредата се раздробява до състояние на трохи. За да направите това е достатъчно просто, можете да го увиете в парцал и да го разкъсате с чук, или можете да го смилате с ренде. След това го разбъркайте с ленено масло.

Като алтернатива на маслото, е възможно да се използва ленено масло, тъй като и двете вещества имат приблизително сходни характеристики. Единствената разлика е появата на специфична миризма при прилагане на замазка върху дърво.



На този етап правилното съотношение е много важно. По този начин една част от маслото се внася в четири части на натрошена креда. С други думи, за осем супени лъжици прах от креда е необходимо да вземете две лъжици масло. След смесването ще получите пластична паста, която лесно може да се превърта в топка. Ако масата е много течна и течна, тогава трябва да добавите малко повече креда. По подразбиране шпакловка прозоречни от тебешир и масло приятен жълтеникав, но на етапа на смесване на съставките, можете да добавите течната боя или сух тонер за постигане на желания цвят, за да съвпада с цвета на дървената рамка.

Във втората рецепта правим шпакловки от брашно и пясък. Експертите не препоръчват да се даде предпочитание на този състав, тъй като той не е толкова пластмасов, колкото другите. Вземаме абсолютно същото количество съставки и смесете с вода. Обърнете внимание на пясъка - той трябва да е фин зърно, по-скоро като прах. В противен случай, готовото вещество ще бъде още по-малко пластично.

За третата рецепта ще ви трябва отново ленено масло. Половин чаша масло се довежда до кипене. След това добавете половин чаша немаслено масло. Препоръчва се всички действия да се изпълняват в контейнер с голям капацитет, тъй като всички останали компоненти ще бъдат добавени към него. Получената смес от варено и неварено масло се смесва в продължение на няколко минути, след което се добавя сух варовик. В резултат на това, много светло бежово цвят. Но цветът може лесно да се промени. Например добавянето на прах от варовик в по-голямо количество позволява да се постигне бял нюанс. Ако добавите малко сажди, тогава сянката ще се появи по-тъмна. Добавете сажди, докато замазката е цветът, от който се нуждаете.

От смес от варено и необработено ленено масло и варовик, светло бежово оцветяване

От смес от варено и необработено ленено масло и варовик, светло бежово оцветяване

След като направите пастата, тя трябва да се приложи незабавно върху дървена рамка. Когато е изложен на въздух, той започва да се втвърдява. Можете да ограничите достъпа до въздуха, например, като преместите сместа в буркан с капак. В това състояние може да бъде до няколко часа, без да се променя структурата му.

Премахването на старата шпакловка и прилагането на нова - как е направено

Прозорчето замазка се прилага само след пълното отстраняване на старата замазка. За да се отървете от стария слой, трябва да използвате тесни метални шпатула. Трябва да направите всичко много внимателно, в противен случай може да повредите рамката или стъклото. Има малък трик - шпакловка може да се нагрее с конвенционална сушилня. Тя ще се смекчи, което ще я премахне много по-бързо и по-лесно.

Въпреки това, замазката за прозорци може да изсъхне, че дори и сешоар не може да се справи. Така че ви трябва длето на дърво. Отстранява сместа от рамката много по-добре, но изисква внимателна и точна работа, в противен случай стъклото може просто да се пръсне при прекомерно налягане. Когато се отстрани цялото замазка, ще е необходимо само вътрешните части на дървената конструкция да се шлайфат с шкурка. След това можете да пристъпите към нанасяне на нов слой шпакловка.

Направете това в следната последователност:

  1. 1. С помощта на нож за рязане поставяйте замазката в отвора, където е закрепена чашата.
  2. 2. След като облечете ръкавиците, внимателно натискайте сместа по целия ръб, за да запълнете всички пукнатини, дори най-малките.
  3. 3. Нанесете друг слой замазка, много по-тънък, равномерно го разпръсквайте по целия ръб на шпатула. Сега остава само да чакаме, докато всичко изсъхне.

Както може да се види, няма нищо трудно само по себе си да направи шпакловка за стъкло от импровизирани средства. Това ще увеличи изолацията на прозорците, както и ще предпази дървените елементи от въздействието на влагата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Основни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонтОсновни компоненти за пластмасови прозорци и техния ремонт
Монтаж и монтаж на прости дървени прозорциМонтаж и монтаж на прости дървени прозорци
Как да изберем прозорциКак да изберем прозорци
Дървени прозорциДървени прозорци
Основните предимства на дървени прозорциОсновните предимства на дървени прозорци
Какви са предимствата на пластмасовите прозорциКакви са предимствата на пластмасовите прозорци
Предимства на дървени прозорциПредимства на дървени прозорци
Избираме прозореца в детската спалняИзбираме прозореца в детската спалня
Дървени прозорци екология на животаДървени прозорци екология на живота
Характеристики на дървени прозорциХарактеристики на дървени прозорци
» » Замазка за прозорци как да се направи и приложи
© 2021 BggeHat.com