Планиране на къщи от икономична класа

Планиране на къщи от икономична класа

Обикновено в категорията жилища икономична класа включват жилища, които имат минимална цена на квадратен метър и малка жилищна площ. Често такива домове се третират като ваканционни жилища, домове за уикенда или втори дом. Проектът за такова жилище е търсен от млади семейства и хора с ниски доходи, които искат да подобрят жилищните си възможности.

къща икономична класа

Оформлението на два етажа на малка двуетажна вила на икономична класа

Те включват вили, които се намират в сравнително малка площ, най-често двуетажни къщи или къща с мансарда. Те позволяват максимално използване на наличната земя.

Как да направите бюджетен проект на малка къща

Въпреки очевидната простота, причинена от физически ограничения, един добър проект за изграждане на къща в икономична класа представлява много трудна задача. Постигането на баланс между противоречивите изисквания в условията на изключително ограничени териториални резерви изисква най-високото умение на архитекта и богат опит.

малка къща

Готов проект за малка къща с таванско помещение

Въпреки това, не винаги бюджетната къща е синоним на малка къща. Някои технологични решения и техники позволяват значително намаляване на разходите за строителство, като остават в доста голяма площ.

Такива решения включват инсталирането на винтова и сондажна основа, конструкцията на рамката, дървени огради и павирани стени и прегради. Така къщите от икономична класа, изработени от различни материали и различни технологии, могат да бъдат в една и съща ценова категория, но съществено се различават в жилищната зона.

Зониране на помещения

Всички къщи се състоят от помещения за различни цели. Зоното пространство предполага функционално асоцииране на области с общи характеристики. Например входният възел, коридорът и кухня-трапезарията се считат за "шумни" пространства с общ достъп.

зониране на помещения

Планирайте зониране на помещения в къщата

И спалните и офисът се наричат ​​"тихи" зони за отдих. Правилното зониране е най-важният резерв, особено подходящ в случай на недостиг на пространство. Хаотичното разполагане на помещения, обусловени от субективното мнение за целесъобразност, увеличава площта, необходима за преместване между зоните.

Преминаването към спалнята през кухнята и трапезарията значително намалява площта на общата стая, изисква запазване на необходимия проход.

Достъпът до офис пространство чрез ежедневното местоположение на наемателите води до същия резултат. В резултат на това ограничената площ на общото помещение се превръща в кръстопът между офис и спални, губи възможността да го използва по предназначение.

Правилното зониране означава, че всяка функционална област може да бъде достъпна чрез общ възел, който не нарушава планираното функциониране на помещенията. зониране у дома Изборът или поръчването на проект за бъдещ дом, човек трябва да обърне много внимание на разбирането на тези функции.

Комбиниране на функции

Къщата от икономическа класа изисква не само зониране, но и обединяване или функционално съчетаване на общи помещения. Например детската стая може да бъде разделена на зона за спане и стая за игри. Не е необходимо помещението да се счупи със стена. Същият резултат може да бъде постигнат чрез правилната конфигурация, поставянето на мебели или инсталирането на плъзгащи се огради.

По същия начин е възможно да комбинирате спалнята и офиса или работното място, банята и будоара.

комбинация от функции на помещения

Пример за оформление на помещения с припокриващи се функции

Коридорът или коридора е добре комбиниран със съблекалнята, която ви позволява да запишете други стаи от вградени или подови шкафове и рафтове.

Разположението на устройството в кухнята-трапезарията вече е запознат с архитектите и техните клиенти. В действителност, това е много удобно и ефективно решение за избягване на свързващите коридори устройство, евтин спаси района датират от отворената врата, сравнително голямо пространство дори и в малък апартамент. Планирането на къщи с икономична ниша с такова решение може да бъде приветствано само, тъй като улеснява организирането на трафика в апартамента и създава господстващо свързване на всички останали помещения.

Намаляване на нефункционалната област

Коридорите и коридорите са най-малко функционалните зони в жилището. Колкото по-дълго са те, толкова повече пространство се губи. Директна разточителност трябва да бъде направена от всякакви мъртви коридори, почиващи на една или две врати. Разработването или избора на проект, трябва да обърнете внимание на него.

Правилно организираният монтаж пред входовете на стаите трябва да представлява платформа, която е достатъчно просторна, за да не пречи на едновременното отваряне на вратите. Въпреки голямата ширина, такава платформа ще заема по-малко пространство от коридора и ще изпълнява по-добре своите функции.

Един от парадоксите е желанието да се намали ширината на коридорите и проходите, когато е възможно. Всъщност това не трябва да се прави.

къща студио

Интериор на малка студия

Понякога е по-изгодно, напротив, да се увеличи ширината на прохода, да се оформи стенен шкаф или да се инсталират рафтове за временно съхранение на нещата.


Какъв тип помещения трябва да има в тази къща



Какво трябва да се предвиди в такава къща? На първо място, разбира се, необходимия минимум на помещения - кухня или кухня-трапезария, спални, баня, баня. Ако няма централно отопление, е необходимо да се осигури настаняване в къща или прилежащо котелно помещение. Помощните помещения се поставят и планират по желание - включват съблекалня, складово помещение и др.

Планиране на къщи от икономична класа

Пример за планиране на малка едноетажна къща с икономичен клас размер 6х6

Тъй като площта на къща икономична класа обикновено не надвишава 150 квадратни метра. м., трябва да се обърне особено внимание на местоположението на помещенията и зонирането. Възможно е да се осигури и сутерен, където можете да свалите помощни помещения и котелно помещение или сутерен. На първия етаж, като правило, са разположени - входно антре, кухня или кухня-трапезария, хол, баня с вана.

Един или два етажа

избора едноетажна къща, Необходимо е да се реши коя опция е за предпочитане. Двуетажна къща на пръв поглед изглежда по-изгодно от едноетажна къща. Тя има по-малко пространство за строеж, по-малко разходи за основи и покриви.

Всъщност това не винаги е така. Двуетажна къща ще изисква изграждането на стълбище, което да се движи между етажите. С ограничена площ от първия етаж това води до критично влошаване на решенията за планиране.

вила

Пример за функционално оформление на едноетажна къща

Общата площ на входния възел, една стълба, на минимален набор от графики и хигиенни съоръжения заедно с необходимите проходите и коридорите, на практика би равна на площта на пода. Най-вероятно в къща в икономична класа, първият етаж ще бъде напълно неподходящ за дълъг престой.

Обикновено дизайнерите се опитват да намалят ширината на стълбите, да увеличат височината си, да изоставят обектите и да дадат на стълбището възможно най-стръмен ъгъл. Това е много лош изход, по-точно неговата имитация. Да живееш с такава стълба би било болезнено неудобно. Трудно е да се използва. В резултат на това относително голяма свободна площ от втория етаж няма да бъде търсена, а на приземния етаж ще има непрекъснат шум и сумрак.

Спомагателни и сервизни помещения

Спасяването на площта на спомагателните съоръжения изглежда очевидно. Бюджетен начин за увеличаване на други области.

планиране на спомагателни съоръжения

Планиране на тавана и първия етаж на къщата с допълнителни съоръжения

Въпреки това е необходимо с голямо внимание да се намали необходимото пространство. С централно отопление е необходимо да се постави котел в къщата. Намаляването на площта му ще влоши условията за поддръжка и ремонт. Но когато се заменя твърдото гориво с течност или газ, необходимостта от запазване на маржът на горивото изчезва. Този начин на намаляване на площта не пречи на удобството за използване на стаята.

Дизайнът на гардеробна, затворени рафтове или шкафове ще позволи да се освободи място в жилищния район. При разработването на проектоплан е целесъобразно да се предвиди предварително настаняването им.

къща с гардероб

Проект и оформление на къщата с гардеробна

Вместо да заемат място в помещението за съхранение на предмети на несъществени, могат да бъдат в състояние да обособяването кът между котелното помещение и санитарен възел, в който да се организира дрешник.

Един от начините да се спести място е да се комбинират банята и тоалетната. В този брой е трудно да се препоръча нещо. Но е необходимо да се вземе под внимание факта, че площта се увеличава не само поради липсата на стените, но и поради изчезването на една от вратите, която изисква само откриването му за един квадратен метър.

Какво е по-добре да поставите на втория етаж

Ако обичате да приемате гости често, тогава трябва да се замислите върху разположението на стаята за гости или в къщата има хора в напреднала възраст, които трудно се изкачват по стълбите, в спалнята. Можете да осигурите втори изход към верандата, ако погледнете, че ще получите летен хол.

На втория етаж са най-често спални, учебна зала, детска стая, бани. Това е зона за отдих. Ако няма достатъчно място, но е необходима стая за работа, възможно е да се осигури тавански етаж, който да бъде "бизнес", и да се подготви творческа работилница, библиотека. Никой няма да се намеси.

Общи грешки

Дизайнерите често правят досадни грешки. Разработването на план у дома, те са склонни да се приспособяват към вкусовете на клиентите, като пренебрегват принципите на дизайна.

къща оформление

Оформлението на едноетажна къща с малки размери

Вместо компетентното зониране, опитайте да впечатлите няколко големи стаи, които трябва да показват успешно решение за планиране. В основата на необходимостта от поставяне на функционалност. Тя се определя от състава на семейството и предполагаемия начин на забавление в дома. Без да са запознати с тези условия, проектът е общ аргумент, който не е обвързан със специфични нужди.

Често в сградата на икономическата класа, те се опитват да използват елементи на планиране или атрибути, които са напълно неподходящи за тях.

Разбира се, много мечтаят за камина в хола. Но не се занимавайте с клиента, като изхвърляте това ненужно, като цяло, в ограничена стая. Все пак, по-важно е удобно да поставите маса за хранене или диван за почивка, вместо да се опитвате да придадете елементи на привлекателна аристокрация на скромен разход на жилища.

икономическа къща

Проектиране и оформление на къща икономична класа

Няма почти никакъв успешен план за двуетажна или мансардна къща в икономична ниша. Със силно желание да получи втори етаж с нормален достъп до него, трябва да приемем факта, че това ще струва пари и да увеличи общата застроена площ най-малко петнадесет квадратни метра, движещи се у дома в друга ценова категория.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти на къщи 6x8 с таванско помещениеПроекти на къщи 6x8 с таванско помещение
Варианти на планиране на двуетажни къщи с гаражВарианти на планиране на двуетажни къщи с гараж
Едноетажни селски къщиЕдноетажни селски къщи
Проекти на къщи 11x12Проекти на къщи 11x12
Ваканционни вили или места за гости на вашия сайтВаканционни вили или места за гости на вашия сайт
Проекти и планиране на къщи за няколко семействаПроекти и планиране на къщи за няколко семейства
Оформлението на едноетажна къща 9x9Оформлението на едноетажна къща 9x9
Избираме апартамент в нова сградаИзбираме апартамент в нова сграда
Предимства на индивидуален проект у домаПредимства на индивидуален проект у дома
Оформлението на двуетажна къща е повече от 200 кв.м.Оформлението на двуетажна къща е повече от 200 кв.м.
» » Планиране на къщи от икономична класа
© 2021 BggeHat.com