Правилно оформление на детската градина

Правилно оформление на детската градина

Оформлението на детската градина, интернатното училище или комплекса трябва първо да съответства на хигиенните норми. Във всяка детска институция трябва да се осигури максимална безопасност за здравето и живота на децата. За естетическия дизайн на тези помещения съществуват норми, които трябва да се спазват. Детското заведение може да бъде уредено в специално изградена сграда или да бъде пренастроена нова сграда.

детска градина

Пример за типичен план за детска градина

Основни принципи на планирането

Основните цели на частната детска градина са образованието на децата, преподаването им на основни умения за живот в екип, комуникация, социално поведение. Основното предучилищно образование и подготовката за училище са още една важна задача на модерните детски центрове.

В допълнение, в класовете на детска градина може да се проведе в различни творчески кръгове. В тях, децата ще се научат да рисуват, извайват от глина, и така нататък. Н. Основното нещо, първоначално да се определят основните направления на работа на детската градина, гамата от услуги. Това ще ви помогне съставяне на план на сградата детска институция. В детската градина децата се отглеждат в различни възрастови групи.

план за детска градина

Планиране на детска градина с обозначение на помещенията

За всяка група е необходимо отделно пространство, в което децата да се ангажират с грижата си в основната програма, да се отпуснат, да общуват помежду си.

При планирането на детски градини или центрове трябва да има ясно отделяне на помещенията за деца и офис пространство.

Помещенията с различни цели (детски, административно-домакински, обслужващи, спомагателни и др.) Трябва да бъдат разположени отделно един от друг. Препоръчително е да се оборудват помещенията за почистване и поддръжка в отделна сграда. Цялата интериорна декорация на помещенията на детските центрове се извършва само от екологично чисти материали с високо качество. Освен това помещенията трябва да бъдат лесни за почистване. Всички повърхности трябва да бъдат направени здрави и лесно да се перат. Това ще предпази децата от случайни наранявания и разпространение на инфекция.

план за детска градина

Вариант на проекта и оформлението на детската градина

Почистването трябва да се извършва само с химични средства, разрешени за използване в детските стаи. Самонивелиране на сградата и съседен парцел план трябва да се основава на основната цел на институцията на детето.

Изисквания за хигиена и безопасност

Една детска градина или училище интернат трябва да се намира в жилищен район сред жилищни сгради. Строго е забранено оборудването на детски институции в близост до паркинги, пътни артерии, котелни или производствени съоръжения.

Основните санитарни и хигиенни норми предписват следното:

  1. В една група може да има не повече от 20 деца.
  2. Размерите на груповите стаи и стаи за активни професии са планирани в размер на 1,5 м² свободно пространство за 1 дете.
  3. Необходимият въздушен обем за 1 дете по време на събуждане варира от 4 до 6 м³.

    градински проект

    Готов проект за модерна детска градина

  4. За дневен или нощен сън необходимия въздушен обем се увеличава до 10-12 м³.
  5. За дрехи, трябва да оборудвате стенени закачалки или отделни шкафове.
  6. Размерите на тоалетната трябва да осигуряват достатъчно място за инсталиране на необходимия брой умивалници (средно - 1 мивка за 5-6 деца).
  7. В банята на плана, ако е планирано, е необходимо да постави 1 душа за 10 деца или 1 баня за 20 деца.
  8. Брой тоалетни чинии в банята на сградата се планира в размер на най-малко 1 тоалетна за 15 деца.

Основните и допълнителни помещения на детската градина

Основните помещения в сградите на детските градини са:

  • групови стаи;
  • обща стая;
  • службата на главата;
  • тоалетни;
  • салон;
  • умивални. умивалника детска градина

Условията за пълноценен сън могат да се създават в груповите зали. В този случай е по-добре да купите сгъваеми легла. За да съхранявате легла и легла, ще ви е необходим вграден гардероб или малка складова база. За малка детска градина (не повече от 30 деца) можете да организирате обща трапезария. За повече деца е по-удобно да се организира място за храна в група. Маси за хранене могат да се използват и за класове или игри на борда.

Медицинска служба с изолатор е задължителна за детските градини, където децата ще останат през целия ден или денонощно. Ако институцията работи в режим "кратък ден", можете да откажете от медицинския център. Достатъчно е да се сключи споразумение с близък поликлиник за предоставяне на медицинска помощ, ако е необходимо.

Групови и спални стаи

Груповите съоръжения на детската градина трябва да бъдат изолирани. Желателно е всяка стая в група да оборудва отделен вход от съседната територия. Можете да организирате общ вход за две или три групи от различни възрасти. Близо до общия вход е желателно да се оборудва съблекалнята за горно облекло и улични обувки.



Допускането на деца трябва да се извършва в отделна стая или в съблекалнята. Във втория случай е необходимо да се предвидят условия за разглеждане на деца. Влизането на родителите в груповите зали е нежелателно, за да се предпази от инфекция и да се поддържа чистотата на закрито.

В груповата стая трябва да се планира подреждането на достатъчен брой отвори за прозорци с необходимия размер. Това ще осигури добра вентилация, естествена светлина и достъп до ултравиолетови лъчи, през които помещението ще бъде изолирано.
спални
За предпочитане е да се уреди спалня на закрития, изолиран и остъклена тераса на сградата или веранда у дома. Можете да разпределите място за сън в основната стая на групата, като я разделите с плъзгащ се дял. За деца на възраст 5-6 години се допуска инсталиране на двуетажни легла. В горното корито е необходимо да се осигури защитен ръб.

Тоалетна и басейн

Съблекалнята прилепва към игралната зала. Желателно е да се предвиди малък разделителен коридор между тях. За бебета от размножителни групи се използват саксии. За по-големи деца, тоалетни чинии се поставят в отворени кабини. Размерите на автомобила са 80 на 80 см, височината на отделящата се стена е 120 см.
При изграждането на плувен басейн в сградата на детската градина е необходимо да се планира подреждането на душ, гардеробна и тоалетна.
басейн в детска градина
Необходимо е да се оборудва специална баня за обучение по плуване с площ от 3 до 7 м или малко по-голяма.

Планиране на детска градина в сгради с различни форми

Най-простата версия на планирането на малка детска градина в квадратна сграда се извършва съгласно следните принципи:

  • входната врата води към залата;
  • в залата има врати към кухнята, медицинската станция и офиса на главата;
  • от хранителната единица е необходим външен изход за доставка на продуктите;
  • коридорът от коридора води до груповите стаи (не повече от 4);
  • Груповите стаи са разположени около многофункционалната стая.

Допълнителни групови стаи са разположени на 2-ри етаж. В 3-етажна сграда на детската градина на последния етаж има само помощни помещения. В този случай, допълнителен оборудвана подпокривното пространство или таванско помещение. Тук можете да подредите килер. Планирането на разширена детска градина предполага наличието на централен коридор, преминаващ между крайните стени.

проект на детска градина

Проектиране и оформление на детска градина за 150 деца

Централният вход се намира по-близо до крайната стена. В близост се намира офисът на главата. По-надолу по коридора, от една страна има обратно стаи: съблекалня, кухня, лазарет, съблекалня за персонала, килер предмети и продукти. Над противоположната стена има многофункционална стая, обърната към коридора. По-нататък по коридора уреждате съоръжения за деца: .. И групови спални, тоалетни за момичета и момчета, тоалетна и т.н. В края на коридора, може да се изгради още една голяма зала за спорт, танци или активна игра.

Игрални и спортни площадки

За детска площадка за игри и спортни дейности е необходима достатъчна площ, за да се осигури комфорт и безопасност на децата. За всяка група от деца в предучилищна възраст (3 години), трябва да се оборудва детски площадки и разходки отделен детски на най-малко 150 квадратни метра.

спортна площадка

Пример за оборудване на спортно игрище в детска градина

За деца от по-възрастни групи (до 7 години) размерът на детската площадка се увеличава на 180 м².
За детската площадка е необходима защита срещу пряка слънчева светлина. Това се прави с помощта на сенници. За да украсят детската площадка, градинските фигури, игралните устройства, се използват зелени насаждения.

Всички елементи, използвани в подреждането на ландшафтния дизайн, трябва да бъдат направени от висококачествен и екологично чист материал. За зелените насаждения трябва да изберете безопасни растения: без тръни, отровни плодове и алергични вещества.

На всяко игрище е необходимо да се осигури специално място за учителя. То е поставено така, че цялото поле да се разглежда от учителя.
детска градина
Това ще помогне да се следи поведението на децата и да се предотвратят нежелани ситуации. От изграждането на детската градина до детските площадки е необходимо да се оборудват правите пътеки, асфалтирани или изложени със специална плочка. Пътеките до помещенията за поддръжка трябва да бъдат разположени отделно.

За спортни дейности на територията на детската градина е възможно да се обособи отделна спортна площадка с площ от приблизително 250 м². На него можете да поставите малка дълбочина на басейна, не по-голяма от половин метър и площ от около 30 квадратни метра. Децата от различни групи трябва да използват тези предмети в различно време според графика.

битови помещения

По Y, мокро помещение, студена стая за прясна съхранение на хранителни продукти за сухи товари и съхранение на дрехи и необходими неща в сградата на детската градина се помещава отделно. Ще ви е необходима и стая за сушене и гладене на легло и кухненско бельо. За тези стаи е необходим специален вход.

Разпореждане на територията

Територията на детската градина трябва да бъде защитена. Височината на оградата - най-малко 2 м. Необходимо е да се оборудват най-малко 2 входа: централен и спомагателен. Централният вход е за родители с деца и персонал. Допълнителен вход - за доставка на продукти, отстраняване на боклук и т.н. Тук се нуждаете от вход и място за паркиране на автомобили.

Входната врата трябва да бъде оборудвана с домофон. Те трябва да се отварят само при необходимост. Това ще предотврати проникването на непознати и бездомни животни в детската градина.

подреждане на градината

Проектът за завършване на територията на детска градина

Ако размерът на цялата територия позволява, можете да подредите жилищна площ. В близост до кухнята е желателно да се засаждат зеленчуци, плодове и ягодоплодни дървета и храсти. Всички помещения за външна помощ, подложка за сушене на дрехи и др., Трябва да бъдат разположени далеч от сградата на детска градина и детска площадка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Детска площадка в странатаДетска площадка в страната
Оформлението на детска стая за момичеОформлението на детска стая за момиче
Лампите детски таван избират правилноЛампите детски таван избират правилно
Екзотична Япония в ландшафтния дизайн на градинатаЕкзотична Япония в ландшафтния дизайн на градината
Интериор на разсадникИнтериор на разсадник
Имате ли нужда от английски за деца?Имате ли нужда от английски за деца?
Всички в МестаВсички в Места
Удобни детски легла в детските стаиУдобни детски легла в детските стаи
Как да украсят красива тераса и лоджия в апартаментаКак да украсят красива тераса и лоджия в апартамента
Как да оборудвате детска стая, където живеят няколко децаКак да оборудвате детска стая, където живеят няколко деца
» » Правилно оформление на детската градина
© 2021 BggeHat.com