Прахово покритие на метални изделия

Съвременните технологии за оцветяване на метални изделия се развиват бързо. Използването на течни бои постепенно избледнява на заден план и повечето производители на стоманени или алуминиеви конструкции все повече предпочитат прахообразните продукти. Използването им гарантира по-добро защитно покритие, което може да продължи дълго време.

Области на приложение на бои на прах

Праховите бои са сред високотехнологичните материали с уникални характеристики, които не са характерни за течните оцветители. Техният състав се състои от оцветяване на пигменти, катализатори и смоли, необходими за образуването на силен слой. Катализаторите играят ролята на състав на ускорител на втвърдяване. За разлика от течните аналози в прахообразните продукти, няма разтворител и ролята на дисперсионната среда се играе от въздуха. Това позволява да се намали тяхната токсичност и значително да се спести на продукцията им.

Праховото покритие надеждно предпазва от корозия

Праховото покритие надеждно предпазва от корозия

Методът на приложение на тези материали не е подходящ за никаква цел. Той намери приложение в случаите, когато е необходимо да се осигури надеждна защита срещу корозия. В някои случаи този метод ще ви помогне да увеличите електрическата изолация.

В индустрията използването на такива материали се използва за:

  • боядисване на ковани изделия, галванизирани и алуминиеви профили;
  • работа с медицинско и лабораторно оборудване;
  • Производство на мебели;
  • производство на домакински уреди;

Този метод често се използва и в производството на спортно оборудване. Често технологията за прилагане на такива средства се използва от известни производители на автомобили.

Предимства и недостатъци на съвременните технологии

Праховото покритие има много предимства. Първо, в резултат на работата се образува минимално количество отпадъци. Работата с прилагането на качествено оборудване е най-ефективна.

Второ, работата се извършва при най-добрите санитарни и хигиенни условия. Тази техника е екологична. Дори в рамките на специализирана пещ, която се използва за втвърдяване на боята, количеството на токсините не надвишава максимално допустимото ниво,

Боядисваните продукти са силно устойчиви на слънчева светлина и влага

Боядисваните продукти са силно устойчиви на слънчева светлина и влага

Трето, когато се работи, не се използват разтворители, така че свиването намалява и на повърхността на боядисаните метали почти няма пори.

Използването на формулировки се счита за сравнително икономичен метод на боядисване. За втвърдяването на слоя това отнема не повече от 30 минути, в резултат на което върху повърхността се образува твърдо покритие. Поради това не е необходимо да нанасяте допълнителни слоеве на материала, а по време на транспортиране ще изразходвате по-малко пари за опаковане.

Боядисната повърхност е силно устойчива на слънчева светлина и влага. Освен това, боядисаните продукти са по-малко податливи на директен огън.

Сред минусите е топенето на бои на прах при температура от 150 ° С. Поради това те не могат да нарисуват пластмаса и дърво. Нанасянето на тънък слой от състава е проблематично. Важно е да запомните, че за подготовката и използването на всеки нюанс ще трябва да използвате отделни контейнери. Такъв оцветител е трудно да се боя предмети с необичайна форма. Освен това, ако все още има надрасквания на повърхността, те не могат да бъдат премахнати локално - ще трябва да боядисвате голяма площ. В магазините няма средства за оцветяване, затова е възможно да се прилагат само стандартните цветове на завода.

Класификация на прахообразните формулировки

В зависимост от вида на образувания филм праховите формули са разделени на термореактивни и термопластични. В първия случай покритието се образува в резултат на определени химични реакции. Във второто - прахово оцветяване на готовите метални предмети се извършва при излагане на висока температура, без участието на химикали.

Термореактивната прахова боя е най-популярна

Термореактивната прахова боя е най-популярна

Термореактивните съединения са по-популярни. При производството им се използват епоксидни, полиестерни и акрилни смоли. Основното им предимство е фактът, че боядисната повърхност няма да се стопи или деформира по време на вторично нагряване. Този тип бои е подходящ за работа с предмети, предназначени за работа в екстремни условия.

При производството на термопластични състави, ролята на смолите се играе от винили, найлони и полиестери. По време на охлаждането и окончателното втвърдяване на слоя се образува твърдо покритие. При повторно загряване боята ще се разтопи.

Общи методи за нанасяне на боя



Праховото покритие на различни метални продукти може да се извърши по няколко начина. Първият от тях е пръскането с поток от въздух. За целта обектът, който трябва да се загрее, трябва да се нагрее, след което частиците бояджийски пистолет равномерно разпределени по повърхността му. За да подобрите качеството, е необходимо да отоплявате боядисания обект до максималната възможна температура у дома.

Електростатичното третиране се състои в прилепването на материалните частици, причинени от електростатичното напрежение. В края на полимеризацията, обектът трябва да бъде оставен за естествено сушене. Тази технология е подходяща за боядисване на малки и прости обекти във форма.

Третият метод се основава на използването на пламък. За работа се използват специални пистолети, които са оборудвани с пропанска горелка. По време на нанасянето частиците, които преминават през пламъка, се разтопяват и падат върху повърхността на продукта в полутечно състояние. Повърхността на самия продукт не се нагрява. В резултат на използването на тази технология, прилаганият слой се получава равномерно и тънко. Този метод се използва изключително за боядисване на големи предмети.

Оборудване за боядисване - какви инструменти ще се изискват?

При процедурата по боядисване на прах прилагането на оцветителя не е последната стъпка. За да може композицията здраво да се хване за повърхността, продуктът трябва да бъде нагряван в специална фурна.

Боядисването се извършва с помощта на електростатична пръскачка

Боядисването се извършва с помощта на електростатична пръскачка

За прилагането на боята е необходима запечатана камера, в която ще се извърши работата. Пръскането изисква електростатичен спрей. Благодарение на наличието на статично електричество, боята ще бъде равномерно разпределена по цялата структура.

Процедурата изисква и компресор, който трябва да бъде свързан с камерата за боядисване. В големите индустрии също са необходими устройства за преместване на цветни предмети. Това е необходимо при боядисване на големи и тежки конструкции.

Процедура за прилагане на оцветителя

Боядисването на продукти се извършва в специално подготвена камера, към която е свързан компресор за извличане на въздух. Измерените предмети са боядисани в транзитни помещения, а малките са залепени в камерите с мъртва края. При по-технологично производство, боята се нанася със специални пистолети, контролирани от хора отвън.

Процесът трябва да се проведе в специално запечатана камера

Процесът трябва да се проведе в специално запечатана камера

Цялата процедура за пръскане се извършва с пистолет. В нея частиците от боята се зареждат, след това се напръскват върху повърхността на изделието и се залепват. Алгоритъмът работи, както следва:

  1. 1. В специален бункер боята се смесва с въздуха. За да се регулира пропорцията, се използват клапани;
  2. 2. Сместа преминава през пулверизатор, оборудван с източник на високо напрежение;
  3. 3. В резултат на това положително заредените частици се напръскват върху продукта и бързо се залепват със своята повърхност.

По време на работа на въздушната изпускателна система, частици, които нямат време за зареждане, се изсмукват от камерата. Навън те попадат в специален бункер, за да могат да се използват отново или да се изхвърлят.

Как протича процесът на полимеризация?

След нанасяне на боята продуктът трябва да се постави в пещ, където при високи температури частта се нагрява и боята върху нея ще започне да се втвърдява. Частиците от състава ще се стопят, което ще доведе до образуването на филм. Непосредствено след това продуктът трябва да се охлади. Процедурата на полимеризация ще отнеме не повече от 20-35 минути.

Температурата е много важен фактор за успешното изсъхване на боята. Трябва да достигне 170-200 ° C. С негова помощ разтопените частици ще запълнят всички микрокредити, образувайки идеално плосък и силен филм.

Всички свойства на оцветяващия състав ще започнат да поемат в процеса на втвърдяване. За пълно охлаждане продуктът ще отнеме поне 20 минути. В същото време, дизайнът трябва да се охлажда естествено, но използването на охлаждащи устройства е строго забранено.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заварена зидана мрежа и нейното приложениеЗаварена зидана мрежа и нейното приложение
Инструкции за течности, свойства и избор на съставИнструкции за течности, свойства и избор на състав
Използваме течни нокти за панели от PVC на фасадата на частна къщаИзползваме течни нокти за панели от PVC на фасадата на частна къща
Стоманени тел като вид хардуерни продуктиСтоманени тел като вид хардуерни продукти
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Приложение на валцувани метални изделияПриложение на валцувани метални изделия
Изборът на екологично чист материал за декорация на стениИзборът на екологично чист материал за декорация на стени
Течни тапети нови технологии за декорацияТечни тапети нови технологии за декорация
Полагане на валцувани метали в строителствотоПолагане на валцувани метали в строителството
Финландски лидер в покривните метални покривиФинландски лидер в покривните метални покриви
» » Прахово покритие на метални изделия
© 2021 BggeHat.com