Ремонт на акрилни бани у дома как да възстановите оригиналната белота

Акрилни вани отдавна са лидери на вътрешния пазар, защото са достъпни, представени в различни форми и цветове, лесни за инсталиране и непретенциозни в експлоатация. Въпреки това дори най-качественият продукт може да се срине. Разделянето с него незабавно не трябва да бъде, ремонт на акрилна вана у дома е напълно възможно.

Възстановяването на акрилната вана не е необходимо, ако е вярно да се грижите за нея

Полимерните бани се радват на заслужена популярност не само защото са в състояние да въплъщават някаква фантазия на дизайна. Те са леки, дълги, като чугун, запазват температурата на водата. Това е удобно, ако използвате котел за апартамент, ще спести на сметки за комунални услуги. Те са приятни на допир и красиви - снежнобял или цветен блясък винаги изглежда много изгоден.

Стилна и удобна акрилна вана

Стилна и удобна акрилна вана

Разбира се, много зависи от качеството на самия продукт. Акрилът е с различна дебелина, съставът на полимера може да варира леко. Най-здравият и издръжлив е акрил, но такива бани са по-скъпи. Ясно е, че независимо колко скъпа е покупката, ще трябва да се погрижите за банята във всеки случай, за предпочитане от първите дни. За да избегнете малки и големи проблеми, е по-добре да го направите правилно. В противен случай, цветът ще изчезне, блясъкът ще бъде заменен с непривлекателна паяжина от малки недостатъци. Но възстановяването на акрилната вана ще стане трудно. Нека да започнем с нещо, което не трябва да правите точно:

  • измийте във ваната тежки предмети с остри ъгли или повърхности, които могат да надраскат акрила,
  • Да се ​​измият животни, чиито нокти неизбежно ще оставят следи,
  • капка тежки предмети,
  • изливат оцветители, например, боя за коса, не е желателно да се получи на повърхността и средства за фиксиране на косата - лакове и мусове,
  • почиствайте сухата баня, особено твърди челюсти и четки.

Кои продукти не трябва да се използват за измиване на акрилна вана:

  • съдържащи абразивни вещества,
  • "твърди" химични препарати, съдържащи амоняк, други технически алкохоли, ацетон, киселини и основи, формалдехиди.

Какво тогава е да измиеш банята? Най-добре е да използвате меки парцали или гъби със специален или нежен почистващ препарат. Например, можете да използвате традиционен препарат за миене на съдове, който разтваря добре мазнините и замърсяванията. По-добре е да приложите агента за 5-10 минути, да го оставяте да работи, а след това просто да го измиете с течаща вода. Особено замърсени места могат да се търкат със същия плат.

Ако се образува ръжда близо до мивката или под кранчето, тя може да се отстрани чрез навлажняване на тъканта с обикновен оцет или лимонов сок. Тези средства, между другото, са добри при премахването на неприятните миризми, което също е важно за баните. навременен почистване на канализацията също влияят на състоянието на банята.

Проучваме вреда за актуализиране на банята със собствените си ръце

В действителност, тези вани са практични като чугун или стомана, не се страхувайте. И все пак, проблемите, които могат да възникнат, заслужават да бъдат "познати лично". Това ще спести време и пари, които ще бъдат необходими за тяхното премахване. Традиционно, щетите са разделени на две групи:

  • механичен произход.
  • в резултат на химическа атака.
Дълбоко увреждане на повърхността на банята

Дълбоко увреждане на повърхността на банята

Химични "изгаряния" се появяват при неправилна грижа и поддръжка. Грозни следи върху снежнобялата повърхност могат да оставят не само багрила и разяждащи вещества, но и нестандартни прахове за измиване или избелване, ако решите да накиснете прането в тях точно във ваната.

Механичните щети са много по-чести. Най-често срещаният дефект може да бъде малък драскотини. Но има и дълбоко повреждане на повърхностния слой, пукнатини с различни размери и дори през отвори. Но дори дупка от приблизително 100x100 мм може безопасно да се покрие от вас, без да имате много опит в този вид ремонт. Това е най-важното предимство на акрилните вани, тъй като е много по-трудно да се възстанови емайлът върху металните кутии и е почти невъзможно да си представим, че се ремонтира дупка в стоманена баня.

Как да ремонтираме акрилна вана със специален комплект

Преди да отидете в магазина, внимателно проучете проблема, който трябва да решите. За всеки случай имате нужда от комплекта си за ремонт, защо да прекарвате допълнително или няколко пъти да бягате за изчезналите?

Специални състави за възстановяване на повърхността на банята

Специални състави за възстановяване на повърхността на банята

Основното е да знаете точно как се прави ваната. Най-често се продават два вида:

  • вакуум или шприцоване,
  • екструдиран с тънко покритие.

Да го дефинираш е съвсем проста. Ако новият продукт е защитен със специален филм, а на ръба нарязания акрилен слой (различен по цвят и плътност) достига няколко милиметра, имате вана, направена от вакуумна технология. В този случай за ремонт се изисква течен акрил от полиметилметакрилат.

Екструдираното покритие на филма не е защитено, а на изрязаното ще се види, че слоят е доста тънък, до един милиметър. С такива бани, комплект за ремонт често се продават заедно, ако не, трябва да купите инструмент от полиестерни смоли. Предпочитайте качествените продукти на доказани производители. Такива ще имат висока адхезия и ремонтът ще върви като часовник. В противен случай, акрил, приложен към ремонт сайт ще exfoliate доста скоро.



Между другото, за малки драскотини или незабележими чипове, са необходими само nazhdachka и филцове за полиране. Те трябва да се търкат механично и да се гледат отново.

За драскотини с по-голяма дълбочина е достатъчно да се закупят

. В случай на сериозен ремонт на пукнатини в акрилната вана, ще ви трябва:

  • подходящ акрил за желания цвят,
  • Специален обезмаслител за третиране на повредени зони.
  • шкурка с различни номера.
  • втвърдител за акрил (без него не можете да ремонтирате).
  • хартия за полиране за окончателната обработка на мястото за ремонт или шлифовъчно колело за електрическа бормашина със специална паста.

В идеалния случай закупете набор от материали за поправка по-добре от същия производител, който направи самата баня. Така че ще бъде по-лесно да получите в правилния сянка на акрил.

Обърнете внимание на собствената си безопасност. Често полимерът се продава като прах и течност за разреждане. За да предпазите очите и дихателните пътища, използвайте респиратор и пластмасови очила. Ръцете ще предпазват гумените ръкавици. Осигурете вентилация на помещението.

Как да актуализирате ваната, когато има драскотини и чипове

Малки дефекти в повърхностния слой се появяват в резултат на небрежната експлоатация. Например, от редовно падаща душ глава. Това се случва, че вътре във ваната с времето, има непривлекателни петна от цигарите, които не са погасени. По принцип не е трудно да се отстранят подобни проблеми:

  1. 1. Вземете няколко номера от шкурка.
  2. 2. Започнете раздробяването на мястото на повреда с най-големия шкурка, опитвайки се да изравните повърхността.
  3. 3. Отидете на по-малки номера.
  4. 4. След отстраняване на дефекта, резервирайте мястото за ремонт с филцово или шлифовъчно колело с помощта на шлайфане.
  5. 5. Измийте банята и можете безопасно да я използвате.
Възстановяване на банята с помощта на специални формулировки

Възстановяване на банята с помощта на специални формулировки

Този метод е подходящ за плитки драскотини и за химическо увреждане на банята. Но голямо, добре забележимо разцепване се елиминира по различен начин, като се използва акрил:

  1. 1. Мястото се полира по начина, описан по-горе.
  2. 2. След това се измива със сапун и остава, докато не изсъхне напълно.
  3. 3. Той се обработва с обезмаслител.
  4. 4. Акрилът, разреден съгласно инструкциите, трябва да се нанася със шпатула от каучук (обикновено включена). Подравнете повърхността, извадете чипа.
  5. 5. Уверете се, че пластирът не формира могила, ще бъде трудно да го премахнете.
  6. 6. След изсушаване полирайте ремонтираната зона с филц или с полиращо колело с мастик.

Как да запечатате пляскане в акрилна баня - има изход

Пукнатини също са механични повреди, и колкото по-силен е ударът, толкова по-големи са щетите. В същото време те имат неприятна черта - да увеличат и да преминат вода. Така че, ако забележите дори малка пукнатина, е по-добре да спрете да използвате банята, преди да я извадите. Натоварване - повече от сто килограма вода, плюс теглото ви, може да доведе до необратими последици. Ремонтът няма да отнеме много време, но след това банята може да бъде използвана безопасно в продължение на много години.

Така че, ние продължаваме:

  1. 1. С помощта на бормашина и тънка тренировка разширете пукнатината на един или два милиметра и я докоснете до половин милиметър. В противен случай, дори след ремонт, тя ще го направи сама, без нашето участие, под влиянието на товара.
  2. 2. Натрошете пукнатината и я поставете с гнездо, преминавайки от най-грубите до най-плиткото.
  3. 3. Преработваме мястото за ремонт със сапун, изплакваме, оставяме да изсъхне.
  4. 4. След това повтаряме всичко етапи на ремонта чипове:
  • обезмасляване,
  • разреден акрил съгласно инструкциите (обикновено 50 части акрил и 1 част втвърдител),
  • нанесете с гумена шпатула, като наблюдавате геометрията на повърхността. Не трябва да има хълм, но оставяйте малко количество материал за последващо смилане, в противен случай ще има вдлъбнатина,
  • оставете да изсъхне за около 6-12 часа. Можете да скриете мястото с полиетилен, предпазвайки се от прах и отломки,
  • лак.
Сериозно надраскване на дъното на акрилната вана

Сериозно надраскване на дъното на акрилната вана

За да използвате, след като е възможно да се актуализира баня с акрил, вече можете да в един ден. Между другото, висококачественото шлайфане на първия етап осигурява не само оптимално захващане на обновената вана с пластир, но също така избягва загубата на белота в мястото на ремонт.

Някои експерти препоръчват прилагането на акрил с аерограф, като се позовава на факта, че това прави слоя по-гладък. Но в името на един ремонт, скъпото оборудване няма смисъл. С гумената шпатула с известно усилие не можете да постигнете най-лошия ефект.

Друга точка, ако банята е с лошо качество или не е инсталирана правилно - с изкривявания и образуване на пукнатини, а след това около пукнатината може да започне да се отлепва акрил. След това трябва да си купите специално лепило, да пробиете отлепената област, да запълнете дупката с лепило и да я оправите. След изсъхване, ремонтът може да се извърши по обичайния начин, като се захване и дупката за лепилото.

Основен ремонт - дупка не е дупка

Вече сме казали по-горе, у дома и дори можете да се запечатате дори и през дупка в банята с размер 100x100 мм. Тъй като тя се формира, оставяме собствениците на съвестта, но трябва да бъде премахната, както следва:

  1. 1. Купете достатъчно акрил.
  2. 2. Ние почистваме находището nazhdachkoy, преместване от груб на плитки.
  3. 3. Сапунът ми, отстраняващ финия прах, оставете да изсъхне.
  4. 4. Обезмаслете.
  5. 5. Произвеждаме акрил в необходимото количество - за един слой ще са необходими около 50 милилитра. Прекалената работа не е необходима, те ще трябва да бъдат изхвърлени.
  6. 6. Затворете отвора с фибростъкло и внимателно, бавно, да се импрегнира с четка или шпатула акрил и от двете страни, да иде на неповредени райони.
  7. 7. Оставете да изсъхне за няколко часа, защитете с целофан.
  8. 8. Повторете процеса на създаване на пластир поне още два пъти.
  9. 9. Уверете се, че всеки слой е добре изсъхнал.
  10. 10. Почистете мястото на ремонт с шлифовъчно колело с мастик.

Разбира се, съществува риск, когато направите това за първи път, няма да можете да постигнете идеалното условие за покритие и актуализирането ще бъде забележимо. Но е по-добре да си купите нова баня, особено ако тази баня не е била използвана толкова дълго.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инсталиране на баня преди и след поставяне на плочки, който метод е по-удобен?Инсталиране на баня преди и след поставяне на плочки, който метод е по-удобен?
Методи за почистване на акрилни ваниМетоди за почистване на акрилни вани
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Акрилна боя и нейното приложениеАкрилна боя и нейното приложение
Монтаж и характеристики на акрилната ванаМонтаж и характеристики на акрилната вана
Предимства на чугунните бани от фирмата квадратураПредимства на чугунните бани от фирмата квадратура
Как да изберем най-добрата акрилна баня?Как да изберем най-добрата акрилна баня?
Ремонт на баниРемонт на бани
Възстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставраторВъзстановяване на ваните качествено и на разумни цени от вана реставратор
» » Ремонт на акрилни бани у дома как да възстановите оригиналната белота
© 2021 BggeHat.com