Етажни лампи тип и предназначение

Етажни лампи

Осветлението е визитната картичка на всяка стая. Той има изключителна способност да влияе върху всички обекти в стаята, като подчертава индивидуалността на интериора или изкривява реалността. С помощта на лампа можете да направите някои видими зони, на които искате да подчертаете, или да скриете ненужните декоративни елементи. Подовите лампи имат много предимства, страхотен дизайн и не зависят от други устройства за осветление.

Какви са подовите лампи?

Името на принадлежностите казва, че те са инсталирани на пода. И го правят във всеки ъгъл на стаята. Основното нещо е, че наблизо има електрически контакт. Подовите лампи могат лесно да се преместват не само в помещението, но и извън нея, като се прехвърлят от една стая в друга.

Някои модели осветителни тела имат крака, подложки и нощни шкафчета, други са поставени директно на пода в стаята, на балкона или терасата. Светлините и подовите лампи играят декоративна и функционална роля в интериора, давайки по-ниска светлина на зрително затруднените. Декоративните модели имат привлекателен външен вид, а функционалните осигуряват по-добро осветление.

Тяхната височина не надвишава 2,5 метра, но при стаи със стандартни тавани подовата лампа с този размер, коронована с широко масивно абажу, ще ги намали визуално. Ето защо, по-популярни са клещи лампи, които не надвишават височината на човек. Дизайнът на инструментите има различни посоки, стилове, форми, нюанси и материали за производство.

Едно от отличителните черти на външното осветление е техните плафони:

  • затворен - дайте мека светлина
  • отворете - осветяване на определени зони, докато светлинният поток може да бъде насочен нагоре, надолу или настрани
  • полузатворени - имат прорези в плафона, причудливо разпределящи лъчи и сенки

Производителите правят всякакви нюанси - от най-простите и непретенциозни до сложни и необичайни. Някои модели имат няколко стелажи и плафони.

Видове и предназначение на подовите лампи

Класическата лампа е осветително тяло със сянка върху крака. Тя дава разсеяна светлина, като допълнителен източник на осветление. Под лампата можете да четете, да гледате телевизия, да работите на компютъра. В този случай видимото натоварване на очите е значително намалено.

Подовата лампа за четене има няколко лампи, поставени на различни нива. В допълнение, стъпалото е лесно регулируемо по височина. Горната светлина осигурява ненатрапчиво фоново осветление, което е внимателно разпределено в пространството. И долната е ясно насочена в зоната за четене. Доброто осветление дава друг вид подови лампи, напомнящи навън модели за настолни лампи. Те имат полу-отворени плафони от прости форми без декор и благодарение на дизайна лесно променят позицията си спрямо лампа, маса или стол.

Вградени осветителни тела

Подови вдлъбнатини

Декоративните подови лампи са проектирани да дават визуален или лек акцент върху определени области. Те подчертават интересни дизайнерски елементи и архитектурни форми, картини и всякакви ниши. Има много разновидности на декоративни подови лампи. Дизайнерите постоянно работят върху нови форми, създаващи уникални и не съвсем обикновени модели. Навън някои от тях много наподобяват фигури, докато в тях светлината не мига.

Вградените подови лампи могат визуално да променят пространството. Но те имат някои недостатъци в сравнение с подовите лампи.

Важно! Такива модели са монтирани неподвижно, така че те не могат да се преместват от място на място.

Към вградените осветителни тела има повишени изисквания за здравина и безопасност. Монтирайте ги на дълбочина, в зависимост от вида на лампата и нейния температурен режим. Флуоресцентните и конвенционалните лампи с нажежаема жичка в тези устройства за осветление не са подходящи за инсталиране поради големия си размер, висока температура на нагряване и висока консумация на енергия. Източниците на осветление са халогенни лампи и диоди, излъчващи светлина. Много често вдлъбнати прожектори се използват като допълнително осветление, създавайки ефекта на светло напълненото пространство.

Правилно избраната лампа ще допълни интериора и ще подчертае стила и дизайна на стаята. Плафоните и щандовете изпълняват декоративна роля тук. Абажурите са изработени от:

  • тъкан - тежка и гъста или светла и прозрачна
  • пластмаса, особено подходящи за таванските стилове, минимализма и поп изкуството
  • оризова хартия, която се вписва в източния етнически интериор
  • стъкло с дърво или метал, не е лошо хармонизирано с високотехнологичните
  • стъклопис и кристал

Структурите на опорите и краката имат оригинални форми и могат едновременно да служат като рафтове за книги или допълнителни интериорни елементи.

Необичайни принадлежности

Етажни лампи

Необичайни принадлежности

Производителите предлагат огромен избор на подови лампи. На пазара има цели колекции, състоящи се от полилеи, подови лампи, свещи и лампи за трапезария, направени в един стил. Списъкът на всички оригинални осветителни тела е малко вероятно за всеки, който успее, особено след като всяка година има все повече и повече от тях. Дизайнерите работят усилено, за да превъзмогнат конкурентите си в особеностите на идеите и изключителността на моделите.

Често лампите не са само украшение на интериора, но и истинско произведение на изкуството. Дълго отминали са дните, когато във всеки съветски апартамент имаше лампа, като две капки вода като подовата лампа на съсед. Понастоящем изборът е толкова голям, че понякога е трудно да се разбере предлаганият асортимент, въпреки че всички непременно ще намерят нещо подходящо и индивидуално за себе си.



Подовите лампи могат да бъдат направени под формата на вази, топки, намотки, цилиндри, полусфери и дори блестящи аквариуми. Във форма те приличат на коледни елхи, цветни градински саксии, екзотични дървета и скулптурни композиции, каменни подиуми и елегантни изискани лиани. Те са направени под формата на ориенталски фенери и мрежови конструкции, допълнени с маси и оборудвани с зарядни устройства и USB портове. Тънките извити крака могат да бъдат напълно невидими, създаващи впечатление за плаващ таван във въздуха, или имат огромна фалшива стойка.

Полетът на фантастичните дизайнери е огромен. Необходимо е само да се определи стилът, размерът и цветното решение на осветителното устройство.

Интериорни и стилни лампи

Осветление на пода за комфорт

Осветление на пода за комфорт

Сред цялото разнообразие от осветителни тела, най-популярните и "дом" са подовите лампи или подовите лампи. Тяхната мека светлина, великолепните традиционни или необичайни абажури довеждат до интериора бележка за стабилност и подреждане. Те слагат лампи до дивани, фотьойли, легла, маси за писане и хранене. Те са в състояние да отделят помещението в стаята за четене, почивка или работа, да създават интимна атмосфера в близост до домашния бар, да осветяват малка част от детската стая, без да смущават бебето.

Лампата на пода трябва да съответства на стила на стаята. Vintage модел перфектно ще се слее с класически и ретро стил, флорални дизайни и богато украсени форми, които са били използвани в началото на 20 век, вписани в Сецесион и Сецесион. За хай-тек, строги подови лампи от стъкло и метал и в етно-стил или страна, е подходящо да поставите лампа за подовете, която напомня факла. Модели от дърво ще намерят своето място в повечето интериори и камък, мрамор, гранит, гипсови състави и стъклописи великолепно настанени в богато обзаведени гурме райони.

В района на проучване или четене се препоръчва да се закупи подовата лампа с възможност за регулиране на височината и в близост до леглото да се постави модел с маса или рафт, който да замени стойката. Вариантите за поставяне на подови лампи могат да бъдат доста и ако има трудности при комбинирането им със съществуващия стил, струва си да се обърнете към дизайнерите за помощ или да се опитате да разберете този въпрос независимо.

Какви са добрите подови лампи

Ярката светлина в стаята не винаги е подходяща, поради което почти във всяка стая има допълнително осветление под формата на свещи, настолни лампи или подови лампи. Полу-мрака, създаден от тях, насърчава релаксация и почивка, създава уют и спокойствие. Разпръснатата светлина не притеснява и не безпокои другите.

Подовите лампи имат някои предимства пред други устройства за осветление:

  • Лампата на пода не изисква специална инсталация. Достатъчно е да го купим, да го доставим вкъщи, да го сложим на мястото, предвидено за него, и да го включим.
  • Мобилността на подовата лампа ви позволява да я премествате навсякъде, като радикално променяте зоните на осветление в зависимост от настроението. Основното нещо е, че наблизо има изход.
  • Лампата се монтира директно върху пода, така че за нея не се изискват рафтове, нощни шкафчета или други мебели.
  • Според потребителите, нито едно осветително устройство не създава уютна и комфортна обстановка, подобна на лампата на пода.

Важно е да направите правилния избор

Когато купувате подовата лампа, трябва да обърнете внимание на нейната стабилност. Плафонът не трябва да надвишава никое от възможните позиции на лампата. За да се намали консумацията на енергия, си струва да се даде предпочитание на устройства с енергоспестяващи лампи.

Правилният избор

Улични лампи

Важна характеристика на осветителните устройства е тяхната светлина. Изборът трябва да бъде направен въз основа на реална необходимост. За да направите това, трябва да решите колко трябва да бъде осветена стаята. По-малкото излъчване на светлина ще бъде осигурено от сянка, изработена от плътни тъкани, и за да стане по-висока, струва си да изберете плафон от прозрачни материали. Освен това можете да използвате огледало, като поставите лампата до него.

Най-добрият вариант е изборът на подовата лампа с възможност за регулиране на нивото на осветеност. За тази цел на осветителните тела се монтират електронни устройства - димери, които правят осветителните тела универсални. Подовите лампи могат да бъдат оборудвани с дистанционно управление, което прави тяхната употреба много удобна.

Важен фактор при избора на подовата лампа е нейната икономичност. На първо място, това е възможността за използване на LED лампи. Те са подходящи за всеки модерен интериор. Светещата лампа ще бъде ярка, а консумираната електроенергия е много по-малка от традиционната лампа с нажежаема жичка.

Не забравяйте, че с всички положителни качества подовите лампи заемат определена площ в стаята - за разлика от стената, тавана и вграденото осветление. Ето защо, подреждането на светлинното зониране не претоварвайте лампите на етажа. За типична стая ще е достатъчно да купите една или две подови лампи.

История и модерност

Лампи в интериора

Свещи в метални тела

От древни времена хората не са били безразлични към огъня. Той не само помага да се запази топло и да готви храна, но и покрива пещерите, в които живеели нашите предци. Прототипите на съвременните лампи бяха запалени в пукнатините на скалите. Подовите лампи се появиха по-късно и станаха широко разпространени в Древна Гърция. По това време "горещите" купи бяха поставени на специални стативи, но от тях се получиха твърде много сажди. Така осветете пространството, докато свещите се появиха.

През 17-19 век свещи са били инсталирани в големи лампи от метал, кристал и дърво, украсени с висулки, мъниста и гирлянди. Такива произведения на изкуството все още могат да се видят в исторически музеи. Но свещите изгоряха бързо и не беше лесно да ги променят.

Следващият етап в историята на осветлението беше използването на маслени лампи, които блестяха много по-ярки от свещите, така че понякога трябваше да бъдат покрити. Така се появиха първите абажури. Това е било през 19 век. Разбира се, по това време само благородни и богати граждани могат да си позволят лампи.

Импулсът за появата на съвременните лампи беше "пристигането" на електрически ток в къщите и вследствие на това "луковиците на Илич".

заключение

Лесно е да промените интериора на стаята с подови лампи. Дългите крака визуално увеличават височината на тавана, но абажурът трябва да има удължена форма. Когато включите светлината, мястото се променя.

Лек поток насочен към стената ще го стесне и ще превърне осветената зона в уютен ъгъл, а светлината, насочена към тавана, ще я повдигне. Подовите лампи трябва да са в хармония с всички светлинни устройства в стаята или да станат отличителен елемент на декора.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Декорираме подовете с вградени осветителни телаДекорираме подовете с вградени осветителни тела
Осветителни устройства и техните източници на светлинаОсветителни устройства и техните източници на светлина
Принадлежности коларцПринадлежности коларц
Ролята на подовата лампа във вътрешността на стаятаРолята на подовата лампа във вътрешността на стаята
Декоративни лампи във вътрешността на къщатаДекоративни лампи във вътрешността на къщата
Лампи в интериораЛампи в интериора
Избор на оптимална лампаИзбор на оптимална лампа
Осветление със светодиодиОсветление със светодиоди
Светлини на улицатаСветлини на улицата
Характеристики на приложението на прожекторитеХарактеристики на приложението на прожекторите
» » Етажни лампи тип и предназначение
© 2021 BggeHat.com