Как да премахнете стария лак от мебелите без помощта на специалисти?

При възстановяването на мебели често се налага отстраняване на лак от дървена повърхност. Обаждането на професионален майстор за много хора е скъпо удоволствие. И защо, ако повечето от необходимите инструменти и материали са в къщата, то остава само да се прилагат правилно. В тази статия ще разгледаме как да премахнем лак от дърво по най-популярните методи, без да допуснем груби грешки.

Заслужава ли си да харчите пари за химическо измиване?

Отстраняването на лака от мебели често се извършва с химикали. Те са комплекс от специализирани вещества и се наричат ​​промивки, те могат да бъдат в течно, прахообразно и гел-подобно състояние. Тяхната задача е да унищожат външния слой боя бързо, ефективно и без много усилия. Изборът на подходящо измиване зависи до голяма степен от вида на лак. Така че, масло лак и боя е по-добре да се премахне с минерален спирт или терпентин, бакелит и алкохол лак - етанол, както и за други категории бензин ще правя. Има много специализирани измивания.

Използвайте специално измиване

Използвайте специално измиване

Сред тях може да се спомене и средство за премахване на лак от дърво Докер S5 Липса. Предимството на тази битова химия е, че няма миризма, за да може да се използва за работа на закрито. Независимо от това, при работа с химически разтворители е необходимо да се осигурят всички мерки за спазване на правилата за безопасност - отворете прозорците, поставете памучен костюм, гумени ръкавици, респиратор и очила.

По-нататъшният процес ще се състои от пет основни етапа. Първата е подготовката на работещо решение. Ако сте закупили пране в течна форма или аерозол, нямате нужда от нищо, но прахът трябва да се разрежда с вода в съответствие с инструкциите на производителя. В резултат на това трябва да получите гъста паста, която ще се държи добре дори на вертикална повърхност, докато не бъде извадена. Вторият етап е прилагането на измиване. Вземете четка за боя, въведете желаното количество паста и я разстилайте върху цялата повърхност с дебел слой. Третият етап е фиксирането на филма от полиетилен. Подгответе конвенционален филм и покрийте района с измиване. Това ще помогне да се засили ефектът на разтворителя. Оставете фолиото до отстраняване на измиването, когато стане тъмнокафяв цвят, а самата боя ще се надуе.

Четвъртият етап е премахването на миенето и лакирането. След изтичане на определеното от производителя време, боята трябва да се отлепи напълно и може лесно да се отстрани със шпатула, след което е необходимо да се ходи няколко пъти с шкурка върху повърхността. Когато работите с мистрия, препоръчваме да използвате инструмент с остри ръбове, за да избегнете повреда на дървото. Когато използвате нов инструмент, ножът му трябва леко да се обработва с шлифовъчен камък. Друга възможност е да вземете пластмасова чистачка.

Последният етап е премахването на остатъците от измиване. За да завършите процеса и да продължите към следващия етап на възстановяване, подгответе препарат за почистване чрез разтваряне на 100-150 ml вкус на маса в половин литър вода. Потопете получената смес с гъба за пяна и я пробийте върху цялата дървена повърхност, след това премахнете излишната влага със суха кърпа и оставете мебелите да изсъхнат. Вместо разтвор на оцет може да се използва и алкохол, който добре ще премахне лепливите остатъци от лак и измиване.

Механично почистване - шкурка или тренировка?

За да се премахне най-горния слой, освен химическото излагане на боя, се използва механичен метод. Особено може да се прилага ефективно в случаите, когато слоят лак е доста дебел и отстраняването му с разтворители е проблематично. При механично почистване трябва да се има предвид, че инструментът за смилане трябва да се движи по дървесните влакна, така че да не се нарушава целостта им.

Механичен метод за отстраняване на лак

Механичен метод за отстраняване на лак



Най-простата версия на отстраняването на лаковете е груб шкурка или стоманена четка. Те са удобни за използване в случай, че боята е обелена от фрагменти и работната площ е малка. При завършване на работа в труднодостъпни места лакът може да бъде свален със шпатула. За извършване на механично почистване се използва и специално конструктивно средство - цикъл, който се състои от удобна дървена дръжка и заострена стоманена плоча. Поради ъгловата ориентация на дръжката е лесно да се работи с такъв инструмент, необходимото налягане се създава при излагане на повърхността.

И за да преминава процесът по-бързо и с минимални усилия, ще ви е необходима електрическа бормашина с шлифовъчно колело на лепкава или каучукова основа. Можете да изрежете парче шкурка за самото смилане и да го натиснете с винт.

Отстраняване на остатъците от лак със шпатула

Отстраняване на остатъците от лак със шпатула

При работа с такова устройство се образуват много чипове и прах, така че отворете прозорците, покрийте работната повърхност и близките предмети с филм и носете респиратор и предпазни очила. За да премахнем лак от мебелите, сложихме на бормашина колело за шлайфане с шкурка с грапавост от 80 до 120 мм. Когато основният слой бъде премахнат, смените гнездото на хартия с размер на зърното 180 мм, неутрализираме останалата част от боята.

Влияние на топлината и влагата - как реагират на боята?

За да се премахне лак от мебелната повърхност, методът за отопление използва нагревателен елемент - издухвател или конструкторска сешоар, който омекотява горния слой и позволява бързо почистване на повърхността. Когато извършвате такава работа, трябва да бъдете толкова внимателни, колкото е възможно, за да не повредите дървото. Ако покритието започне да се овъглява, дим и мехур - това е знак за прегряване и работата трябва спешно да бъде спряна. Например, когато работите със сешоар в сградата, много от тях не отчитат, че това е устройство с висока температура на нагряване до 600 ° С. В резултат на това сешоарът се приближава твърде близо до дървената повърхност, започва да се деформира, почернява и става неизползваем.

Ако обаче спазвате няколко важни правила, премахването на лак от дървото по термичен метод е достатъчно просто, бързо и най-вече качествено. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че не цялата повърхност трябва да бъде нагрявана наведнъж и някои от нейните фрагменти трябва да се затоплят, използвайки лампа за запояване или конструкторска сешоар. Пазете отоплителното устройство далеч от дървената повърхност, без да повишавате температурата. След като слоят боя се разтопи, той трябва бързо да се отстрани със шпатула, докато отново се закачи. Правим това постепенно с цялата повърхност на мебелите, докато лаковото покритие се премахне напълно.

Най-безопасният метод за премахване на лак, който не изисква специални разходи, е водата. За него ще се нуждаете от басейн с вода, гума от пяна и груб шкурка. Потопете гъбата във водата, намокрете цялата повърхност на мебелите, след това вземете грубата шкурка и многократно минавайте през дървото. Продължете да повтаряте действието, докато лакътът започне да се отлепи и да се превърне в каша. В края на работата, мебелите трябва да бъдат напълно избърсани, изсушени и обработени с фино шкурка, за да се премахне малката грапавост. Този метод е подходящ за отстраняване на тънък слой лак.

За да обобщим, бих казала, че ако ще след отстраняване на стария слой за покриване на мебели нова боя и лак отворената си - изберете измиване да се разтвори слой боя, а ако продуктът ще бъде тонизирана оцветени, използвайте механични или термични метод, така че да е плоска. Надяваме се, че един от горните начини ще ви задоволи! Успех в работата!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
5 Начина как да се измие шотландката от пластмаса5 Начина как да се измие шотландката от пластмаса
Как да премахнете старата боя от дървен подКак да премахнете старата боя от дървен под
Как да премахнете петна от паркетКак да премахнете петна от паркет
Как да се измие линолеумКак да се измие линолеум
Паркет лак - ние избираме лак за паркетПаркет лак - ние избираме лак за паркет
Как да премахнете старата боя от стените ефективни методи за почистване на повърхностиКак да премахнете старата боя от стените ефективни методи за почистване на повърхности
Как да почистите монтажната пяна от дрехите с най-ефективните средстваКак да почистите монтажната пяна от дрехите с най-ефективните средства
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
Кое означава за измиване на пода е по-добре да се използва?Кое означава за измиване на пода е по-добре да се използва?
Италиански мебели луксозен достъпИталиански мебели луксозен достъп
» » Как да премахнете стария лак от мебелите без помощта на специалисти?
© 2021 BggeHat.com