Сортове и характеристики на завеси-щори

Основните функции на пердета, щори, все повече набира популярност сред потребителите, е да защитава помещенията от слънчева светлина и любопитни гледки, което е особено важно за жителите на партерните етажи на многоетажни сгради.
Преди няколко години, щори са произведени само с тези практически цели, но сега производителите произвеждат защитни конструкции с предимно декоративни функции.

Разнообразие от материали и декоративни техники ви позволяват да позиционирате щорите като елемент за декориране на хола.

Видове щори

По принцип тези слънцезащитни декоративни конструкции могат да се различават по начина, по който се поставят основните им елементи - ивици от материал, покриващ целия прозорец и наречени ламели. Има специален вид щори, в които вместо ламели се използва твърд лист от пластмаса или тъкан. Също така блайндовете се различават по начина, по който се контролират.

Хоризонтални структури

При хоризонталните щори се използват същите ламели, разположени хоризонтално и закрепени заедно с линии или вериги, както и със синтетични нишки. От стрелата се спускат специални корди с дръжки, през които се контролира защитната конструкция.

Основните предимства на този вид щори включват защита на помещения от слънчева светлина, лесна инсталация и управление. Като материал за производство на ламели, алуминий, синтетични или естествени тъкани, бамбук, пластмаса, многослойна дебела хартия се използват.

Хоризонталните завеси-щори се отличават с поставянето от вътрешната страна на прозорците или между рамки. Вътрешните конструкции се монтират посредством корниз, закрепен в горната част на прозореца на стената или към тавана. Вътрешните прозорци между вратите са монтирани между рамки.

Вертикални щори

Вертикалните слънцезащитни конструкции се състоят от ламели, висящи от корниз, закрепени към тавана, и свързани в долната част с въже или верига. Неподвижността на отделните елементи се осигурява от собственото тегло на дървената или пластмасовата система или от по-ниските товари за леки материали. Вертикалните ламели са лесни за поддръжка, тъй като преди да бъдат произведени, материалът е обработен със съединения, които им осигуряват характеристики, отблъскващи праха и водата.

Поради комбинацията от елементи вертикалните щори имат оригинален външен вид и са особено търсени в нестандартни стаи.

Основните материали за производство на ламели вертикални щори са пластмаса, специално обработено дърво, различни видове тъкани и други подходящи материали за тази цел.

Ролетни щори

Този оригинален тип щори се използва за защита на прозорците на лоджиите, тъй като те не правят шум дори при силни ветрове и отворени прозорци. Ролетните щори се състоят от цилиндрично тяло с вътрешна ролка, върху която се навива плътна тъкан около размера на прозореца. Системата за ролетни щори включва също и повдигащ механизъм, оборудван със заключващо устройство.

Ролетни щори (ролетни щори) може да затвори целия прозорец или само неговата горна част. В мрачно време материалът се навива на ролка вътре в корпуса, разположена под тавана. За производството на ролкови структури в някои случаи се използва перфорирана тъкан, която позволява да се видят събития, настъпващи на улицата. Самият наблюдател остава невидим.

Завесите се плъзнаха

Завесите се плъзнаха, не толкова отдавна включени в нашето ежедневие, съчетават предимствата на хоризонталните системи и красотата на нагънатите тъкани. В завесите на плисето материалът се събира чрез плътни гънки, които не се виждат на фона на прозорците. Завесите, нагънати, са особено подходящи за защита на нестандартни профилни прозорци.

Материали за производство на ламели

алуминий



Алуминиеви ламели - най-надеждните и практични, което се дължи на експлоатационните свойства на материала. Той предпазва стаята не само от прекалено силна слънчева светлина, но и от нагряване от слънцето. Алуминият не се износва, не се страхува от температурни промени и висока влажност, което прави възможно използването на алуминиеви завеси в бани, кухни, басейни.

За да се почистят ламелите, е достатъчно да се използват обичайни препарати, но използването на абразивни почистващи прахове е строго забранено, тъй като поврежда ламелите.

пластмаса

Щори с ламели, изработени от непрозрачна пластмаса, могат ефективно да затъмняват помещенията, а от прозрачни - да създават оригинални светлинни ефекти в стаите. Пластмасовите ламели са доста тежки, така че за закрепването им към големи прозорци, трябва да се монтират усилени крепежни елементи или да се използват отделни конструкции за всяко листо. Пластмасовите конструкции предпазват помещенията достатъчно добре от слънчевата топлина, те са издръжливи, лесни за почистване, могат да издържат на промяната в температурните условия и не се страхуват от висока влажност.

дърво

Щори с дървени ламели идеално отразяват слънчевата светлина и са най-добрите топлоизолатори, като същевременно предпазват помещенията от външен шум. Появата на дървени щори ви позволява да добавите докосване на лукса към вътрешността на стаите. Недостатъците на дизайна с дървени ламели е невъзможността да се използват в кухнята, особено ако плочата в тях е разположена близо до прозореца. Дървените ламели не изискват специални грижи, въпреки че понякога се нуждаят от полиране.

бамбук

Щори с бамбукови ламели допълват комфорта и топлината на стаята. В допълнение, той е устойчив на ултравиолетовите лъчи от слънцето и висока влажност, така че те могат да се окачват на прозорци от слънчевата страна, в кухнята и в баните. В допълнение, бамбукът расте много бързо, така че няма време да се натрупат вредни вещества, което показва неговата висока екологична чистота и способността да се мотае на прозорци в детските стаи.

При изработката на ламели от бамбук те са покрити със специален лак, който има антистатични свойства. Поради това бамбукът не събира прах, което го прави по-лесно да се грижи за него. Друго ценно свойство на бамбука е, че е хипоалергично.

платове

Щори с ламели от плат най-популярни сред потребителите, въпреки че са най-малко издръжливи и са обект на бързо износване.

Положителните качества включват: лекота на грижа, устойчивост на избледняване, ниска цена, голямо разнообразие от цветове.

Преди производството на ламели от плат, материалът се обработва със специални импрегнации, отблъскващи мръсотия и прави платното водоустойчиво.

Видове контрол на щорите

Управлението на въжетата на ламелите се състои от т.нар. Кохлета с лента или въже, увити около него, другият край на който е фиксиран към вала, който се намира в кутията за закрепване на щорите. Методът за управление на въже е подходящ за щори с малко тегло.

Пролет-инерционния контрол се основава на използването на енергия, натрупана от пружинна пластина, разположена във вътрешността на вала. Механизмът се използва за управление на структури с голямо тегло и работи чрез въртене на кутията на скоростната кутия, която е изтеглена към страничния капак.

Щори с електрическо задвижване

Щори с електрическо отваряне и затваряне могат да бъдат идентифицирани в отделна форма поради техните специални функционални качества. Те са прикрепени към тавана или стената в горната част на прозореца, което ви позволява да оставите прозореца без прагове. Електрическият контрол дава възможност за повдигане, спускане на ламелите и завиване, без да се стига до прозореца. Контролният панел може да бъде фиксиран към стената близо до прозореца или да бъде преносим. При инсталирането на няколко независими панела на един прозорец се установява отделен контрол за всеки сегмент.

При избора на защитна конструкция трябва да се ръководят от личните предпочитания и стила на интериора на стаята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Щори за завеси върху пластмасови прозорциЩори за завеси върху пластмасови прозорци
Щори дават уют на балкона с плъзгащи се прозорци!Щори дават уют на балкона с плъзгащи се прозорци!
Снимката печата на щори оригинален начин на декорация на прозорецаСнимката печата на щори оригинален начин на декорация на прозореца
Предимства при избора на щори за прозорциПредимства при избора на щори за прозорци
Универсални пердета за блиндирани жилища и офисиУниверсални пердета за блиндирани жилища и офиси
Ролети и ролетни щори в КиевРолети и ролетни щори в Киев
Как да се измери хоризонталните, вертикални щори на пластмасови прозорци?Как да се измери хоризонталните, вертикални щори на пластмасови прозорци?
Предимства на щоритеПредимства на щорите
Щори за пластмасови двойни стъклаЩори за пластмасови двойни стъкла
Монтаж на щори на пластмасови прозорциМонтаж на щори на пластмасови прозорци
» » Сортове и характеристики на завеси-щори
© 2021 BggeHat.com