Осъществяването на двойно легло със собствените си ръце е стъпка по стъпка ръководство за начинаещи

За самостоятелно извършване на красиви и трайни мебели, не е необходимо да има скъпо промишлено оборудване. Достатъчно е да има само обикновен домашен комплект от инструменти за дърво и, разбира се, желанието да се направи нещо. Можете да се уверите в това с примера на дървено двойно легло, процесът на производство, който ще разгледаме подробно в тази статия.

Започваме с рисуването - в началото идеята, а след това и случая

Преди да започнете да си легнете със собствените си ръце, трябва да подготвите проект. Тъй като дизайнът е достатъчно прост, можете дори да го направите без чертеж. Основното нещо е да се вземат решения по следните въпроси:

  • размери - по правило размерите на леглото съответстват на стандартните размери на матраците, но ако закупите матрак по поръчка, размерите на леглото могат да бъдат направени по желание;
  • дизайн - леглото може да има допълнителни функции, например, може да бъде оборудвана с чекмеджета, нощни шкафчета или дори бордюри. От това зависи структурните особености на мебелите;
  • дизайн - външният вид трябва да съответства на интериора на помещението. След като сте определили дизайна, можете да подготвите материали за завършване на леглото.

Рисувани легла

Ако за пръв път срещнете такава работа, по-добре е да построите най-простото легло. Това е правоъгълна рамка с дъно на шкафа, върху която е поставен пружинен матрак. Украсете този дизайн може да бъде красив табла, направени самостоятелно или дори закупени по поръчка.

За да изчислите необходимото количество материали, изгответе диаграма на леглото, като посочите размерите на целия дървен материал. След като изчислите необходимия обем, не забравяйте да добавите 5 запаса към получената стойност.

Ако искате да предоставите допълнителни функции на леглото, вземете като основа готови чертежи, за да опростите задачата си. Единственото нещо, ако е необходимо, е да се коригират размерите на конструкцията.

Ние правим рамкова база

Започваме да правим леглото от рамката. Правим го по дължина и ширина 2400 мм, т.е. размерът на достатъчно голямо двойно легло, за което можете да си купите матрак за свободна продажба. Височината на рамката е 20 см, а дебелината е 2,5-3 см. Съответно за производството му са необходими четири плоскости 25х200х2400 мм.

Ако нямате подходящи дъски, можете да ги замените с други материали, като например:

  • ПДЧ (ламинирана ПДЧ);
  • OSB;
  • шперплат или други.

Приготвените дъски трябва да бъдат закрепени заедно. Най-лесният начин е да го направите с винтове, като ги завиете отвън. За да скриете по-късно винтовете, под шапката трябва да пробивате дупки няколко милиметра дълбоки. В резултат на това можете да задълбочите шапката и след това zashpatlevat.

Друга възможност е да се използват ъгли и винтове за мебели. В този случай дъските се закрепват отвътре. Недостатъкът на това решение е във факта, че по време на операцията ъглите могат да се придържат към матрака, в резултат на което той бързо ще избърше в местата на контакт с крепежни елементи.

Скрити предмети

Поради това е по-добре да се закрепи напълно, като се завинтят винтовете отвътре под остър ъгъл. За тези цели можете да използвате специално устройство като Kreg Jig, което ви позволява точно да пробивате такива дупки за винтове.

След това закрепете дъските заедно. Предварително поставете лепило за дърводелство на краищата на дъските, което ще даде на трупа по-голяма твърдост. Независимо от това как ще закрепите дъските, уверете се, че ъглите са дори при сглобяването на рамката. За тези цели използвайте квадрат.

След това веднага изтеглете ъглите на дъските, така че рамката да няма остри ръбове. Това може да се направи с конвенционална равнина на ръката. След това пясък на повърхността на рамката с шкурка. За да ускорите процеса, използвайте ъглошлайф.

Ние правим подкрепа и дъно

Като опора за дъното на багажника ще използваме четири лъча 50x100 мм. Дължината на всеки лъч трябва да бъде 2400 мм минус две дебелини на стените на рамката. Ако например дебелината на плоскостите е 25 мм, тогава дължината на лъча ще бъде 2400-25 = 2375 мм.

В получените опори е необходимо да се пробиват отвори за самозарязващи машини със стъпка от 250 мм, като се отклоняват от ръба на 50 мм. За да се гарантира, че винтовете не преминават, но същевременно надеждно фиксират опорите на стената на рамката, ги завъртете и под ъгъл.

След това трябва да направите маркирането на рамката под опорите. За тази цел поставете точките върху страничните стени на рамката, като се върнете от долния ръб на 50 мм. Всички точки са свързани с линия. След това фиксирайте опорите с самобръчкови винтове, като предварително стените на съседните повърхности с лепило.

Най-качественото залепване се получава, когато лепилото се постави вълнообразно на повърхността.

След това трябва да фиксирате централния лъч, който е успореден на страничните стени. Имайте предвид, че централната греда трябва да е равна на страничните опори. Монтирайте лъча по същия начин - самозатягащи винтове и дърводелски лепило. В допълнение, тя може да бъде укрепена с метални ъгли, които са монтирани под лъча.

Закрепване на централния лъч

Сега трябва да направите шест крака от бара 100х100 мм. Дължината на краката трябва да бъде 80 мм, в който случай рамката ще бъде повдигната на 30 мм над пода. За да придадат на краката красив, привлекателен външен вид, изрежете долните си ръбове с ъгъл от 45 градуса. Скъсайте от ъглите на краката, след това внимателно смилайте повърхността.

Сега готови крака могат да бъдат инсталирани. Те трябва да бъдат разположени в ъглите на рамката, както и в центъра на страничните стени. Уверете се, че краката са инсталирани строго перпендикулярни на опорите. За да заредите от краката на рамката предава равномерно върху стената, да ги закрепете към опори на два винта дълги 60 см. Предварително да пробия дупка в опорите, така че винтовете не нацепи дърва. Краката не се нуждаят от закрепване към стените на рамката.

Монтиране на краката



След това можете да направите багажник на леглото. За да направите това, имате нужда от дъски 25 × 75 mm, които трябва да бъдат нарязани на дължини от 2400 mm, т.е. по ширината на леглото. Като цяло имате нужда от 19 такива релси. Когато сегментите са готови, те трябва да бъдат почистени и след това да се поставят върху опори.

Преди да фиксирате дъските върху опорите, ги сложете с еднакво разстояние от няколко сантиметра. За да опростите тази задача, можете да използвате като вложка (шаблон) режа на дъската с подходяща дебелина.

Желателно е също така да фиксирате ламелите с винтове, а не с ноктите, защото ако е необходимо, ще ви бъде по-лесно да ремонтирате леглото, т.е. лесно можете да замените повредената решетка.

Направете главата на леглото или как да дадете на леглото "корпоративен" вид

Таблото е декоративен елемент, който оформя дизайна на цялото легло. Има много възможности за производство - може да се изработи от дъски, шперплат, плочи от дървесни частици, MDF или други подобни материали.

Най-лесният начин да използвате лист от шперплат или OSB. Ширината на листа трябва да съответства на ширината на леглото; 2400 мм. Височината може да бъде 700-800 мм. Нарежете горната част на листа в полукръг, за да придадете на таблото ви дъгообразна форма. Получените подробности трябва да бъдат покрити с кожа или имитация на кожа, като се използват специални нокти за тапицерия. За да направите домашната табла мека и по-привлекателна, поставете пяна гума или полиуретан под тапицерията.

Заглавата на леглото е подходяща за почти всеки от дървесните материали

Заглавата на леглото е подходяща за почти всеки от дървесните материали

Ако желаете, можете да направите по-сложен дизайн, например от дърво. Основата на тази табла ще служи като два стълба на секция на шината приблизително 70x70 мм и височина 700-800 мм. Между ствола, фиксирайте ламелите или дъските с метода на езика и жлеба, т.е. В стелажите трябва да направите жлебове, а в релсите да правите тръни. Дъските, които ще бъдат поставени между стълбовете, можете да дадете всяка форма и да ги украсите с резба.

По същия начин можете да направите часовник. Единственото нещо, височината му трябва да бъде на сантиметър на 25-30 по-малко от таблото.

Поставете главата на рамката по-добре, след като леглото е напълно готово и завършено.

Довършителни работи - леглото не само трябва да бъде удобно, но и красиво

Преди да се заемем с довършителните работи, ще извършим още един декоративен елемент - поправяме ламелите по периметъра на рамката. За това се нуждаете от дъски с размери 25x50 мм, дължината трябва да съответства на дължината на леглото. Тъй като плочите ще изпълняват декоративна функция, те трябва да бъдат с високо качество: без възли и други недостатъци. Ако имате възможност, купувайте за тези цели дъски от благородни породи, като дъб, бук, кедър, орех или други.

Рейки ще легне на ръба на стените. За да ги свържете един към друг в ъглите, режете ръбовете на релсите на 45 градуса. След това извадете скобите, така че ламелите да нямат остри ъгли и внимателно да ги мелеят.

Закрепване на ламелите

Можете да използвате дюбели, за да закрепите стелажите около периметъра на рамката. За да направите това, пробийте отвори за дюбели в рамката и ламелите на задната страна. Преди да ги фиксирате, внимавайте да поставите лепило в отворите за дюбелите, както и върху задната страна на релсите. След това поставете ламелите на място и ги издърпайте към рамката с помощта на скоби. В това положение конструкцията трябва да се остави, докато лепилото се втвърди.

След това покрийте летвата с боя и лак. Единственото нещо, първо се отървете от пукнатини, които могат да се образуват в ставите. Те могат да бъдат напълнени с акрилова мазилка върху дърво. Желателно е замазката върху цвета да съвпадне с цвета на дървото.

На zashpatlevannye парцели са идеално гладки, след втвърдяване те трябва да бъдат почистени чрез гнездене "нула".

Ако летвите са изработени от евтино дърво, можете да им дадете благороден цвят с помощта на петно. Покритието се нанася с четка като обичайната боя. Дръжките могат да се отварят с лак. Едно отлично решение е водният акрилен лак - той бързо изсъхва и няма мирис. Единственото нещо, след прилагането на първия слой, повърхността трябва внимателно да се смила, за да се премахнат мехурчетата и да се избърсва подутата влага от влакната. Вторият и всички следващи слоеве се прилагат без междинно смилане.

Докато лак изсъхва, можете да покриете главата на леглото с боя и лак, ако не е покрита с кожа. За таблата, която да се комбинира със самия слой, използвайте същото петно ​​като декоративните ламели.

След като лепилото изсъхне, можете да започнете да завършвате рамката. Преди това е необходимо отново да се шлифова, за да се премахнат всички джаги, които могат да се появят по време на работа. След това трябва да се запълнят всички съществуващи пукнатини в конструкцията, както и винтовете на винтовете.

Рамката може да бъде контрастираща с ламелите и главата на леглото. Например, ако таблото и ламелите са тъмни, рамката от избелен дъб ще изглежда красива. Краката на леглото могат да станат тъмни под цвета на релсите.

Ако рамката не е изработена от масивна дървесина, а от ПДЧ или OSB, тя може да бъде залепена с ценен дървен фурнир. За това, фурнир трябва да бъдат внимателно нарязани на листове в съответствие с размерите на рамката. След това лепилото за дърводелството трябва да се постави върху гърба на фурнир. Приготвените листове се закрепват към рамката и внимателно изваждат ролката.

Сега остава само да се събере конструкцията, т.е. завийте главата на леглото към рамката. За това са достатъчни четири винта за самозатягане.

Ето леглото и готово, остава само да се постави пружинният матрак в рамката. Както можете да видите, наистина можете да го направите в обикновени домашни условия. И ако се приближите към креативността креативно, то тогава продуктът няма да изглежда по-зле от скъпите колеги от магазина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подиуми със собствените си ръцеКак да направите подиуми със собствените си ръце
Легло с механизъм за повдиганеЛегло с механизъм за повдигане
Спалня в аристократичен стилСпалня в аристократичен стил
Как да решите и изберете подходящия матракКак да решите и изберете подходящия матрак
Всички в МестаВсички в Места
Как да изберем мебели за спалнятаКак да изберем мебели за спалнята
Диван-легло във всеки интериорДиван-легло във всеки интериор
Избор на мебели за спалняИзбор на мебели за спалня
Мебели за спалниМебели за спални
Удобни детски легла в детските стаиУдобни детски легла в детските стаи
» » Осъществяването на двойно легло със собствените си ръце е стъпка по стъпка ръководство за начинаещи
© 2021 BggeHat.com